icon

Ako pomôcť bratovi nájsť vhodnú prácu?

29. nov 2025

Ako pomôcť môjmu bratovi s prácou?
Ahojte, trápi nás celú rodinu môj brat a on sa tým trápi ešte viac. Nevieme mu pomôcť a skúsim napísať jeho príbeh. Brat je pekný chlap a vždy bol usmievavý, šikovný, baby na neho leteli, bol to športovec. Športoval celú základnú a strednú školu a tak učenie išlo bokom (chodil iba na SOU bez maturity) a všetko podrobil športu. Žiaľ v 19tich rokoch musel kvôli vážnemu zraneniu so športom skončiť. A tak ostal bez nejakého vzdelania a znalosti jazykov. Zamestnal sa vo fabrike a pracoval tam 20 rokov. Dorobil si maturitu. Robil manuálne, ale na viac vzdelanie nemal a išlo mu to. Práca bola ťažká a špinavá. Chcem ešte poznamenať, že nemá vodičák (v detstve bol účastníkom dopravnej nehody a má obrovský blok od detstva a jednoducho fóbiu zo šoférovania). Vo fabrike sa mu darilo, robil na zmeny. Po 20 tich rokoch si však práca vypýtala svoju daň. Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN. Operácia sa nie úplne podarila, má stále zdravotné problémy, bolesti, parestézie, nemôže nič dvihnúť, je veľmi unavený, má závraty a točenie hlavy. Je už viac ako rok po operácii. Podal si žiadosť o ID, ale bol mu zamietnutý, aj po odvolaní. Reálne nie je schopný fungovať viac ako 3h, aj to musí striedať polohy, nesmie iba stáť, alebo iba sedieť. Nič ťažké do ruky už vziať nevie. Okrem toho mu začali vážne problémy so žalúdkom a chodí po vyšetreniach a chudne, chudne...
Posledné roky je doma, u mami. ŽIjú z maminho dôchodku a jeho hmotnej núdze. Nič si neželá zo všetkého najviac, ako byť zdravý a robiť. Ale on po 3 hodinách musí oddychovať a ľahnúť si, lebo nevládze. Snažili sme sa mu nájsť robotu, ale aj zdravý človek má problém s robotou. Na administratívnu prácu potrebuje dobrú znalosť PC a jazyk, to nemá. Na IT nemá znalosti. Na ostatné činnosti nemá buď VP, ale neprejde lekárskou prehliadkou, nevie pracovať ani na zmeny. Veľmi by som mu chcela nejako pomôcť, ale neviem ako. Najviac sa bojím čo sa stane, keď tu mama nebude. On to nedá, ani zdravotne, ani psychicky, ani finančne. Čo by ste nám poradili? Ako mu pomôcť?

anonym_302b3f
30. nov 2025
@anonym_888fb7

@lucia147852 Vidíš, že takých je tu dosť, čo by ho brali rovno za učiteľa. Hlavne, ak nepôjde o ich deti. A určite chlap, ktorý robil 20 rokov fyzicky vo fabrike a v škole bol naposledy tiež pred tými 20-timi rokmi odborne doučí nejaké deti matematiku a slovenčinu. Tie ženy nemajú boha pri sebe. 🤣🤣🤣

@anonym_888fb7 Tiez mi to pride absurdne.

autor
30. nov 2025
@anonym_888fb7

@anonym_autor Tak nech vyštuduje VŠ a potom ide normálne učiť. Do dôchodku má ďaleko a nemôže čakať na zázraky, iba ak by si ho živila ty. Aj tak nič nerobí, necvičí, nerehabilituje, už mohol pokojne dva roky študovať. Zatiaľ nemá predpoklady na prácu v školstve a s deťmi. A pochybujem, že normálna matka by človeku s jeho pracovnou a osobnou históriou zverila svoje dieťa. Expartnerka to bolo niečo iné. Sama si písala, že ho sprosto využívala a potom odkopla, lebo bol v tom vzťahu za hlupáka.

