Necítim sa pripravená na deti. Potrebujem radu.
Ahojte... ocitla som sa v takej prekérnej situácií. S priateľom sme spolu 5r, nedávno sme sa zasnúbili. A spolu s tým prišlo plánovanie svadby. Musím priznať, že ma to trochu desí. Priateľ je dobrý chlap, veľmi túži po deťoch, pochádza z mnohopočetnej rodiny, má 5 súrodencov a mnohí už majú deti. Vždy som súhlasila, že aspoň jedno dieťa určite chcem, no príde mi to veľmi skoro. Budem mať 28r a viem, že mladšia už nebudem, ale momentálne ma ešte veľmi baví kariéra a cestovanie. Priateľ má 30r a rozumiem, že on už túži, ale ja ešte toto nepociťujem. Bývanie máme stabilné, niečo tiež našetrené. V podstate by sme sa postarať dokázali, ale... ja mám kopu strachov a necítim tú túžbu... myslìte, že sa to vo mne niekedy zlomí? Rozchádzať sa nechcem, zároveň ho však nechcem klamať.
No niekto sa tu pýtal, tak mamu mám, ale býva ďaleko, žijeme v zahraničí. Partnerova svokra je trochu príliš náboženská pre mňa, takže jej by som asi deti radšej nenechávala, ale taktiež žije ďaleko. V podstate sme od rodiny vzdialený. Niekto sa pýtal aj čoho sa obávam, tak popravde aj samotného tehotenstva a pórodu, smekám klobúk pred matkami, ale tá predstava meniaceho sa tela a všetkého ostatného...
Za prve: urcite si NErob dieta kvoli tlaku okolia. Nepocuvaj kecy niektorych zien, ze 28 nie je malo, potom to nemusi ist atd. Ano, moze to byt pravda, ale dieta je obrovsky zavazok do konca zivota a sice nim zivot nekonci, ale zmeni sa markantne. A ano, vacsinou dostane kariera zeny na nejaky cas stopku.
Za druhe: Otvorene sa o tom porozpravajte. Toto je urcite vec, ktoru treba doriesit este pred svadbou…Partner bude o chvilu tvoj muz, mal by vediet, ako sa ohladom tohto citis. Takze presne to, co si napisala do uvodneho prispevku povedz aj jemu…
@anonym_autor a čo vlastne chceš? To si utrieď. Teraz sa na to necítiš, máš pocit, že musíš ešte niečo dosiahnuť predtým, ako sa na to budeš cítiť? Alebo si nikdy extrémnu túžbu nepociťovala? Chcete rovnaký počet detí? Veď spolu komunikujte ako dvaja ľudia čo sa idú brať. Podľa mňa v otázke detí musia byť dvaja ozaj dobre kompatibilní inak bude vznikať množstvo problémov. Komunikujte otvorene a najmä si utrieď ty myšlienky v hlave, čo chceš a kedy to chceš. Lebo ak sa na to necítiš a budeš čakať na moment, kedy sa na to úplne cítiť budeš, tak možno ten moment ani nepríde, lebo mnohí to majú tak, že po dieťati netúžia ale keď ho majú tak sú moc radi.
Ja som nikdy nepociťovala žiadnu túžbu po deťoch, bavili sme sa ak tak o jednom, vzhľadom na všetky okolnosti. Anúbenec si zažil aké je to v mnohopočetnej rodine a niečo podobné určite nechce. Neviem čo presne chcem dosiahnuť, ale študovala som dlho vysokú školu a len posledné 3-4r pracujem v podstate, mám rada svoju finančnú nezávislosť a ten fakt, že sa môžem teraz rozhodnúť a odísť aj na druhý koniec sveta len s 5timi nohavičkami v batohu, ak to pritiahnem za vlasy 🙂.
