Kopačky krásnej blondíne: Skutočný príbeh a nová cesta
ako som dal kopačky krásnej blondíne
Bola krásna, to jej nikto nemohol vziať,
keď kráčala mestom, každý chcel sa dívať,
no mne už začínalo jej tempo prekážať,
lebo všetko, čo malo chvíľu trvať, vedela na večnosť naťahovať.
Oči mala modré, jak obloha v máji,
blond vlasy jej padali do tváre,
len dopredu vraj nie vždy oči spozorujú, čo hľadajú,
a vlasy jej pri rozmýšľaní robili zábrany stále.
Všetko som platil, stravu, strechu, celý svet,
u mňa bývala zadarmo aj s dieťaťom v byte,
ja čakal na zmenu, no tá neprichádzala späť,
a tak som si vravel (Chlapče, dosť bolo, zíde sa ti sloboda v živote.)
Vo fitku jej telo obdivovalo vlastný odraz,
pred zrkadlom žiarila ako hviezda na pódiu,
fotky v plavkách mali možno stotisíc krás,
len nebolo komu ich posielať v tomto príbehu.
Bola krásna, no mne chýbala neha a cit,
láska nie je len zrkadlo, póza a vzhľad,
keď vzťah začne človeka skôr unavovať než tešiť a žiť,
raz príde chvíľa, keď musíš povedať: „Stačí, mám ťa rád.“
A tak som sa rozhodol hrať trochu na blázna,
nech si povie (S takýmto chlapom ja nechcem byť,)
ona mi dala kopačky, vraj som úplná katastrofa,
a ja som si v duchu povedal (Presne. Takto to malo byť.)
Dva dni som hral nešťastného, slzy v očiach, smutný výraz,
smajlíky so slzami, nech vyzerám ako zlomený muž,
no tretí deň som otvoril víno, a prišiel veľký zvrat,
pozval som kamarátky (Dámy, dnes sa oslavuje, už som voľný už!)
Už žiadne čakanie, žiadne večné "teraz nemám chuť, neskôr“,
už žiadne financovanie cudzieho sveta,
dnes si idem po svojom, slobodný ako vietor,
a namiesto krásy hľadám niekoho, kto mi dá aj srdce, nielen pekné telo a fotku z leta.
Možno už nemám tú najkrajšiu z celého mesta,
možno mi ju budú kamaráti ešte chvíľu závidieť,
no mám seba, voľnosť a pred sebou novú cestu,
a konečne môžem vyberať , nie len čakať a trpieť.
Tak na zdravie, blondína, nech sa ti darí v diaľke,
ja dnes už neplačem, dnes sa smejem rád,
ty si mala krásu, ja mám slobodu vo vlastnej hlave,
a možno raz nájdem ženu, pri ktorej bude krásne nielen telo, ale aj vzťah.
@anonym_autor akoze tvoje hlavne kriterium pre partnerku bola krasa, a teraz je tym vlastne ona vinovata?
Ze ty sa riadis svojim rozkrokom?
Gratulujem k ciastocnemu vytriezveniu.
Teraz este vytriezvej z toho, ze ty si bezchybny.
Paneboze, sa necudujem, ze ta nechcela
@anonym_autor akoze tvoje hlavne kriterium pre partnerku bola krasa, a teraz je tym vlastne ona vinovata?
@moonlight1210 Presne, vzala si mi to z ust
Za to divadielko ta nominujeme na Oskara? Lebo literarna cena roka za toto veldielo je malo
@anonym_autor
AI to pekne vymyslela 😁 troll
@anonym_autor
@anonym_8ae1b8 ty budeš asi veľmi inteligentná
Na čo by mi bol takýto polobasnik v živote? Ty sa jej chcela zbaviť a potom hráš urevanca? Ty kompletný tiež nebudeš. A nasťahovať si do bytu matku s dieťaťom, financovať ju a čakal si za to čo? Lásku ako hrom? Veď to bolo od začiatku také priezračnej že až.
Ona išla po prachoch, ty po tele a popri Tom si chcel byť vlastne slobodný 😂. Si konečne uprac v hlave vo vlastne chceš. Slobodu alebo lásku? Tu ti zlatokopka nedá a to by si vedieť mal.
A teda pokiaľ máš mindset taký ako tvoje básne, tak Haleluja. Uvedom si, že tu tiež máš kvalitné problémy v nastavení svojej hlavy. Pokiaľ to zvládneš, máš šancu nájsť fajn ženu. Keď nie, budeš stretávať stále rovnaké.
@anonym_autor
@anonym_8ae1b8 AI by to zrymovala omnoho lepsie.
Tomuto tu unika rytmus i rym. 😁
@anonym_autor
@anonym_8ae1b8
Myslím, že AI by to napísala lepšie a malo by to aj hĺbku a nie len takuto úvahu, neuvážený výplod myšlienok, tvariaci sa ako baseň.
