Ako zvládnuť menopauzu a rodičovstvo po 45. roku?
Pozývam tu dievčatá po tomto veku. Ja som práve tam. Mám strach z menopauzy, priberania, výkyv nalad. Čo ma čaká? Som sama na deti, mám ich v pubertálnom veku. Nevládzem, nestíham, nerozumiem tejto dobe. Vždy som si rozumela s technológiami. Zrazu ma to otravuje, nechcem riešiť novy telefón. Minule som ho riešila a zastala som na nejakom kroku. V šoku som musela zavolať syna aby mi to nastavil. Cítim sa frustrovaná, nešťastná
Neberiem to tak tragicky, technologie su stale moje … jedine, co nemusim su elektricke auta … ale mam okolo aj mladsich, co im nevedia prist ma chut. Pribranie ma nastvalo … ale kedze so mala postavu anorelticky, stale som v norme … filmy a kapely ma nezaujmaju. Nestastna nie som, kazdy rok, co clovek prezije je fajn … niektori sa 45 ani nedoziju. Menopauzy sa nejak nedesim usetrim na hygienickych potrebach a da sa pomoct nejakymi hormonmi/ tabletkami …
@anonym_autor a práve preto máme deti ,ked treba pomôcť
Menopauzy sa nemusíš báť ,vôbec to nemusí byt zle ,to že trošku priberieš ,nontaknpojdes večer na hodinovú prechádzku
@anonym_autor ja mám o chvíľu 45, ale cítim sa mladá… deti, pubertaci, sa mi síce za takéto výroky smejú, ale ja sa vážne cítim viac fit ako keď som mala o 20 rokov menej. Vtedy to bolo o skúškach, šetrení peňazí, nesportovala som. Síce som vydržala zúrovat celý víkend, čo teraz nedávam ani náhodou. Ale teraz pravidelne behávam, fitko, ako deti odrastaju, začínam sa viac venovať sebe a svojim koníčkom a užívam si to. Pre môjho muža som stále sexi (toto je obzvlášť dôležité!) a tak si ani neuvedomujem, že by mala prísť nejaká menopauza a podobne veci.
@anonym_autor a práve preto máme deti ,ked treba pomôcť
Menopauzy sa nemusíš báť ,vôbec to nemusí byt zle ,to že trošku priberieš ,nontaknpojdes večer na hodinovú prechádzku
@minenkaa milujem tieto drísty . Menopauza ako prechádzka ružovou záhradou.
Keď bude mať menopauzu len z polovice ako ja tak sa má dôvod obávať
@anonym_autor som staršia od teba o tri roky, 3,5r som nemala mš. Lekárom potvrdenú menopauzu. Už počas perimenopause som začala priberať, do teraz 20kg. Jestvujúce diagnózy sa zhoršili a pribudli nové. Každý rok v nemocnici kvoli niečomu. Príznaky ma čím viac ničili, v noci spánok nehorzí .tak 2-3h, nočné potenie že sa musím prezliekať, Cez deň v práci tiež niekedy aj 3-4x. Búšenie srdca ako keby som na olympiáde bežala na 100m. Bolesti kĺbov, vypadáva vlasov, vyplýva nálad a.strata koncentrácie že som bola na chlp od výpovede. Únava a vyčerpanosť, iba som si sadla v autobuse a už som by som spala. Šoférovať som sa bála
niekde som citala, ze tretina zien ma naozaj tazky priebeh, casto skoncia aj na antidepresivach, druha tretina -da sa vydrzat, priznaky su, ale da sa zvladnut a tretina ani nevie, ako nou preplava. v ktorej casti bude zena, netusi.
@anonym_autor som staršia od teba o tri roky, 3,5r som nemala mš. Lekárom potvrdenú menopauzu. Už počas perimenopause som začala priberať, do teraz 20kg. Jestvujúce diagnózy sa zhoršili a pribudli nové. Každý rok v nemocnici kvoli niečomu. Príznaky ma čím viac ničili, v noci spánok nehorzí .tak 2-3h, nočné potenie že sa musím prezliekať, Cez deň v práci tiež niekedy aj 3-4x. Búšenie srdca ako keby som na olympiáde bežala na 100m. Bolesti kĺbov, vypadáva vlasov, vyplýva nálad a.strata koncentrácie že som bola na chlp od výpovede. Únava a vyčerpanosť, iba som si sadla v autobuse a už som by som spala. Šoférovať som sa bála
@anonym_4389d1 ale nemusí ani poriadne cítiť ,že ma
Milujem takto dristy,že keď ma niekto peklo bude mať aj iný
@anonym_4389d1 a neuvazovala si nad HSL? V horsich pripadoch moze velmi pomoct.
