Nedokončená vysoká škola a pohŕdanie
Ahojte,
mam 27 rokov a nedokoncila som si vysoku skolu. Na zakladnej aj na strednej skole som patrila ku najlepsim ziakom, mala som vzdy same jednotky. Ked som prisla na vysoku skolu, zistila som, ze na to nemam. Kazdy si mysli, ze som ju nedokoncila z lenivosti, ale ja som sa velmi trapila, pred kazdou skuskou som nemohla spat, zvracala som a vela skuskami som ani nepresla. Studium som ukoncila, mozno to bolo zbabele, ale mne sa neskutocne ulavilo. Teraz som obycajna radova zamestnankyna, ale moje zamestnanie mi vyhovuje. Avsak, stale sa stretavam s pohrdanim, najmä zo strany muzov. Stale sa ma pri zoznamovani vypytuju na vzdelanie, a ked poviem, ze mam len SŠ s maturitou, citim, ze hned otocia a stratia zaujem. Je to asi aj preto, ze prichadzam do kontaktu so vzdelanymi muzmi, ktori v zivote nieco dokazali. Chapem, ze nechcu pri sebe nejake teliatko. Ale naozaj to musia davat najavo takym arogantnym, pohrdajucim stylom? Skutocne je zena hodnoty v tom, ze ma titul? 🙂 chapem, ze nikdy nebudem mat karieru ako s VŠ, ale mne to nevadi. Ale vadi mi to pohrdanie a neustale posmesne otazky od ludi - muzov, preco nemam VS. Ako by ste reagovali, keby ste citili, ako Vami ludia pohrdaju? Velmi ma to zaboli, a citim sa ako uplna niktoska.
@valentina225 ako ženu s vš ma absolútne nezaujíma aké ma človek vzdelanie a nedávam tomu žiadnu dôležitosť. Či to je nie je len v hlave, lebo popravde nemám okolo seba ľudí, ktorí by to naozaj riešili
@zuzana76 to nie, len ti, ktori na tom lipnu. Uz som sa s jednym aj skoro pohadala na rande, ked ma zacal presviedcat, ze: ,,v prvom rade je dolezite si dokoncit vzdelanie” 🙈 citila som sa, akoby som ani nebola na rande🙈
@valentina225 neviem kde si našla tých jedincov, ale mňa sa nikdy žiaden chlap na rande nepýtal.na vzdelanie
@reela vystudovala som bilingvalnu obchodnu akademiu, nemyslim si, ze nemali na nas naroky, kedze moji spoluziaci nie vsetci zmaturovali, ktori boli so mnou v rocniku.. ja som aj cas studia mala dialkovo, pretoze som bola odcestovana za modelingom v zahranici. Aj ucitelia sa cudovali, ako perfektne to zvladam, na rozdiel od spoluziakov, ktori denno denne sedeli v laviciach a mali 4ky. Z VS som zdupkala, lebo ma to ani nenaplnalo, to si priznam. Nemyslim, ze sa da porovnavat s vychovou deti alebo rozvodmi🙈
@valentina225 ja by som si VS urobila na tvojom mieste, teraz si mozno spokojna s tym , co robis, ale nemozes vediet aka bude buducnost. Neviem, kolko mas rokov, ale ak mas pred sebou este dlhy pracovny zivot, tak by som na tvojom mieste nieco skusila. Nie kvoli chlapom, kvoli sebe a prezieravosti do buducna. Ak nebudes chciet skoncit napr vo vyrobe. Ved aj ucitelky MŠ si musia robit VS, aj zdravotne sestry. Nevies, kedy sa ti moze zist.
@reela vystudovala som bilingvalnu obchodnu akademiu, nemyslim si, ze nemali na nas naroky, kedze moji spoluziaci nie vsetci zmaturovali, ktori boli so mnou v rocniku.. ja som aj cas studia mala dialkovo, pretoze som bola odcestovana za modelingom v zahranici. Aj ucitelia sa cudovali, ako perfektne to zvladam, na rozdiel od spoluziakov, ktori denno denne sedeli v laviciach a mali 4ky. Z VS som zdupkala, lebo ma to ani nenaplnalo, to si priznam. Nemyslim, ze sa da porovnavat s vychovou deti alebo rozvodmi🙈
@valentina225 ja byt mladsia, idem aj na tretiu VS, mna zase neskutocne naplna studium.