@anonym_8ae1b8
Myslím, že AI by to napísala lepšie a malo by to aj hĺbku a nie len takuto úvahu, neuvážený výplod myšlienok, tvariaci sa ako baseň.
@moonlight1210 A - B, A - B 🙂
@svetlonos Ďakujem.
@anonym_8ae1b8
@svetlonos
Grok mozes povedat aby to nevyzeralo take ulizano perfektne
Jeezis, to je ten, co vyhodil Ukrajinku s dietatom, lebo zistil, ze 2 roky minal o 500 eur mesacne viac - podla jeho verzie - zivil z tych penazi ju aj jej dieta a ona si vsetko setrila a urcite nic neminala 🤦♀️
presne to je o tej ukrajinke 😂 a co mala zlatu ci ?
@moonlight1210 A - B, A - B 🙂
@svetlonos Ďakujem.
@anonym_autor ano, ja viem, ze si skusal a-b-a-b.
Ale absolutne ti to neslo.
@moonlight1210 pekna, skareda, mlada, stara chce od muza platit. Tak co by si si vybrala za tazko zarobene peniaze? 🙂 peknu, alebo skaredu, ...?
@moonlight1210 pekna, skareda, mlada, stara chce od muza platit. Tak co by si si vybrala za tazko zarobene peniaze? 🙂 peknu, alebo skaredu, ...?
@anonym_5fbd45 Ja by som si vyberala charakter a inteligenciu (a to je jedine, co ma prinuti za niekym otocit hlavu).
Lebo to je to, s cim musis denne potom zit.
Tunak pan teraz fnuka, lebo si vyberal darcek podla maslicky.
@anonym_5fbd45 o teba doteraz nezakopli normálne ženy, len samé zlatokopky?
@anonym_5fbd45 o teba doteraz nezakopli normálne ženy, len samé zlatokopky?
@danica2711 Precitaj si tunajsie diskusie, kazda zena ocakava muza "gentlemena", aby jej platil vsetko mozne. Jedna chce menej, jedna viac, ale kazda si mysli, ze je to jeho povinnost. 🙂
@danica2711 Precitaj si tunajsie diskusie, kazda zena ocakava muza "gentlemena", aby jej platil vsetko mozne. Jedna chce menej, jedna viac, ale kazda si mysli, ze je to jeho povinnost. 🙂
@anonym_5fbd45 To tak pobavi, ked zdroj tvojho zivotneho poznania je konik. 😁
@anonym_autor kiežby viac chlapov takto vytriezvelo👏
@anonym_autor kiežby viac chlapov takto vytriezvelo👏
@anonym_8e7cc9 ale ak si prečítaš niektoré komentáre, tak asi predsa bude rozumnejsie hladat podla krasy. 🙂 . Ale ano, mas pravdu.
@anonym_8e7cc9 ale ak si prečítaš niektoré komentáre, tak asi predsa bude rozumnejsie hladat podla krasy. 🙂 . Ale ano, mas pravdu.
@anonym_autor tie komentáre možno píšu len ďalšie "blondínky"
@anonym_autor nemyslím, že s tvojim nastavením bude na teba čakať niečo o lepšie ako "blondína". Vieš, že čo dávaš, to dostaneš? Hra na blázna nesvedčí práve o tvojom kryštálovom charaktere.
@anonym_autor
Odborná literárna kritika
Text sa formálne hlási k lyricko-epickej básni, v skutočnosti však zostáva predovšetkým naratívnym rozprávaním o rozpade partnerského vzťahu, mechanicky rozdeleným do rýmovaných veršov. Autor sleduje chronológiu udalostí a čitateľovi takmer nič nenecháva na interpretáciu. Každú situáciu vysvetľuje, hodnotí a napokon aj explicitne interpretuje.
Najvýraznejším problémom je didaktickosť a psychologická jednorozmernosť. Ženská postava je konštruovaná takmer výlučne prostredníctvom vonkajšieho vzhľadu, márnivosti a údajnej citovej nedostupnosti. Mužský rozprávač je naopak postupne ustanovený do pozície obetavého partnera, ktorý financuje domácnosť, trpí a napokon dosiahne oslobodenie. Text teda nevytvára komplexný konflikt dvoch ľudí, ale skôr obhajobný monológ jednej strany.
Veľmi problematická je aj práca s charakterizáciou. Verše „Vo fitku jej telo obdivovalo vlastný odraz“ a „fotky v plavkách mali možno stotisíc krás“ redukujú postavu ženy na telesný vzhľad a narcizmus. Namiesto toho, aby autor jej povahu ukázal prostredníctvom konania, dialógu alebo konkrétnych situácií, oznamuje čitateľovi, aká údajne je. Ide o typický príklad rozprávania namiesto dramatického či obrazného zobrazovania.
