Závidím mladšej príbuznej jej pokrok v živote
Tak trochu jej závidím. Mojej o pár rokov mladšej príbuznej. Ešte má status "študentka VŠ", v životopise nula pracovných skúseností, no v realite zásnuby a rozostavaný dom.
Kým ja som v tom veku riešila prvú serióznu prácu, prepočítavala výplatu do dní prežitia a učila sa, ako funguje dospelosť bez manuálu, ona už rieši podlahy a termín kolaudácie. Viem, že porovnávanie a závisť sú mi k ničomu, ale aj tak ma to zožiera
@anonym_4077f8 tomu rozumiem, že je niekomu smutno. Presne, ako píšeš, človek by sa nemal porovnávať. Každý má iné starosti a život je sinusoida, raz je lepšie, raz horšie.
@anonym_27a4fc a pockaj po novom roku,to tu bude jedna tema za druhou,lebo zaciatok noveho roka,vsetko zacina od znova a bude este vacsi smutok.
@anonym_autor sama si musis upratat v hlave. V tomto pripade mi zavist pride uplne zbytocna a hlupa (kopa mojich spoluziacok, kt. sa vydavali mlade, je dnes stastne rozvedena, riesi male deti a nulovu karieru, lebo sa vydali prilis mlade, hlupe a naivne😉😉. Samozrejme nie vsetky, ale nepises nic o kvalite vztahu, tak sa neda odhadnut, ci to bude stat za to).
@anonym_4077f8 nie nie. Myslela som to skôr tak, že všetci máme svoje strachy a stresy, hypotéka a financie sú len jedným a podľa mňa najmenším z nich. To, že niekto začne bez hypotéky nie je na zavidenie, lebo to sa časom vyrovná. Už v tejto dobe sú bez hypo všetky moje kamarátky a susedia, čo si v tej dobe tie hypotéky brali. Čiže časom sme na tom rovnako, takže fakt nie je čo závidieť. Neviem to asi úplne presne vyjadriť, čo myslím, ale skrátka s odstupom času je to všetko jedno. Je jedno, kto ako začínal. Záleží na tom, ako sa s tým popasujeme. A v konečnom dôsledku každý uvidí, že domy a podobné veci netreba závidieť, skôr potom veci, čo som už písala, zdravie, šťastie, laku, vzťahy, deti, rodičov a podobné dôležité veci.
Ak mi má niekto niečo závidieť, tak mojich rodičov, moju rodinu, nie môj dom a ako som k nemu prišla.
Ale závisť je celá na prd. Dopraj a bude ti dopriate.
Ja napríklad "zavidim" jednej kamoške jej deti. Napriek tomu, že sa im vôbec nevenovala, z nich vyrástli perfektní mladí ľudia, majú rôzne úspechy a ja ich sledujem a veľmi sa teším z nich. Doprajem jej to a teším sa s ňou.
@anonym_27a4fc kokos, toto nemôžeš ani trochu myslieť vážne. Do neba volajúca hlúposť a to som si tu prečítal už všeličo. Máš ty vôbec predstavu, aké to je žiť s hypotékou na krku? Strachovať sa každý mesiac, či máš na zaplatenie splátky? Či zajtra ešte budeš môcť ísť do roboty? Či o pár mesiacov (a možno ani nie tvojou chybou) môžeš prísť o strechu nad hlavou? Ako vôbec môžeš povedať, že domy/byty resp. bývanie je povrchná vec? Ak sú dvaja a majú šťastie, tak hypo zožerie možno tak polovicu jedného platu, v horších prípadoch celý jeden. Tu je proste vidieť, že si sa vôbec o toto nemusela starať a nemáš ani poňatia, čo to všetko obnáša. Keby si v tomto kolotoči ako väčšina z nás, nikdy by ťa ani nenapadlo niečo také napísať. A nie. Nikdy na tom nebudeme rovnako. Peniaze, ktoré ja cpem do hypo ty môžeš použiť pre seba alebo pre deti, alebo na hocičo, čo potrebuješ, nemusíš sa starať o žiadne splátky. A ver mi, že stres z nedostatku peňazí je vážne obrovský stres. Hneď by si sa uvedomila, keby nemáš ani na jedlo či lieky (áno, prekvapivo aj zdravie niečo stojí). Pokrytectvo najhrubšieho zrna, všetky tvoje príspevky. Trochu sebareflexie nezaškodí, keď už si sa teda priznala, že si k majetku "prišla" ako bezruký ku klavíru.
