Učiteľstvo: Prečo je to najnáročnejšia práca?
Ufff, učím 2 roky a zo školstva odchádzam.
Nie som žiadna mladica, vystriedala som kopec zamestnaní, ale potom som sa asi zbláznila a povedala som si, že skúsim školstvo. Už nikdy viac.
Hluk. Neustály, neutíchajúci, všadeprítomný hluk a my všetci sa snažíme vysvetľovať, byť pokojní, vyrovnaní, pedagogickí.
A potom ten nonstop režim. 6 hodín v kuse. Bez pauzy. Bez možnosti si sadnúť, vydýchnuť, na sekundu vypnúť. Stále v strehu. Ako nejaký kombinovaný radar, psychológ, moderátor a občas aj rozhodca v zápase "kto komu zobral gumu", inokedy oveľa horšie..
A toaleta? Luxus. Mýtus. Lebo realita je: "Ešte vydržím do ďalšej hodiny… ešte vydržím… ešte vydržím…" a zrazu je obed a ani som si neuvedomila, že existuje niečo ako základné biologické potreby.
Do toho všetkého treba byť milý, spravodlivý, trpezlivý, motivujúci, kreatívny, energický… a ideálne aj vtipný. Každý deň. Bez ohľadu na vsetky okolnosti.
A najlepšie na tom je, že keď konečne skončí vyučovanie, práca nekončí. Práve naopak.
Učiteľstvo nie je len práca. Je to permanentný multitasking na hrane mentálneho prežitia, zabalený do očakávania, že to človek bude robiť s úsmevom. Sú tam momenty, kvôli ktorým to dáva zmysel. Ale nikto nech nehovorí, že je to ľahké.
Až teraz po tých rokov NAOZAJ chápem učiteľov, zaslúžia si omnoho viac. V žiadnom inom zamestnaní som nezažila takýto nápor a k tomu ešte také smiešne finančné ohodnotenie. Vo všetkých iných zamestnaniach boli obdobia, keď bol stres, rôzne deadlines...ale tu je ten stres neustále. K tomu všetkému neustále vzdelávania, ktorých pointa je tá, že aj keď človek robí najlepšie ako vie, tak nikdy to nie je dosť.
OMG ... už zas vášne o učiteľoch...nenávisť, prázdniny, porovnávanie ? načoooo ?
Už teraz nie je kto učiť a čo bude s detičkami ďalej ? kedy sa ľudia konečne spamätajú a uvedomia, že investícia do vzdelávania nasledujúcich generácií je NAJdôležitejšia vec ?
Kydáte na ľudí, ktorí s vašimi deťmi trávia viac času ako vy...
@anonym_33aee0 ved pisem ze dcera je v skolstve, ci co? Mas ist teraz ucit do Keceroviec aby dostatocne precitila ake je to strasne tazke povolanie?
A moj nazor na vzdelavanie romskej mensiny, lebo ved o nich pises. Kym tieto deti budu vyrastat v chatrciach medzi odpadkami, bez tecucej vody, bez hygieny, kym budu sexovat v detskom veku krizom krazom,a rodit dalsich neprisposobivych tak sa nic nezlepsi. Vsetky miliony na nich vynalozene pojdu do luftu. Kym tie deti nebudu mat pristup 24/7 do vhodneho prostredia s personalnou a materialniu podporou nemaju sancu sa vymotat z chudoby. A moze tam ucitelka aj dusu nechat.
