Ako riešiť problém s manželovým alkoholizmom?
Áno... Máme doma problém. Doteraz som sa snažila riešiť veci prosbami, milo, občas hádkou... Veľa som prehliadala. Myslela som si, že sa zmení...
No už viem a plne si uvedomujem, že máme problém a ja potrebujem pomoc.
Ako to s manželom riešiť? Ako ho "prinútiť" otvoriť oči a prijať fakt že ma problém s alkoholom?
Kamkoľvek ideme už prepočítavam koľko pív vypil, keď ide sám tŕpnem aký príde domov. Ja nevládzem už sa tu hrať na jeho mater a žiť v permantentom strese ...
Nenávidím ten pocit keď je opitý ako na mňa hľadí, aký je zrazu múdri, nenávidím to ako smrdí keď ma vypite. Neznášam ako smrdí jeho pot , nonstop cítim smrad alkoholu. Keď niečo poviem preháňam, ponižujem ho...
To naozaj musím zbaliť veci mne aj synovi a odísť?
Nevládzem... Prosím povedzte mi, vy skúsenejší ktorí ste to zažili... Ako to odkomunikovať tak aby to prijal? Ja naozaj už nevládzem a som.tak minútu pred tým aby som ho nenávidela
Tak su len 2 moznosti Predna hora alebo rozvod, ale musim si najprv on priznat, ze ma problem a to je niekedy najtazsie
@anonym_autor velmi drzim palce, aby si nasla silu na zmenu a vydrzala. Ide nielen o manzela ale aj o teba a o syna. Pomoc potrebujete aj vy dvaja. Nerozmyslala si uz teraz nad vyhladanim pomoci pre seba ?
Bohužiaľ toto sú len prázdne reči, že jasné, od zajtra piť nebudem v pohode, ale realita je iná. Za mňa riešenie ak sa znova opije odsťahovať sa k dieťaťom napríklad k rodičom dočasne a proste nech sa rozhodne on, že či sa teda upije k smrti alebo pôjde na liečenie. S tým že by som to ešte neuzatvárala a ak sa rozhodne riešiť pomáhala mu a vzťah obnovila. Ale inak je to o tom že alkoholik ak má svoju dávku problém nemá, žije sa mu fajn, trpia len spoluzávislí-teda rodina, teda netreba sa trápiť po boku človeka čo má problém s pitím.
Proste odísť bez cirkusu a napísať mu že ste pri rodičoch nakoľko pri ňom trpíte kvôli jeho závislosti a že ak sa začne liečiť budeš mu pomáhať, ak nie ukončíš vzťah...
@anonym_autor Nijak, nič nepomôže. Mama už 20 rokov čaká kedy sa otec zmení. Detstvo sme mali peklo.
Musí sa sám stotožniť s tým, že bez alkoholu mu je lepšie. Inak neprestane. Ak potrebuje alkohol na to, aby sa zabavil s kamarátmi, zrejme to nie sú až takí kamaráti a bez alkoholu si nemajú čo povedať.
Chcete sa "zasmiať" tento príspevok som napísala v nedeľu v noci, minulý týždeň z čistého zúfalstva.
Prišiel pondelok ráno a ja bez emócií, v tichosti som sa s ním rozprávala že sa musí zmeniť pretože mi ubližuje. Nasľuboval hory doly, zobral nas na výlet. Dúfala som že sa naozaj zmeni. Že naozaj pochopil že ide o veľa
Je nedeľa... On prišiel o 14:30 domov z turistiky. Veď mal "len 3 piva" mam sa ukľudniť je ok...
Láska a nenávisť sú naozaj hneď veľa seba. Nehovorí zo mna hnev... Ten má dávno prešiel. Hovorí zo mňa sklamanie a nechuť... Pochopila som že ho nezmenim a nezmení ho ani predstava že príde o rodinu. Veď ja len preháňam, robím z neho alkoholika.
Ďakujem za vaše príspevky... Už ich chápem... Úplne...
Chcete sa "zasmiať" tento príspevok som napísala v nedeľu v noci, minulý týždeň z čistého zúfalstva.
Prišiel pondelok ráno a ja bez emócií, v tichosti som sa s ním rozprávala že sa musí zmeniť pretože mi ubližuje. Nasľuboval hory doly, zobral nas na výlet. Dúfala som že sa naozaj zmeni. Že naozaj pochopil že ide o veľa
Je nedeľa... On prišiel o 14:30 domov z turistiky. Veď mal "len 3 piva" mam sa ukľudniť je ok...
Láska a nenávisť sú naozaj hneď veľa seba. Nehovorí zo mna hnev... Ten má dávno prešiel. Hovorí zo mňa sklamanie a nechuť... Pochopila som že ho nezmenim a nezmení ho ani predstava že príde o rodinu. Veď ja len preháňam, robím z neho alkoholika.
Ďakujem za vaše príspevky... Už ich chápem... Úplne...
@anonym_autor pokračovanie... Viete prečo pijem? Pretože mu chýba moja blízkosť.
So slzami mu hovorím že aj mne, ale nedokážem byť v jeho blízkosti keď pije... Tak je to výhovorka. Vyhovaram sa a mam iného, nedokáže si ani len priznať že ma problém s alkoholom
@anonym_autor pokračovanie... Viete prečo pijem? Pretože mu chýba moja blízkosť.
So slzami mu hovorím že aj mne, ale nedokážem byť v jeho blízkosti keď pije... Tak je to výhovorka. Vyhovaram sa a mam iného, nedokáže si ani len priznať že ma problém s alkoholom
@anonym_autor a načo čakáš? Baví ťa robiť chuderu? Však zbal syna a adios, nikdy sa nezmení, a stojíte mu za nič, stále si nepochopila??? On nechce a nespraví to, aj to dieťa má nádej na normálny život čo z neho vyrastie to isté v akom prostredí žije, urobila by som to hlavne pre dieťa
@anonym_autor Takze za to vlastne mozes ty😃 tvl, to je iny pako. Rychlo prec. Uz vcera bolo neskoro.
@anonym_autor a načo čakáš? Baví ťa robiť chuderu? Však zbal syna a adios, nikdy sa nezmení, a stojíte mu za nič, stále si nepochopila??? On nechce a nespraví to, aj to dieťa má nádej na normálny život čo z neho vyrastie to isté v akom prostredí žije, urobila by som to hlavne pre dieťa
@anonym_5b4cef nie nebaví ma zo seba robiť handru... Ale som len obyčajný človek čo do poslednej chvíle veril že to bude inak. Ale uvedomenie už nastalo
@anonym_autor žiaľ, ak on sám nechce, ty sa môžeš postaviť aj na hlavu...môj otec bol alkoholik, zničil celú rodinu, nakoniec aj seba....a nepomohli prosby, výčitky, sľubovanie a neviem čo...nezaujímali ho deti, vnúčatá, manželka... nič len chľast..... najlepšie riešenie je nechať ísť a netrápiť aj seba

Prvý krok je že si úprimne prizná bez nátlaku, že má problém. Kým to on sám nevidí, neuvedomí si môžeš sa aj na hlavu postaviť aj dotlačiť ho na liečenie, nebude to mať úspech.
Možno nahrať na video ako sa správa a ukázať mu keď bude triezvy, aby reálne videl čo s ním robí alkohol, aké reči mal.