icon

Ako riešiť zimu v paneláku v Žiline?

tulipanik12
24. sep 2024

Dobrý deň,chcem sa len informovať bývam v paneláku v Žiline a doteraz nám nekúria ani neprekurujú ani na noc, ale teda už je aj dosť chladno podľa mňa. Dcéra prechladnutá riadne, ja tiež a slimák sa nám aj zaviečkoval. Ako je to s kúrením u Vás?

matullienka
24. sep 2024

@tulipanik12 pozri si ale čo v tom predpise máš, kúrenie bude iba zlomok tej čiastky, podľa mňa nepresiahne sumu 50 eure, zvyšok bude podľa mňa studená, teplá voda, vodné, stočené, poplatky za správu, domovnikov, prípadne upratovanie spoločných priestorov. Pozri si rozpis

matullienka
24. sep 2024

@kristinkaris môže byť, ale to je už na tebe, že platíš zrejme aj nejakú čiastku najviac nie? Lebo poväčšine keď sú preplatky tak zálohové platby znižujú

kristinkaris
24. sep 2024

@matullienka nie Bytterm tak určil na základe inflácie a predpokladaných zmien sadzieb keby to je na mne tak nastavím na minimum 😂

tianna
24. sep 2024

@luxus10 prečo by mala platiť elektrinu navyše keď platí zálohové platby? My máme tiež el. radiátor no má spotrebu 1500W čo sa teda na spotrebe pri pravidelnom nočnom kúrení už aj celkom odzrkadlí.

danusskaaa
24. sep 2024

@tulipanik12 máme barak v správe OSBD a už nám prekuruju v ZA

monvitka
24. sep 2024

@tulipanik12 to by ma zaujimalo ze kde v Ziline je taka Sibir. My niekedy ani radiatory v zime nezapneme. Teraz blazni pred par dnami na Solinkach kurili...v byte sa nedalo vydrzat co to salalo

luxus10
24. sep 2024

@tulipanik12 co je to krcalok? a neplatite nahodou vela do fondu oprav? ak ste si brali nejaky uver ako byt. dom...

luxus10
24. sep 2024

@danusskaaa a kde vam prekuruju?

danusskaaa
24. sep 2024

@luxus10 Hliny, Gabajova 4

luxus10
24. sep 2024

@tianna aby jej nebola zima, a nemusela byt zbytocne chora...vec pohladu...

luxus10
24. sep 2024

@danusskaaa dnes vam kuria?

danusskaaa
24. sep 2024

@luxus10 cez deň nie, teraz áno

miskakyska
24. sep 2024

@pribinak predvčerom sme mali ráno v Žiline 5stupňov😁
Mne to vyhovuje, konečne sa dá dýchať a je sviežo.
@tulipanik12 s tými horákmi by som bola opatrná

luxus10
24. sep 2024

@danusskaaa dik za info, my mame este studene stupacky...tak azda to dorazi aj k nam...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
viestta
24. sep 2024

@tulipanik12 ty vobec rozumies tomu co mas v tom co platis spravcovi rozuctovene? V tom mas okrem inyho ako napriklad fond oprav a naklady na spravu, MaRT a spolocne priestory.... aj zalohove platby za vodu, TUV a kurenie. Su to zalohy, platia sa cely rok rovnake, a z nich ti na konci roka zuctuju naklady podla spotreby. Podla stavu meracov vody aj tych na radiatoroch. Rozuctovanie spotreby tepla je celkom zlozita zalezitost, ale da sa z toho vysomarit, ked sa trsku posnazis. A ano, zalohy na kurenie sa platia aj v lete ked sa nekuri, tie peniaze sa naskladaju na kopku. Nikto neplati menej v lete ked sa nekuri a viac v zime, ked sa kuri.
A ci to je vela alebo malo? To si pozri v predpise zalohovych platieb pre byt, mas tam kazdu jednu polozku uvedenu, treba to citat.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lasona
24. sep 2024

