Ako nižšia pôrodnosť ovplyvní súkromné škôlky?
Uz tento rok je vela volnych miest v statnych skolkach. Zacina sa prejavovat nizsia porodnost. Co myslite, ako sa to prejavi na sukromnych jasliach a sukromnych skolkach? Myslite, ze budu musiet zatvarat a prepustat zamestnancov?
myslím ,že áno. prípadne sa časom pretransformujú na zar.pre seniorov. Stacionáre, aj pobytové.
Dobre skolky urcite nie, tam idu ludia preto ze tam chcu ist a je jedno ako plne su statne.
Pevne dúfam, že tie narýchlo vykvasené, neprofesionálne budú zavreté.
Chýbajú nám skolky pre autistov, deti s NKS, rôzne zdrav. problemy
Skús dostať dieťa s obranou do statnej skolky, alebo malého DIAbetika
Ostanu drahsie, ktore ponukaju nieco navyse oproti statnym, velka moda je hovorit na deti po anglicky.
Zavisi od toho co ponuknu ako benefit oproti statnym. Pre niektorych rodicov je benefitom aj to, ze su otvorene o hodinu skor ako statne, pre dalsich moze byt velkym benefitom, ze su otvorene aj do 18:00. Ak ponukaju len to co statne, tak nebude o nich zaujem.
@anonym_autor všetky deti mojej netere chodia do súkromných,jasle,mš,žs. Ona by bez toho nejak prežila ale svokrovci na tom trvajú,čo je najlepšie aj to celé zacvakajú.
Takže tie ozaj kvalitné inštitúcie zostanú
@anonym_autor tak voľné miesta v štátnych škôlkach sú na dedinách, kde niet práce. Deti si odvezú rodičia do miest, kde ich umiestňujú, ak je voľne miesto. Voľné miesta sú tam, kde niet práce. Ja som z KE a tu je všetko totálne preplnené, aj školy, ale napríklad na dedine do 10 km pri KE majú len 13 deti v triede, lebo všetko do mesta poutekalo. 🙈 Takže, ak chce rodič dať do škôlky do centra mesta KE, lebo ma na Hlavnej Office, tak jedine súkromná, lebo štátne sú total prepchate.
Som z ba a je tu plno a nemá kto robiť 🤔 takže to ine lokality majú taký problém zrejme
@anonym_autor tak ako 25 rokov dozadu, v skolkach budu sukromne kadernictva, kozmetika, nechtarky, masaze. No a potom sa to znovu rozrodi a skolky budu napchate pomaly aj v potravinach a na obecnych uradoch a ucit bude hocikto z ulice kto nema zaznam v registri trestov za mravnostny TČ.
To su take populacne vlny, raz je prebytok deti a raz zase skolok.
Nizsia porodnost? Ved tento rok je riadny baby boom. Dokonca aj zeny, ktore mali problem otehotniet tak su tehotne, alebo uz porodili. Neviem co je vo vzduchu tento rok, ale otehotnie snad kazda co sa len suchne o trenky 😀. Zacina praveze take obdobie po covide (vtedy bol tiez velky baby boom) ze vela deti sa rodi.
ako kde a ako ktoré, tie napríklad v okresných mestách môžu mať problém, ale napríklad BA, Košice sa nebojím hlavne o tie "anglické" nakoľko tam chodí aj veľa detí cudzincov čo bud po slovensky nevedia alebo rodičia skrz toho že sú cudzinci chcú aby dieťa ovládalo dobre aj angličtinu...
@anonym_autor tak ako 25 rokov dozadu, v skolkach budu sukromne kadernictva, kozmetika, nechtarky, masaze. No a potom sa to znovu rozrodi a skolky budu napchate pomaly aj v potravinach a na obecnych uradoch a ucit bude hocikto z ulice kto nema zaznam v registri trestov za mravnostny TČ.
To su take populacne vlny, raz je prebytok deti a raz zase skolok.
@anonym_06558b 25 tokov dozadu isto nie! Deti narodených okolo r.2000 bolo urcite najmenej za posledne dekady...
Nizsia porodnost? Ved tento rok je riadny baby boom. Dokonca aj zeny, ktore mali problem otehotniet tak su tehotne, alebo uz porodili. Neviem co je vo vzduchu tento rok, ale otehotnie snad kazda co sa len suchne o trenky 😀. Zacina praveze take obdobie po covide (vtedy bol tiez velky baby boom) ze vela deti sa rodi.
@anonym_7c6021 aj ja mam ten pocit, vsade okolo nas len kocikuju.....
@anonym_7c6021 tak stačí pozrieť čísla, počet narodených detí klesá
@anonym_7c6021 A to pises pocitovo, ze? Lebo statisticky porodnost klesa a klesa a je historicky najnizsia, niektore porodnice zivaju prazdnotou.
Baby to ze vy vidite okolo seba vela kocikov a sa vam zda ze je kazdy tehotny neznamena ze je to tak 🙂 treba pozriet statistiky, vyslo ohladom toho vela clankov, je to jednoznacny fakt ze sa rodi menej a menej deti, uplne sa meni demograficke zlozenie obyvatelstva. Pomaly (nasimi ocami), ale urcite. Ak to nevidite tak sa obavam ako ste vobec pripraveni na dochodok, nic v zlom ale naozaj by ste si mali o tom nieco prezistit a zacat sa "pripravovat"
Od budúceho roku bude MŠ povinná pre deti od 4 rokov. Teraz je veľa 4-ročných detí doma, ak majú mladšieho súrodenca. Neviem o akej lokalite hovoríš, ale u nás sú škôlky plné.
