icon

Smutné sviatky po strate blízkych. Ako prekonať túto bolesť?

Dnes o 10:24

Vzdy sme sa stretavali cela rodina, vysmiati, stastni, o tom boli sviatky.
Teraz? Rodina po smrti babky rozhadana, moja polka rodiny umrela, druha strana nejavi zaujem, sme sami. Je mi zo vsetkeho smutno. Chybaju mi zosnuli. Chybaju mi tie stastne casy.
Odvtedy uz neviem byt stastna, Vazim si kazdy den, tesim sa zo slnka a z deti, ze sa im dari v skole a ze su zdrave, ale nedokazem uz byt stastna, ten smutok za tym, co bolo, ma valcuje.
Hlavne cez sviatky, to tak citim. :(
Kazdy den placem. Snazim si najst pracu, ale mam problem si zacat znova verit, ze nieco dokazem. Predtym som bola workoholik a teraz? Ja uz vlastne mam pocit, ze som len schranka , zaobalene srdce do smutku. Vyhybam sa AD, pretoze mam traviace problemy, ale dnes sa mi dokonca snivalo, ze to bez AD ozaj uz nedam. :( Kazdy den sa mi sniva s mojou mrtvou rodinou. Potrebujem pracovat, potrebujem sa odrazit odo dna, ale aj mam problem najst pracu. To mi naozaj nepomaha byt doma medzi 4 stenami. Ako prekonat toto vsetko?
Musim sa vratit spat do pracovneho zivota, na druhu stranu mam pocit, ze v praci stracam drahocenny cas, mam myslienky, ze sa dochodku ani nedozijem, proste citim, ze moj koniec mozno pride skor :(. Mate niekto taketo zle obodbie?
Ja viem , ze kazdy si dacim prechadzame, ale zo mna to uplne vysava zivot. a Vieru v lepsie casy. :(

Strana
z2
anonym_89c0d9
Dnes o 10:31

@anonym_autor keď si daš AD určite nebudeš mať tráviace problémy. Možno máš aj tie terajšie tráviace problémy z depresie a úzkosti a užívaním AD by sa ti trávenie vyriešilo. Teta s rakovinou žalúdka užívala AD práve.kvoli tej rakovine a.polepsilo sa jej. Už sa toľko nebojí.

anonym_721113
Dnes o 10:34

@anonym_autor nechcem byt hnusna ale to ti je fakt tak hrozne smutno za mrtvymi a nevies sa tesit so svojimi detmi? ... je mu luto tvojich deti, prepac, ale oni si nezasluzia tboju plnu pozornost???

anonym_3fa213
Dnes o 10:44

Nemysliet tolko na mrtvych a venovat cas a pozornost zivym - detom. Aby si raz nelutovala, ze si si s nimi neuzila co si mohla. Lebo tie vysmiate stastne sviatky o ktorych tolko snivas, tak tie si tvoris prave ty - s tvojou rodinou. Tak aby aj oni mali na co spominat - na stastne sviatky. Nezasluzia si to?
A inak pracu nemas teraz preco? Vyhodili ta ci si bola doma len tak?

januska12323
Dnes o 10:45

Nejaké bludy o trávení sú tí prednejšie ako šťastný život? O užívaní liekov rozhodne lekár a minimálne terapiu potrebuješ.

anonym_42f7ac
Dnes o 10:48

@anonym_autor viem co prezivas, mam rovnako zle obdobie, stratil som vsetku energiu, vsetku chut do zivota. Ale ja na rozdiel od teba uz nikoho nemam, pomaly chudnem a mam pocity akoby som uz odchadzal. Zhorsuje sa mi zdravie a nad ranom sa budim na bolest zaludka. Kazdy vecer zapalujem sviecku za vsetkych, ktori ma opustili a nechali ma tu sameho.

autor
Dnes o 10:51
@anonym_42f7ac

@anonym_autor viem co prezivas, mam rovnako zle obdobie, stratil som vsetku energiu, vsetku chut do zivota. Ale ja na rozdiel od teba uz nikoho nemam, pomaly chudnem a mam pocity akoby som uz odchadzal. Zhorsuje sa mi zdravie a nad ranom sa budim na bolest zaludka. Kazdy vecer zapalujem sviecku za vsetkych, ktori ma opustili a nechali ma tu sameho.