Jazyk a obraznosť
Text trpí silnou verbalizáciou a nedostatkom básnickej obraznosti. Mnohé formulácie sú iba prózou rozsekanou do veršov:
„Všetko som platil, stravu, strechu, celý svet.“
„Už žiadne čakanie, žiadne večné ‚teraz nemám chuť, neskôr‘.“
„Dnes si idem po svojom, slobodný ako vietor.“
Posledný príklad je navyše typickým opotrebovaným klišé. Básnický text nemusí byť za každú cenu komplikovaný, ale mal by vytvárať nový alebo aspoň osobitým spôsobom sprostredkovaný obraz skúsenosti. Tu sa prevažne používajú hotové emocionálne formulácie.
Veľmi slabo pôsobí napríklad verš:
„a vlasy jej pri rozmýšľaní robili zábrany stále.“
Táto metafora nie je významovo presvedčivá. Nie je jasné, čo presne má znamenať, a namiesto poetického účinku pôsobí ako núdzová konštrukcia vytvorená kvôli rýmu.
Rým a rytmus
Rýmovanie je často mechanické a podriadené potrebe ukončiť verš. Zvukové zhody nepôsobia prirodzene a niektoré rýmy sú iba približné.
Rytmus je navyše veľmi nepravidelný. Dĺžka veršov sa výrazne mení a prirodzený slovný prízvuk často koliduje s rytmickou organizáciou. Výsledkom je text, ktorý vyzerá ako báseň grafickým usporiadaním, ale pri hlasnom čítaní sa často rozpadá na prozaické vety.
Kompozícia
Kompozične je text až príliš explicitný. Má klasickú schému:
krásna žena → problematický vzťah → muž trpí → muž vymyslí plán → žena odíde → muž oslavuje slobodu → morálne ponaučenie.
Čitateľ už veľmi skoro vie, kam text smeruje. Neexistuje tu zásadný obrat, ktorý by spätne menil význam predchádzajúcich udalostí.
„Veľký zvrat“ je dokonca priamo pomenovaný:
„a prišiel veľký zvrat“
To je z literárneho hľadiska slabé riešenie. Ak musí rozprávač oznámiť, že prichádza zvrat, zvyčajne to znamená, že ho nedokázal vytvoriť samotným rozprávaním.
Zátvorky
Osobitne rušivým prvkom sú vnútorné repliky v zátvorkách:
„Chlapče, dosť bolo, zíde sa ti sloboda v živote.“
„S takýmto chlapom ja nechcem byť.“
„Presne. Takto to malo byť.“
Tieto pasáže pôsobia skôr ako scenáristická poznámka alebo komentár v internetovej poviedke než ako organická súčasť básnického textu. Navyše posledná z nich čitateľovi priamo vysvetľuje, ako má interpretovať predchádzajúcu scénu.
Najväčší literárny problém
Najzávažnejšou chybou je absencia sebairónie a ambivalencie.
Autor rozpráva príbeh z prvej osoby, čo automaticky vytvára priestor pre subjektívnosť a nespoľahlivosť rozprávača. Literárne zaujímavé by bolo, keby čitateľ začal pochybovať:
Bol skutočne obetavý, alebo si to o sebe iba myslí?
Bola ona skutočne povrchná, alebo ju tak potrebuje vykresliť, aby ospravedlnil vlastný odchod?
Bol jeho plán geniálny, alebo jednoducho detinský?
Text však všetky tieto možnosti uzatvára. Rozprávač sa sám vyhlási za víťaza a autor mu nedá ani jediný moment pochybnosti.
Preto text nepôsobí ako literárna výpoveď, ale skôr ako sebaobhajoba v rýmoch.
Záver
Ako spontánny internetový text je to zrozumiteľné, dejovo súvislé a formálne sa snaží o rýmovanú štruktúru. Ako báseň však vykazuje slabú rytmickú disciplínu, schematickú obraznosť, množstvo klišé, prvoplánovú charakterizáciu a výraznú didaktickosť.
Najväčší paradox je, že autor chce pôsobiť ako človek, ktorý sa po toxickom vzťahu oslobodil od povrchnosti, ale celý text pritom neustále hodnotí ženu podľa jej vzhľadu a zároveň zdôrazňuje vlastné zásluhy a morálnu prevahu.
Literárne povedané: text neproblematizuje svojho rozprávača – a práve preto je oveľa menej zaujímavý, než si o sebe myslí jeho autor.
Odborne skrátene:
Je to literárne slabý, klišovitý a prvoplánový text, ktorý sa tvári ako báseň, ale v podstate je to rozchodová historka rozsekaná na rýmované verše. Chýba mu obraznosť, rytmus, originalita aj psychologická hĺbka. Rozprávač sa neustále stavia do úlohy obete a víťaza, pričom text pôsobí skôr ako sebaprezentácia než poézia.
A aby tomu rozumel každý:💩💩💩
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/nerozumeli-sme-si-vo-vztahu-v-preklade-slova-platenie/ autor je dost melodramaticky a prehana

🤦♀️