icon

Je normálne, že žena s 5-ročným dieťaťom je doma?

24. sep 2025

ahojte, je podľa vas normálne že žena s jedným
dieťaťom 5 ročným ešte stále je doma? dieťa je pól dňa v škôlke. absolútne nemá záujem si najist prácu alebo riešiť ako ďalej.

anonym_9be999
24. sep 2025
@breznica

@anonym_9be999 moji rodičia sa nám maximálne venovali po príchode z práce, cez víkendy, cez prázdniny. Neodkladali nás babkam,lebo nemali akým a do táborov a podobne sme nechodili,mama také veci odmietala. Vyrástli z nás slušní, vzdelaní a pracovití ľudia, presne takí akí sú naši rodičia

@breznica to, ze ty mas tuto situaciu, neznamena, ze ju ma cely svet. 🙂 ale to by bolo na dlhsiu debatu, vsakze.

breznica
24. sep 2025
@jaroe

@anonym_autor áno je to rovnako normálne, ako chodiť do práce. Za príživníctvo sa dnes nezatvára a žena v domácnosti bola aj za socíku bežná vec.

@jaroe jasné, že bola. Moja starká (rok narodenia 1922) nikdy nikde nepracovala,starala sa o deti,domácnosť, záhradu, zvieratá a mali vždy všetko,deti vyštudovali VŠ

breznica
24. sep 2025
@anonym_9be999

@breznica to, ze ty mas tuto situaciu, neznamena, ze ju ma cely svet. 🙂 ale to by bolo na dlhsiu debatu, vsakze.

@anonym_9be999 áno, je mi úprimne ľúto všetkých,ktorí nemali také detstvo,ja som to brala ako normálnu vec,keď som dospelá vidím,že my sme boli skôr výnimkou. Za to som mojim rodičom neskutočne vďačná

anonym_525d04
24. sep 2025

vieš čo, moje dieťa má 4 roky, chodim do prace 2x týždenne a od februara budem doma full time. Moje dieťa toťiž ma potravinove alergie asi na všetko a do tej školky musim komplet baliť stravu. Keby sa da ostanem doma hned ale povedala som si ze do pol roka doucim a do jeho 6r ostanem doma, pokusim sa najsr pracu z domu ale fyzicky urcite nebudem chodiť. AJ ked mi neschvalia predlzenu rodicovsku. Teba fakt je ho*no do toho či je niekto doma ak o nich pi*u vieš...

slavomira236
24. sep 2025

Ja som tiez doma uz dlho a chlap vela nezarobi. Vyzijeme este a este mam uspory z cias ked som pracovala. Aj na 3dovolenka h som bola pri mori s detmi v lete a minuly rok tiez na 3ch. A nedal mi na nich chlap...

autor
24. sep 2025

táto žena ale žije na úkor štátu. platí jej zdravotne poistenie napriek tomu že majú peňazí dosť.

danica2711
24. sep 2025
@anonym_autor

táto žena ale žije na úkor štátu. platí jej zdravotne poistenie napriek tomu že majú peňazí dosť.

@anonym_autor napíš Ficovi, možno o nej spraví tlačovku ako o pani Šimečkovej, pri jeho momentálnej úrovni to je tá pravá téma na odvedenie pozornosti, puč nezafungoval, Kotlár je už tiež okukaný, možno bude vďačný za novú trápnu tému

anonym_56fd61
24. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Daj tej zene pokoj a staraj sa len o svoj zivot.

casavina
24. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor zazvon a opýtaj sa to jej. Či už nato odvahu nemáš? Nezavid a staraj sa o svoj život, aby si nemusela nikomu závidieť.

anonym_eb9891
24. sep 2025

@anonym_autor zavidis susede alebo?

minenkaa
24. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ty ako vies,že jej to platí stat

anonym_71bb23
24. sep 2025
@breznica

@jaroe jasné, že bola. Moja starká (rok narodenia 1922) nikdy nikde nepracovala,starala sa o deti,domácnosť, záhradu, zvieratá a mali vždy všetko,deti vyštudovali VŠ

@breznica moja sa narodila v roku 1923 a tiez nikde nepracovala, len viedla domacnost, hospodarstvo, starala sa o rodinu.

anonym_15e263
24. sep 2025
@anonym_71bb23

@breznica moja sa narodila v roku 1923 a tiez nikde nepracovala, len viedla domacnost, hospodarstvo, starala sa o rodinu.