Mala som davno kamaratku ktorej sestra ucila deti niekde okolo Sabinova. Ked v zime decko tyzden neprislo do skoly a spoluziaci ze nema topanky a bundu. Tak mu doniesla z domu po detoch. Decko chodilo do skoly par dni, a potom zase neprislo, lebo mu otec bundu aj topanky prepil
@anonym_a86c96 Prosím, deti z osady nesúďte, pretože na toto nemá právo nik, kto "nechodil v ich topánkach"... Prestavte si... Príhodu s topánkami a budnou mám aj ja... Priniesla som ju jednej mojej žiačke v dobe, keď som učila na východe SR. Na druhý deň prišla bez topánok a bundy. Viete prečo? Tie veci darovala svojej mladšej sestre. Povedala mi, že radšej bude mrznúť ona, ale sestra, tá nech má teplo. A nie! Nebol to výmysel. Sestra chodila o ročník nižšie a videla som, že tie veci nosí... Prosím, negeneralizujte... Nechcem ospevovať rómsku menšinu, ale... Deti z niektorých rómskych rodín to majú nesmierne náročné... Napriek tomu, mnohé z nich majú čisté srdce. Nie som učiteľka, ktorá bola na túto prácu odkázaná... Mala som ponuku učiť na VŠ, išla som radšej učiť rómske deti... Pre niekoho nepochopiteľné, pre mňa, jedna z najnáročnejších a zároveň najobohacujúcejších etáp v živote... Aj neskôr sa mi otvorili dvere na vyššie stupne škôl... Napriek tomu... Ostávam na ZŠ, tam viem dať deťom základ, (kognitívny + emocionálny) ktorý tak veľmi potrebujú, presne taký, aký dostala Vaša dcéra, aby dnes mohla robiť fajn kariéru. Ako mama Vás chápem, že sa tešíte, že sa dcére darí... Napriek tomu, vždy ma zarazí, keď si niekto myslí, že vyšší stupeň školy prináša vyššiu úroveň sebanaplnenia a spokojnosti.. Neplatí to pre každého... 🙂
@anonym_a86c96 Prosím, deti z osady nesúďte, pretože na toto nemá právo nik, kto "nechodil v ich topánkach"... Prestavte si... Príhodu s topánkami a budnou mám aj ja... Priniesla som ju jednej mojej žiačke v dobe, keď som učila na východe SR. Na druhý deň prišla bez topánok a bundy. Viete prečo? Tie veci darovala svojej mladšej sestre. Povedala mi, že radšej bude mrznúť ona, ale sestra, tá nech má teplo. A nie! Nebol to výmysel. Sestra chodila o ročník nižšie a videla som, že tie veci nosí... Prosím, negeneralizujte... Nechcem ospevovať rómsku menšinu, ale... Deti z niektorých rómskych rodín to majú nesmierne náročné... Napriek tomu, mnohé z nich majú čisté srdce. Nie som učiteľka, ktorá bola na túto prácu odkázaná... Mala som ponuku učiť na VŠ, išla som radšej učiť rómske deti... Pre niekoho nepochopiteľné, pre mňa, jedna z najnáročnejších a zároveň najobohacujúcejších etáp v živote... Aj neskôr sa mi otvorili dvere na vyššie stupne škôl... Napriek tomu... Ostávam na ZŠ, tam viem dať deťom základ, (kognitívny + emocionálny) ktorý tak veľmi potrebujú, presne taký, aký dostala Vaša dcéra, aby dnes mohla robiť fajn kariéru. Ako mama Vás chápem, že sa tešíte, že sa dcére darí... Napriek tomu, vždy ma zarazí, keď si niekto myslí, že vyšší stupeň školy prináša vyššiu úroveň sebanaplnenia a spokojnosti.. Neplatí to pre každého... 🙂
@najstastnejsia to uz ani ucitelky nevedia citat s porozumenim? Kde presne sudim deti z osady?
Moj nazor je ze deti z osady sa nemaju sancu vymanit z chudoby a nevzdelanosti kym sa ich zivotne podmienky nezacnu riesit komplexne. Mozno zopar vynimiek ktore sa potom ukazuju ako nejaka atrakcia, ako teraz dievca romka co ju poslali na SK do osobirnej skoly a teraz studuje v UK kriminologiu na univerzite lebo mala to stastie ze sa rodina odstahovala do zahranicia. A dojimame sa nad tym.

@anonym_autor ja ked idem popri budovach a to prosim len zakladnych škôl, vidim naopak nove auta do radu, neraz i luxusne, dalej ucitelia nemaju nocne smeny, deti ktore vyucuju maju stale prazdniny, k tomu maju edupage kde nie detom ale ich rodicom zadavaju ulohy cim si oni škrtajú prácu v skole, k tomu maju asistenov a psychologov, ozaj sa ty ucitelia maju na Slovensku tak strasne zle😎, a ozaj, minuly rok cink odmena 800€ na dovolenku, klimatizaciu, uzivanie si zivota, pracujuci v inych odboroch samozrejme narok nemali len vyvoleny zamestnanci statu...
@anonym_498e81 napíšem sem ako učiteľka. Ak vidíš tie luxusné autá kupujú im to muži alebo to majú z inej práce. Moje bežné kolegyne nemajú ani na garzónku, teda ak nechcú dať polovicu výplaty iba na 1 izbu a bývajú v zdielaných bytoch. Žijeme v hlavnom meste. Ja som sa minulý rok rozišla s priateľom vďaka ktorému som toto povolanie mohla robiť a nemusela som riešiť financie. Od rozchodu mám druhú prácu a budem si hladať prácu v úplne inej sfére.