@anonym_42f7ac ja neviem schudnut, prave kvoli depresiam, kvoli tomu, ze mam emocne fazy prejedania sa. Ano, aj mam problem zo zaludkom. A chodis k psychoterapeutovi, ci ako to budes riesit.

anonym_46d447
Dnes o 10:53

Čo vytvaras pre svoje deti? Detstvo s uplakanou a depresívnou matkou. Čo si budú pamätať? Ako si budú teba pamätať?

Možno preto nemajú príbuzní záujem lebo si depresívna a nechcú to s tebou prežívať
Uz dávno si mala byt u psychiatra. Riešiš mŕtvych, tí sa nevrátia. Venuj sa živým tu

anonym_3e7c3e
Dnes o 10:56

@anonym_autor ouuuu, dievca zlaté, začni žiť pre seba a svoju rodinu, pre úsmev a šťastie svojich detí. Píšeš, aké krásne to bolo u teba, kým žila babka.....Prečo nevytváras to krásno aj pre svoje deti. Moja mamka zomrela na veľkonočný pondelok. Odvtedy nemám rada veľkonočné sviatky, je mi počas týchto dní ťažko na duši. No teším sa v bežné dni zo všetkého čo je pekne, dokonca aj z toho, že susedovci budú dedko a babka čochvíľa. A doma vytváram pohodu pre moju rodinu, aby sme mali krásne spomienky. Veľa sa smejeme, srandičkujeme, z práce sa tešíme domov. Venuj sa deťom, tie sú priorita života.

doriiis
Dnes o 10:56

Prestaň fnukat, žialit nad spomienkovým optimizmom a uvedom si, že rodina, ktorú si si s mužom vytvorila je dôležitejšia ako tá, z ktorej pochádzaš.

anonym_42f7ac
Dnes o 10:57
@anonym_autor

@anonym_42f7ac ja neviem schudnut, prave kvoli depresiam, kvoli tomu, ze mam emocne fazy prejedania sa. Ano, aj mam problem zo zaludkom. A chodis k psychoterapeutovi, ci ako to budes riesit.

@anonym_autor mne lekari nepomozu, je to nastavenie psychiky, zijem sam, aj priatelia su uz na druhom svete. Nemam sa s kym ani porozpravat. Nemam pre koho zit, nevidim uz zmysel bytia.

anonym_a66ee9
Dnes o 10:58
@anonym_42f7ac

@anonym_42f7ac posielam ti objatie
@anonym_autor musíme žiť kvôli živým.Kazdy má niekoho čo mu zomrel a prešiel si smútkom, spomienkami.Mojej susede zomrel mladý syn ten smútok v očiach, ktorý vidím ma desí.Treba ísť a nájsť si malé radosti malé kroky ďalej.Tiez mi je smutno, keď si pozerám staré fotky ako ľudia z rodiny odchádzajú a za chvíľu budeme na rade my.
Treba sa tešiť z maličkostí čím skôr ísť do práce medzi ľudí

anonym_3e7c3e
Dnes o 10:59
@anonym_autor

@anonym_autor myslíš si, že život je len o chudych ľuďoch? O nekonečných diétach? Možno to až príliš riešiš. Skús sa prejsť každý deň do prírody a ubrať na tanieri troška jedla.

autor
Dnes o 11:01
@anonym_3e7c3e

@anonym_autor myslíš si, že život je len o chudych ľuďoch? O nekonečných diétach? Možno to až príliš riešiš. Skús sa prejsť každý deň do prírody a ubrať na tanieri troška jedla.