@anonym_71bb23 no uz vidim dnešné ženy ako sú pracovité ako naše babky
teraz sa im ani doma nechce upratovať variť aby neboli za ,,otroka,,

anonym_71bb23
24. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor je na urade prace? Asi nie reda. Predpokladam, ze sa stara o dieta, ma ten status "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov veku", v tom pripade jej zdravotku plati stat, len podmienka je, ze dieta moze byt v zariadeni len na 4 hodiny. A je to normalne legalne, nic podvodne nerobi. Podvodne konanie by bolo, keby dieta bolo v skolke na cely den. Tak nezavid.

jaroe
24. sep 2025
@breznica

@breznica aj v našej rodine bola väčšina žien doma min. do 6.rokov dieťaťa, niektoré aj dlhšie. Ročníky 1955 +. Krásne to detstvo.....

anonym_042d23
24. sep 2025
@anonym_autor

To je nejaka vyhra ze jej stat plati zdravotnu poistovnu?

anonym_0008e4
24. sep 2025
@slavomira236

Ja som tiez doma uz dlho a chlap vela nezarobi. Vyzijeme este a este mam uspory z cias ked som pracovala. Aj na 3dovolenka h som bola pri mori s detmi v lete a minuly rok tiez na 3ch. A nedal mi na nich chlap...

@slavomira236 - teba evidujem z iných skupín a teda máš môj obdiv, keď nepracuješ a zvládaš 3 dovolenky s deťmi ročne 👍🙂

ivik4
24. sep 2025

Autorka .. no a? No a ????????

marhulka13
24. sep 2025

A zase diskusia o ničom. Vieme, že žena je doma a stat jej platí zdravotné. Podľa veku dieťaťa, už ani to dlho nie. A čo ďalej?

lucy_ms
24. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor predpoklad teda je, že je v zdravotnej poisťovni vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Dieťa vtedy môže byť v škôlke len na 4 hodiny. Nemá príjem z úradu práce. A áno, štát je platí zdravotné poistenie.
Prezraď nám, kto ti je táto žena, čo vieš o jej rodinných pomeroch a prečo ťa tak štve, že je doma.

jaroe
24. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor čiže ty by si si na jej mieste platila zdravotku dobrovoľne. Super, možno ti dá za to niekto medailu.

casavina
24. sep 2025
@lucy_ms

@anonym_autor predpoklad teda je, že je v zdravotnej poisťovni vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Dieťa vtedy môže byť v škôlke len na 4 hodiny. Nemá príjem z úradu práce. A áno, štát je platí zdravotné poistenie.
Prezraď nám, kto ti je táto žena, čo vieš o jej rodinných pomeroch a prečo ťa tak štve, že je doma.

@lucy_ms Tipujem sestra, sesternica, švagriná, nevesta, manželka jej milenca, kamoška, suseda.... Čo som zabudla? Niektorá z nich to určite bude. Nič to ale nemení na fakte, že autorku je do toho veľké nič!

casavina
24. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor

zmrzlinka2021
24. sep 2025

@anonym_autor
A je povinnost chodit do práce?

Kto povedal, aky model je správny? Ty máš na to patent?

tiezjedna
24. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ...ty si iný Colombo🙄

anonym_042d23
24. sep 2025

@anonym_autor aj sa dozvieme niečo podstatné či len to že je doma a zdiera štát

anonym_470b6e
24. sep 2025
@anonym_9be999

@anonym_470b6e my to mame napriklad tak, ze moj muz ma firmu a okrem toho robi este pre otcovu firmu, cize nas prakticky zivy on, ja som aktualne na materskej dovolenke. Nemame to 50:50 a nikto to nema presne 50:50.
On je praci drvivu vacsinu dna alebo aj tyzdna, ja som mala pracu, kedy som mala vikendy volne a vedeli sme sa casovo zosuladit, kym sme deti nemali, mali sme psa a s tym tiez musel niekto chodit von, on chodil kazde rano, ja cez vikendy, ked nebol doma.

Vela ludi je haklivych na to, ze “muz pomaha” a preco robi zena vsetko sama a pod. Ale vela veci zavisi od celkovej rodinnej dynamiky a nastavenia, od toho, aku ma muz a zena pracu, pracovnu dobu, mzdu a pod. U nas ma vyssiu mzdu manzel a preto sa on vo vyssej miere stara o financie a ja o ine veci, ale v domacnosti sa podiela aj on.
Mam kamaratku, ktora ma svoju sukromnu ambulanciu, zaraba viac ako jej manzel, financny tahac je ona, on bol na materskej s detmi a je to v poriadku. Kazdy nech si zariadi ako mu vyhovuje.
A taktiez zamestnavatelia by mali mysliet na MOZNOST skratenych uvazkov, ci pre muza, ci pre zenu, kedze o tie deti sa treba postarat, kym je rodic v praci, tak dieta musi niekde byt a skolky su otvorene tak, ze nie kazdemu zamestnancovi to vyhovuje a ten skrateny uvazok by bol plus. Nie len v pripade, ze o to zamestnanec poziada, kedze ma na to pravo zo zakona, pokial ma deti.

