Zlá morfológia spermií. Podarilo sa vám otehotnieť?
Baby ja viem, ze takato podobna tema tu uz bola, ale chcem vediet, ake mate kto konkretne skusenosti. Dnes sme boli po vysledky draheho spermiogramu. Vysledok? 0,5 perc. spermii v poriadku, 99, 5 spermii patologickych.- Teratozoospermia. Ma zlu stavbu spermii. Mate niektora skusenost? Podarilo sa Vam niektorej prirodzene otehotniet? Alebo POmocou umeleho oplodnenia? Zlepsili sa u partnera po case vysledky??? dakujem za odpovede.
@denisalv ano myslim si ze mas pravdu 🙂, nas poslali na IVF hlavne kvoli mojej endometrioze, na zlu morfologiu 97 percent povedali, len ze je to trochu zhorsene... este pred diagnostikovanou endometriozou sa nam podarilo otehotniet prirodzene po pol roku, ale nevyslo to dobre, potom som mala 4 operacne zakroky, ktore to asi tiez skoplikovali a ked sa dalsie 2 roky nedarilo tak sme podstupili IVF (nastastie vyslo hned prve a teraz sa tesim z drobceka v brusku)... mozno by som otehotnela o dalsi rok, mozno 2 mozno dalsich 5, mozno 10... a mozno by som po 10 rokoch skusila IVF a uz by sa nemuselo podarit, vzhladom na vek, a potom by som si vycitala ze som nesla skor... nelutujem ze sme sli na IVF nebolo to lahke a ani bezbolestne, ale stalo to za to stastie pod srdieckom... ale hovorim, isli sme hlavne kvoli mojej diagnoze... keby som ja uplne v poriadku, tak asi vydrzime chvilu dlhsie skusat, hlavne ked sa nam to uz raz podarilo... ale po tych operaciach sa stav skor zhorsil... takze myslim, ze to snazenie len skomplikovalo
@budulacka ak sa dr. nezmylil v percentach, tak terato nedava zmysel.. my sme mali asteno-terato a morfo 98% zlych..
@denisalv hm, trosku ma prekvapuje zaver pri 97% zlych, ze LAHKA terato.. my sme mali 98% zlych -pri klasickom rozbore spg.. ked sme sli na podrobny aj s rozborom dna, tak aj v tych 2% akoze normalnych na prvy pohlad nasli chybne - mali v sebe chybne dna, takze babo by asi nebolo v poriadku.. neutekali sme hned na ivf - trapili sme sa viac ako 10 rokov.. ci uz s lekarmi, ale aj sami.. nakoniec sa zadarilo prirodzene, pred vianocami - ked uz sme to vzdali a boli objednani na ivf..
@ivec16 takze nakoniec jedna bambulka? taaakto silno drzim palceky.. nam sa to uz krati.. 🙂
povzbudenie pre snažilky
my sme mali 98% terato, okrem toho PCOS, nepriechodný vajičkovod, zakriveny krčok, lenivy vaječník, prve dieťa po lsk a dvoch iui, druhe dieťa po hormonalnej liečbe clostilom a 10 mesiacov snaženia, tretie dieťa neplanovane, styk 1x v mesiaci mimo plodnych dni a som v 16tt 😅
@jerryjanka my sme na tom boli velmi podobne, 98% patologia a moje PCOS a nakoniec sa podarilo prirodzene hned potom, ako som sa telefonicky objednala do CARu a plodenie pustila z hlavy
@bubo780 no ja sa tesim na november, ked uz bude drobcek doma... a tiez sa neviem dockat kedy sa pustim do prania a zehlenie, a skladania vsetkych veciciek.... este je na to velmi skoro.. vybavicku som dostala od sestri, takze tu uz mam doma, ale zatial som ju nechala v kufri pod postelou, lebo este je na to cas... trosku sme prisposobili bytik, ale este som nekupovala ani postielku a podobne, mam pocit ze je este stale skoro... a co cakate? chlapceka ci dievcatko? my sa nevieme dockat az sa to dozvieme... v 13 tt sa nechcelo ukazat este, teraz sme v 22 tt ale este sme nemali druhy ultrazvuk, zajtra sa nan objednaname, tak dufam ze uz sa to dozvieme 🙂 ake mena ste vybrali? ( u nas zatial vedie Sophie a Adam, i ked je ich teraz asi vela, ale ja ziadnu nepoznam a ani v rodine nemame, takze myslim, ze to vobec nevadi) ved aj Petrov a Martinov je vela nasich rovesnikov a pohoda... :D