Píšeš tu o bohatých ľuďoch a snažíš sa zovšeobecňovať problém. Choroby a smrť postihujú aj bežných ľudí (bude to asi neuveriteľné, ale aj tých s hypo) a určite tých prípadov je veľa lenže sa o nich nemáš ako dozvedieť. A predstav si, tí bohatší väčšinou majú aj na lepšiu zdravotnú starostlivosť, lebo si to môžu dovoliť za tie "povrchné" peniaze (domy aj byty sú v podstate nepriamo peniaze, keby chceš rýpať).
Ja viem, tento príspevok znie zle, ale je to nastavené zrkadlo (tebe a rovnakým ako ty).
Netvrdím, že materialne (a aj peniaze) veci prinášajú šťastie, ale netvárme sa, že bez nich je život v pohode.
K téme.
Autorka témy, nezúfaj. Mám známeho, ktorý sa priženil takto jednej žene s domom. Je tam aj dieťa a napriek všetkému mu manželstvo nevydržalo a skončil s holým zadkom, keďže majetok nadobudla jeho žena ešte pred svadbou. Momentálne žije s rodičmi a nevie poriadne ani čo robiť.
@anonym_autor pozri si živory ľudí, ktorí to majú ešte ťažšie ako ty a prestaneš závidieť
@anonym_autor život ma naučil, že najkrajšie veci sú tie, ktoré prídu postupne a mojou prácou. Deti, ktoré dostali vždy všetko len tak, si v živote nevedia nič vážiť a nikdy nepocítia hrdosť na seba, svoje výsledky, na to čo dosiahli. Stačí, aby jej jeden krát niekto pripomenul (a to sa jej na milión percent v našom štáte stane :D), koho zásluhou má dom v mladom veku a pocit zbytočnosti a neschopnosti má doživotne zaručený.
Stále platí, že môžeš mať aj sto domov, ale pocit DOMOVA si nekúpiš a ani zdravie, šťastie, lásku a to hlavné - vedieť sa tešiť aj z maličkostí. A ešte dodám- život je ako chlieb. Čoraz tvrdší a tvrdší no čím menej z neho ostáva, tým viac si ho vážime. Pekné sviatky.
@anonym_27a4fc kokos, toto nemôžeš ani trochu myslieť vážne. Do neba volajúca hlúposť a to som si tu prečítal už všeličo. Máš ty vôbec predstavu, aké to je žiť s hypotékou na krku? Strachovať sa každý mesiac, či máš na zaplatenie splátky? Či zajtra ešte budeš môcť ísť do roboty? Či o pár mesiacov (a možno ani nie tvojou chybou) môžeš prísť o strechu nad hlavou? Ako vôbec môžeš povedať, že domy/byty resp. bývanie je povrchná vec? Ak sú dvaja a majú šťastie, tak hypo zožerie možno tak polovicu jedného platu, v horších prípadoch celý jeden. Tu je proste vidieť, že si sa vôbec o toto nemusela starať a nemáš ani poňatia, čo to všetko obnáša. Keby si v tomto kolotoči ako väčšina z nás, nikdy by ťa ani nenapadlo niečo také napísať. A nie. Nikdy na tom nebudeme rovnako. Peniaze, ktoré ja cpem do hypo ty môžeš použiť pre seba alebo pre deti, alebo na hocičo, čo potrebuješ, nemusíš sa starať o žiadne splátky. A ver mi, že stres z nedostatku peňazí je vážne obrovský stres. Hneď by si sa uvedomila, keby nemáš ani na jedlo či lieky (áno, prekvapivo aj zdravie niečo stojí). Pokrytectvo najhrubšieho zrna, všetky tvoje príspevky. Trochu sebareflexie nezaškodí, keď už si sa teda priznala, že si k majetku "prišla" ako bezruký ku klavíru.
Píšeš tu o bohatých ľuďoch a snažíš sa zovšeobecňovať problém. Choroby a smrť postihujú aj bežných ľudí (bude to asi neuveriteľné, ale aj tých s hypo) a určite tých prípadov je veľa lenže sa o nich nemáš ako dozvedieť. A predstav si, tí bohatší väčšinou majú aj na lepšiu zdravotnú starostlivosť, lebo si to môžu dovoliť za tie "povrchné" peniaze (domy aj byty sú v podstate nepriamo peniaze, keby chceš rýpať).