@anonym_3e7c3e skor ma trapi strata blizkych a smutok. Nez to ze niekto je chudi.

autor
Dnes o 11:02
@anonym_a66ee9

@anonym_42f7ac posielam ti objatie
@anonym_autor musíme žiť kvôli živým.Kazdy má niekoho čo mu zomrel a prešiel si smútkom, spomienkami.Mojej susede zomrel mladý syn ten smútok v očiach, ktorý vidím ma desí.Treba ísť a nájsť si malé radosti malé kroky ďalej.Tiez mi je smutno, keď si pozerám staré fotky ako ľudia z rodiny odchádzajú a za chvíľu budeme na rade my.
Treba sa tešiť z maličkostí čím skôr ísť do práce medzi ľudí

@anonym_a66ee9 Pracu hladam, je to narocne. Nechcem byt doma, to ma este viac ubija.

autor
Dnes o 11:03
@doriiis

Prestaň fnukat, žialit nad spomienkovým optimizmom a uvedom si, že rodina, ktorú si si s mužom vytvorila je dôležitejšia ako tá, z ktorej pochádzaš.

@doriiis Ty si prisla uz o rodica a surodenca? Vies aka je to bolest? Alebo si len strasne necitliva osoba ?

autor
Dnes o 11:03
@anonym_3e7c3e

@anonym_autor ouuuu, dievca zlaté, začni žiť pre seba a svoju rodinu, pre úsmev a šťastie svojich detí. Píšeš, aké krásne to bolo u teba, kým žila babka.....Prečo nevytváras to krásno aj pre svoje deti. Moja mamka zomrela na veľkonočný pondelok. Odvtedy nemám rada veľkonočné sviatky, je mi počas týchto dní ťažko na duši. No teším sa v bežné dni zo všetkého čo je pekne, dokonca aj z toho, že susedovci budú dedko a babka čochvíľa. A doma vytváram pohodu pre moju rodinu, aby sme mali krásne spomienky. Veľa sa smejeme, srandičkujeme, z práce sa tešíme domov. Venuj sa deťom, tie sú priorita života.

@anonym_3e7c3e Snazim sa venovat detom. Ale moja dusa je stale zranena. Chapem, co chces napisat.

autor
Dnes o 11:05
@anonym_46d447

Čo vytvaras pre svoje deti? Detstvo s uplakanou a depresívnou matkou. Čo si budú pamätať? Ako si budú teba pamätať?

Možno preto nemajú príbuzní záujem lebo si depresívna a nechcú to s tebou prežívať
Uz dávno si mala byt u psychiatra. Riešiš mŕtvych, tí sa nevrátia. Venuj sa živým tu

@anonym_46d447 Dalsia necitliva osoba, ozaj nechapem, kde sa to vo Vas berie. Vlastne ani nemam sil ti na toto odpisat, lebo ozaj nevladzem. Asi som sem ani nemala pisat.

autor
Dnes o 11:05

Ludia, prosim vas , piste ti, co to prezili, a nie taki, co ani nevedia , co je to trauma a strata.

anonym_3e7c3e
Dnes o 11:06
@anonym_autor

@anonym_3e7c3e skor ma trapi strata blizkych a smutok. Nez to ze niekto je chudi.

@anonym_autor verím ti, ale taký je kolobeh života. Nemám už ani jedného rodiča a už ani svokrovcov. Tvoje deti to berú ako, že mamka je stále smutná bez úsmevu, bez hier s nimi? Možno aj ten útok blokuje tvoju váhu. Vybehni vonku a deťmi sa prejsť, aj chuť do práce doma bude väčšia.

autor
Dnes o 11:07
@anonym_3e7c3e

@anonym_autor verím ti, ale taký je kolobeh života. Nemám už ani jedného rodiča a už ani svokrovcov. Tvoje deti to berú ako, že mamka je stále smutná bez úsmevu, bez hier s nimi? Možno aj ten útok blokuje tvoju váhu. Vybehni vonku a deťmi sa prejsť, aj chuť do práce doma bude väčšia.