@anonym_9be999 nedá sa porovnávať jedna rodina s druhou. Je rozdiel, ak žijú manželia v byte, muž pracuje 8 hodín, žena je na RD, majú jedno dieťa vo veku 2 roky, druhé má 8. Vtedy by bolo naozaj divné, ak by boli domáce práce podelené 50:50. Ale ak žijú v dome, majú veľkú záhradu, v nej posadenú zeleninu, zemiaky, ovocné stromy, kríky, chovajú domáce zvieratá, tak to hneď mení pomer starostlivosti. A keby tá rodina nechovala nič, v záhrade mala len tuje a trávu, ale dieťa by bolo postihnuté, bolo by s ním treba 4x denne cvičiť, chodiť po lekároch, na rehabilitácie a pod, zase to mení situáciu. Ja som písala o sebe. že som nikdy nerobila okolo dieťaťa a domácnosti všetko a to som mala jedno zdravé dieťa. Muž pracoval na 8 hodín v kancli, ale mal aj firmu, tieý zarábal oveľa viac, ako ja. Samozrejme, že keď ráno vypadol o 7,00 a vrátil sa o 18,00, tak som mu nestrčila do ruky vedro, aby umyl obloky alebo vysávať, keď som bola ja uý tri hodiny doma. Ale bez problémov tie okná umyl, keď som bola tehotná, alebo navaril počas víkendu, staral sa o dieťa, počas dovolenky, alebo voľných dní upratal. To nie je o tom, že by to malp byť 50:50, to by bolo spravodlivé jedine v prípade, že by obaja mali porovnateľnú prácu s rovnakou pracovnou dobou. Ale tiež nevidím dôvod, prečo by mala žena robiť všetko. Len ženy akosi samozrejme po tom, ako začnú s mužom bývať, preberú väčšinu na seba, pýtam sa prečo? Muž si zvykne, príde prvé dieťa, muž zvyknutý, že doma nemusí nič, žena s odretými ušami ešte stíha, pri druhom už nie a začnú hádky. Ženy si veľa toho, že muž nič nerobí, spôsobujú samé. Po prvý krát som s mužom začala bývať pred vyše 30 rokmi, deti sme ešte nemali, pracovali sme obaja. on zarábal podstatne viac, ako ja, ale ani by ma nenapadlo, aby celí domícnosť bola len na mne. Vždy to treba nastaviť tak, aby to vyhovovalo obidvom a pri každej zmene situácie prekonzulovať znova

anonym_470b6e
24. sep 2025
@mira0611

@anonym_470b6e vies niekto ma takeho muza, co doma pomaha a niekto zas nie, ale moja skusenost je aj ked muz doma pomaha, vacsia cast domacnosti a deti je na zene. Cest vynimkam.
To je smutne, ze v tejto krajine si 1/2uvazku malo zien vie dovolit, prave kvoli financiam.

@mira0611 ja si myslím, že je smutnejšie to, že žena dovolí, aby si z nej muž urobil slúžku a opatrovateľku detí. Písala som vyššie, že si to v drvivej väčšine ženy robia samé. Ja by som určite nechcela polovičný úväzok a potom doma robiť poskoka, to radšej celý a zaplatiť si upratovanie, je na každej, ako si to zariadi hneď na začiatku a najmä, ako si všíma, či muž niečo aj robí, alebo má mama hotel, či očakáva, že žena sa rovnať lacnej pracovnej sile.

viera012345
24. sep 2025

@anonym_autor ... poznám prípady, kde matka ostala doma s dieťaťom až kým nešlo do školy.Je to normálne, lebo bud sa tak rozhodnú rodičia, že jeden zabezpečuje rodinu materiálne a druhý sa stará o zvyšné potreby rodiny, alebo dieťa má nejaký zdravotný problém kvôli ktorému nemôže byť celý deň v škôlke, alebo vôbec nechodí do škôlky

mira0611
24. sep 2025
@breznica

@mira0611 keď to zvladali naše mamy pred 40 rokmi,zvládnu to ženy aj teraz, neboj

@breznica nase mammy pred 40 rokmi moja, mali rodicov, ktroy boli ako 50 rocny v dochodku.
Rozvojom technologii, sa uz prace robia rychlejsie a vsetko kazdy chce teraz a hned. Nase mamy pred 40 rokmi nemali tolkoto stresu, po praci im nezvonil telefon...
Ja som matka samozivitelka, ja viem ked mam malo.stresu viem dat najlepsiu verziu samej seba a moj syn ma normalnu matku a nie vystresovanu pi.u, ktora ani sama nevie co jej vadi...