@anonym_autor ja to tak mam rovnako. Uplne ta chapem. Mame sa brat a bojim sa, lebo on chce deti, ja este nie. Ani neviem ci chciet budem. Takze sucitim a prajem vela stastia
@anonym_cb2cba ja sucitim s tvojim snubencom. Takato neuprimnost. Rozid sa s nim a dopraj mu rodinu, ked tuzi po detoch.
Ale aj pri detoch sa da robit kariera. Aj cestovat. Kazdopadne si to vyjasnite. Lebo po svadbe to bude prinasat zlu atmosferu.
a co je to za chlapa ten tvoj muz, ak to chce kvoli nabozenstvu a ze sa to patri tak by som od neho utiekla. a tu ti hovoria, ze detmi zivot neoknci. Ale ano pre zenu na najblizsich 3 az 6 rokov, kym je dieta male konci. Muz si robi, co chce, ale zena je s tym dietatom doma a este nemas pomoc, mozes skoncit aj na depresii.
a co je to za chlapa ten tvoj muz, ak to chce kvoli nabozenstvu a ze sa to patri tak by som od neho utiekla. a tu ti hovoria, ze detmi zivot neoknci. Ale ano pre zenu na najblizsich 3 az 6 rokov, kym je dieta male konci. Muz si robi, co chce, ale zena je s tym dietatom doma a este nemas pomoc, mozes skoncit aj na depresii.
@anonym_909740 kde napísala, že on to chce len kvôli náboženstvu? Btw, mne môj život rozhodne malým dieťaťom neskončil. Kto to berie, že jeho život malým dieťaťom skončil, tak nech dieťa radšej nemá. Obmedzenia sú, ale skončený život? Nepreháňajme.
Ja som sa tiež necítila kým sa nenarodili naraz 2😅Teraz sa už teším že idú na intrak, tak cez týždeň bude ticho a klud
@anonym_autor Pozri, na prvé dieťa máš ešte more času. Do 40 je ceste ďaleko. Takže len cestuj a buduje si kariéru. Ked budes mať 40, tak môžeš začať rozmýšľať o deťoch.
@anonym_autor Pozri, na prvé dieťa máš ešte more času. Do 40 je ceste ďaleko. Takže len cestuj a buduje si kariéru. Ked budes mať 40, tak môžeš začať rozmýšľať o deťoch.
@anonym_8d1b99 ja teda neposielam 40-ročné do hrobu ale aby žena po 40-ke bola akurát zrelá na začiatok uvažovania o deťoch je naozaj neskoro. Skôr je šťastná každá, ktorá v tomto veku bez problémov a zásahov otehotnie.
@anonym_autor Mas cas, ale povedz mu co citis. Rozhodne sa nespoliehaj na to, ze ini sa snazili roky. Tebe sa to moze podarit na prvu supu. Urcite sa nenechaj dotlacit do dietata, ak sa na to necitis. Doplatis na to ty, muz i dieta.
@anonym_autor napisem to, co aj ostatne, povedz mu pravdu a radsej mu povedz, ze ty asi ani ziadne dieta nechces, nie, ze raz mozno, z tych tvojich reci, ze sa bojis meniaceho sa tela a tehotenstva mi to skor pride, ze ho nebudes chciet nikdy. Tak radsej mu predostri tento problem, lebo ak sa vezmete a on o 5-8 rokov bude velmi chciet a ty stale budes nieco mat - rozbehnutu super karieru atd.... a budes stale len odkladat, jemu moze pretiect pohar trpezlivosti a odide, ked bude mat okolo 40-tky, on bude este relatine v pohode si zalozit novu rodinu a ty zostanes sama. Biologicky by som si dala cas do 32 - 33 rokov a vtedy uz naozaj zacala skusat naostro, v pripade, ze sa priklanas k variante, ze raz to chciet budes. Dopredu ti nik nezaruci, ci budes chciet, ci nie. Vela zien najskor dieta nechce a neskor zmenia nazor, ale mnohe a je ich cim dalej tym viac, tak ziadne deti nechcu.