Sýty hladnemu neverí. Musím sa trosku autorky zastať. Ja jej plne rozumiem, že jej jej chladno. Tiež som zmrzlina. Akonáhle udre jesen, zima a jar ruky a nohy mam ako ľad. Ja proste som furt zamrznutá. Jedine co si užívam je leto. Plus vôbec tomu neprispieva, ze jeden deň je 35 stupňov a na druhy rovno 10. To je masaker. My bývame v dome, takže si môžem v podstate zakúrit kedy chcem. Na kúrenie mame plyn a podlahové plus dodatočne klímu. Tou kurime keď sú teploty nad 0. Pokiaľ je mínus, spúšťame podlahovku. Skúsim ti napísať pár tipov , čo pomáha mne. Od septembra už nosím tielka. Ráno si zvyknem do termosky veľkej uvariť caj a taky počas dňa piť. V noci spávam v ponožkách. Ak mi je veľká zima, mam na spanie teply flysovy overal. Veľmi dobrá vec je vyhrievacia deka do elektriky. Periny mame paperove. Nosím papuče a ponožky. Skus zohnať kasmirovy sveter, nehryzie a krásne zahreje. Ja som kúpila v sekaci za 20 eur. Keď niekde idem nosím termo hrnček a v ňom teply caj. Doma si zapnem aroma lampu, horí sviecka, rozplýva sa vôňa.. skus škoricu, alebo horúce jablko, to sú esencie, ktoré navodia pocit tepla a prehrievaju. Zápal si doma sviečky. Môj starký mal doma taky dekoračný krb, horel v ňom oheň, išiel tam akýsi olej. Fajne to pomohlo . Urob si horúci kupel. Skus užívať ginko biloma tabletky. Pomáhajú pri pocite studených noh. Super vec je klíma. Ale keď si v byte, dáva sa to aj na fasádu, tam sa mi zdá ze musíš mat povolenie od ostatných. Známy to riešiť, tak také spomínal. Urob si horúci kupel noh, pridať do nej vonnnu sol. Malo by ti byt teplejšie. Var jedla, ktoré zohrievaju. To znamená ze používaj rôzne koreniny, zázvor, chilli, kurkuma. Výborná v jeseni je hokaido polievka. Napríklad taký jogurt ta len zbytočne schladi. Skus trosku zasportovat, otuzovat( to ja ale proste neviem...neznášam studenú vodu)...to je zatiaľ všetko, čo mi napadá....a ešte dobrá vec, vziať muža do postele a zohriať sa tam😉

srnka79
24. sep 2024

@tulipanik12 verim, lebo mam odzite na rozdiel od ostatnych, ktore mudruju a nevedia si predstavit. Spytat sa treba spravcu, susedov, odvzdusnit radiatory je dobry napad kazdy rok, to s tymi nizsimi teplotami par dni po sebe je tiez pravda, ako aj, ze sporakom kurit narobi viac zla ako osohu (spominane spaliny, pohlcovanie kyslika). Olejovy radiator je dobra vec; aj ja som misela riesit v severnom byte, ktory nemalo ako slnko vykurit a kedze ani susedia a ustredne kurilo biedne, plus poddimenzovany maly radiator, tak jedine riesenie bolo olejovy - odporucam. Fukar je slabota oproti tomu. Ale ano, zerie to elektriku, len za teplo sa proste plati. Obliect sa da tiez, ale to moze dospely clovek, my sme takto mrzli s novorodencom a to je des, ked aj mas radiatory naplno, odvzdusnene a a napriek tomu mas cez den max. 18 a v noci ani nehovorim a to je par rokov dozadu, ked este vedeli byt aj mrazy -15. Akokolvek, ja som na materskej mrzla aj naobliekana, kedze nemozte od rana do vecera cvicit a poskakovat na jednej nohe a logat hektolitre tepleho caju😆. Jednoducho kazdy sme iny, niekoho zahreje aj tucik v tele, ale ak je clovek chudy, nebodaj chorlavy, tak 18-20 moze byt zima prenho, chapem to. Mala som 130 kg kolegu, ten zas chodil v zime v tricku a furt sa potil, to je proste tak, kazdy to pocituje inak. Zial, pri ustrednom kureni odpada luxus moct si zakurit podla potreby, preto si clovek musi pomoct, ako vie (bezpecne) a nema zmysel si z neho utahovat, ak nie sme v jeho kozi. Mnohi dobre poradili, treba vyskusat, nie je to az taka velka polozka. Ja mam tiez radsej v byte v zime 21 a nie 18, lebo vtedy mozem byt naobliekana, kolko chcem, nohy a ruky ma budu az boliet od zimy a potom mam nechut aj cokolvek robit a asi tazko si mozem dovolit byt zababusena v deke na gauci cely den pri domacnosti a dietati. Tak drzim palce pri vybere spravneho prechodneho ohrievadla🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
katka700
24. sep 2024

@tulipanik12
20 stupňov v byte je normálna teplota, žiadna Sibír. No keď pri takej teplote sedíš a pracuješ na HO môže ti byť zima.
Da sa to poriesit oblečením z teplejšieho materiálu. A nemusíš na doma kupovať drahé termopradlo z angory.
V Za určite máte textil house či iný sekac kde zoženieš tenký pulover z kašmíru, vlnené nohavice/sukňu. Na to alebo pod to oblečies druhú vrstvu z bavlny a je ti teplo a oblečenie nemáš objemné že by sa v ňom nedalo pohodlne pracovať či vykonávať bežné činnosti.