Baby to ze vy vidite okolo seba vela kocikov a sa vam zda ze je kazdy tehotny neznamena ze je to tak 🙂 treba pozriet statistiky, vyslo ohladom toho vela clankov, je to jednoznacny fakt ze sa rodi menej a menej deti, uplne sa meni demograficke zlozenie obyvatelstva. Pomaly (nasimi ocami), ale urcite. Ak to nevidite tak sa obavam ako ste vobec pripraveni na dochodok, nic v zlom ale naozaj by ste si mali o tom nieco prezistit a zacat sa "pripravovat"
@anonym_5cc8d8 No, ale pocet narodenych za rok 2026 bude znamy az ked skonci rok 2026. Je naozaj baby boom tento rok. Uvidite potom, ked budu cisla. Naozaj tento rok otehotnie kazda aj vela tych co mali problem otehotniet. Aj nam sa len tak podarilo, a to o prve sme sa 5 rokov snazili. Aj 2 kamoskam tak tento rok sa zadarilo. A naozaj velmi vela tehotnych vsade 🙂.
Chýbajú nám skolky pre autistov, deti s NKS, rôzne zdrav. problemy
Skús dostať dieťa s obranou do statnej skolky, alebo malého DIAbetika
@anonym_c7dc94 Na strane druhej,kolko rodicov ZTP deti ma peniaze na sukromnu skolku?🤔
@anonym_c7dc94 Na strane druhej,kolko rodicov ZTP deti ma peniaze na sukromnu skolku?🤔
@iwesska ak sa nedostane do statnej a je zdravotné znevýhodnené a ide do súkromnej, rodičia by mohl mat úľavu z dani
Pri mnohych dgn rodičia pracovať chcú a môžu, ale nemajú kde dať dieťa. Píšem reálnu skúsenosť
@anonym_autor tak voľné miesta v štátnych škôlkach sú na dedinách, kde niet práce. Deti si odvezú rodičia do miest, kde ich umiestňujú, ak je voľne miesto. Voľné miesta sú tam, kde niet práce. Ja som z KE a tu je všetko totálne preplnené, aj školy, ale napríklad na dedine do 10 km pri KE majú len 13 deti v triede, lebo všetko do mesta poutekalo. 🙈 Takže, ak chce rodič dať do škôlky do centra mesta KE, lebo ma na Hlavnej Office, tak jedine súkromná, lebo štátne sú total prepchate.
@anonym_810d26 Velmi sa mylis. Kosicke skolky uz bez problemov beru aj dvojrocne deti a aj tak su volne miesta. Samozrejme ak mas starsie deti, tak tam to bolo inak.
@anonym_7c6021 prosim ta, to ze tvoje kolegyne su tehotne, neznamena, ze je velka porodnost a prirastok obyvatelstva
@anonym_7c6021 prosim ta, to ze tvoje kolegyne su tehotne, neznamena, ze je velka porodnost a prirastok obyvatelstva
@anonym_autor Ja nepisem vobec o kolegyniach. Staci mi ist mestom, k lekarke, citat na nete, ze vsetky nadstandardy obsadene, atd. Uvidis, ked bude zhodnoteny rok 2026, ako sa porodnost zvysila 🙂.
@anonym_autor Ja nepisem vobec o kolegyniach. Staci mi ist mestom, k lekarke, citat na nete, ze vsetky nadstandardy obsadene, atd. Uvidis, ked bude zhodnoteny rok 2026, ako sa porodnost zvysila 🙂.
@anonym_7c6021 tak v mojom okolí mám pocit že tento rok nevidim takmer žiadne kočiky, takze by som nerobila unáhlene závery
@anonym_autor v nasom meste je boj o kazde miesto ci statna ci lepsia sukromna- ziadne narychlo otvorene s neprofesionaonym personalom
Horsie na tom budu dedinske skolky, v meste to bude vzdy boj o skolku
@anonym_7c6021 od roku 2018 pôrodnosť na Slovensku už len klesá, žiadne stúpanie nebolo cez covid ani po covide
Keď si nemohla otehotnieť, iné tehotné ženy si pre smútok podvedome prehliadala. Keďže si už sama tehotná, prirodzene ich vo svojom okolí viac registruješ, a preto máš dojem, že ich náhle extrémne pribudlo.
Prosím vás v ktorých štátnych škôlkach sú voľné miesta? Žili sme v BA, teraz sme v dedine 25km od BA (iný okres/kraj). Problémy so skolkami všade. U nás je aj v súkromnej poradovnik, ani tam nedokázali prijať všetky deti.

Podla toho ake... vacsina deti v sukromnych skolkach nie je preto ze "musi", ale ze chce. Ak je skolka orientovana na cudzie jazyky, rozne lesne skolky, ma vyborne recenzie, alebo je lukrativna pre majetnejsich, nemusi stratit klientelu.