Naše dieťa má iba nás
S manzelom sme sa zamysleli teraz na vecer, ze ak by sa nam nieco stalo o par rokov, tak nase dieta bude na svete samo.
Muz ma brata, ktory sice ma priatelku uz asi 15 rokov ale deti nechcu.
Ja mam dvoch surodencov, ktori su bez partnerov a nevidim to nijak ruzovo s nimi. Cize ani bratranci/sesternice nehrozia.
Ma 2 babky a jedna je vzdialena viac nez 1000km.
My s muzom mame kopec sesternic/bratrancov. Chodili sme k babkam na prazdniny a tam bratranci, k nam domov chodili na prazdniny. Mali sme krasne detstvo. A nase dieta ma len nas.
Mne je z toho strasne smutno az do placu.
Ma to niekto podobne?
Moje deti tiež nemajú bratrancov a sesternice. Muž je jedináčik a môj súrodenec deti nemá. Moje deti majú skvelých starých rodičov, ktorí sa im vždy venovali. Tiež je mi to celkom ľúto, lebo ja som toho zažila so sesternica mi a bratrancami celkom dosť, ale tak zas majú iných kamarátov a iné zážitky...
@anonym_autor vaše dieťa sa ožení alebo vydá a nadobudne ďalšiu rodinu.
A vy dalsie dieta mat nemozete?
Ci nechcete?
Zas nepreháňajte, detí si založia rodiny a budú šťastné aj bez 29 bratrancov, sesternic a neviem koho.
Naše deti majú milión bratrancov,sestrenic a nič z toho.
Stretávame sa len na pohreboch.
@anonym_autor vieš čo mali sme to podobne predtým ako sme sa presťahovali a teraz máme úžasných susedov s deťmi, na ktorých sa môžme kedykoľvek spoľahnúť, viac ako na rodinu
@anonym_autor my to máme tak isto, ale máme 5 detí. 😃 Takže veselo je aj bez zvyšku rodiny.
Komenty 😆
Dalsie deti ma mat clovek kvoli sebe, ze ich chce on a nie aby jedno dieta nebolo ,,same".
Strasnych chudakov z nas jedinacikov niektore celkovo na MK robia 😆😆
@anonym_autor nepreháňaj to prosím ťa.... tvoje dieťa možno vyrastie, odíde do zahraničia, možno tam ostane.. nech by malo tu akékoľvek väzby, rokmi sa môžu rovnako pretrhnúť, ako keď žiadne nemá. keby aj malo bratrancov, sesternice, čo si myslíš, že v dospelosti by sa navštevovali a "denne" si pomáhali? pochybujem. máloktoré rodiny takto fungujú. možno také, ktoré sú v jednej obci či v menšom meste. všetko ostatné je rozlietané po svete, po Slovensku. a to píšem o alternatíve, žeby vychádzali dobre, žeby sa pravidelne a často navštevovali - udržiavali vzťahy.
mnohokrát to dopadne tak, že hoci sa v detstve stretávajú, kamarátia, v dospelosti už majú všetci svoje problémy, svoje životy, svoje rodiny a aj tak si ide každý proste to svoje.
moc to prežívaš. upokoj sa a teš sa z toho, že máte zdravie. na prd vám bude široká rodina, keď budete mať pošahané zdravie. robíš z komára somára.
my nemáme vôbec nikoho. som ja, manžel a 3 deti. nemáme rodičov, nemáme starých rodičov, muž má brata, ten je odsúdený. a tam sa to skončilo. ak by sa nám niečo stalo, tak bud sa chalani postarajú o sestru (13 ročný rozdiel), alebo sa postarajú krstný rodičia. ale zamýšľať sa nad tým, čo by sa stalo, keby... je pre mňa neprípustné. žijem prítomnosťou, žijem pre okamih, ktorý práve je a nie myšlienkami, čo by bolo, keby...
Komenty 😆
Dalsie deti ma mat clovek kvoli sebe, ze ich chce on a nie aby jedno dieta nebolo ,,same".