Kúrenie v paneláku bude vždy kameň sváru, nájdu sa exoti čo by najradšej 15 stupňov nech sa šetrí a ich protiklady budú vyžadovat kúrenie na 28 stupňov lebo oni chcú chodiť po byte v trencloch, mať radiátor na 5ke a ventilacku otvorenú stále.

tianna
24. sep 2024

@luxus10 áno, ja rozumiem, tiež ho zvyknem zapnúť. Ale je to na hlavu aby som musela priplácať ešte aj elektrinu keď platím cez 300€ zálohové platby..

tenerifka
24. sep 2024

Autorka, ta klima ti vyriesi aj leto, a aj toto prechodne obdobie.
U nas este nikdy v dome nebolo pod 21 stupñov, fakt to najvacsie minimum par dni v roku v noci nejakych 21,5 stupñov (my sme blizko mora, ale v strede ostrova byva chladnejsie), no ja sa nedokazem ani prezliect pod 23 stupñov, o sprchovani ani nehovorim, ani zaspat, skratka si klimou tych par dni v roku v zime prikurim a vobec sa za to nehanbim, kazdy clovek je iny. Moj muz si este teraz na noc vo svojej izbe zapina klimu, lebo mu je teplo, a ja spim vo svojej zakryta paplonom

akvi
24. sep 2024

@letfenixa veď ale nevravím, že ti klímu neschvália, už som ju videla na panelákoch, úplne tomu rozumiem, že si ju ľudia dávajú. Ja len píšem, že je to zásah do spoločného, čiže to potrebuje schválenie. A je jedno, či je to "len" diera, proste pravidlá sú nastavené tak, aby si ľudia v paneláku nemohli robiť úplne, čo chcú, nakoľko niekto spraví "len" tú dieru a niekto spraví taký zásah, že to môže vadiť prinajlepšom susedovi a prinajhoršom naruší zateplenie a susedovi bude zatekať a nebude vedieť prečo. Proste je logické, že zasah do spoločného v paneláku musí byť regulovaný, lebo nie každý má súdnosť. Ja poznám panelák, kde napríklad nedovolili ani sušiak na okno namontovať, čo my sme mali vo vchode všetci, čo sme nemali balkóny.

evcagabi
24. sep 2024

Ja som sa dnes zobudila strasne vyzimena. Uz ma vytaca, ze nekuria

kp7333
25. sep 2024

@akvi na nasom dome je vela klimatizacnych jednotiek a nikto suhlas nepytal. Ani som sa s tym nikdy nestretla. Suhlas pytali na zasklenie terasy, ci vyrez do nosnej kontrukcie, ale nie na klimu.

akvi
25. sep 2024

@kp7333 no ved ok, mozno mate ine pravidla a mozno si proste ludia spravili aj bez povoleni.

cacianka
25. sep 2024

@kp7333 akýkoľvek zásah do fasády spoločného domu musí prejsť schválením, odhlasovaním a súhlasom od väčšiny spoluvlastníkov. zákon.
To že si to ľudia robia bez, je také typicky slovenské...

cacianka
25. sep 2024

@pribinak u kamošky - neskutočne teplo, a to ešte dala deťom na plachtu deku, pod pyžamo obliekala biele spodné tričko s dlhým rukávom, pančuchy. a Furt sa čudovala, prečo sú permanentne chorí... 🙈
pár x som tam spala u nich, myslela som že sa upečiem, radiátory vypeckované, okná zatvorené.

maciatkolulu
25. sep 2024

Baby,ešte ste nezačali poniektoré hysacit,že či kúria v škôlkach a školách!!!! Nooo,pri týchto teplotách,to je nevyhnutné🙃. Chápem,že sme na juhu ,ale čo som pozerala predpoveď,rovnaká ako u nás. Ja spim v.letnom pyzame pri otvorenej vetracke. Rozmýšľam,čo sa robí,keď je vonku --------,to sa už aj rúra zapína? Akože rozumiem,že je niekto zimomrivy,ale tak snáď si kúpim ohrievač a neriskujem s horami preboha. Alebo termofor,vyšetrenie u endokrinologa😉🙃😂.