icon

Váš názor na mamografiu

ivka1103
22. feb 2023

Ahojte, poprosim vas nazor na mamograficke vysetrenie prsnikov. Absolvovala som ho 2x - digitalnu mamografiu, mam 43 rokov a kedze som sledovana na cysty uz 13 rokov pravidelne, tak si zrejme nenavyberam…okrem cyst, mam v lavom prsniku mam kalcifikaty, benigne…
Dnes mi na vysetreni nezakryla stitnu zlazu 😞 tak o to viac som stresovana z toho vsetkeho uz…ides zle, nejdes zle…neviem, ci uz ta digitalna si nevyzaduje krytie, ale podla mna ano!
Ake mate skusenosti?

Strana
z2
akvi
23. feb 2023

@daja07 vidíš, aj u vás každé DVA roky, nie každý rok, ako tu.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
babulkomale
23. feb 2023

@martul pohladaj si, ja uz fakt neviem, mam tu info roky rokuce. Nie odvcera z nejakeho linku, aby som to mala teraz poruke. A v knihe uz neviem v ktorej to bolo.

daja07
23. feb 2023

@akvi ja zijem na Slovensku. A je to tu podobne ako v spominanom Svedsku. Mamografia raz za 2r.

akvi
23. feb 2023

@daja07 no tak moj dr. posiela kazdu kazdy rok....to mne pride ako prehnane..

kofa77
23. feb 2023

"Švédi majú zároveň úplne odlišnú prevenciu: namiesto povinných či odporúčaných prehliadok presadzujú zdravý životný štýl a športovanie. „Preventívne prehliadky sú orientované na rizikové ochorenia od istého veku: napríklad mamografia od štyridsiatky či skríning aorty,“ spresňuje.
zdroj dennikn, rozhovor so Slovakom, pracujucim aj vo Svedsku v zdravotnictve

cize tak to bolo, zle som si to pamatala.

kofa77
23. feb 2023

@akvi mate v rodine? asi preto ta posiela kazdy rok. my v rodine mame, ale kazdy rok nechodim.

akvi
23. feb 2023

@kofa77 máme, ale až teraz posledné roky, posiela ma od 40-ky každý rok. A neberiem ziadnu HA ani nič. Akurát som sa bavila s kamoškou, lebo som teraz bola na preventivke, tak aj ona sa čudovala, lebo bola vlani na mamo a má ísť aj teraz, pritom nemala ani nález, ani nič, tak sa ma pýtala, či aj mňa poslal.

ivka1103
autor
23. feb 2023

@babulkomale tak ten tlak neni az taky na nevydrzanie🤷‍♀️ zase podla mna, ked spis na bruchu alebo boku, tak tlacis na prsnik tiez. A ak letis lietadlom, tak tiez predsa dostavas davky ziarenia a aj z prostredia. Ja netvrdim, najlepsie by bolo, aby nic nebolo…ale bohuzial je opak pravdou…a hlavne mi to pride ako velmi rozbehnuty vlak, ktory sa mevie zastavit…tolko zien tym trpi…

martul
23. feb 2023

@babulkomale jasné 😁🤦

martul
23. feb 2023

@jabadabadu s ňou je škoda diskutovať, keď som si pýtala články podotýkam odborbe nech mi pošle tak mi odpísala,,pohladaj si". Asi to vďakabohu nezazila, keď má také hrdinské reči

top_manazerka
23. feb 2023

Minuly rok mi zomrela známa vo veku 46 rokov na rakovinu prsníka. Bojovala 4 roky, aby si ju 8 ročný syn aspoň pamätal. Nador jej našli už v pokročilom stadiu ked odpadla. Na preventivky dlabala.
Osobne, tiež nerada chodim na všetky tie kontroly - od zubara až po gynekológa. Ale radšej pridem 100x preventívne ako raz neskoro. A čo sa tyka toho žiarenia - keď mi v tehotenstve zubárka robila rtg tak som sa jej na to pýtala a upokojila ma, že tá dávka žiarenia je skutočne minimálna a že aj ona sama podstúpila v tehotenstve rtg zubov. S mamografiou to bude asi podobne

ivka1103
autor
23. feb 2023

@jabadabadu v poriadku?

Strana
z2