Menopauza je prudko individualna, asi podobne ako menstruacia - niektora pri nej umiera, ina o nej sotva vie. Ale je pravda, ze u niektorych zien vie spustit oizne ochorenia, kedze sa strati ochranny vplyv zenskych hormonov.
@anonym_4389d1 a neuvazovala si nad HSL? V horsich pripadoch moze velmi pomoct.
Menopauza je prudko individualna, asi podobne ako menstruacia - niektora pri nej umiera, ina o nej sotva vie. Ale je pravda, ze u niektorych zien vie spustit oizne ochorenia, kedze sa strati ochranny vplyv zenskych hormonov.
@simsalabim už užívam, len trvalo kým som sa k nemu dopracovala, nie každý ho chce predpisovať
@anonym_4389d1 ale nemusí ani poriadne cítiť ,že ma
Milujem takto dristy,že keď ma niekto peklo bude mať aj iný
@minenkaa a máš istotu že nie?
@anonym_autor zrovna to riesim, akurat mi neprisla prva ms. Mam 46r.kedze musim este minimalne 10 rokov tu vydrzat fungovat pre syna bojim sa ako to dam. Vsetko ma boli, nohy, chrbat,hlava, zda sa mi ze som oskaredela, nemam nikdy energiu na nic, mam zvyseny cholesterol hoci som stihla a klesa mi zelezo, technologie co mi ponukaju mlady v sluzbach su utrpenie , v robote sa nesustredim, necitam poriadne maily, zachytim len prvu polovicu + moja nalada nie je smutna ani vesela ako nejaky robot. Vecer po 19tej som KO. Rozmyslam nad tymi vyz.doplnkami pre menopauzu , skusali ste daco?
@anonym_autor zrovna to riesim, akurat mi neprisla prva ms. Mam 46r.kedze musim este minimalne 10 rokov tu vydrzat fungovat pre syna bojim sa ako to dam. Vsetko ma boli, nohy, chrbat,hlava, zda sa mi ze som oskaredela, nemam nikdy energiu na nic, mam zvyseny cholesterol hoci som stihla a klesa mi zelezo, technologie co mi ponukaju mlady v sluzbach su utrpenie , v robote sa nesustredim, necitam poriadne maily, zachytim len prvu polovicu + moja nalada nie je smutna ani vesela ako nejaky robot. Vecer po 19tej som KO. Rozmyslam nad tymi vyz.doplnkami pre menopauzu , skusali ste daco?
@anonym_da4961 skus sarapis soja. Vela ovocia zeleniny a chôdze a dostatok spanku. Ak nemozes zaspat daj si melatonin
@anonym_da4961 mne pomáha vítex jahnaci
Ja mám takmer 55 rokov a v júli minulého roku som si nechala vyoperovať maternicu, pretože som ešte stále mala menštruáciu a už som toho mala plné zuby. Dvaja gynekológovia nezávisle na sebe mi potvrdili, že vaječníky mám ešte v takom dobrom stave, že menopauza nehrozí pravdepodobne ešte niekoľko rokov. Ja som to už proste nedávala, tak som sa rozhodla, že maternica pôjde von. Ľutujem jediné: že som si to nedala urobiť pred 15 rokmi a trápila som sa toľké roky so silnými menštruáciami /mám za sebou 8 kyretáží/, lebo som sa bála hysterektómie. Už niekoľko rokov som sústavne neskutočne unavená, keby som mohla, tak spím 20 hodín denne. Od apríla mám návaly horúčavy. Čo sa týka tých technológií, ja som totálny technický antitalent, ešte cca pred 2 mesiacmi som mala tlačítkový telefón. Teraz už mám dotykový, ale viem s ním len telefonovať a SMS-kovať, nič viac. Nemá ma to ani kto naučiť. V decembri som si kúpila svoje prvé auto a mám pocit, že do konca života sa nenaučím, načo slúži tých 1500 gombíkov, čo v ňom je.