@valentina225 no ale my sa bavime o tom, co si ti chlapi, co ta odmietli myslia. Ty si myslis opak. Tak hladaj niekoho, kto ma na to rovnaky nazor ako ty. A budete si hned blizsi.
Ja sa musim aj zastat @zuzana76, lebo tiez som chcela mat chlapa so vzdelanim... a z mojej skusenosti, ti, co nedali vysoku skolu, tak z 95% tam boli problemy neskor s inymi vecami ako:
- financie (nevedeli nasetrit na nic, rozhadzovali peniaze)
- chod domacnosti (preco by som sa podielal na domacich pracach, ked to aj tak ty spravis nakoniec)
- zdravie (alkoholizmus)
- byvanie (staci podnajom, platit hypo je tazke, preco by som to robil...)
A mohla by som pokracovat... vsetky tieto veci, co som vypisala mali spolocne, ze ti ludia vzdy isli tou kratsou cestou, lebo v tom momente to bolo jednoduchsie. A naschval pisem 95%, lebo poznam aspon jednu- dve osoby, co nedokoncili prvy alebi druhy stupen VS, ale nemaju tieto problemy a su fungujuci do zivota. Mozno ty budes jednou z nich. Ale ti chlapi nechcu riskovat tie zvysne pripady.
@valentina225 ja byt mladsia, idem aj na tretiu VS, mna zase neskutocne naplna studium.
@zuzana76 naco do nej nasilu projektujes svoje predstavy a svoje nazory? Naozaj nie kazdy ma ambicie v krvi, naozaj niekto citi, ze chce robit len obycajnu pracu a v kariere sa nevidi. Ani by nikdy nechcel v praci viest nejaky pracovny tim a natahovat sa s podriadenymi.
Ved ona vie, ze si moze vš dokoncit.
@zuzana76 naco do nej nasilu projektujes svoje predstavy a svoje nazory? Naozaj nie kazdy ma ambicie v krvi, naozaj niekto citi, ze chce robit len obycajnu pracu a v kariere sa nevidi. Ani by nikdy nechcel v praci viest nejaky pracovny tim a natahovat sa s podriadenymi.
Ved ona vie, ze si moze vš dokoncit.
@anonym_c6f1ad to je v poriadku, ale ona je nestastna, ze ju na rande pozyvaju ambiciozni chlapi s VS a ocakavaju, ze tiez ju ma. A vlastne oni su ti chudaci, ktori maju nejake poziadavky na partnerku? Ved aj autorka moze ist na rande s neambicioznym stredoskolakom a nic jej nikto vycitat nebude, lebo budu na rovnakej urovni. Byt spokojna so sebou vyzera preds inak, ako to prezentuje autorka. Chcem jej len poradit, ona sama si z toho vezme, co uzna za vhodne.
@patrike ide mi o plat, resp o to, aby sme sa ako rodina mali dobre a prosperovali. Ale zaroven som hladala niekoho, s kym sa aj budem vediet porozpravat, kto bude blizky mojmu mentalnemu nastaveniu. Napr s automechanikom by som sa asi nemala o com porozpravat. Zaroven som samozrejme chcela aj dobry geneticky material pre buduce potomstvo. Inak syn ide studovat informatiku a som s tym uplne spokojna.
@zuzana76 Pan Darwin ta chvali, ides na to dobre. Dufam, partner postupoval rovnako a ziadal siroke plodne boky a pevne prsia, pytal sa na na dedicne choroby v rodine a overil si tvoj VS diplom, aby deti neboli hlupe.
@huxy
@domkakvet neviem povedat, ze by som ich vyhladavala, ale velakrat sa stane, ze ma niekto sam od seba oslovi, do mojej prace chodia tiez klienti na vysokej mentalnej urovni, a ked prijmem od niekoho pozvanie na rande, kedze som dlho slobodna tak sa tomu nebranim,, vzdy to tak dopadne, ze ked sa ma opytaju, a poviem, ze mam len strednu skolu, hned ma zaskatulkuju, ze som pekna ale hlupa a neschopna dokoncit vysoku skolu. Niektori sa ma aj pytaju - a ake mas karierne ciele v zivote? Lebo bez vysky sa daleko nepohnes. - mna to strasne irituje. To clovek nemoze byt spokojny so svojou pracou? Musi mat kazdy karierne ciele?