@anonym_909740 toto bolo v minulom ročníku, môj muž bol doma na rodičáku, bol hospitalizovaný s dieťaťom v nemocnici keď bolo treba. Chodil s deťmi k lekárovi na rodičko v mš keď bolo treba. A vieš kde som bola ja vtedy? V práci a zarobila dvom viac než dvojnásobok toho čo muž keby bol v starej práci.
@anonym_autor ja to tak mam rovnako. Uplne ta chapem. Mame sa brat a bojim sa, lebo on chce deti, ja este nie. Ani neviem ci chciet budem. Takze sucitim a prajem vela stastia
@anonym_cb2cba ak v tomto nemate suhlas a dokonca pred nim nieco tajis,manzelstvo sa moze zneplatnit.bacha na to
Daj tomu cas. Dohodnite sa ze este rok to nebudete riesit. Partnerovi sa ten zivot az tak rapidne nezmeni ako tebe. Mas este cas, nie si stara. Klud, nadych-vydych.
Hlavne sa nenechaj dotlacit do nicoho a uprimne sa porozpravajte.
Ono nikdy nebude dokonaly cas na dietatko. Ale zaroven, babo zmeni vela, preveri vztah a to riadne.
@anonym_cb2cba ze bojim sa....si sebecka. Naco ho vodis za nos, ked chce deti nech ma s inou, ty si ostan sama.
Otvor tuto temu este teraz pred svadbou, vysvetli mu svoje pocity, ze mozno ani to jedno dieta nebude, ci by si to vedel predstavit, ak nie, mas odpoved, ak ano, mas vyhrate, na druhej strane, ak si vies to jedno dieta predstavit hoci neskor, dohodnite casovy ramec, kedy sa zacnete snazit, povedzme o 2 roky, nech ste voci sebe fer a nacistom, dohody platia aj ked su ustne, tiez detom kadeco odkyvem, prejde cas a mne sa nechce, presne pre moj komfort napriklad, ale slubila som idem urobim zariadim splnim, lebo dohoda plati, vy to uplne dohodnute nemate a z toho mozu byt potom take skarede hadky…
@anonym_cb2cba ja sucitim s tvojim snubencom. Takato neuprimnost. Rozid sa s nim a dopraj mu rodinu, ked tuzi po detoch.
@anonym_cbe919 ja som s tymto uprimna. Velakrat som mu o tom ppvedala.
Ani ja som nebola materský typ, deti som veľmi nechcela, ale tiež som to nemala v sebe úplne uzavreté. Našťastie sme boli s manželom na rovnakej vlne. Až som mala 36 a manžel 41 a aj tlaky okolia spôsobili, že sme sa rozhodli, že do jedného dieťaťa pôjdeme. My sme ale tak trochu dúfali, že už sme starí, že to už možno ani nepôjde. Mali sme však v okolí veľa párov s jednináčikmi, s ktorými to išlo perfektne. Aj kariéra, aj cestovanie. My sme dokonca ani vysnívané pohlavie nemali. Reku, ak bude, bude, ak nie, nie. Dohoda bola - žiadne umelé oplodnenie, ak máme byť bezdetní, budeme. No a prakticky hneď ako sme to rozhodnutie urobili, tak som otehotnela a narodili sa nám dvojčatá. Hmm. To nevymyslíš. Určite si to treba vykomunikovať ešte pred svadbou. I keď život sa niekedy naplánuje sám.
Povedz mu pravdu
Keď sa necítis na to mať deti tak ich nemaj len kvôli tomu že sa to od teba očakáva. Koľko žien majú deti a nevedia sa stotožniť s rolou matky, týraju svoje deti a dávajú im na vedomie že sú na obtiaž. Poznám dve také ženy. A keď sa stretneme sa ľutujú že chuderky odkedy majú deti nič nemôžu robiť čo by chceli, že už celý život sa musia prispôsobiť sa deťom.

@anonym_51a1f5 🤦♀️ A ty si si kolko deti adoptovala?
@anonym_bfc0af 2 máme