icon

Únava zo života: Ako sa vyrovnať s depresiou?

14. sep 2026

Ahojte, v úvode poviem, že mám depresie, už viac ako 20r. Ale som zamedikovaná a pracujem riadne. Samozrejme, že mám lepšie dni a horšie dni, ale idem... Pred 4,5r som si našla priateľa. Prvý rok a pol bol super, potom to postupne začalo ísť dole vodou. Sú určité veci v našom vzťahu, ktoré ma vyčerpávajú, frustrujú, hnevajú ... a on ich jednoducho nezmení. Tvrdí, že ich nevie zmeniť, ja tvrdím, že nechce skôr. Tieto veci ma dávajú psychicky dole. A to spôsobuje občas emočnú nestabilitu. Poviem to inak, všetko je super, fungujem normálne, smejem sa. A jeden deň niečo povie... a vo mne výbuch a už idem ako sopka. Potom sa mám problém ukľudniť. Povedal mi, že už asi idem do menopuazy, že je to hrozné... čo nás ešte čaká. Ja som dnes bola u psychiatričky. Povedala som jej o mojich problémoch, že niekedy nekontrolovateľne vybuchnem a neviem to ovládať, že je to bezdôvodné. Na čo mi ona povedala, že nič nie je bezdôvodné. Že nejaká vec, nejaká veta, nejaký čin vo mne v podvedomí niečo spustia, na čo som nahnevaná a preto takto reagujem. Uvedomila som si, že je to pravda. že všetky tie veci, keď reagujem prehnane sú na pozadí niečo, čo ma trápi. Predpísala mi depakine chrono, že skúme na večer pol tbl. Ale ja tak pozerám na tie tbl a hovorím si, že ja mám kvôli mužovi do seba tlačiť tabletky? Veď žiadna tbl neurovná to, čo nefunguje a nenapraví to, čo ma trápi... dnes som opäť vybuchla. Vravela som mu, že som unavená, už niekoľko dní veľmi, že sa mi točí hlava, že nevládzem. Museli sme sa ísť prejsť, že mi to pomôže. že potrebujem chôdzu... ja som sa dnes nezastavila od rána, on spal poobede hodinu a pol. V potravinách, keď pred predavačkou zase začal, že prečo platím kartou, že tu mám drobné, že nemám platiť, ako mám platiť... som ho tam nechala aj s nákupom, že zaplať si to teda sám. Že sa nemienim donekonečna naťahovať... stále to isté. Prišla som domov, osprchovala som sa, nevládzem. Oči sa mi zatvárajú, som unavená. Neviem, čo sa deje. Miestami mám pocit, že zo mňa odchádza život... alebo je to len únava zo života?

domkakvet
14. sep 2026

@anonym_autor na co ti je chlap, ktory ta taha smerom dole, nevies fungovat samostatne, potrebujes niekoho kto rozhoduje o tvojom zivote, niekoho kto ma potrebu ta ovladat a nicit?

anonym_86675d
14. sep 2026

A naco sa s nim nervujes? Ti to nakazal urad ci ako? Vsak mi nevyhovuje vztah, tak to ukoncim a dovi. Toto naco trpis 3 roky? Len preto, aby si nebola sama?

anonym_ec8b0f
14. sep 2026

A neni to jedno ako platis??On sa miesa do veci coho do toho hovno a teba to do vyvrtky vytoci a potom mas zbytocne zhorseny zdrav.stav.Ak si unavena tak si lahni,co ti v tom brani??Tiez si viem po robote pospat,detom poviem nerusit a hotovo.

maca1984
14. sep 2026

Máš partnera ktorý miesto podpory ťa tahá dolu. A to je k čomu ? K ničomu.
Ty nepotrebuješ ďalšie tabletky...

