icon

Ako často chodiť na cintorín po strate rodičov?

Včera o 16:03

Dobrý deň, možno by som chcela vedieť ako to máte vy, aké máte skúsenosti, kedy sa to upraví. Počas covidu v roku 2022 mi zomreli náhle obaja rodičia. Niesla som to veľmi, veľmi ťažko, lebo boli jediní koho som mala, mám ešte sestru, ale nemáme blízky vzťah. Prvý rok som chodila na cintorín každú nedeľu, vždy na obed som bola tam. Po 4 rokoch som došla do bodu, že tam chodím každý druhý týždeň. Pred každou dôležitou cestou som tam. Ak by som tam nešla, mala by som veľké výčitky svedomia. Starám sa o hrob, čistím ho, kupujem tam stále niečo, nosím sviečky, svietniky. Som tam na ich narodeniny, na meniny, na Vianoce, vždy na Nový rok, na deň matiek, na deň otcov, výročie úmrtia, na všetkých svätých. Čakala som, že to postupne nejako opadne, že tá frekvencia sa zmenší. Ale nezmenšila sa. Mám akokeby výčitky svedomia, keď tam dlho nie som. Mám priateľa a jeho mama mi hovorí, aby som nechodila tak často na cintorín... neviem. Znamená to, že nie som s tým ešte vyrovnaná? Alebo to už tak bude vždy? Mne to nerobí problém tam chodiť. Idem tam vždy rada. Moja sestra chodí raz do roka, na všetkých svätých a donesie im jednu sviečku. Chýbajú mi veľmi.

anonym_e65b6f
Včera o 16:07

Kazdy sposob ako prezivame smutok je spravny. To, ze to ma niekto inac neznamena, ze ty to robis zle. Ak ti to pomaha, tak chod tak ako tebe vyhovuje. Mala by to chapat aj buduca svokra. Ak nechape, nie je to tvoj problem ale jej

anonym_7d4c63
Včera o 16:08

Možno sa sestra viac fixuje na živých ako na mŕtvych
Ak máš výčitky že nejdes na cintorín, tak niečo nie je v potiadku

autor
Včera o 16:10
@anonym_7d4c63

Možno sa sestra viac fixuje na živých ako na mŕtvych
Ak máš výčitky že nejdes na cintorín, tak niečo nie je v potiadku

@anonym_7d4c63 sestra mala hlavne rodičov v totálnej paži už za života, čiže u nej som prekvapená, že vôbec raz za rok tam príde.

anonym_7d4c63
Včera o 16:14
@anonym_autor

@anonym_7d4c63 sestra mala hlavne rodičov v totálnej paži už za života, čiže u nej som prekvapená, že vôbec raz za rok tam príde.

@anonym_autor rieš Seba a nie sestru. Ja som v zahraničí, domov prídem asi tak raz za 3-4 roky, ale moji rodičia sú v mojom srdci. Nemusím nutne byt 100x za rok na cintoríne

anonym_bdadfe
Včera o 16:15

@anonym_autor Mojej susede zomrel 5 ročný syn. Ona chodí na cintorín už 8 rokov každý deň, vždy po práci, ale aj cez víkend. Býva od cintorína asi 10 km.

autor
Včera o 16:17
@anonym_7d4c63

@anonym_autor rieš Seba a nie sestru. Ja som v zahraničí, domov prídem asi tak raz za 3-4 roky, ale moji rodičia sú v mojom srdci. Nemusím nutne byt 100x za rok na cintoríne

@anonym_7d4c63 ja riešim seba, so sestrou nie som v kontakte. Rodičia sú a vždy budú v mojom srdci. A som tam aspoň raz za dva týždne. Je to vo mne, tak to cítim.

anonym_a102b1
Včera o 16:22
@anonym_autor

@anonym_7d4c63 ja riešim seba, so sestrou nie som v kontakte. Rodičia sú a vždy budú v mojom srdci. A som tam aspoň raz za dva týždne. Je to vo mne, tak to cítim.

@anonym_autor mam to podobne, zial je to cerstve, u mna 5 rokov a 1 rok , tak ja tiez chodim a ked nejdem, mam vycitky. Rob tak, ako citis. Neries inych.

biba_18
Včera o 16:25

no, môj otec nie je pochovaný, takže toto je vyriešené - nechodím nikde. to neznamená že na neho nespomínam…

anonym_a282cf
Včera o 16:26
@anonym_7d4c63

@anonym_7d4c63 načo bol tvoj príspevok k autorke? Autorka vôbec aleže vôbec nespomenula teba - ani nevie že vôbec existuješ, Zato ty si sprosto o ňu utieraš hubu.

anonym_a282cf
Včera o 16:30

môj otec chodil denno denne 3 roky na cintorín. Nevedel sa vyrovnať so smrťou mojej mamy. Zomrela náhle - bolelo to, ale to aj bolí ak niekto sa trápi a zomiera dlhší čas. Tá bezmocnosť je tam hrozná.
Na cintorín chodím asi 2 krát za mesiac, ale na rodičov myslím často.

dvadsatosem
Včera o 16:32

Ja chodím na manželkin hrob len na výročie úmrtia, častejšie tú potrebu jednoducho nemám, lebo na ňu myslím neustále. Na tvojom častom chodení na cintorín však nie je nič zlé. Každý to máme nastavené inak a dôležité je robiť to, čo pomáha tebe.

anonym_6bb02f
Včera o 16:50

@anonym_autor chodievaj vždy, keď máš potrebu tam ísť. Ja chodím každý deň ráno aj večer už dva roky lebo mám psychickú potrebu tam ísť.

anonym_aa1f3c
Včera o 17:04

@anonym_autor mojej babke pred 10 rokmi umrela dcéra, moja krstná mama, je na cintoríne každý jeden deň. Prestala chodiť, keď si zlomila nohu. Keď sa uzdravila, tak chodí zas.

anonym_057cfb
Včera o 17:40

No za mna je to extrem, ale ked to vyhovuje tebe, tak tam chodievaj. Neviem ako ti ma pomoct to, ako to maju ostatni. Ja idem na otcov hrob raz za rok na Pamiatku zosnulych a to mam cintorin 10 minut od bydliska. Nevidim dovod tam chodit castejsie, v hrobe je len rozlozene telo mrtveho, jeho dusa tam nie je, je stale pri mne/pri nas...

dotka04
Včera o 17:40

ak frekvencia vyhovuje tebe, je to v poriadku. Ak ti to robí dobre chodiť tam, choď tam. Svokra ti povedala len svoj názor, nemusíš ho rešpektovať, je to tvoja voľba. Ak by si mala ty časom pocit, že potrebuješ tú "návštevnosť" obmedziť ale zároveň ti to nebude robiť dobre, vtedy by som možno skúsila osloviť niekoho, kto ťa tým môže previesť.

anonym_7b8c7f
Včera o 17:51

@anonym_autor je cas zit pre pritomnost a buducnost.

janinah
Včera o 19:19

Na cintorin asi raz za dva mesiace,ale myslim na nich kazdý deň. Je to uz 5 a 2 roky. Rob to co cítiš,nik nema pravo ti do toho hovoriť.

anonym_8c8483
Včera o 19:46

som na tom upkne rovnako.....a priatelova mama do toho ma velke NIČ