icon

Vtieravé myšlienky / úzkosť / strach

momof3
12. sep 2018

Ahojte, už dlhšie trpím strachom zo smrti, obavami že sa mi niečo stane, mala som už pár panickych záchvatov (extrémne búšenie srdca tlak na hrudi...) bola mi na nezrologii diagnostikovana tetania. Lieky neberiem ale chodim na terapiu. Začala som však mávať rôzne neželané myšlienky / predstavy. Mám pocit že idú z mojej hlavy, sú to bujné predstavy, cudzie hlasy nepočujem. Chcem sa spýtať či to mávate aj vy ? Moja psychologicka tvrdi vraj to ma mate clovek obcas ale vie to pustiť a nezaoberá sa tym. Ja mam z tých myšlienok strach, bojim sa sama seba svojich myšlienok, co ak sa to naozaj stane??? Myslienky na diaľnici ze prejdem to opačného pruhu, myšlienky ze sa nieco stane mojim detom, myslienky co ak raz spácham samovraždu (ale nechcem to spraviť ale mam strach co ak mi raz prepne a nebudem vediet ovládnuť svoju myseľ - nebudem mat nad sebou kontrolu)... Kdesi som čítala ze toto moze byt aj OCD alebo to je len uzkost? Lieky sa bojim beat zasa zo strachu lebo švagor bral lieky a vyvolali v nom samovražedné sklony, nechcem aby moju myseľ ovládali lieky, zas mam strach ze stratím kontrolu... Prosim neodsudte ma, prosim o radu. Inak zijem normálny plnohodnotný zivot a manzelom a 3 detmi v peknom meste, mávame návštevy žijeme aktivity zivot, toto je akoby moje tajomstvo ktore nikto o mne nevie hanbim sa za to...

Strana
z6
ganzania123
9. okt 2022

@sida447 ahoj moc by som Vás chcela poprosiť o radu. Pred nedávnom som začala mať vtierave myšlienky . Je to pre mňa katastrofa. Od piatku mam uzkostne stavy a si aj depresiu. Nič ma nebaví, nechuť do jedla a strach . Dotýka sa to hlavne mojich detí. Tie hrozné predstavy. A mám ich od rána do večera. Akonáhle deti vidím mám ich pred sebou . A veľmi zle sa cítim. Čo mám robiť.
Čítala som tu vaše príbehy tak dúfam,že mi poradíte. Ďakujem

sida447
9. okt 2022

@ganzania123 Ahoj, verím, že Vám je veľmi ťažko, ale pomoc existuje. To, čo popisujete, že obsesie máte celý deň, pridružia sa úzkosti a depresia je jeden ťažko zvládnuteľný kolotoč. Moja rada je objednať sa čo najskôr k psychiatrovi, čiže určite medikamntózna liečba, ktorá dobre zaberá, dostane úzkosť a depresiu pod kontrolu, určite do veľkej miery utlmí obsesie. A následne, keď budete v lepšom stave môžte začať aj psychoterapiou a naučiť sa obsedantné myšlienky zvládať. ..Držte sa a kľudne mi píšte

nufafa
Autor odpoveď zmazal
ganzania123
12. okt 2022

@sida447 ahoj ďakujem za odpoveď. Ja som sa snažila si nájsť aj psychiatra, ale všetci majú plno.
Našla som si zatiaľ psychológa, dnes ku nemu idem.
Tak som zvedavá,či to aspoň trochu pomôže .
Nevieš náhodou o nejakom psichiatrovi v okolí Žiliny.

ganzania123
13. okt 2022

@sida447 Ahoj už som si našla aj psychiatricku, včera večer som bola u nej . Predpisala mi lieky a začala som ich brať. Tak som zvedavá.
Povedala mi ,že kým zaberú bude to trvať 4 az 6 týždňov . Medzi to mi dala ine ako prvú pomoc. Skor na prirodnej báze.
Ale keď mi bude najhoršie tak si mám dať frontin, ale s ním vraj opatrne je po 2 týždňoch navykovy.

sida447
16. okt 2022

@ganzania123 aké lieky Ti predpísala? Frontin je síce benzodiazepamín, je návykový, ale určite nie po dvoch týždňoch, to je blbosť, môžeš ho pod dohľadom lekára užívať niekoĺko mwsiacov. akú máš gramáž frontinu? Kľudne si ho daj, yávislosti sa vôbec neboj, kým Ti lieky zaberú, môžeš ho kľudne užívať. A ešte akú gramáž liekov si dostala? drž sa

ganzania123
29. nov 2022

@sida447 ahoj nebolo mi moc dobre tak píšem až teraz.
Najprv mi predpisala trittico na večer a cez deň Atarax .
Brala dom to 6 týždňov a moc to nepomohlo. Teraz týždeň beriem seroxat ráno. A Atarax keď budu úzkosti. Tak som zvedavá ako mi pomôžu. Ten seraxat celkom chválili

fero1222
Odpoveď bola odstránená
marosbotlik
8. júl 2024

Jak posobi magnet na vtierave mislienky. Poradte na co sa mam pripravit?

