icon

Ako spracovať pravdu o klamstve z minulosti?

22. feb 2026

Nedavno som sa zoznamila v praci s novou kolegynou, rozumieme si a da sa povedat, ze sa z nas stavaju kamaratky. Obe sme vydate, deti, manzel. Pri jednom rozhovore pri vinku mi hovorila o sebe, ze zazila velmi zly rozchod v minulosti. Skratim to - skratka som zistila ze jej ex je aj moj ex. Je to uz vyse 15 rokov, chodila som vtedy 3 roky s chalanom, ktory bol moja velka laska. Naozaj velka, boli sme aj zasnubeni aj napriek tomu, ze sme boli velmi mladi. Bola to laska na prvy pohlad. Stretli sme sa a uz sme sa od seba nepohli. On bol z ineho mesta ako ja. Hovoril mi, ze sa nedavno rozisiel s priatelkou. A to bola ta moja nova kolegyna. My sme sa po 3 rokoch rozisli. V podstate sa rozisiel on so mnou. Casto sme sa hadali, on bol ku mne velmi necitlivy a jedneho dna mi povedal, ze ma uz nelubi tak ako na zaciatku. A bol koniec. Mna to velmi zobralo, trapila som sa ale po case to prebolelo, stretla som mojho teraz uz manzela a som stastna. Mojho ex som mala v spomienkach ako svoju velku lasku, najvacsiu v minulosti. Teraz som vsak zistila, ze moj ex sa vtedy so mnou rozisiel kvoli tomu, ze sa vratil k tejto mojej kolegyni. Par mesiacov bol s nou a aj so mnou a potom sa so mnou rozisiel. Tvrdil mi vtedy, ze nikoho nema, ze len uz nechce byt so mnou. A mesiace mi klamal. Mesiace. Vsetky tie spomienky na tu krasnu lasku z mladosti, na v podstate prvu vaznu lasku, su prec! Aj po tych rokoch sa citim podvedena, ponizena. Ako moze clovek takto klamat? Ako on tak mohol klamat?? To mi hlava neberie. Je z rozvedenej rodiny, jeho otec od nich odisiel kvoli inej zene. On sa dusoval, ze taky nikdy nebude. Ja sa citim ako keby cast mojej minulosti, cast mojho zivota bola proste cele loz. Ja uz ani neviem, ci ma mal naozaj rad. Aj ked je to davna minulost, myslela som si, ze ten vztah a aj ten rozchod potom, ma formoval ako cloveka. Ze ak kvoli tomu som taka aka som. Teraz mam pocit ze vsetko bolo klamstvo.
Kolegyna mi to prerozpravala, ze ona dostala satisfakciu, ze sa k nej on vratil, ked jej ho ina zena (ja) prebrala. Lenze ja som nevedela, ze bol zadany. Predo mnou sa tvaril, ze je single. Kazdopadne po par mesiacov sa on s nou rozisiel kvoli inej zene. Vraj ju to vtedy velmi znicilo, ze ju 2x takto ponizil a odkopol.
A co riesim? Odkedy mi to povedala, neviem na to zabudnut. Citim sa ponizena, ze ma takto klamal. Viem ze su to roky, ale neviem si pomoct. Mam 100 chuti sa mu ozvat a povedat mu ze o tom viem. Aby si nemyslel, ze zo mna urobil hlupaka.
Kolegyni sa odvtedy vyhybam. Viem, ze za nic nemoze, ale ked sa na nu pozriem, vidim jeho a tie jeho nechutne klamstva, ktorych bola ona sucastou.
Prosim, zazili ste nieco take? Ze ste po rokoch zistili pravdu o svojom ex. Ako to spracovat? Snazim sa na to nemysliet ale v praci stretnem kolegynu a vrati sa mi to vsetko. Ona sa zaroven snazi zistit co sa mi stalo, preco som taka. Zaroven to nemozem nikomu povedat. Ani neviem preco. Ako z toho vsetkeho von? Ako si to cele spracovat?