@anonym_3e7c3e Praveze ja som s nimi stale, az moc. Oni jedini mi davaju zmysel zivota. Praveze az moc som na nich upnuta. Neviem, ci to je dobre. Ja sa snimi stale hram.

earlgrey
Dnes o 11:08

Áno, prežila som smrť aj rodiča a aj súrodenca. Ale preboha žena, spamätaj sa! Máš deti. Deti nepotrebujú za matku trosku. Veď smrť je súčasťou života a všetci dobre vieme, že raz to príde. Môj súrodenec zomrel náhle, nikto to nečakal, ale dokedy mám smútiť? Dokedy sa mám terorizovať? Dokedy mám plakať a ničiť si svoj život.
Choď za psychiatrom, lieky ber a pozbieraj sa.

anonym_46d447
Dnes o 11:11
@anonym_autor

@anonym_46d447 Dalsia necitliva osoba, ozaj nechapem, kde sa to vo Vas berie. Vlastne ani nemam sil ti na toto odpisat, lebo ozaj nevladzem. Asi som sem ani nemala pisat.

@anonym_autor nie necitlivá. Som nohami na zemi. Chcem aby si moje deti pamätali funkčnú matku, ktorá im vytvorila šťastne detstvo
Nie uplakanu depresivnu matku ktorá síce veľa rozprávala o empatiu láske šťastí rodinnej pohode ale sama nič take pre svoje deti nevytvorila
Áno, moji rodičia už zomreli. Spomínam na štátne chvíle s nimi a chcem aby aj moje deti mali na čo raz spomínať

Spamataj sa kým nie je neskoro

anonym_162697
Dnes o 11:16
@anonym_autor

@anonym_autor ako je to dlho, co ti blizki zomreli? Ak par mesiacov, da sa to pochopit, je to normalne. Ak su to uz roky, tak tu nehovor o necitlivych zenach, co ti chcu pomoct. Je normalne odsmutit si svoje, ale nie je normalne zahrabat sa v minulosti, plakat nad niecim, co uz nevies ovplyvnit, a kaslat na zivych, ktori ta potrebujú. To, co nazyvas necitlivostou, je len facka, ktoru potrebujes, aby si sa spamatala a zacala riesit svoj zivot, a nie hladat vyhovorky, ako nemozes brat AD a podobne.

anonym_f8ba24
Dnes o 11:25
@anonym_721113

@anonym_autor nechcem byt hnusna ale to ti je fakt tak hrozne smutno za mrtvymi a nevies sa tesit so svojimi detmi? ... je mu luto tvojich deti, prepac, ale oni si nezasluzia tboju plnu pozornost???

@anonym_721113 ona ma depresiu ako vysitu, kto to neprezil, nepochopi.
@anonym_autor podla mna to treba riesit uz liekmi, plus terapie. Drzim palce, odhodlaj sa na to. Lieky nie su hanba ani Tvoje zlyhanie.

alison11
Dnes o 11:26
@anonym_autor

@anonym_3e7c3e Praveze ja som s nimi stale, az moc. Oni jedini mi davaju zmysel zivota. Praveze az moc som na nich upnuta. Neviem, ci to je dobre. Ja sa snimi stale hram.

@anonym_autor Pozri chápem,že ťa prepadajú tieto smutné chvíľe poplač si odsmúť zapáľ sviečku a ostatné dni sa teš zo slniečka,štebotu vtáčkou cho´d sa prejsť z rodinkou do prírody nabi sa energiou pestuj niečo v záhradke alebo v črepníkoch,ty sama vieš zdolať depresiu ja som po potratoch užívala AD a sama som chcela byť a žiť bez Ad po polroku a akonáhle ma prepadajú smutné chvíľe za starkými zapálim si sviečku a pozriem si niečo motivačného alebo čítam knihu a zamestnám sa niečím.Každý máme v sebe vôľu žiť a musíš sa snažíť žiť tu a teraz ani mŕtvy nechcú aby si za nimi smútila chcú aby si žila plnohodnotný život z tým čo Ti zanechali v tvojom srdci a niesla to ´dalej.A skús si spomenúť ako sa usmievali na teba a ži!!!

