icon

Zlá morfológia spermií. Podarilo sa vám otehotnieť?

simik22
18. aug 2011

Baby ja viem, ze takato podobna tema tu uz bola, ale chcem vediet, ake mate kto konkretne skusenosti. Dnes sme boli po vysledky draheho spermiogramu. Vysledok? 0,5 perc. spermii v poriadku, 99, 5 spermii patologickych.- Teratozoospermia. Ma zlu stavbu spermii. Mate niektora skusenost? Podarilo sa Vam niektorej prirodzene otehotniet? Alebo POmocou umeleho oplodnenia? Zlepsili sa u partnera po case vysledky??? dakujem za odpovede.

stella25
23. jan 2014

@tinkatinulka
@bubo780
@adka666 baby, ake vam dali uzivat antioxidanty? Nam doporucili DHEA a Q10 a 5-6 tyzdennu kuru merionalom na zlepsenie kvality spermii. Chcem vsak nieco viac. Tak prosim poradte nieco pre mna aj pre partnera. Dakujem. 🙂

tinkatinulka
24. jan 2014

@stella25 liecba merionalom je dost komplikovana..antioxidant je ins q10..to berieme stale.

adka666
24. jan 2014

@stella25 nám nedali nič, ja som nešla s tým, že to chceme liečiť, ale že chceme podstúpiť IVF. my máme zlú morfológiu, s tým sa zázraky robiť nedajú. počet sme zvýšili ale pekne úplne jednoduchým a lacným preparátom ( za pol roka ):

100 mg E denne ( antioxidant )
100 mcg Selén denne ( stopový prvok )
15 mg Zn denne ( stopový prvokm minerál )

doporučuje sa k tomu ešte

30 mg Q10 ( koenzým )
15 mcg Chróm ( stopový prvok minerál )

ja na žiadne geniálne drahé preparáty neverím. účinok vyššie uvedeného mám aj na papieri 🙂 vitamíny kupuje zn. Dr. Max, cenovo veľmi prijateľné, alebo Med Pharma

samozrejme manžel je nefajčiar a abstinent ( s vínimkou kvasinkového piva raz za 2 týždne, čo je plné vit. B )

spermie dozrievajú 3 mesiace, teda najskôr urobiť kontrolný SPG po 3 mesiacoch užívania !!!!!!

bubo780
24. jan 2014

@ivec16 noo, skoda, tesila som sa na pozitivne novinky.. ale drzim palceky, nech vsetko vyjde tak, ako ma.. jj, je pravda, u nas sa stal maly zazrak.. zatial sa potichucky tesim, viac budem pokojnejsia po vysetreniach, ktore ma cakaju 28.1. a 18.2 snad bude nasa bublinka v poriadku.. tiez sme si podali ziadost o IVF, mali sme teraz na januar dohodnutu konzultaciu v Reprofite v Brne a nakoniec sa stal "zazrak".. pravdupovediac, ani neviem ako.. :D prestali sme sa prirodzene pokusat podla kalendara a mojich dni, jednoducho sme to vypustili z hlavy, boli sme nejako vnutorne zmiereni s tym, ze ideme na to IVF.. a navyse manzel mal v tom case asi najhorsi spg co sa tyka fragmentacie DNA, takze sme to vnutorne vzdali.. vitaminy a jacmen trosku pomohol rozpohybovat tych malych lenivcov, aj pocet malinko vzrastol, ale chybovost bola stale vysoka (92 - 98%).. ja som nasla jeden clanok o detoxe organizmu, tak som to chcela pred vianocami vyskusat.. prestudovala som si co a ako, nakupila potraviny a "pchala" som do seba pred vianocami mrkvu, cervenu repu, jablka, zeler, brokolicu a pod.. manzelovi to tiez zachutilo, tak sa obcas pridal a ujedal mi moje jedla.. :P podarilo sa nam popritom aj nieco schudnut (co najviac potesilo mna).. vianoce sme mali travit u mojich rodicov (a prave vtedy mi vychadzali moje dni), tak som si v drogerke nakupila vsetko potrebne.. vianoce prisli a moje dni nie.. 30.12. som si na tajnasa urobila prvy test a boli tam dve ciarky.. dalsie dni a dalsie styri testy detto.. nikomu som nic nepovedala, aby sa nikto zbytocne netesil, pockala som si, az mi to potvrdil moj dr.. a vysledok - v brusku je mala vianocna bublinka.. 🙂 ale kedze spg v tom case bol dost zly, moj dr. ma poslal na podrobne prvotrimestralne vysetrenia - aby sa vcas zistilo, co a ako.. tak dufam, ze bude vsetko ok.. PS: spatne som si poriadne precitala ten clanok o detoxe, a prva veta mi udrela do oci (predtym som ju vooobec nevidela) - detoxikacia organizmu moze zenam dopomoct k otehotneniu, kedze telo je zbavene vsetkych skodlivych latok.. a u nas sa zrejme tato statistika potvrdila.. mozno nahoda, mozno nie..