@ivec16 my este tiez vela veci nemame, a to uz len mesiac casu.. jedine sme vymalovali spalnu, minuly mesiac kupili kocik, postielku este nemame.. sesternica mi dala hromadu veciciek, tak som to len oprala a caka to na zehlenie.. ani veci do porodnice este nemam vsetky nakupene, a to ma uz strasia, ze by som mala mat uz tasku zbalenu.. ale ja maam caaas.. my sme chceli Alexandru, ale drobcek nam ukazal vybavicku v plnej parade, tak to bude na 99% chlapcek.. tak nas tym prekvapil, ze meno doteraz nemame vybrate.. 🙂 manzel chcel Adamka, ale v rodine uz jedneho mame.. zatial je vo vybere Martin alebo Matej.. neboj, ten november prileti rychlo, len aby vsetko bolo ok.. a pridu aj tie najkrajsie vianoce, po prvykrat s drobcekmi..
@bubo780 jj aj Matej sa mi velmi paci aj Martin, ale mame Matuska v rodine a hovoria mu Mato - co podla mna mato je skor Matej alebo Martin... keby mu nehovorili Mato tak by som uvazovala aj nad Matejom... ale Adamka nemame takze u nas to mozno bude Adam 🙂... jj to budu krasne vianoce, uz sa neviem dockat... drobcek bude najvacsi darcek... no ja som tiez velmi zvedava co sa skryva v brusku... 🙂 no ja som dostala tiez dlhy zoznam co do porodnice doniest, a zatial som ho zalozila a vytiahnem asi najskor v septembri, ale celkom to uteka, ale tesim sa z toho nech to len ide dalej... nech uz mame drobceka doma... Tak nech vam vsetko dobre dopadne, este tam moze chvilku ostat drobec v brusku, nech mamina stihne pozehlit tasku nachystat 🙂
@ivec16 u nas je chlapska rodina, tak vela mien je uz obsadenych.. 🙂 Rastislav, Radoslav, Adam, Lukas, Tomas, Matus, Peter, Pavol, Viktor, Michal.. mame v rodine len jedno dievcatko, Karolinku - tak sme jej chceli pridat partacku, no nevyslo to.. asi zakladame futbalovu jedenastku.. 🙂 drobcek ma vela uloh - vydrzat v brusku kym sa pozehli, kupi postielka, kopec dalsich drobnosti a navyse potom vydrzat cestu do 60 km vzdialenej porodnice a velmi ma netrapit.. ma to chudatko tazke uz odteraz.. :D a to by som rada, keby sa narodilo koncom augusta, aj ked oficialny termin je az 8.9. 🙂 len dufam, ze to nepotiahne az do 10.9. lebo by bola sranda - ja mam narodeniny 10.7., manzel 10.8., drobcek by bol 10.9., sesternica a moje krstna je 10.11. a to este medzitym mame 12.10. vyrocie sobasa.. :D
@bubo780 hihi tak to by bola pekna postupka toho 10. no veru aj ten moj drobec ma vela uloh a velmi podobnych :D, ja trosku premyslam, ze ako pojdeme z porodnice... nemame auto, je to asi 30 min autobusom, ale nie je vhodne podla mna take malinke miminko trepat do autobusu... peso je to asi hodinu, to by som teoreticky sla aj peso s kocarom radsej, ale neviem ci budem v takom stave ze to zvladnem... mozeme taxikom teoreticky, len rozmyslam, ze na tu jednu cestu sa mi velmi neoplati autosedacku kupovat... ale mozno kupime kocik trojkombinaciu a bude vyriesene... len mi to tak lieta hlavou... :D lebo byvame v garzonke zatial, a planujeme tu este pobudnut, a zbytocne veci co nebudem potrebovat len budu zavadzat, nemam to kam davat... takze autosedacku by som teoreticky vobec nepotrebovala... pozicat nemam od koho....