kattrin5
Dnes o 11:30

Toto si uplne priznaky depresie. Urcite chod na AD aspon na chvilku. Kopec ludi si tmyto presli. Ja tiez. Mne velmi pomohla yoga a viera. Smrt je Bohuzial sucast nasho dzivota a nasi blizki a my sami odideme raz tiez a prave preto sa treba zo zivota tesit a uzivat si ho. Mne tiez pomaha chodit von, do prirody a tiez casto chodim sama alebo len s dcerkou. Najdi si aktivity co ta bavia, chod von, do kina, na kavu - a kludne chod sama, nieje na tom nic zle, alebo najdi cez facebook partacku( je kopec stranok kde ludia takto hladaju)
Treba si uvedomit ze zivot je dar, mas zdrave deti, muza, mas kde byvat, co jest, mas sa z coho tesit. Drzim palce.

jaskolka
Dnes o 11:39
@anonym_autor

Ludia, prosim vas , piste ti, co to prezili, a nie taki, co ani nevedia , co je to trauma a strata.

@anonym_autor píšem ti ako osoba,ktorá ako 16 ročná prišla o otca, a keď som mala 22,tak mi zomrela mama,a o pár týždňov na to babka. Bolo to ťažké,bolo to smutné,ale život musel ísť ďalej. Jednoducho taký je zákon života, každý,kto sa narodí,raz aj zomrie. A je len na tebe,či ten svoj život prežijes spokojne a v radosti z blízkych, ktorých máš stále pro sebe,alebo sa"zahrabes"v spomienkach a ľútosti nad tými, ktorí už odišli.

kiki68
Dnes o 11:51

@anonym_autor Velka Noc je v prvom rade o tom, ze sa za nas niekto obetoval a vstal z mrtvych. Co je dost vazna vec, ze niekto ide za nas dat zivot a zabezpeci nam vstupku do toho posmrtneho. Cize asi by som to chapala takto a nie oblievacky a zajaciky. To je taky pohansky prezitok, ale core toho sviatku je porazka smrti v podobe vecneho zivota.

marhulka13
Dnes o 12:16

Ja nevravím, že to nie je ťažké, ale takto sa upinat na mŕtvych a nesústredit sa na živých nie je dobre. Ja mám napr.ibs mamu, starí rodičia, otec su už mŕtvi. Boli jedinacikovia, čiže nemám žiadne tety, strýkov, bratrancov ani sesternice. Manželovi už zomreli obaja rodičia. My sme dokonca prišli o dieťa. Áno, človek si poplace a ide ďalej. Sústredíme sa na tých, kt.tu ostali. Máme deti a s nimi trávime čas, priateľov, proste to je kolobeh života. Generácie striedajú generácie. A aj keď to možno tebe vyznie tvrdo, väčšia tragédia je pochovať dieťa ako rodiča či súrodenca.

anonym_eaad34
Dnes o 13:01

@anonym_autor Prepác musím trochu z ostra! Prestaň VŇUKAŤ A ŽIŤ V MINULOSTI! Nikomu tým nepomôžeš, iba naopak uškodíš! Ži a teš sa s toho čo máš! .Lebo to,že máš zdravú rodinu a stoja pri TEBE, nie je SAMOZREJMOSŤ! Úplne rozumiem tvojim pocitom, a nechce sa mi vypisovať, že zažila som v detstve už horšie, ale je to fakt ! Musíš sa naučiť tešiť s detí, rodiny, maličkostí a nebyť zacyklený v minulosti!
A buď to TY KTORÁ BUDE ORGANIZOVAŤ RODINNÉ STRETNUTIA A POKRAČOVAŤ V TRADÍCII 🍀 AK TO NEZVLÁDAŠ PRIJAŤ VYHĽADAJ ODBORNÚ POMOC.

Strana
z2