@anonym_888fb7 ved som pisala, ze rok a nieco rehabilutuje od operacie, cvici, chodi na fyzio, dva krat bol v nemocnici na infuziach. Pred operaciou bol tiez v nemocnici 2x. Cvicil a rok chodil na rehabky, kym isiel na operaciu.

pribinak
30. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_888fb7 ved som pisala, ze rok a nieco rehabilutuje od operacie, cvici, chodi na fyzio, dva krat bol v nemocnici na infuziach. Pred operaciou bol tiez v nemocnici 2x. Cvicil a rok chodil na rehabky, kym isiel na operaciu.

@anonym_autor čo mu vlastne je?

autor
30. nov 2025
@pribinak

@anonym_autor čo mu vlastne je?

@pribinak neviem presne čo tam má, ale má menené stavce a platničky krčnej chrbtice 5-6-7, ktoré mu však aj teraz tlačia na miechu - alebo neviem ako sa to správne nazýva. A má problém s krížovou chrbticou, kde má veľkú Tarlovovu cystu, ktorá mu spôsobuje problémy. Plus má operovaný pruh a triesla na oboch stranách, má tam plastiky, voperované sieťky a je mu to treba vymeniť. Aktuálne bojuje so žalúdkom a vredmi.

pribinak
30. nov 2025
@anonym_autor

@pribinak neviem presne čo tam má, ale má menené stavce a platničky krčnej chrbtice 5-6-7, ktoré mu však aj teraz tlačia na miechu - alebo neviem ako sa to správne nazýva. A má problém s krížovou chrbticou, kde má veľkú Tarlovovu cystu, ktorá mu spôsobuje problémy. Plus má operovaný pruh a triesla na oboch stranách, má tam plastiky, voperované sieťky a je mu to treba vymeniť. Aktuálne bojuje so žalúdkom a vredmi.

@anonym_autor tak asi treba reoperaciu, keď má problemy
Operované triesla a sieťky má kde kdo. Ale do čerta keď sedí doma tak nech sa snaží si zvýšiť si kvalifikáciu
Veď do dôchodku má fakt ďaleko

Ma zložitú situáciu, ale je to stále mladý chlap. Aspoň nejakú brigádu, teraz pred vianocami, doklad tovar aspon na pár hodín, predávať pyrotechniku, lepiť etikety. Veď keď otvoria profesiu, tak je toho dosť

zuzana76
30. nov 2025
@janage

@letfenixa tak u nás je jeden na viacero detí. Teda nesedí v kuse pri jednom pohybuje sa plus v ŠKD sa deti viac hýbu a menej sedia ako na vyučovaní

@janage ale to je tiez fyzicky narocne, okolo deti stale treba nieco, myslim, ze toto by na plny uvazok nedal, ak je teda taky nevladny, ze takmer nic nemoze

lucia147852
30. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_888fb7 no čudovala by si sa. Ale teraz vážne. On je v matematike naozakj dobrý, rovnako aj v slovenčine. Keďže vychovával ex dve deti, učil sa s nimi iba on a všetko. Previedol ich ZŠ a neskôr čiastočne aj strednou/gympel. Pomáha aj mojim deťom, hlavne v matematike, slovenčine a zemepise. To sú jeho domény. A potom dejepis druhá svetová vojna. Má to šťastie, že je veľmi trpezlivý, nevytočí ho takmer nič a jednoducho to s deťmi vie. To, že sa im nepodarilo mať vlastné deti neznamená, že je odľud.

@anonym_autor lenže autorka hnevaj sa alebo nie, tvoj brat je aj hnily. Vyhovárať sa len na diagnózy nemôžete. Sebarozvoj čo? Či len sedieť doma a plakať do vankúša? Mala som v práci dievča s rakovinou, pani s chronickým zlyhávanim srdca, pána bez polovice ruky. Pohybové problémy skoro každý. A všetci sa snažili a hľadali spôsoby ako to ide a nie ako to nejde. Nemôžete sa upierať na jednu možnosť. Školstvo je pre tvojho brata proste out. Na pedagogickeho asistenta ho nezamestnajú nikde. Preto sa aj vola pedagogicky, okrem iného že potrebuje pedagogické vzdelanie. Ktoré si už mohol začať niekde robit keby chce. Je pekne, že je dobrý z matematiky, ale asistenta majú deti so špeciálnymi potrebami, tam sú dôležité aj iné veci. Vedel by tvoj brat upokojiť záchvat autistu? Vedel by korigovať správanie dieťaťa s adhd? Prepáč, ale nemyslím si. Môj muž študoval matematiku. Chvíľu doucoval známej syna z gymka a sám povedal, že malé deti by nedoucoval. Že nie je pedagóg ale inžinier. Máš o tom extrémne skreslené predstavy. Len máš veľký strach, že ti brat zostane na krku, čomu rozumiem. Ale do školstva ho momentálne zatiaľ naozaj neupraces.