@ivec16 no, maju to tie nase bambulky uz odteraz tazke.. 🙂 my sice mame trojizbovy, ale byvame s babkou, tak kuchyna a obyvacka je spolocna - v podstate mame tiez len jednu izbu.. teda, skor skladisko.. museli sme vyhodit jednu skrinu, aby bolo miesto na postielku.. kupili sme trojkombinaciu - sportova cast je v pivnici, konstrukcia na balkone, hlboka vanicka u nasich na balkone a vajicko v nasej spalni na zemi.. my sice auto mame, ale.. aj porodnicu v meste, cca 10 minut peso.. ale lekari a pristup je tam katastrofa, tak je to len ako rezerva, keby to prislo prilis rychlo.. snad to vydrzime tych 60 km do sukromnej.. a tiez rozmyslam, ako s drobcom domov - ci vo vajicku, co sluzi ako autosedacka, alebo v perinke do hlbokej vanicky na zadnom sedadle.. no, tak teda autobus fakt nic moc, ale ved uvidite.. aj na pocasi bude zalezat..
@bubo780 no ja by som radsej asi vo vajicku na tvojom mieste... tu napisali aj do povinnej vybavi do porodnice ze ak ideme autom musime doniest vajicko... resp. to vajicko je tam tak ci tak asi... viem ze v niektorych krajinach ta ani bez vajicka neprepustia z nemocnice... vanicku by som uvazovala iba ak mas taku co sa da vzadu priputat (viem ze su aj take, ktore su schvalene do auta na prevoz a daju sa zabezpecit pasmy), ale v konecnom dosledku je to vase rozhodnutie... len som vcera citala o tom diskusiu na nete... a teda urcite bola v prospech vajicka... no ved u nas ked bude kocik, tak bude tiez musiet byt na balkone... v byte nie je nan miesto a pivnicu nemame...
@ivec16 no ved jasne, na 90% to bude vajicko.. ved aj kvoli tomu sme kupovali trojkombinaciu - aby bola velka vanicka na zimu a vajicko do auta.. len ked mne tie deturence v tom vajicku pridu take pokrcene.. cely cas su v brusku poskrucane, tak urcite si uz chcu narovnat chrbatik.. takze aspon ja budem vajicko vyuzivat len nevyhnutne na prevoz a prenos, inak hlboka vanicka.. ale jasne, kazdy ma vlastne predstavy a nazory.. len niekedy mi pride trosku divne, ked vidim vajicko na konstrukcii a v nom uz dost velke babatko, ktore by urcite radsej malo rovny chrbatik..
@bubo780 no to su ozaj rozne nazory... tu je to uplne bezne ze chodia s vajickami na kocaroch... a v podstate aj v satkach a nosicoch maju deti chrbatik ohnuty a je to pre ne prirodzene... ale to su tiez dlhe diskusie ci ano ci nie... ja som za nosenie, ale mnoho maminiek nie... kazdy robi ako mysli najlepsie pre svoje babatko... hlavne aby bolo bezpecne priputane dietatko v aute.. a tu chvilku isto vydrzi... a doma si ho mozes dat kam chces a ako ti najviac vyhovuje... 🙂
@bubo780 tak neviem, dufam ze sa nepomylil, inak vitaminova liecba podla adky a vysledky :
PREDTÝM :
Koncentrácia : motilne 4.mil., nemotilne 7 mil. , patologia 90%
TERAZ:
Koncentrácia : 8-10 mil., motilne 40% (3,2-4 mil.), patologia (morfologia) viac ako 30 % normálnych spermii. , čiže trosku sa to zlepšilo 🙂 len neviem co to terato, budem tam musieť asi zavolať.
