icon

Ako pripraviť smútočnú reč na pohreb mamy?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 07:47

Chcela by som pomoct pri smutocnej reci na pohrebe mamy. S rodicmi nemam bohuzial blizky vztah a vlastne ich ani velmi nepoznam. Neviem ai vobec predstavit co na pohrebe povedat a ako pripravit zaverecnu rec/ rozlucku. Nemame dobre vztahy v rodine ( so surodencami ani s rodicmi zial). Vedel by mi prosim niekto poradit co v takejto situacii? Ja ani nemam kontakty na ludi co by mohli/mali prist na pohreb. Ako urobit peknu spomienku aby to nevyznelo neosobne. Co povedat? Ja som teraz v stave, ze si ani neviem spomenut na ziaden zazitok s rodicmi. Je to hrozne, preto prosim len o vecne prispevky, nema cenu komentovat vztahy a riesit preco to tak je. Dakujem.

anonym_f7c20d
Dnes o 07:52

Napis chat gpt nech ti to napise, napis par drobnych jasnych spomienok - tvoje prve vystupenia v skolke, tvoj prvy den v skole, spolocne dni na kupalisku, taketo chobotiny neutraalne, co ti nikto kontrolovat nebude... Co mi dala mama? Zivot, prve kroky, detstvo, susila slzy, nosila ma na rukach, naucila ma prve slova... takto to vies uplne neutralne natiahnut na par minutovu rec a nikto nic viac od teba neocakava. Na dnesne vztahy by som vobec nezacinala nejako nieco vraviet, ked su zle alebo ziadne...

anonym_22d910
Dnes o 08:00

Prepacte za otazku ale naco robit smutocnu rec? ...ja som na takom pohrebe este nebola, aby rodina robila smutocnu rec...vzdy to robil ten kto pochovava väcsinou teda farar, povie nejake veci o tom cloveku, potom ze sa luci rodina bud vymenuje alebo len vseobecne ze surodenci, deti a tak.....este som sa nestretla s tym aby rodina robila smutocnu rec na pohrebe a popravde ja by som to ani nedokazala. ....tak sa len pytam ze kedy sa hovori smutocna rec od dcery alebo tak?

martinmmartin
Dnes o 08:04

V takychto pripadoch maju vzdy v pohrebnej sluzbe standartnu rec ktoru oni aj povedia.

anonym_a6e1a5
Dnes o 08:15

smutocna rec?
ja som este nebola na pohrebe, kde by bola smutocna rec rodiny (a to som bola na viacerych), to sa robi len vo filmoch alebo ak zomrie nejaka vyznamna osobnost a su tam ofiko prihovory (pripadne nevylucujem ze sa to robi v zahranici niekde).
nieco vseobecne povie farar/pochovajuci... rodina ziadne reci na klasickom pohrebe nerobi, ved je to pre nich najtazsia chvila, chodi sa jej kondolovat

anonym_f9b97d
Dnes o 08:22

U nás iba na kare je taka krátka skutocna reč. Dotyčná osoba povie všetkým že ďakuje že sa prišli rozslucit so zosnulým, potom sa spoločne pomodlime a koniec

anonym_c92eea
Dnes o 08:27
@anonym_a6e1a5

smutocna rec?
ja som este nebola na pohrebe, kde by bola smutocna rec rodiny (a to som bola na viacerych), to sa robi len vo filmoch alebo ak zomrie nejaka vyznamna osobnost a su tam ofiko prihovory (pripadne nevylucujem ze sa to robi v zahranici niekde).
nieco vseobecne povie farar/pochovajuci... rodina ziadne reci na klasickom pohrebe nerobi, ved je to pre nich najtazsia chvila, chodi sa jej kondolovat

@anonym_a6e1a5 nerobi sa to vo filmoch. robi sa to prave pre to, ze niekto ma za to, aby rec bola osobna... a nie pani co tam prednesie, kedy clovek nastupil do prace na vysoku skolu a hluposti, ktore nikoho nezaujimaju, aj ked aj tato cesta je v poriadku... mojim rodicom, blizkym urcite pripravim nieco osobne...

ivicatolic
Dnes o 08:47

@pytame_sa_za_teba zažila som smútočnú reč, keď ma strýc vyzval na pohrebe môjho otca, teda už na kare... všetkým som poďakovala za poslednú rozlúčku s mojím otcom, a poprosila som o modlitbu za otca, všetci vstali a pomodlili sme sa, koniec

felycity
Dnes o 09:29

ja som bola už viackrát - hlavne krematóriu, zakaždým bola smútočná reč o zosnulom o jeho živote, bežali tam fotky, hudba , bud sa podujal člen rodiny alebo tam majú na to človeka, ktorý pomôže a prečíta...
@pytame_sa_za_teba tiež si myslím skús chat gpt alebo sa porad, či ti vedia pomôcť na mieste, kde bude pohreb - tiež asi záleží kde máte ten pohreb ako to bude prebiehať ...

anonym_238f6b
Dnes o 12:32

Na pohreboch sa to ani moc nerobí, už skôr na kare. Na pohrebe u nás povie pár viet p. farár ale len na ev. pohrebe. Na občianskom tie pracovníčky z OU. Na katolíckom pohrebe sa o zosnulom nehovorí nič.

majaaela
Dnes o 12:39

@pytame_sa_za_teba nerobila by som si ťažkú hlavu ako znie moja smútočná reč ( či je neosobná) zlé vzťahy v rodine majú dôvod a pôvod tak na čo sa hrať na konci ešte. A mimochodom musí sa len umrieť,takže ja by som asi žiadnu ani nepovedala, nech si každý urobí úsudok aký chce.

bielasovicka
Dnes o 13:26

Ja som ešte nevidela žeby dcéra mala smútočnú reč na maminom pohrebe. A sama hovoríš, že k nim nemáš blízky vzťah, ani ich veľmi nepoznáš. Tak to už vôbec nechápem.

anonym_04545f
Dnes o 13:46

ahoj, my sme o to poprosili mamininu kamaratku ktora ju poznala od detstva, dokonca nakonci boli aj kolegyne, v strucnosti tam bol opisany jej zivot, aby aj ti, ktori ju osobne az tak nepoznali, vedeli kto bola a co robila a tiez bolo strucne opisany aj dovod jej odchodu.