tiika
30. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor presne na to som sa išla opýtať 😁nakoľko tu si prispievateľky hneď bez zisťovania domýšľajú scenáre bez jedinej doplňujúcej otázky, aspoň základného overenia

autor
30. nov 2025
@zuzana76

@janage ale to je tiez fyzicky narocne, okolo deti stale treba nieco, myslim, ze toto by na plny uvazok nedal, ak je teda taky nevladny, ze takmer nic nemoze

@zuzana76 našla som inzerát, kde bolo 4 hodiny denne, 4-5x do týždňa, stačí stredoškolské vzdelanie s maturitou, MS office a MS teams. A toto by mal vedieť dať.

lucia147852
30. nov 2025
@anonym_888fb7

@lucia147852 Vidíš, že takých je tu dosť, čo by ho brali rovno za učiteľa. Hlavne, ak nepôjde o ich deti. A určite chlap, ktorý robil 20 rokov fyzicky vo fabrike a v škole bol naposledy tiež pred tými 20-timi rokmi odborne doučí nejaké deti matematiku a slovenčinu. Tie ženy nemajú boha pri sebe. 🤣🤣🤣

@anonym_888fb7 ja tiež pozerám ako puk. Určite by vsetky boli ok, keby ich deti učil takýto človek.

zuzana76
30. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_888fb7 no čudovala by si sa. Ale teraz vážne. On je v matematike naozakj dobrý, rovnako aj v slovenčine. Keďže vychovával ex dve deti, učil sa s nimi iba on a všetko. Previedol ich ZŠ a neskôr čiastočne aj strednou/gympel. Pomáha aj mojim deťom, hlavne v matematike, slovenčine a zemepise. To sú jeho domény. A potom dejepis druhá svetová vojna. Má to šťastie, že je veľmi trpezlivý, nevytočí ho takmer nič a jednoducho to s deťmi vie. To, že sa im nepodarilo mať vlastné deti neznamená, že je odľud.

@anonym_autor https://skillmea.sk/online-kurzy/online/podnika... mne sa zda, ze tu si moze cez urad prace urobit nejake kurzy zadarmo

zuzana76
30. nov 2025
@anonym_autor

@zuzana76 našla som inzerát, kde bolo 4 hodiny denne, 4-5x do týždňa, stačí stredoškolské vzdelanie s maturitou, MS office a MS teams. A toto by mal vedieť dať.

@anonym_autor tak nech si tam posle, len vies, ak bude neustale chybat a pod. tak mu zmluvu nepredlzia, oni ti asistenti su aj tak cez rozne projekty a vacsinou su na par rokov, tusim 3. Ak skola potom uz nedostane peniaze tak nic. Ak je to zamestnanie cez skolu, tak aj tak mu daju zmluvu na rok a potom mu este mozu dat na rok a az potom zvacsa davaju na trvalo. Cize 2 roky musi riaditela presvedcit, ze sa mu oplati dat zmluvu na trvalo.

zuzana76
30. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ak je to cez skolu, tak ti asitenti potom mavaju dozory, pomahaju pripravovat podujatia, vlasten pomahaju pri vsetkom, co skola potrebuje.

zuzana76
30. nov 2025

Prosim, neidealizujte si pracu v skolstve, ze je to pohodicka. Zvacsa sa tam lieta, clovek sa nezastavi, take tie mumakoidne cudne typy, ktore sa tam obcas zjavili, tak idu do par mesiacov prec (nenarazam na tvojho brata, nepoznam ho). Nezabudajte, ze sucasni rodicia su narocni, navyse stihat tempo deti, dnesne deti neposedia, naozaj si neviem v skolstve predstavit cloveka s velmi nalomenym zdravim. To ho oberie este aj o posledne zvysky zdravia. Musela by to bat mala skola, malo deti. To mozno skor asistent na SOU uz s vacsimi detmi.