rozculena
14. sep 2026

nepotrebuješ ho

petronelag
14. sep 2026

To si musí sama posúdiť, či by jej bolo lepšie bez tohto partnera alebo či stojí zato nedať sa vytočiť, ale riešiť veci pokojne, aj v tom prípade mohli zaplatiť aj drobnými a nič by sa nestalo.

anonym_6e792f
14. sep 2026

si ako klbko nervov. Správaš sa ozaj nemožne. Lieky vyskúšaj, možno ti pomôžu k vyrovnanosti. Nemáš čo stratiť.

anonym_733bb2
14. sep 2026

Vy zienky ste sa jak do nej inak pustili. A Vsetky vysadene na muza. Kks. Akoze muz je pricina jej stavu? Ja neviem ale ak ma taku diagnozu a len tak sa rozide tak sa jej to mininalne docasne aj zhorsit. Ci nie? Snad to moze riesit s lek.

januska12323
14. sep 2026

@anonym_autor prečo sa s ním jednoducho nerozídeš? Drží ti pištoľ pri hlave alebo nemáš kde bývať?

anonym_6d1b40
14. sep 2026

a robis mu aj sceny ? ked pises ze nekontrolovane vybuchujes? ved su to take banality co popisujes, zaplatim ako chcem nestaraj sa, idem si lahnut som unavena
proste realne neni dovod z toho robit dramu ale ak to lekarka vidi na zmenu/doplnenie liecby tak by som zvazila (nie su to take tie manicke fazy?)
ak je problem v nom tak nechat ho ist je asi to najjednoduchsie len ci to pomoze, kludne mozes mat psychiku rozhadzanu aj kvoli perimemopauze a to ti to zhorsuje

autor
14. sep 2026
@anonym_6d1b40

a robis mu aj sceny ? ked pises ze nekontrolovane vybuchujes? ved su to take banality co popisujes, zaplatim ako chcem nestaraj sa, idem si lahnut som unavena
proste realne neni dovod z toho robit dramu ale ak to lekarka vidi na zmenu/doplnenie liecby tak by som zvazila (nie su to take tie manicke fazy?)
ak je problem v nom tak nechat ho ist je asi to najjednoduchsie len ci to pomoze, kludne mozes mat psychiku rozhadzanu aj kvoli perimemopauze a to ti to zhorsuje

@anonym_6d1b40 nerobím scény, ja sa urazím, poviem čo treba a nekomunikujem už. Potrebujem sa ukľudniť a mať odstup. Lekárka vôbec nevidí dôvod na zmenu liečby. Nemám BAP, mám depresiu a panickú poruchu.

chlebikova
14. sep 2026

@anonym_autor mas aj psychologa? urcite by som odporucala niekoho, s kym sa mozes o tomto pravidelne porozpravat. Mozno by si prisla na to, co presne su tvoje spustace a ci to naozaj je iba ten chlap a priapdne by ti to mohlo pomoct zvladnut rozchod, ak sa pren rozhodnes.

autor
14. sep 2026
@chlebikova

@anonym_autor mas aj psychologa? urcite by som odporucala niekoho, s kym sa mozes o tomto pravidelne porozpravat. Mozno by si prisla na to, co presne su tvoje spustace a ci to naozaj je iba ten chlap a priapdne by ti to mohlo pomoct zvladnut rozchod, ak sa pren rozhodnes.

@chlebikova mala som niekoľko rokov psychológa a zajtra nastupujem k novej. On nie je rád, že mám psychologóga a že to s niekým rozoberám. Rovnako mi hovorí, že vždy keď prídem od psychologičky, tak mám rozumy... aby som sa s ním rozišla.

anonym_6d1b40
14. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_6d1b40 nerobím scény, ja sa urazím, poviem čo treba a nekomunikujem už. Potrebujem sa ukľudniť a mať odstup. Lekárka vôbec nevidí dôvod na zmenu liečby. Nemám BAP, mám depresiu a panickú poruchu.