Moja dcéra má obrovskú trpezlivosť somnou, ukludnuje ma keď kričím, zmetkujem, nepamatám si, zabúdam, usmerňuje ma a pomáha mi so všetkým, aj s telefónom a technológiami.
Ukľudni sa mami, neboj to zvládneš😁
Nemám nejaké stavy, ale niečo ako hmlu, alebo hybernujem, alebo som vystrelená, nedzi tým nič.
Inak mi je fajn, celkom pekné obdobie, na všetko si nechávam viac času, aby som potom nebola frustrovaná.
Konečne po 3 rokoch spím dobre, zmierila som sa so všetkým a hľadám len vnútorný kľud, nejak to doklepať, aby som dcére nebola na obtiaž😀 mám 49r
Doplnky by som mohla predávať, nezaberá nič
A začala som cviči silovo, prestali bolieť ramená, kolená, krčná ako švihnutím prútika, cvičila som aj cez bolesť
mne hapruje menzes a co som si vsimla, mam bolesti tela. ci to je vekom , ci cim, neviem.
@anonym_autor ja mám čerstvých 45, ms zatiaľ pravidelnú. Mávala som silný pms, teraz som brala vitex jahňací, zdá sa, že pomáha. Akurát neviem prečo,nepriberam.Prave som tri kg schudla, čo nechcem teda. Iba brucho väčšie stále. Nechutí mi jesť. Technológie katastrofa. Mám k tomu odpor. A to som bývala dosť technický typ myslím.Uz len príroda ma zaujíma a teší. So spánkom mám problém celý život a občas mám pocit horúčavy zo sekundy na sekundu. A áno, mám pocit, že som akoby zoschla, suchá pleť,nepoddajne vlasy, tak ostarela.Ale mám aj stresu dosť, často depresiu.
a ja som asi jedina, co nepouziva IB a dokonca dotykovy telefon mam len preto ze to potrebujem kvoli skole a praci. Inac neznasam nove IT technologie
@anonym_autor vitajte v klube 😀🌼🌼🌼
@anonym_autor Technologie nikdy neboli moja parketa 😅. Pritom muz je zbehly a ide mu to ( je medzi nami par mesacny rozdiel), ale ucit sa musim, nic sa neda robit, len mi to vzdy dlhšie trva. Osobne mam pocit ubytku energie a viac sa citim vycerpana oproti roku-dva predtym a som akoby hadavejsia, lashie sa vytocim, dokonca obcas tak, ze sama zo seba nechapem, ze co mi sibe ci co? Ale toto pocitujem az od 50tky, co som mala vlani, len netusim, ci to pripisat 5tyzdnovej chorobe, ktoru som mala zrovna v tom case alebo prosto prisiel zlom. Navonok to nevidno, ale vnutorne to citim.
Stale sa vsak rada bavim, jasim, hybem.
Uz vlastne rok ci dva? Som vez menzesu, nastastie nejake peoznaky typu navaly nemavam, asi obcas? Priberat zatial nepriberam.( Asi genetika) A vrasky, nuz.. uz nejake pribudli, ked sa na seba bližšie pozriem, uz aj nejake mam take, ake aom prestym nemala, zatial ale nie su extremne vidiet, su skor len tie, ktore som mala aj predtým ( celo a vraska hnevu, tie dve čiarky pri ústach mavaju aj mlade chude baby, takze to nepocitam).
Snazim sa ale svoj vek ignorovat co najviac sa da a unavu potlacat tym, ze som s fajn ludmi, dobrou naladou a xez vikendy aj tancom pri vareni.
Samozrejme, hadky s muzom ci s pubertalnymi detmi nepotesia, ale..
Sme silne a skvele zeny, nie? 💪🏼

@anonym_autor ja mam 44 priatela o 10 rokov mladsiehoa dceru 11rocnu- pridem si ako ich babka ked spolu hraju hry na telefone ci riesia kapely a filmy a ja netusim o com co je ... kazdopadne mavnem rukou a idem si po svojom ... zas na druhu stranu aspon ma udrzuju v kondicii .. hold kazda zostarneme ... len sa netreba hadzat do zita ale zacat aktovnejsie zit a lepsie sa stravovat -inak uadneme na gauc a dovi-dopo...