Strasnych chudakov z nas jedinacikov niektore celkovo na MK robia 😆😆
@ivik4 tiež si vždy pri týchto témach klopem po cele, akokeby boli jedinacikovia retardi so sociálnou fóbiou, na mieste toho decka by ma to priam urazalo ze za co ma moji rodičia akoze majú
To je dráma.... ja myslím že nejakú rodinu mám, ale sú to ľudia, ktorých mená a priezviská neviem, neviem ako vyzerajú a neviem ani ako sú príbuzní. Spomenuli sa raz za pár rokov ako "veď hentí, z Ostravy" alebo "Rudo, hovado, ani len na sviatky nezavolá Ani tá jeho sprostá žena". Ani neviem kto je Rudo, ani kde býva, ani kto je jeho žena. Jediná, mne známa rodina je matka otec.
Pokrvná rodina je hlavne v detstve. V dospelosti už bude väčšina po smrti a sesternice/bratranci z piateho kolena budú mať pravdepodobne vlastnú blízku rodinu, ktorej sa budú venovať. Nie vždy sa stretávajú súrodenci v dospelosti, niečo vzdialenejšie už takmer vôbec. V dospelosti si už musí človek vytvoriť vlastnú rodinu. Ak sa mu to nepodarí, tak áno, bude sám. Dospelý človek sa venuje partnerovi a svojmu dieťaťu. Si nejako neviem predstaviť že by manžel/manželka chodili na nejakým bratrancom každý týždeň alebo dva. A také tie stretnutia raz za rok, medzi sviatkami (lebo zase... vianoce ľudia slávia s rodičmi a potom partnerom a deťmi. Nikto nechce v taký moment divného strýka Eduarda)... no, ak je človek fakt sám celý rok, tak takéto mizerné stretnutie zo zvyku je mu leda tak na dve veci.
tak ja mám tiež len brata, a ten žije v USA. Máme skvelé vzťahy, ale teda na dosť veľkú diaľku... Muž súrodencov nemá, ale nikdy som to z hľadiska našich detí nepovažovala za problém. My máme takých skvelých, dlhoročných kamarátov, ktorí nám sú blízki ako rodina a naše dospelé deti to majú takisto. Vôbec ich netrápi, že majú len 2 bratrancov, aj to ďaleko. Majú sa radi, vedia o sebe, vedia všetci 4, že keby bolo zle, môžu sa na seba spoľahnúť a to im stačí
Moj, otec mal 12 surodencov, mama 5- pred 10 rokmi sme robili " rodinne sčitanie ludu" bolo nas 198( zamozrejme niektory uz po smrti)- no aktivne sa stretavam len so surodencami. Bratrancov a sesternice stretavame na svadbach ci oslavach, ci nahodne v obchode kostole- prehodime zopar viet, slubime kavu.....Budujte si priatelstva- tie ozajstne pretrvaju doho o ostavaju aj po dedeni😫.
@zuzinka888 presne. To dedenie je koniec vztahov v tolkych "uzasnych" rodinach.
@anonym_autor Tak podľa všetkého má dvoch zdravých a milujúcich rodičov, to nie je samozrejmosť. Niekedy ani množstvo príbuzných nezabezpečí to, aby človek neostal sám. Kamarátov, detskú spoločnosť, nie je problém nájsť v škôlke, škole, krúžkoch...Netreba si zbytočne život komplikovať a rozmýšľať nad tým, čo všetko nemáme, ale byť vďační za to, čo máme.
@anonym_autor môj muž teda kal fajn starkých, ale bol jedináčik bez širšej rodiny a vieš čo? V lete sa bláznil s kamarátmi okolo chaty a na sídlo, v puberte mal skvelú partiu, s ktorou mal tiež zážitky a má pár trvalých priateľov, s ktorými sme si navzájom boli svedkami na svadbu a nosili im deti ku krstu. Sú teda tiež rodina. Naopak poznám súrodencov, čo sa roky nebavia - keďže ja som z veľmi veľkej rodiny a vidím, že nie vždy je to ideálne a slnkom zaliate.
@anonym_autor tak ked je to take strasne ako pises preco teda nema vase dieta surodenca?? Nikto iny z vasej rodiny nie je povinny zabezpecovat bratrancov a sesternice pre vase dieta aby raz nebolo same 🙈🤷
@anonym_autor ja ako dieťa som tiež nemala nikoho, kto by pri mne stál, iba zlú matku čo mi ničila život a samé traumy, ktoré ma poznačili. Teraz mám svoju rodinu a už to je lepšie, ale spomienky tam vždy budú.