@anonym_autor tak reagovala som na zaklade toho co si pisala (obcas nekontrolovane vybuchujem) a na zakalde liecby co ti pridala
moja svokra tym trpela tiez dlhorocne depresie atd a potom taketo manicke vybuchy sporadicke

chlebikova
14. sep 2026
@anonym_autor

@chlebikova mala som niekoľko rokov psychológa a zajtra nastupujem k novej. On nie je rád, že mám psychologóga a že to s niekým rozoberám. Rovnako mi hovorí, že vždy keď prídem od psychologičky, tak mám rozumy... aby som sa s ním rozišla.

@anonym_autor tak toto znie uz fakt kontrolujuco 😢 namiesto toho, aby sa pokusil cosi spravit, tak to zhodi na vsetkych ostatnych

autor
14. sep 2026
@anonym_6d1b40

@anonym_autor tak reagovala som na zaklade toho co si pisala (obcas nekontrolovane vybuchujem) a na zakalde liecby co ti pridala
moja svokra tym trpela tiez dlhorocne depresie atd a potom taketo manicke vybuchy sporadicke

@anonym_6d1b40 moje výbuchy sú, že sa nahnevám a nebavím sa. Nekričím, nebúcham vecami, iba sa uzavriem a chcem byť sama. Mala som tendencie sa o tom s nnímrozprávať. Nespočetne veľa krát, k ničomu to neviedlo. Manická fáza vyzerá úplne inak. Ja mám ďaleko od mánie.

anonym_6e792f
14. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_6d1b40 moje výbuchy sú, že sa nahnevám a nebavím sa. Nekričím, nebúcham vecami, iba sa uzavriem a chcem byť sama. Mala som tendencie sa o tom s nnímrozprávať. Nespočetne veľa krát, k ničomu to neviedlo. Manická fáza vyzerá úplne inak. Ja mám ďaleko od mánie.

@anonym_autor to máš potom skôr povahovú črtu. Na to predsa pilulka fungovať nebude.

anonym_157585
14. sep 2026

Nepotrebuješ lieky potrebuješ nemať pri sebe debila..

anonym_cf389c
14. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor z toho co puses mam pocit, ze btebe by viac ako vsetky terapie a tabletky sveta pomohlo odstrihnut sa od tohto partnera. Netvrdim, ze ho mas vymenit za ineho, ale tento ta depta a to nie je dobre. Pertner nas ma podrzat ak je zle, nie dorazit

linki90
14. sep 2026

Podľa mňa ta vyčerpáva on psychicky a keď sa ani nechce rozprávať s tebou o tvojich pocitoch problémoch tak nemá záujem asi o teba teda pomôcť ti , neviem kolko máš rokov ako dlho berieš ad , ale určite sa o tom porozprávaj so psychologickou ďalšie lieky niesú riešenie naco utlmia ta? Problém nevyriešia ak problém je on čo mám pocit že je , nevravím že sa rozísť treba ale ak on nebude mať snahu tak naco byt v takom vzťahu ktorý ta niči

anonym_4bfb3f
14. sep 2026

@anonym_autor spolunažívanie s tebou musí byť veľmi ťažké, keď ťa dokáže vytočiť taká hlúposť či platiť kartou, alebo cash.
Áno psychické stavy môžu výrazne zhoršovať hormonálne zmeny v tele primenopauza, menopauza, tehotenstvo, puberta... to ti mal lekár potvrdiť, samozrejme predpíše ďalšiu pilulku na oblbnutie.
Skúšala si zmeniť životný štýl, stravu... sú potraviny, ktoré psychické stavy zhoršujú a upravená strava môže pomôcť pri psychickej vyčerpanosti... pozri info "os črevo mozog"
https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/vyziva-n...

autor
14. sep 2026
@anonym_4bfb3f

@anonym_autor spolunažívanie s tebou musí byť veľmi ťažké, keď ťa dokáže vytočiť taká hlúposť či platiť kartou, alebo cash.
Áno psychické stavy môžu výrazne zhoršovať hormonálne zmeny v tele primenopauza, menopauza, tehotenstvo, puberta... to ti mal lekár potvrdiť, samozrejme predpíše ďalšiu pilulku na oblbnutie.
Skúšala si zmeniť životný štýl, stravu... sú potraviny, ktoré psychické stavy zhoršujú a upravená strava môže pomôcť pri psychickej vyčerpanosti... pozri info "os črevo mozog"
https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/vyziva-n...