bubo780
24. jan 2014

@stella25 nam oficialne nedali uzivat nic.. my sme patrali na nete sami, co by asi tak mohlo pomoct.. viac ti napisem do IP..

ivec16
24. jan 2014

@bubo780 tak vam zatial potichu drzim palce 🙂... ono to vylucene nie je... sak ja som bola tiez pred dvomi rokmi tehu, ved staci jedna dobra spermuska.... drzim palce...

bubo780
24. jan 2014

@ivec16 potichucky dakujem.. 🙂 tiez drzim palce, aby aj u vas vsetko dopadlo najlepsie ako sa len da.. cakam potom horuce info..

ivec16
24. jan 2014

@bubo780 no snad sa budem v aprili tesit... uvidime... ako to vyjde... teraz odhadujem tak marec/april.. kym sa vybavia vsetky papiere a zacneme

bubo780
24. jan 2014

@ivec16 budem taaakto silno drzat palcuchy, nech sa podari..

sanny228
18. feb 2014

@bubo780
@ivec16
@adka666
@tinkatinulka
Dlho tu nikto nepísal no dnes som sa dostala k tejto teme nakoľko sme boli už na druhom spg a ten dopadol ešte horšie ako prvý...máme vraj veľmi zluu morfologiu..patologických 100% urolog mu povedal ze tam nanasiel ani jednu normálnu spermiu..... ☹ ja to nechápem...koncentráciu spermii máme 5 mil/ml Mot: a+b-3% c 1%, PMN 2,1mil%ml, ph 8,3...viem ze tam ma nejaku infekciu a nechcel mu dat ani tabletky lebo vraj musi mu najprv spraviť vyter a neviem čo ešte....diagnoza oligo-stheno-teratozoospermia....stretli ste sa s tým niektorá ? ake máme šance ?

ivec16
18. feb 2014

@sanny228 no nie je to vobec priaznive, ale je super, ze ste natrafili na urologa, ktory to chce riesit... dajte si porobit dalsie vysetrenia a uvidite... ak sa najde pricina je velka pravdepodobnost, ze sa po jej odstraneni dockate lepsich vysledkov... budem drzat palce... my mame zlych tych 97% ale nikto nepatra po pricine, rovno posielaju na IVF ale to aj kvoli mojej diagnoze - endometrioze...ak mu najdu infekciu, preliecia, je velka pravdepodobnost, ze sa spermiogram zlepsi...

sanny228
18. feb 2014

@ivec16 práveze problem je v tom ze on nás vobec nechce riešiť iba od nas vytiahne peniaze a vobec ziadne riešenie nám nedal...ani nepovedal co sa s tym da robiť.... ☹ hlavke ked su vsetky zle ☹ takze sme sa rozhodli ze pojdeme najskor do centra a tam to asi zacneme riešiť...

ivec16
18. feb 2014

@sanny228 no ak mu zistia infekciu, tak mu urcite daju nejake antibiotika na preliecenie... to skor v centrach vam budu odporucat rovno umele a to s darcovskymi spermiami (biznis) - to skor v centrach casto nechcu riesit spermiogram. Ak vam ide robit urolog este vysetrenia, a zisti ten zapal, isto vam da nejake lieky... inak s tymto spermiogramom, to vypada len na darcovske spermie..