zuzana76
30. nov 2025

neviem ake SOU ma, urobit si studium na majstra odborneho vycviku? alebo potom ta spominana vratnica . rozposlat do firiem, podnikov, skol

zuzana76
30. nov 2025

alebo potom skor osobny asisten ziaka, napr slepeho, sprevadzat ho po skole, ist s nim na WC, odniest tasku, priniest obed, ale to by musel mat stastie, aby nasiel nieco taketo

tiika
30. nov 2025
@lucia147852

@tiika reálne, ktorý rodiť zveri dieťa nejakému “divnemu” starému mladencovi, ktorý sa nevie zamestnať. Ty by sú mu svoje deti zverila? Ja teda určite nie.

@lucia147852 @ anonym_888fb7
Asi nemám takéto predsudky.V rodine máme dedka, svokra, ktorí sú fakt zlatí a dobrí ľudia, vedia postrážit deti. Rovnako u nás v dedine poznám fajn ľudí - mužov. Môj muž ma tiez úžasný prístup aj k cudzím deťom, učiteľky v skolke ho same chválila, ako mu to s deťmi ide.
Veľmi často čítam, ako ma žena problém - je sama, muž robí 12, v zahraničí, chodí na sluzobky.. nemá jej kto pomôcť, nemôže si najst pracu s vyhovujucim prac.časom, nestíha s dietatom do/zo škôlky.
Vy vidíte divného mládenca. Ja niekoho, kto 20 rokov pracoval v jednej firme, mal 15 ročný vzťah, staral sa o cudzie deti, podľa opisu je priateľsky a empaticky. Podla sestry a jej úrovne vyjadrovania slušná rodina. Aké sú vase kritéria pre niekoho k deťom?

@anonym_autor podľa mna by ta praca s deťmi bola cesta, veď na doučovanie nepotrebuje mat vysokoskolsku matematiku, na asistenciu pedag.vzdelanie (ale to sama vieš). Hlavne popri jeho zdrav.problémoch to nie je na úplný uvazok. A je super, že hľadáte možnosti, spôsob ako mu pomôcť.
Takých ľudí, ktorý potrebujú s deťmi pomôcť, získať čas pre seba je dosť. Na druhu stranu som nevidela vela ponuk, kde by take stráženie možno spojené s vyzdvihnutie a doučovanim ponúkal.
Ja by som sa s takym človekom stretla v jeho prostredi, popytala sa na neho v okoli, preverila referencie (hoc v bývalom zamestnaní), ale využila by som možnosť/služby, ak by som potrebovala.

akvi
30. nov 2025
@zuzana76

Prosim, neidealizujte si pracu v skolstve, ze je to pohodicka. Zvacsa sa tam lieta, clovek sa nezastavi, take tie mumakoidne cudne typy, ktore sa tam obcas zjavili, tak idu do par mesiacov prec (nenarazam na tvojho brata, nepoznam ho). Nezabudajte, ze sucasni rodicia su narocni, navyse stihat tempo deti, dnesne deti neposedia, naozaj si neviem v skolstve predstavit cloveka s velmi nalomenym zdravim. To ho oberie este aj o posledne zvysky zdravia. Musela by to bat mala skola, malo deti. To mozno skor asistent na SOU uz s vacsimi detmi.

@zuzana76 inak tiež mi je smiešne, ak si niekto myslí, že v škole sa nenarobí. Je to jedna z najvycerpavajucejsich prác. Ja ak by som to mala opísať, tak proste si "v strehu" na 100% od prvej do poslednej minúty. Ak si niekto myslí, že si tam "len" 5-6 hodín, tak to "nič nie je", tak to proste len neskúsil.

zuzana76
30. nov 2025
@akvi

@zuzana76 inak tiež mi je smiešne, ak si niekto myslí, že v škole sa nenarobí. Je to jedna z najvycerpavajucejsich prác. Ja ak by som to mala opísať, tak proste si "v strehu" na 100% od prvej do poslednej minúty. Ak si niekto myslí, že si tam "len" 5-6 hodín, tak to "nič nie je", tak to proste len neskúsil.