@anonym_4bfb3f áno, keď mu 100x hovorím, prosím nechaj to na mňa ako ja platím, keď platíš ty, vyrieš si to ty... nie, on 101x to urobí zase. On neplatí nikdy kartou, nemá ani internet banking, všetky platby robím za neho. A keď unavená, vysilená, je mi na odpadnutie a on mi 101x hovorí niečo, čo som mu povedala, nech nerobí, tak áno, nechám to tak, odídem a rieš si to sám... dnes nevládzem, nemám už silu.

anonym_4bfb3f
14. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_4bfb3f áno, keď mu 100x hovorím, prosím nechaj to na mňa ako ja platím, keď platíš ty, vyrieš si to ty... nie, on 101x to urobí zase. On neplatí nikdy kartou, nemá ani internet banking, všetky platby robím za neho. A keď unavená, vysilená, je mi na odpadnutie a on mi 101x hovorí niečo, čo som mu povedala, nech nerobí, tak áno, nechám to tak, odídem a rieš si to sám... dnes nevládzem, nemám už silu.

@anonym_autor načo chodíš unavená, vysilená na odpadnutie.. na nákup, pošli ho nakúpiť a ty oddychuj na lavičke, alebo doma.

anonym_4d20d9
14. sep 2026

To ozaj riešite len takéto blbosti alebo ta štve aj nieco zásadné?
Aké su to veci ktoré nevie zmeniť?
Su to asi vážne veci, že?
Zijete spolu?
Keď ich nevie zmeniť a tebe sa stav zhoršuje ci vyvoláva ti zbytočne stresy rozišla by som sa s nim.Ziaden chlap by mi nestal za zdravotne ťažkosti, mozu sa ti rozvinúť psychosomaticke tazkosti
Vždy lepšie samej a v klude ako s nejakým chlapom ktorý ma zenu na haku alebo ju ovláda

anonym_86675d
14. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Aha, cize neschopak a "majster sveta". No uz nam prezradis, co ta pri nom drzi? Lacnejsi najom?

anonym_8dc9fe
14. sep 2026

podla toho co pises si v nefunkcnom vztahu, liecim sa na depresie od februara noa tie mi prave zacali od mojho posledneho vztahu, zila som s narcistickym manipulatorom. Je mi konecne lepsie hoc som single noa mam svoje roky, chcem vztah ale zatial nic schopne som nenasla. Prvykrat v zivote si fakt uzivam ze sa nemusim o nikoho starat, staram o seba noa to veru dokladne 😍

anonym_9ef338
14. sep 2026

@anonym_autor moja posledná depresia odišla z rozchodom, pred 2 týždňami. Neskutočne sa mi uľavilo, viac mi bral, ako dával 🍀
Rozhodni sa spravne, láska nemá bolieť.

anonym_a4f0ac
14. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Však on potláča tvoju slobodu a dôstojnosť, vôbec ťa nerešpektuje.To by vybuchol každý normálny človek,aj keby nemal depresiu. Však on sa správa ako neoblubena svokra z MK. On nech si" dá tabletky" ,aby sa naučil rešpektovať iný názor.
Ty ideš na svoj život dobre.Poznas sama seba, robíš čo sa dá, berieš lieky na podporu, pracuješ - chodíš do práce.To je jedna z najlepších terapií, pokiaľ tam človek nemá zlú atmosféru.Chodiš k odborníkom, proste držíme ti palce.