ivec16
18. feb 2014

@sanny228 ale samozrejme chodte do nejakeho centra... za konzultaciu nic nedate 🙂 aspon sa popytate co a ako...

sanny228
18. feb 2014

@ivec16 lenže my sme s tým zapalom už sli za ním....o nom sme vedeli už skor ako sme k nemu šli....no on mu žiadne antibiotiká nechel dať v tom je ten problém ☹ lebo vraj on si nieje istý či je to infekcia pričom z výsledkov jasne vyplíva že to infekcia je...

ivec16
18. feb 2014

@sanny228 no ale pises ze mu ide najskor robit este vyter, teda dalsie vysetrenia... on potrebuje vediet o aky zapal sa jedna, aby mohol dat spravne lieky... ak by neprisiel na to o aky zapal ide, mal by nasadit nejake sirokospektralne... ale lepsie ak by vysetril konkrekne o aky zapal/ infekciu sa jedna

sanny228
18. feb 2014

@ivec16 ano chce mu spraviť výter no na ten sa ešte načakáme....ale mne ide ako o ten jeho pristup aky k nám mal.

ivec16
18. feb 2014

@sanny228 tak skuste vymenit, toto je dost chulostiva zalezitost.. je potrebne mat doktora s ludskym pristupom... a do toho centra kludne chodte, mozno sa dozviete nieco nove... prve konzultacie su bezplatne... uvidite, zoberte vsetky vysledky co mate a popytajte sa... a ako dlho sa snazite o tehotenstvo? kolko mate rokov? ty mas 21? a partner? do centra sa chodi zvycajne po roku neuspesneho snazenia...

kveta
19. feb 2014

@sanny228 Doktor urobil dobre, ze caka na vyter, lebo teraz su mnohe bakterie na mnohe atb rezistentne. Takze pockajte na vyter, preliecte sa obaja, teraz pouzivajte kondom nech sa nenakazis. Ak ostane spermiogram taky isty a Tvoj partner bude inak UPLNE zdravy, budete potrebovat ICSI, ale pozor, pri takto zlej morfologii je zvycajne prudko zvysena aj pravdepodobnost poskodenia DNA v spermii, takze ak Vam aj vyjde ICSI, je velka pravdepodobnost potratu. Sance na dieta pri tejto diagnoze su male az ziadne. Vsetko sa da odvodit od toho ako dobre sa budu vyvijat Vase embria.

Ale mozno budete mat stadtie a atb Vas spermiogram daju do poriadku.

Inak byt Vami, tak si dam zamrazit spermie.

bubo780
19. feb 2014

ahojte dievcence @sanny228 @ivec16, vcera som nestihala, tak az dnes
@sanny228 je pravda, ze tie vysledky su dost zle, ale stale je sanca pokusit sa s tym nieco urobit.. neviem odkial ste a co vsetko uz mate za sebou, tak neviem takto narychlo dat nejaku 100% radu.. ale hned na zaciatok - ak nieste spokojni s lekarom, zmente ho.. je to zbytocna strata casu a nervy navyse.. takmer kazdy zapal a infekcia ma svoje meno, pricinu a samozrejme moznost liecby.. takze odbery krvi, vytery a po vysledku atb.. popritom su moznosti ako k lepsim vysledkom dopomoct pomocou vitaminov a stravy.. kontrola spg najskor o 3 mesiace, skor to nema vyznam.. my sme mali tiez velmi zle vysledky spg, morfo v rozmedzi 92 - 98, motilita minimalna.. podarilo sa nam rozpohybovat tych lenivcov, trosku zlepsit morfo a kvalitu zijucich spermii a vysledok - zadarilo sa necakane prirodzene.. samozrejme sme riesili ivf, mali sme uz aj schvalene, presli sme kvantum vysetreni a odberov, tiez sme kvoli neochote menili dr, ale stalo to za to.. jasne, ze kym sa male nenarodi, strach z moznych komplikacii je obrovsky.. takze nevzdavat sa, nedat sa odbit ziadnym lekarom a ist si za svojim.. inak, ja som zdravotne ok, problem sme mali len v zlom spg..