opat povzbudenie pre snazilky, snazili sme sa s manzelom cez tri roky, zistili nam 99,5% morfologicky poskodenych spermii, presli sme aj prefukmy aj inseminaciou, ortiel bol umele oplodnenie - zazraky nemame cakat. Nakolko sme potrebovali nasporit, nechali sme to tak a vsetko pustili z hlavy, povedali sme si mesiac kedy sa do toho pustime - malo to byt teraz v auguste. Na velku noc, som pobalila kufrea sli sme na chalupu o dva tyzdne na to mi meskala mestruacia, necakala som nic,ved som mala priznaky ms, len nahodou som si dala test a ostala som v soku...stal sa zazrak. Momentalne sme v 17tt.
Vsetkym snazilkam NESTRACAJTE NADEJ...drzim palce kazdej jednej
a vy prosim mne .... neviem ako sa skonci nas pribeh nakolko nam vysiel pozityvny screening a cakaju nas geneticke testy. Stale ale verime ze babo bude zdrave, ved zazrak sa predsa nemoze zle skoncit.
@l_e_n_o_c_k_a ahoj, chcem sa opýtat či sa vam podarilo otehotnieť prirodzene alebo pomohol helios. moj MM ma len 1% normalnych sp.. ..

@bubulacka Ahoj, nerozumiem preco tam pribudlo slovicko teratozoospemia..ved mate 30% normalnych spermii. to je dobra hodnota.
@stella25
@bubo780
@ivec16
@sanny228
@adka666
Ahojte,
dostala som sa do tejto temy a celu som si ju precitala a nevychadzam z udivu.. Preco vas niektore hned posielaju na umele oplodnenie? Mame trochu podobny osud. My sme sa o babätko snazili 8 mesiacov. Ja som bola najprv na beznej prehliadke u gyneokologa,bolo to na zaciatku oktobra minuleho roka. Povedala som mu, ze sa chceme pokusit o babo. predpisal mi kyselinu listovu, ktoru som ale neuzivala. Povedala som si naco sa zbytocne napchavat vitaminmi.. Doktor mi vtedy este povedal, ze ak sa PO POLROKU nezadari, tak mam prist znova. Za ten polrok sme boli na svadobnej ceste, kde sa nepodarilo, skusala som ovu testy, mala som vsetko vyratane a nic. Tak mi to zacalo vrtat v hlave a uz v marci som isla k doktorovi zas, spravil mi hormonalny profil, ten bol v poriadku a manzel isiel na spermiogram. Kym sme sa dockali jeho vysledkov tak to dost trvalo. Presiel april, prisiel zaciatok maja a nam prisli vysledky spermiogramu. Zaver morfologia 97% chybnych spermii, lahka teratozoospermia. Bolo to na zaciatku tyzdna a ja som plakala, ze sa nam dlho nebude darit, koncom tyzdna som mala dostat moje dni. Spravila som termin na dalsi tyzden u mojho doktora, aby som prekonzultovala dalsi postup. No ale kedze koncom tyzdna som nedostala moje dni, tak som v sobotu na druhy den meskania urobila test a na moje velke prekvapenie bol pozitivny. Plakala som zas, ale uz od stastia. A ked som isla k doktorovi, ukazala mu vysledky muzovho SPG, tak iba povedal, ze pojde to aj prirodzene, len to bude trochu dlhsie trvat. No hned na to mu vravim, ze uz sa podarilo 🙂
Takze tie ktore mate len trochu horsi spermiogram, netreba stracat nadej..