Bude sa naozaj prepúšťať v Kia Žilina?
Ahojte je pravda ze sa ide prepustat vo velkom aj zamestnancov co v Kii pracuju dlho?
@anonym_autor žiadne veľké prepúšťanie sa ZATIAL neplánuje. Odkiaľ máš túto informáciu? Ak tak možno motoraren..
veľké nie, ale robia sa zoznamy pracovníkov ktorých je možné prepustiť.
veľké nie, ale robia sa zoznamy pracovníkov ktorých je možné prepustiť.
@anonym_0cfe28 zaujímalo by ma, odkiaľ sú také info.. pracuješ tam na personálnom? Či sú to len také šumy z linky?
Ja si myslím, že po novom roku sa bude všade čiastočne prepúšťať. Táto vláda všetkých k tomu ženie. A veľa firiem ukončí svoju činnosť
Problemy su na motorarni, kedže sa prechadza na ekektro, plus dodavateľske problemy a kvôli ekektru nižší zaujem. Problem maju motorari, tam sa ma redukovať hlavne😒
Dnes som citala, ze KIA odborari ziadaju 250EUR-300EUR zvysenie platu. Takze zamestanancom musi byt jasne, ze sa bude prepustat. Zvysene odvody statu, zvysene platy a opat zvysene odvody status. Slovensko prestane byt pre KIU zaujimave. Toto sa deje vo vsetkych firmach, uz aj u ITckarov
A kde konkrétne sa nebude prepúšťať od budúceho roka? Všade to postupne nabieha...
Dnes som citala, ze KIA odborari ziadaju 250EUR-300EUR zvysenie platu. Takze zamestanancom musi byt jasne, ze sa bude prepustat. Zvysene odvody statu, zvysene platy a opat zvysene odvody status. Slovensko prestane byt pre KIU zaujimave. Toto sa deje vo vsetkych firmach, uz aj u ITckarov
@anonym_90c122 neprepušťa sa kvôli platu, a to je ešte len prve stretnutie, nie ze zvyšia o xy eur, čo navrhnu. Prepušťa sa z inych dôvodov. XY rokov nam odbory dohodli v KII zvýšenie a memali sme prepušťanie kvôli tomu.
@anonym_90c122 vždy keď sa vyjednáva kolektívna žiadajú odborári navýšenie.
zoznamy sa robili v celej KII.
@anonym_90c122 neprepušťa sa kvôli platu, a to je ešte len prve stretnutie, nie ze zvyšia o xy eur, čo navrhnu. Prepušťa sa z inych dôvodov. XY rokov nam odbory dohodli v KII zvýšenie a memali sme prepušťanie kvôli tomu.
@hellwant do nekonecna sa dvihat neda. Tym netvrdim, ze by nemala rast cista mzda. Ale ak chceme konkurovat inym statom, musime znizit odvody. Nasa IT firma napr. uz nenabera ludi na Slovensku, lacnejsie je pre nich Spanielsko, Potrugalsko. KIA proste narazila na svoj strop.
Vzdy sa zacne vo vyssich cislach,kym sa dohodnu a podpisu tak je to polka z toho ako zacali odbori vyjednavat.Ano bude sa vsade prepustat,vela firiem pojde zo Slovenska prec.Ludia pojdu na podporu a stat opet nebude tak na tom,ako si pani hore mysleli
Budu si drzat hlavne mladych ludi,starych ludi par rokov pred dochodkom prepustia.
Automobilky v DE v tomto roku prepustili 7 % zamestnancov (cca 52 tisíc pracovníkov), plus skončilo okolo 30 t v pridružených firmách (Deutsche Welle). Asi majú tiež zlý odvodový systém.
Green deal
@hellwant do nekonecna sa dvihat neda. Tym netvrdim, ze by nemala rast cista mzda. Ale ak chceme konkurovat inym statom, musime znizit odvody. Nasa IT firma napr. uz nenabera ludi na Slovensku, lacnejsie je pre nich Spanielsko, Potrugalsko. KIA proste narazila na svoj strop.
@anonym_90c122 s odvodmi suhlasim, ale Kia nie je na strope. Vždy ked u nas riešia koľko zdvihnu v Korei, je to rozdiel jak šľak. Praveže Kia by sa nedohodla, ak by jej sumy nevyhovovali, plus 2 krat za sebou 3 ročne kontrakty. Pre nich je dôležita viacročna zmluva aby mali kľud s vyjednavanim. Prvy rok vždy daju viac. Uvidíme, či udržia snahu o iba ročnu, či oni budu chcieť za vymenu za vyššie prihodenie aby sme dali znovu 3 ročku.
Budu si drzat hlavne mladych ludi,starych ludi par rokov pred dochodkom prepustia.
@anonym_795121 toto nie je pravidlom. ludia pred dôchodkom sú často ti, ktorí pracujú v kii už dlho = majú nárok na vyššie odstupné.
Korejci si to poriadne zrátajú, čo im finančne vyhovuje viac.

@anonym_autor ahoj, tiež to neviem potvrdiť, no počula som, že od Nového roka by mala robiť len na 2 zmeny. A ako vidíme už teraz má dosť zníženú produkciu.