Strana
z2
kiki68
22. feb 2026

@anonym_autor tak flasu prosecca na to,ze ste sa ho zbavili, vyzera, ze s nim by bola ta loz a shit ten zivot dalej, v oboch pripadoch. Asi by som dakovala Bohu, ze vies aky to bol hnusak a netahalo sa to dalej

anonym_ec44c7
22. feb 2026

@anonym_autor ty si odvtedy úplne niekde inde, keď si toto uvedomíš, tak zistíš, že sa v tom hrabať nechceš. Svet je malý a mozno sa ti iba niečo vyjasnilo z minulosti, čo ťa možno podvedome trápilo. Takže hlavu hore, mame krasny deň a môžeme sa tešiť z toho, čo máme teraz a kam sme sa za celý čas posunuli.

moonlight1210
22. feb 2026

@anonym_autor toto je tvoj problem:
“Mojho ex som mala v spomienkach ako svoju velku lasku, najvacsiu v minulosti.”
A este ta nadovazok asi rozhodila aj ta poznamka kolegyne, ze to vnimala ako svoju satisfakciu, ze sa k nej vratil, aj ked bol s tou druhou (s tebou). Ze ho “vyhrala” naspat. Ze “vyhrala” nad inou zenou.

Mas pocit krivdy, leby TY si ho povysila na piedestal velkej lasky, vlozila do toho svoje ocenenie, spomienkove city a emocie, opatrovala ich nezne.

A zrazu sa ukazalo, ze to, co si opatrovala ako vzacny artefakt a bola na to hrda, je trojeurova napodbenina z blsieho trhu.

A toto ta stve.
Nie kolegyna, nie on, stve ta, ze si sa nevedomky nechtiac takto vysmiala sama sebe.

Rozhodne ho nekontaktuj. Ak sa ako hlupa citis ty teraz sama, potom budes aj v jeho ociach. Naozaj mu neukazes, ze “ty to o nom uz vies”, aby si nemyslel, ako ta perfektne oklamal. Ze ty si mudra a odhalila si ho nakoniec.
Ukazes mu iba, ze este aj po rokoch sa moze z teba znova este raz zasmiat, ako sa z neho zase raz hadzes o zem (a nedajboh sa o tom dozvie tvoj muz - ako mu vysvetlis, ze po rokoch este stale riesis svojho byvaleho?).

Je malicka sanca, ze sa nejak vyznamne zmenil a povie ti: Prepac, mrzi ma to, bol som hajzel, neviem, preco som sa nakoniec k zenam choval ako moj otec, ked som taky nechcel byt, mozno som len nedokazal prekrocit jeho tien. Bol som mlady, sprosty a budem rad, ak mi to odpustis.
Skor sa dozijes: Ty to este stale riesis? Nebud smiesna.

Uvedom si, ze hoci si sa nechtiac sama kopla do kolena, aj tak si nevedomky unikla peknemu blbcovi (lebo on odisiel nastastie od teba, ty by si to s nim zalubene zrejme drzala este dlho). A na dovazok si vyhrala pekne manzelstvo.

A to je to hlavne, na co sa mozes upriamit. Ze nech sa uz stalo, co sa stalo, pre teba to nakoniec bolo dobre.
A neviem, ci si on myslel, ako s tebou vybabral. Mozno si to myslel, alebo mu to bolo i jedno, i tvoje city. Ale nakoniec ti vlastne urobil sluzbu.

anonym_398c37
22. feb 2026

@anonym_autor Autorka, prepáč, skúsila som sa na to pozrieť inými očami, ale vy ste chodili spolu 3 roky a boli ste aj zasnúbení a boli ste mladí, dnes je od vášho rozchodu už vyše 15 rokov, ty máš manžela a deti a 35 rokov+ a rúcaš sa z toho, že pred rokmi to bolo inak, ako.Ti tvrdil vtedajší partner....
Neviem či je to nevyzretosť, alebo šťastie, že máš teraz taký fajn život, pri všetkej úcte.
Čo už potom, keď sa rúcajú deti z toho, že ich z ničoho nič opustil jeden z rodičov, bez slova, bez ničoho a im sa zrútil celý doterajší svet a bohužiaľ je to dosť bežné.
Prosím, daj sa dokopy kvôli sebe, kvôli manželovi a deťom a kašli zvysoka na debila spred 15tich rokov.
A áno, ako Ti píšu, kolegyňa bola na tom úplne rovnako ako Ty, nie je dôvodom...

anonym_621969
22. feb 2026

A mozes byt rada, ze si sa ho vcas zbavila. Aj ked on opustil Teba. Bud rada, ze mas rodinu s normalnym chlapom a vaz si to a na myslienky na exa hod bobek, lebo mam pocit, ze terajsieho asi velmi nelubis a beries ho ako nahradu za debilka z minulosti

anonym_a82990
22. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_f92963
Tiez by som takto radila kedysi. Ked sama nezazijes, nevies. Ja ked neviem, nedavam rady ostatnym.