@akvi ano, ja viem, psychicky, a aj fyzicky narocne, ale tak to je, lebo ludia vidia len cast a nevyskusali na vlastnej koži

zuzana76
30. nov 2025
@akvi

@akvi a aj toho skolnika, co navrhovali, u nas sa teda nadrel dost, staral sa o cely areal skoly, kosit, opravovat, zavesit nastenku (tazku), zvesit a zavesit nove umyvadlo, dvere atd...

autor
30. nov 2025
@tiika

@lucia147852 @ anonym_888fb7
Asi nemám takéto predsudky.V rodine máme dedka, svokra, ktorí sú fakt zlatí a dobrí ľudia, vedia postrážit deti. Rovnako u nás v dedine poznám fajn ľudí - mužov. Môj muž ma tiez úžasný prístup aj k cudzím deťom, učiteľky v skolke ho same chválila, ako mu to s deťmi ide.
Veľmi často čítam, ako ma žena problém - je sama, muž robí 12, v zahraničí, chodí na sluzobky.. nemá jej kto pomôcť, nemôže si najst pracu s vyhovujucim prac.časom, nestíha s dietatom do/zo škôlky.
Vy vidíte divného mládenca. Ja niekoho, kto 20 rokov pracoval v jednej firme, mal 15 ročný vzťah, staral sa o cudzie deti, podľa opisu je priateľsky a empaticky. Podla sestry a jej úrovne vyjadrovania slušná rodina. Aké sú vase kritéria pre niekoho k deťom?

@anonym_autor podľa mna by ta praca s deťmi bola cesta, veď na doučovanie nepotrebuje mat vysokoskolsku matematiku, na asistenciu pedag.vzdelanie (ale to sama vieš). Hlavne popri jeho zdrav.problémoch to nie je na úplný uvazok. A je super, že hľadáte možnosti, spôsob ako mu pomôcť.
Takých ľudí, ktorý potrebujú s deťmi pomôcť, získať čas pre seba je dosť. Na druhu stranu som nevidela vela ponuk, kde by take stráženie možno spojené s vyzdvihnutie a doučovanim ponúkal.
Ja by som sa s takym človekom stretla v jeho prostredi, popytala sa na neho v okoli, preverila referencie (hoc v bývalom zamestnaní), ale využila by som možnosť/služby, ak by som potrebovala.

@tiika ďakujem veľmi pekne. Ja len na margo, my sme všetci v rodine VŠ a robíme práce prevažne hlavou. On mal naštartovanú kariéru v športe, darilo sa mu a mal výsledky. Keby sa bol venoval škole viac, určite mal zmysel možno športový gympel a neskôr FTVŠ. Ale vtedy takto nerozmýšľal, ani rodičia takto nerozmýšľali. Jednoducho on naozaj cestoval, chodil po zápasoch, po sústredeniach, po tréningoch, tak išiel na školu, kde ho vzali bez prijímačiek a popravde na ňu nemal čas. Ale hlavu na to má a mal aj vtedy. Neskôr, keď už mal zranenie a vedel, že v športe nezostane (čo je škoda, mohol trénovať deti a dorast a neskôr možno aj ligu ,prípadne mohol ísť cestou rozhodcu). Avšak neurobil tak, dodnes neviem prečo. Takže si dorobil maturitu a zamestnal sa vo výrobnom závode, kde bol supervízor a leader. Aj sa učil angličtinu, niečo z nej vie, ale ja hodnotím na úroveň A2. Viac by som mu nedala. Potom sa dal dokopy so svojou veľkou láskou z mladosti, ktorá mala už dve deti z bývaleho vzťahu. Postaral sa o ňu, o jej deti, vychovával ich, učil sa s nimi, investoval do nich čas, peniaze, lásku a svoju trpezlivosť. Avšak keď sa mu začalo kaziť zdravie a bol na PN a prestal zarábať, zrazu už nebol tak atraktívny a žiadúci. A kto by to bol povedal, že skončí doma pri mame, keď v mladosti mal žien na každý prst jeden. On naozaj dobre vyzerá aj teraz, len má to zdravie žiaľ nalomené. Ja dúfam, že sa dá v prvom rade zdravotne dokopy, že mu bude lepšie, nájde si nejakú prácu, kde sa uplatní a neskôr ešte stretne tú správnu ženu.