kveta
19. feb 2014

@sanny228 Nechodte este do CARu. Preliecte sa u normalneho urologa. V CARe Vss budu nutit do zblbnutia chodit na ICSI aj keby to bolo beznadejne. Aby CAR zarobil.

velkacica
19. feb 2014

môj hovorí, že ak by mal mať výter, tak to radšej žiadne dieťa nikdy nebude 😀

sanny228
19. feb 2014

@bubo780
@kveta tak áno infekciu riešime ako prvú, tiež ju chceme čím skor preliečiť 🙂 a aj nám povedali ze kontrolny spg az o tri mesiace takze s tým tiež počitame....a za ten čas by sme chceli aby pobral tie vitaminy a hádam sa to zlepší 🙂

kveta
19. feb 2014

@sanny228 Porieste si zatial aj jeho zubara, internistu, teda komplet kontrolu jeho zdravotneho stavu. Taketo spermio moze byt napriklad aj zo zapaleneho korena zubu.

adka666
19. feb 2014

@sanny228 urcite preliečiť infekt, predpokladam, ze tam budu atb tak pekne ich vybrat v kombinacii s kvalitnymi probiotikami ( napr. linex kapsuly ) po atb nadadit vit e 100 mg, selen 100 mcg, zinok 15 mg, l carnitin a pit caj vrbovku a tribulus 2 tyzdne pit a tyzden pauza s po 3/och mesiacoch urobit kontrolny spg.....uvidis, ze bude zmena🙂 tento spg je kstastrofa ale nemoze mat ziadnu vypovednu hodnotu ked je tam infekt

sanny228
19. feb 2014

@adka666 presne toto je teraz náš plán...neverím že sme na tom až tak zle :-/ duufam ze tie antibiotiká preliečia tu infekciu a potom to už aj na kontrolnom spg bude vyzerat ovela lepšie... 🙂

radina
19. feb 2014

@sanny228 moj to ma tiez. ale my vieme pricinu. takze moja rada je :
Pri zlych spermiach je dolezite zistit pricinu. co v car neriesia. u muza treba spravit hormon. profil - velakrat je na pricine nizky testosteron. ten zvyknu urologovia liecit nebidom, co je velka chyba, lebo ten spravi z chlapa este viac neplodneho. pisali to aj kocky tu na mk. lepsie je pri nizkom tst ist k endokrinologovi na dalsie testy. Potom je dolezite vediet prolaktin, ak je mimo normu, posiela sa na magneticku rezonanciu hlavy - a toto by bolo dobre spravit aj ked ma muz len nizky tst. Lebo velakrat je to sposobene nalezom na hypofyze.
Ak je tst v norme, tak treba hladat pricinu na urovni testes, ako nezostupene vajka, varikokela, infekcie, atd.
snad som trosku poradila, ake vys. treba podstupit aby sa nasla pricina a nasledovala spravna liecba. 😉

adka666
19. feb 2014

@radina dobre hovoris, naviac v Prahe je jedno car, ktore sa prave na muzov specializuje. a naozaj, pri takto patologickom spg je dobre presetrit priciny, pretoze tam aj ziskat kvalitne spermie klasicky pre IVF je problem, museli by sa aplikovat invazivne metody mesa/tese a to by som nechala muzovi robit ak by uz nebolo ine vychodisko

adka666
19. feb 2014

@sanny228 presne tak, prelicit infekt, pretoze s tym by vas ani do IVF nevzali. a ak je priestor a cas tak dat presetrit vsetko, co sa da. my uz cas nemame ake zas ani takyto spermiogram.

radina
19. feb 2014

@adka666 myslis to car, kde je dr. Koci? s tym sme v kontakte, moj muzik ma nasadenu liecbu, aku dava on, ale nastastie sme nasli dr. tu na SR co ho lieci sposobom dr. kociho. Vela infosiek ja aj na stranke tohto doktora, ktory pomohol muzom s uplnou azoo. diky bohu za neho ! 😀