U nás nápodobne...dcéra má síce dve nevlastné sestry ale jednu nepozná, s druhou veľmi vlažný kontakt keďže rozdiel je 20rokov. Môj brat má síce manželku deti ale nemajú ani mať už nebudú, mladší brat má síce priateľku a tá má dcéru vo veku mojej ale sa nepoznajú. Môj partner deti nemá, spoločné vzhľadom na vek tiež nebudeme mať.
Veľká rodina ti nezaručí že tie vzťahy budú dobre.... Pochádzam z veľkej rodiny zo strany mamy a tie vzťahy boli vždy len na oko dobre , inak sama faloš. A keď starý rodičia umreli, dedičstvo tu rodinu úplne rozdelilo.
Nesmúť, vyššie je téma, ako sa súrodenci nestykajú. Prečítaj si ju, ukľudni ťa.
Veru, veru, smutne detstvo. Ja ked si odmyslim zabavy zo sesternicami, svadby bratrancov, ze by neboli, ostane mi holy zivot, bez zachytnych bodov, bez programu, naplnenia. A to od jedneho stryca ani nemuseli byt, ako na najstarsieho museli by role na neho a po 89.si tie hektare nechal.
V 90.tkach sme sa vsetci rozprchli a vyzeralo to na smutny koniec. Po covide sa nejak rozmohli 50.tky,60.tky,jeden to zacal a stretavame sa po kulturakoch 2*do roka. To su uplne ine vztahy, poznat sa od mala a mat spolocne geny😅. Babka nas mala 11 vnukov (druha 7) a ja mam troch, ktovie ci ich bude viac. Tiez mi je smutno, z vyhliadkou na malu rodinu.
@anonym_autor ze si najde kamaratov a bude mat svoju rodinu
@anonym_autor Ani široká rodina nie je zárukou dobrých vzťahov.
Najväčší dar mu dáte, keď mu dáte súrodenca.
@anonym_autor moje dieta sice ma vela ludi okolo seba ale ja ako dieta som tiez nemala vobec nikoho, iba mamu.. velakrat mi bolo smutno, ked som videla ako to u mojich kamaratov funguje, ako sa stretavali neustale s rodinami, ako si pomahali, mohli sa na seba spolahnut, mali sa radi.. vzdy mi to bolo luto, ze ja to takto nemam.. a kamarati ti rodinu nenahradia ako tu niektori pisali.. to nikdy nebude rovnaky vztah.. ale to uvedomenie prislo az niekedy v puberte, dovtedy som tento deficit nevnimala.. a dnes uz mam vlastnu rodinu, uz mi nic nechyba.. takze chapem tvoje pocity, bude to tvojmu dietatu chybat az kym si nezalozi vlastnu rodinu a nebude mat deti, ktore mu vynahradia vsetkych na svete
@anonym_autor Ja nemam rodicov, partner nema rodicov. So sestrou nie sme v kontakte, boli tam nejake krivdy z minulosti. Partnerovi surodenci su v zahranici, je cudzinec. Deti tym padom nie su v styku s nikym. Partnerova jedna sestra s manzelom pridu raz rocne na navstevu. Uz som si zvykla. Najviac ma mrzi, ze uz nemaju starych rodicov, nasi obaja zomreli 5 rokov dozadu. Mali sme este maminu sestru, boli sme si velmi blizki, zomrela pred 2 rokmi. Najviac to citim cez Vianoce, dcera ma spoluziakov (ma 10), co su po babkach a dedkoch, my nemame v tomto smere kam ist
@anonym_autor ja mam vela sesternic a bratrancov, ale vsetci žijeme od seba dalej a niektorí ďaleko, niektorí v zahraničí, takže sa vôbec nestretávame. Mam troch súrodencov a jednu naj kamosku od skolky a tí su mi najbližší. Úplne mi to stačí.
no a predstav si v tej situacii ze to dieťa čo mas je postihnute a navyše je polosirota....Furt su ludia na tom co su "horsie" ako vaša situacia...
Ale chapem tie tvoje pocity...Stava sa vselico, je to život, ktorý je niekedy ku*evsky ťažký

@anonym_autor som v podobnej situacii uz dospela. Rodinu nemam, otec zomrel, zostala mi invalidna senilna mama, o ktoru sa musim popri praci starat. Je to trest, ktory som si nezasluzila.