zuzana76
30. nov 2025
@anonym_autor

@tiika ďakujem veľmi pekne. Ja len na margo, my sme všetci v rodine VŠ a robíme práce prevažne hlavou. On mal naštartovanú kariéru v športe, darilo sa mu a mal výsledky. Keby sa bol venoval škole viac, určite mal zmysel možno športový gympel a neskôr FTVŠ. Ale vtedy takto nerozmýšľal, ani rodičia takto nerozmýšľali. Jednoducho on naozaj cestoval, chodil po zápasoch, po sústredeniach, po tréningoch, tak išiel na školu, kde ho vzali bez prijímačiek a popravde na ňu nemal čas. Ale hlavu na to má a mal aj vtedy. Neskôr, keď už mal zranenie a vedel, že v športe nezostane (čo je škoda, mohol trénovať deti a dorast a neskôr možno aj ligu ,prípadne mohol ísť cestou rozhodcu). Avšak neurobil tak, dodnes neviem prečo. Takže si dorobil maturitu a zamestnal sa vo výrobnom závode, kde bol supervízor a leader. Aj sa učil angličtinu, niečo z nej vie, ale ja hodnotím na úroveň A2. Viac by som mu nedala. Potom sa dal dokopy so svojou veľkou láskou z mladosti, ktorá mala už dve deti z bývaleho vzťahu. Postaral sa o ňu, o jej deti, vychovával ich, učil sa s nimi, investoval do nich čas, peniaze, lásku a svoju trpezlivosť. Avšak keď sa mu začalo kaziť zdravie a bol na PN a prestal zarábať, zrazu už nebol tak atraktívny a žiadúci. A kto by to bol povedal, že skončí doma pri mame, keď v mladosti mal žien na každý prst jeden. On naozaj dobre vyzerá aj teraz, len má to zdravie žiaľ nalomené. Ja dúfam, že sa dá v prvom rade zdravotne dokopy, že mu bude lepšie, nájde si nejakú prácu, kde sa uplatní a neskôr ešte stretne tú správnu ženu.

@anonym_autor a keby skusil uctovnictvo - kurzy? ze by zacal niekomu znamemu pomahat pomaly za par eur, kym by sa zdokonalil? Lenze ano, aj to je velmi narocne mentalne, sledovat zakony, ale mozno pod dohladom niekoho by sa vedel nieco naucit, najskor by mu davali lahsie ulohy a postupne za par rokov, by sa mozno zlepsil. Ked je ako pises kognitivne dost zdatny a sikovny. Viem, ze to nie je len tak a nie je to lahsia cesta, viem ze uctovnictvo je narocne, ale mohol by robit svojim tempom, bral by len tolko roboty, kolko by na zaciatok stihal a popri tom by si zaplatil kurzy PC a uctovnictva.

anonym_de6a15
30. nov 2025

Bože už fakt prestaňte s tým asistentom. Ja sama to robím, mám pedagogické vzdelanie. Riaditeľ by musel byť šialený, keby zamestnal takého záujemcu. Možno skôr v nejakej osade, kde potrebujú, aby mal asistent aj fyzickú silu. Ale v tradičnej škole je tento pán neuplatnitelny.

autor
30. nov 2025
@zuzana76

@anonym_autor a keby skusil uctovnictvo - kurzy? ze by zacal niekomu znamemu pomahat pomaly za par eur, kym by sa zdokonalil? Lenze ano, aj to je velmi narocne mentalne, sledovat zakony, ale mozno pod dohladom niekoho by sa vedel nieco naucit, najskor by mu davali lahsie ulohy a postupne za par rokov, by sa mozno zlepsil. Ked je ako pises kognitivne dost zdatny a sikovny. Viem, ze to nie je len tak a nie je to lahsia cesta, viem ze uctovnictvo je narocne, ale mohol by robit svojim tempom, bral by len tolko roboty, kolko by na zaciatok stihal a popri tom by si zaplatil kurzy PC a uctovnictva.

