Váš názor na mamografiu
Ahojte, poprosim vas nazor na mamograficke vysetrenie prsnikov. Absolvovala som ho 2x - digitalnu mamografiu, mam 43 rokov a kedze som sledovana na cysty uz 13 rokov pravidelne, tak si zrejme nenavyberam…okrem cyst, mam v lavom prsniku mam kalcifikaty, benigne…
Dnes mi na vysetreni nezakryla stitnu zlazu 😞 tak o to viac som stresovana z toho vsetkeho uz…ides zle, nejdes zle…neviem, ci uz ta digitalna si nevyzaduje krytie, ale podla mna ano!
Ake mate skusenosti?
@martul pohladaj si, ja uz fakt neviem, mam tu info roky rokuce. Nie odvcera z nejakeho linku, aby som to mala teraz poruke. A v knihe uz neviem v ktorej to bolo.
"Švédi majú zároveň úplne odlišnú prevenciu: namiesto povinných či odporúčaných prehliadok presadzujú zdravý životný štýl a športovanie. „Preventívne prehliadky sú orientované na rizikové ochorenia od istého veku: napríklad mamografia od štyridsiatky či skríning aorty,“ spresňuje.
zdroj dennikn, rozhovor so Slovakom, pracujucim aj vo Svedsku v zdravotnictve
cize tak to bolo, zle som si to pamatala.
@kofa77 máme, ale až teraz posledné roky, posiela ma od 40-ky každý rok. A neberiem ziadnu HA ani nič. Akurát som sa bavila s kamoškou, lebo som teraz bola na preventivke, tak aj ona sa čudovala, lebo bola vlani na mamo a má ísť aj teraz, pritom nemala ani nález, ani nič, tak sa ma pýtala, či aj mňa poslal.
@babulkomale tak ten tlak neni az taky na nevydrzanie🤷♀️ zase podla mna, ked spis na bruchu alebo boku, tak tlacis na prsnik tiez. A ak letis lietadlom, tak tiez predsa dostavas davky ziarenia a aj z prostredia. Ja netvrdim, najlepsie by bolo, aby nic nebolo…ale bohuzial je opak pravdou…a hlavne mi to pride ako velmi rozbehnuty vlak, ktory sa mevie zastavit…tolko zien tym trpi…
@babulkomale jasné 😁🤦
@jabadabadu s ňou je škoda diskutovať, keď som si pýtala články podotýkam odborbe nech mi pošle tak mi odpísala,,pohladaj si". Asi to vďakabohu nezazila, keď má také hrdinské reči
Minuly rok mi zomrela známa vo veku 46 rokov na rakovinu prsníka. Bojovala 4 roky, aby si ju 8 ročný syn aspoň pamätal. Nador jej našli už v pokročilom stadiu ked odpadla. Na preventivky dlabala.
Osobne, tiež nerada chodim na všetky tie kontroly - od zubara až po gynekológa. Ale radšej pridem 100x preventívne ako raz neskoro. A čo sa tyka toho žiarenia - keď mi v tehotenstve zubárka robila rtg tak som sa jej na to pýtala a upokojila ma, že tá dávka žiarenia je skutočne minimálna a že aj ona sama podstúpila v tehotenstve rtg zubov. S mamografiou to bude asi podobne
@jabadabadu v poriadku?

@daja07 vidíš, aj u vás každé DVA roky, nie každý rok, ako tu.