@anonym_autor
Anglictina ma idiomu presne na taketo negativne udalosti z minulosti ktore boli velmi dolezite a uz su davno zabudnute
Water under the bridge voda pod mostom

linduska_
22. feb 2026

Nedávno som sa dozvedela, že môj ex povedal našim spoločným známym, že som ho nechala kvôli inému, pritom som ho nechala, lebo sa nevedel rozhýbať od zásnub do domu, dieťaťa, svadby, ani ničoho iného…s tým novým s ktorým som dodnes som sa začala stretávať pár mesiacov po rozchode…myslíš, že to riešim? Seriem na neho,😆 im som povedala svoju pravdu a jeho akurát keď stretnem a prehodíme kus reči, mu to akurát šplechnem, inak mi je úplne ukradnutý. Ty si asi svojho ex ešte nejak nespracovala podľa toho čo píšeš..🙂

autor
23. feb 2026
@anonym_621969

A mozes byt rada, ze si sa ho vcas zbavila. Aj ked on opustil Teba. Bud rada, ze mas rodinu s normalnym chlapom a vaz si to a na myslienky na exa hod bobek, lebo mam pocit, ze terajsieho asi velmi nelubis a beries ho ako nahradu za debilka z minulosti

@anonym_621969 ja sa nim vobec nezaoberam, nevrtam sa v minulosti, nemyslim na neho vobec v tomto smere.
Nikde som nenapisala, ze s nim nie som v kontakte 15 rokov. Vieme o sebe, obcas ma kontaktuje (nie ja jeho) ohladne mojej prace. Obcas chce so mnou nieco skonzultovat, poradit. Obcas mi napise k narodeninam, mam ich par dni po nom. Komunikujeme spolu normalne, nie sme kamarati ale vzdy som ho povazovala za slusneho cloveka. A ano, asi mne samej robil dobre pocit, ze som schopna so svojim ex vychadzat slusne, priatelsky. Ze sa to da. Vzdy som myslela, ze ok, rozisiel sa so mnou, lebo city ochladli a je super, ze mi to povedal a nepodvadzal ma ako to robia ostatni.
No a vsetko je inak nakoniec.
Napriek tomu ako tu niektore mate potrebu vyjadrit svoj nazor ze som nevyzreta, riesim sracky, pubertacka. Nie nie som pubertacka, ani na hlavu ale nestastna, ani nezrela. Asi sa tak vyjadrujete lebo aj k vam sa tak okolie sprava. Smutne. Nazor sa da vyjadrit aj kultivovane, bez urazok a ponizovani.
Proste ma tato situacia zaskocila, vobec som to necakala. Naviac sa kolegyna o tej zene z minulosti (cize o mne) nevyjadrovala vobec pekne. Myslim ze ona ten rozchod nema spracovany podla toho ako mi o tom rozpravala. Nemyslim ze jej mozem povedat ze som to ja, ze ten jej byvaly je aj moj byvaly. Mne je ona velmi sympaticka, rozumieme si, ale dobre ju nepoznam.
Kazdej z vas, ktora sa vyjadrila slusne, dakujem. Musim si to v sebe nejako spracovat. Mate pravdu, jemu nic hovorit nebudem, nemyslim ze by to malo zmysel.

anonym_8e313d
23. feb 2026

@anonym_autor mne hlava neberie že tu riešiš niečo také po 15r, keď si vydatá šťastne. Kedysi som mala aj ja veľkú lásku a teraz mi je úplne ale úplne u prdele, keby príde nejaká princezná a povie mi že s nami bol v podstate celé roky naraz 😀 vieš prečo, lebo to mám uzavreté a je mi ukradnutý. A toto u teba nie je. A malo by byť, chlapec nemal podla mňa celý čas len teba, keď takto klamal. Buď dospelá a vzchop sa, predstav si že by tvoj muž toto prežíval.

Strana
z2