@zuzana76 asi nie, myslím že v tomto veku by som s tým už nezačínala. On je kognitívne naozaj veľmi dobre na tom. Skúsim mu navrhnúť ešte cestu športu, ako asistent trénera a niečo podobné, aj keď tam sú tlačenky, ale možno by tam bola cesta. Eventuálne som ešte rozmýšľala nad Fortuna, Niké apd.

anonym_49fc23
30. nov 2025

Zeny, prosim Vas pekne, uz ho nechajte vydychnut si, a nesnazte sa zbytocne projektovat na jeho osobu svoje nicim nepodlozene domnienky. V skutocnosti vobec nepoznate osudove priciny jeho zivotnej cesty, a pomaly ho tu idete niektore zadupat pod ciernu zem. V tichosti sa podakujete za zivot ktory zijete a radsej mu v myslienkach poslite podporu a doverujte mu, ze to zvladne. Dakujem za pochopenie a prajem pekny den.

iwesska
30. nov 2025
@anonym_autor

@haley7897 ja call centrá poznám a viem, čo sa ponúka na home office. Čiže na toto on nemá. Nie každý človek má repre prejav , je komunikatívny a vie predávať.

@anonym_autor Asistent ucitela? Ani nesranduj bez pedagogickeho vzdelania. To nemoze robit kazdy hej rup z ulice,kt.sa inde nevie zamestnat. Treba vediet pracovat s problemovymi detmi s diagnozami,na to treba skolu. Asistent ucitela neznamena zdvihnut mu pero,podat zosity.

letfenixa
30. nov 2025
@zuzana76

@akvi ano, ja viem, psychicky, a aj fyzicky narocne, ale tak to je, lebo ludia vidia len cast a nevyskusali na vlastnej koži

@zuzana76 ale čo, veď každý chodil do školy, tak každý vie učiť aj riaditeľa robiť.

pribinak
30. nov 2025
@anonym_autor

@zuzana76 asi nie, myslím že v tomto veku by som s tým už nezačínala. On je kognitívne naozaj veľmi dobre na tom. Skúsim mu navrhnúť ešte cestu športu, ako asistent trénera a niečo podobné, aj keď tam sú tlačenky, ale možno by tam bola cesta. Eventuálne som ešte rozmýšľala nad Fortuna, Niké apd.

@anonym_autor sorry ja vidím veľa so športu ale keď má takéto problemy tak aký asistent trénera? Však tam musí byt fyzicky zdatný, schopný nahradiť trénera.
Toto naozaj nie

Ja nechápem prečo si nezačne robiť nejakú školu? Kurz? Toto je podľa mna cesta a riešenie

motylik2559
30. nov 2025

@anonym_autor Ahoj autorka, necitala som druhych komentare, kedze je to az na 5 stran, ale napadla mi taka vec, ze kym by nasiel realne pracu, mohol by zatial ist aspon roznasat letaky do schranok? Nech si da letaky do nakupneho vozika na kolieckach (do coho si ludia davaju nakupy a idu s tym domov), aby to nemal tazke a aspon nieco si privyrobi. Pripadne, postoveho dorucovatela by nezvladol s takym vozikom na roznos posty?Su to len napady, ty vies lepsie, mozno pomoze mozno nie (ak sa opakujem tam sa ospravedlnujem, necit.som komenty)🍀

misiak7777
30. nov 2025
@anonym_49fc23

Zeny, prosim Vas pekne, uz ho nechajte vydychnut si, a nesnazte sa zbytocne projektovat na jeho osobu svoje nicim nepodlozene domnienky. V skutocnosti vobec nepoznate osudove priciny jeho zivotnej cesty, a pomaly ho tu idete niektore zadupat pod ciernu zem. V tichosti sa podakujete za zivot ktory zijete a radsej mu v myslienkach poslite podporu a doverujte mu, ze to zvladne. Dakujem za pochopenie a prajem pekny den.

@anonym_49fc23 ďakujem za empatický komentár. Presne, ľahko sa súdi.. z aktívneho človeka je zrazu pomaly mrzak, to zatasie so psychikou.. plus neustále bolesti, kto nezažije nepochopí...
@autorka na invalidný potrebuje dve diagnózy, poradím ti psychiater