@valentina225 aspon sa ti vytriedia aj sami a mozes odpovedat na otazku ake mas karierne ciele: Toto je moja kariera, robim co ma bavi. Alebo ked ti povie, ze je dolezite dokoncit si vzdelanie, tak: Ja ho dokoncene mam.
@zuzana76 Pan Darwin ta chvali, ides na to dobre. Dufam, partner postupoval rovnako a ziadal siroke plodne boky a pevne prsia, pytal sa na na dedicne choroby v rodine a overil si tvoj VS diplom, aby deti neboli hlupe.
@patrike vidis a nemam rovnake myslienky len ja. Dokonca aj na DOD na INF v Cechach pan docent spominal presne tuto myslienku. Ze mladi budu v kruhu inteligentnych ludi, vacsina IQ nad 130, kedze ti su prijimani bez prijimaciek, a teda maju velku sancu stretnut vzdelaneho partnera a mat mudre deti. Zaznelo z ust docenta. Ale ano, my sme sa poznali s manzelom od nasich studijnych cias a samozrejme, ze sme sa poznali dobre. Deti mame a vcelku sikovne, takze vyber bol asi spravny na oboch stranach.
@patrike viem, ze to nebolo adresovane mne, ale nevidim fakt nic zle na tom, keby mal chlap preferenciu v sirokych bokoch, pevnych prsiach a ziadnych vaznejsich genetickych ochoreni v rodine zeny
@reela no len genetické choroby sa asi nepreberajú na prvom rande 🤔
@huxy nie na prvom, ale urcite si clovek zvazi, ci pojde do manzelstva napr s psychicky chorym clovekom a pod. Niekto ide a dava to a niekto nie a je to v uplnom poriadku. A samozrejme vzdelanie je nieco, o com sa da rozpravat aj na prvom rande. Ja teda na tom nevidim nic zle.
@anonym_c6f1ad to je v poriadku, ale ona je nestastna, ze ju na rande pozyvaju ambiciozni chlapi s VS a ocakavaju, ze tiez ju ma. A vlastne oni su ti chudaci, ktori maju nejake poziadavky na partnerku? Ved aj autorka moze ist na rande s neambicioznym stredoskolakom a nic jej nikto vycitat nebude, lebo budu na rovnakej urovni. Byt spokojna so sebou vyzera preds inak, ako to prezentuje autorka. Chcem jej len poradit, ona sama si z toho vezme, co uzna za vhodne.
@zuzana76 Co je to byt spokojny / spokojna so sebou ? To nemusi byt pan manazer v dobre sadnucom obleku s velkym domom a troma autami, ani pani doktorka majitelka sukromnej kliniky v stylovom kostymceku. Mozno prave oni beru antidepresiva alebo tajne popijaju, lebo nezvladaju naroky a zivotne tempo.
Viac spokojni a vyrovnani mozu byt nejaki laznici zo Zajezovej, ktori chodia vo vysuchanom svetri a pozeraju na nocnu oblohu na luke v mierne zanedbanom dome.
Treba si uvedomiť, že žiaden titul nerobí z nikoho lepšieho človeka. Však to môžme vidieť vśade okolo nás, ako sa mnohí s VŠ správajú, vyjadrujú. Je to skôr o charaktere človeka. VŠ nezaručuje nič. Teda možnosť sa rozprávať na podobnej úrovni (ak tie VŠ majú podobného charakteru).
@huxy nie na prvom, ale urcite si clovek zvazi, ci pojde do manzelstva napr s psychicky chorym clovekom a pod. Niekto ide a dava to a niekto nie a je to v uplnom poriadku. A samozrejme vzdelanie je nieco, o com sa da rozpravat aj na prvom rande. Ja teda na tom nevidim nic zle.
@zuzana76 však, každý má nejaké preferencie, niekto nechce fajčiara, obéznejšieho. A je v poriadku, ak niekto chce vzdelanú ženu. Ale v poriadku už nie je, ak k autorke majú kvôli tomu blbé a opovrhujúce reči. O takého by snáď nestala žiadna normálna žena
@zuzana76 Co je to byt spokojny / spokojna so sebou ? To nemusi byt pan manazer v dobre sadnucom obleku s velkym domom a troma autami, ani pani doktorka majitelka sukromnej kliniky v stylovom kostymceku. Mozno prave oni beru antidepresiva alebo tajne popijaju, lebo nezvladaju naroky a zivotne tempo.
Viac spokojni a vyrovnani mozu byt nejaki laznici zo Zajezovej, ktori chodia vo vysuchanom svetri a pozeraju na nocnu oblohu na luke v mierne zanedbanom dome.