marosbotlik
25. aug 2024

Ahojte dostavam sa z ocd. Pokeca niekdo?

marosbotlik
27. aug 2024

Ocd je podla mna porucha mozgu. Antidepresiva to rozhodne neviliecia. Viem podla seba. Kto si so mnou pokeca?

zuzana33355
7. feb 2025

@ivanaportasikova dobrý deň ak sa môžem opýtať máte ešte tie stavy alebo ste už vyliečená..??? Ďakujem za ktorúkoľvek odpoveď

mariet4
25. júl 2025
@mamia85

@krasnyzivot9 ahoj, reagujem na tvoj prispevok, ja mám roky uzkostno depresivna poruchu, liecim sa, no momentalne mi je velmi zle, zacala som z nicoho nic mat vtierave myslienky, ktore ma desia a mám z nich este vacsiu uzkost, mám strach ze je to ocd. Dá sa to prosim vyliecit, ake más skusenosti, odidu tie myslienky, ci uz ostanem takto pokial sa nezblaznim? Dakujem ti vopred za odpoved

@mamia85 Ahoj, ako sa máš dnes? Pomohla ti hospitalizácia na obsesívne myšlienky?

mamia85
25. júl 2025
@mariet4

@mamia85 Ahoj, ako sa máš dnes? Pomohla ti hospitalizácia na obsesívne myšlienky?

@mariet4 ahoj, mám sa dobre, pomohol a pomáha mi hlavne sertralin. Mne najviac sadol, trvalo to síce nejaký čas ale teraz je to dobre.

mariet4
26. júl 2025
@mamia85

@mariet4 ahoj, mám sa dobre, pomohol a pomáha mi hlavne sertralin. Mne najviac sadol, trvalo to síce nejaký čas ale teraz je to dobre.

@mamia85 Ach, to veľmi rada čítam ❤️ Čiže normálne funguješ okolo detí, chodíš do práce atď? Ja som rok po pôrode, ktorý mi spustil OCD, až teraz som dostala liečbu, mám tiež Sertralin ale len 25 mg denne, to je podľa mňa zbytočne nízka dávka, pri OCD treba vyššie, tebe prosím aká dávka zabrala?
Veľa, veľa zdravia Ti prajem, nech už je stále len dobre 😊

mamia85
26. júl 2025
@mariet4

@mamia85 Ach, to veľmi rada čítam ❤️ Čiže normálne funguješ okolo detí, chodíš do práce atď? Ja som rok po pôrode, ktorý mi spustil OCD, až teraz som dostala liečbu, mám tiež Sertralin ale len 25 mg denne, to je podľa mňa zbytočne nízka dávka, pri OCD treba vyššie, tebe prosím aká dávka zabrala?
Veľa, veľa zdravia Ti prajem, nech už je stále len dobre 😊

@mariet4 25mg je zaciatocna davka pri nasadzovani ad. Brala som cca 3 dni, potom nejaké 3-4 dni 50mg a nasledne 100mg. Ráno 1tabl., cize 50mg a na obed tiež. Mala som obdobie že som potrebovala navysit na 150mg prechodne. Dlhodobo uzivam 100mg, krásne zabralo, ale tak trvalo to nejaku dobu, kým som sa zastabilizovala. Tak do 5-6 mesiacov az bolo úplne dobre. Mávam sem tam aj teraz vykyvy ale už viem, čo vtedy robit a viem, že to prejde. Mne sa to tiež spustilo rok po pôrode, privela stresu, choroby v rodine plus covid, stále zatvoreni doma s dvoma malými deťmi. Drzim palce, to sa spravi len treba vytrvat.

mariet4
28. júl 2025
@mamia85

@mariet4 25mg je zaciatocna davka pri nasadzovani ad. Brala som cca 3 dni, potom nejaké 3-4 dni 50mg a nasledne 100mg. Ráno 1tabl., cize 50mg a na obed tiež. Mala som obdobie že som potrebovala navysit na 150mg prechodne. Dlhodobo uzivam 100mg, krásne zabralo, ale tak trvalo to nejaku dobu, kým som sa zastabilizovala. Tak do 5-6 mesiacov az bolo úplne dobre. Mávam sem tam aj teraz vykyvy ale už viem, čo vtedy robit a viem, že to prejde. Mne sa to tiež spustilo rok po pôrode, privela stresu, choroby v rodine plus covid, stále zatvoreni doma s dvoma malými deťmi. Drzim palce, to sa spravi len treba vytrvat.

@mamia85 áno, viem, že je to začiatočná dávka, ale ja ju užívam už od januára, kvôli dojčeniu nechce lekárka povoliť viac, ale myslím, že to je strata času.. Ach, niekedy mám pocit, že už nikdy nebude dobre ale mám nádej, že ked ste sa vy viaceré z toho dostali, snad to zvládnem tiež. Ďakujem

Strana
z6