@patrike samozrejme, nie som v obleku ani ja a ani moj muz, ani neberieme AD, ale taktiez netuzim po zivote v Zajezovej. Ja sa potrebujem neustale ucit nieco nove, moj muz je zase neskutocne prakticky, technicky zdatny - ma VS technickeho smeru. Dokaze urobit to, co elektrikar s ucnovkou a navyse ma VS vzdelanie. My sme spokojni. Ale autorka zjavne nie, inak by neriesila, co ti chlapi a zase musis uznat, ze oni si tiez mozu vybrat podla seba. Blbe reci nemaju co mat, ale tak mozno jej chcu dat nejako jasnejsie najavo, ze nemaju zaujem.
@zuzana76 však, každý má nejaké preferencie, niekto nechce fajčiara, obéznejšieho. A je v poriadku, ak niekto chce vzdelanú ženu. Ale v poriadku už nie je, ak k autorke majú kvôli tomu blbé a opovrhujúce reči. O takého by snáď nestala žiadna normálna žena
@huxy tie reci nemaju co mat, ale mozno inak by autorke nedoslo, ze nemaju zaujem, tazko sa sudi, lebo nie sme v jej kozi. Ironicke reci nie su na mieste, ja na strednej skole nevidim nic ponizujuce.
@huxy tie reci nemaju co mat, ale mozno inak by autorke nedoslo, ze nemaju zaujem, tazko sa sudi, lebo nie sme v jej kozi. Ironicke reci nie su na mieste, ja na strednej skole nevidim nic ponizujuce.
@zuzana76 tak je to dosť netaktný spôsob, ako dať najavo svoj nezáujem. Vzdelaný muž by to mohol povedať jemnejšie.
@valentina225 kasli na nich, vyselektujes aspon povrchnych magorov. Keby si mala skoncenu socialnu pracu na sv. Alzbete, tiez by tebou cast z nich pohrdala😏😒
@huxy mohol, kazdopadne sa jej len pytaju, ze preco si nedokoncila VS a na tom nevidim nic netaktne.
@zuzana76 píse že sa stretáva s pohŕdaním, aroganciou a raz sa vraj skoro na rande kvôli vzdelaniu pohádali.
Mne takýto ľudia absolútne nesedia, autorka by mala byť rada, že sa takto sami odfiltrovali. Ukázali svoj charakter hneď v úvode. A teda vzdelanie mať môžu, ale inteligenciu moc nie
sranda vacsinu muzov zaujima rit, prsia a pekna tvar. :D a obklopujes sa asi peknymi debilkami, lebo o inteligencii a tak celkovo o cloveku hovori jeho vyjadrovanie, nazory, sposob zivota, nie ukoncena VS. Prestan sa stretavat s debilmi
Vrana k vrane sada.. dnes je mat VS nieco ako zakladne vzdelanie, preto ked ju niekto nema, tak ako by bol na urovni cigana. Ako tu bolo uz spomenute, je zalostne malo uspesnych/sikovnych ludi bez VS, a preto sa necudujem ludom, ktori na zaklade tohoto vedia inych (do vztahu) odpisat. Ja by som tiez nechcela hladat tu ihlu v kope sena. Hladaj si seberovneho a budes stastna.

Budem hadat, ze z pohladu tych vzdelanych chlapov informacia, ze si nedala kvoli obtiaznosti vysoku skolu moze v ich mozgu vyvolavat obavy:
- pri prvej tazsej veci nevydrzala s natlakom a vzdala sa (lebo pises, ze na strednej jednotkarka a zrazu bum - vysoka tazka... to znamena, ze si chodila na strednu tam, kde nemali privysoke naroky)
- a teraz sa boja, ze ako budes reagovat pri dalsich vysokostresovych situaciach (deti, financne stresy ako hypoteka, vo vztahu nie je vzdy vsetko ruzove) - tiez sa vzdas a zvolis v momente schodnejsiu cestu? Ako rozchod, rozvod...
Dalsia vec je, ze vrana k vrane sada, rovny rovneho si hlada... nemozes im zazlievat, ze hladaju zenu s dokoncenou vysokou skolou. Predsa len, ak ma pouzitelny diplom, tak ma taka zena otvorene viacere moznosti a aj lepsie platene. Mozno take myslienky maju ti muzi, co ta odmietli v hlave...