Ja viem, tento príspevok znie zle, ale je to nastavené zrkadlo (tebe a rovnakým ako ty).
Netvrdím, že materialne (a aj peniaze) veci prinášajú šťastie, ale netvárme sa, že bez nich je život v pohode.
K téme.
Autorka témy, nezúfaj. Mám známeho, ktorý sa priženil takto jednej žene s domom. Je tam aj dieťa a napriek všetkému mu manželstvo nevydržalo a skončil s holým zadkom, keďže majetok nadobudla jeho žena ešte pred svadbou. Momentálne žije s rodičmi a nevie poriadne ani čo robiť.
@anonym_fff746 kokos, tou poslednou vetou si ukázal svoj charakter... keď mne skape koza, budem sa tešiť, keď skape aj susedova. Fuj,hnusná vlastnosť.
A môžeš sa tešiť, aj ja viem, čo je to bojovať s financiami, mať dve práce. Snažiť sa zarobiť, kde to ide, aby sme využili. To, že sme mali lepší štart, ako iní neznamená, že sme milionári za vodou. Môžeš vystreliť od radosti, že sme tiež neboli na dovolenke, alebo si nemôžeme kúpiť nové auto z predajne. Jupiii
@anonym_autor Nezáviď. A ako sa hovorí: Praj a bude Ti dopriate...
K téme.
@anonym_fff746 Chapem co chces povedat. Ale napisat autorke nech nezufa a nech kludne dalej zavidi ,lebo to je dobre a tak to ma byt? Nieje to trochu pomylene?
@anonym_4077f8 nie nie. Myslela som to skôr tak, že všetci máme svoje strachy a stresy, hypotéka a financie sú len jedným a podľa mňa najmenším z nich. To, že niekto začne bez hypotéky nie je na zavidenie, lebo to sa časom vyrovná. Už v tejto dobe sú bez hypo všetky moje kamarátky a susedia, čo si v tej dobe tie hypotéky brali. Čiže časom sme na tom rovnako, takže fakt nie je čo závidieť. Neviem to asi úplne presne vyjadriť, čo myslím, ale skrátka s odstupom času je to všetko jedno. Je jedno, kto ako začínal. Záleží na tom, ako sa s tým popasujeme. A v konečnom dôsledku každý uvidí, že domy a podobné veci netreba závidieť, skôr potom veci, čo som už písala, zdravie, šťastie, laku, vzťahy, deti, rodičov a podobné dôležité veci.
Ak mi má niekto niečo závidieť, tak mojich rodičov, moju rodinu, nie môj dom a ako som k nemu prišla.
Ale závisť je celá na prd. Dopraj a bude ti dopriate.
Ja napríklad "zavidim" jednej kamoške jej deti. Napriek tomu, že sa im vôbec nevenovala, z nich vyrástli perfektní mladí ľudia, majú rôzne úspechy a ja ich sledujem a veľmi sa teším z nich. Doprajem jej to a teším sa s ňou.
@anonym_27a4fc ale no. Na to netreba ani vysokoskolsku matematiku, aby si vedela vypocitat, ze ty si oproti tvojim kamaratkam tak 100 000 v pluse, minimalne, za tie roky, v ktorych ony pchali polovicu vyplat do hypotek 🙂 povedat, ze ste na rovnako je smiesne.
Chapem, co si tym prispevkom asi myslela, ale tvoj “lepsi” start ta posunul o mile pred tvoje kamosky a kazdeho, kto si musi nadobudnut byvanie za vlastne.
@anonym_27a4fc ale no. Na to netreba ani vysokoskolsku matematiku, aby si vedela vypocitat, ze ty si oproti tvojim kamaratkam tak 100 000 v pluse, minimalne, za tie roky, v ktorych ony pchali polovicu vyplat do hypotek 🙂 povedat, ze ste na rovnako je smiesne.
Chapem, co si tym prispevkom asi myslela, ale tvoj “lepsi” start ta posunul o mile pred tvoje kamosky a kazdeho, kto si musi nadobudnut byvanie za vlastne.
@majlo1234 nie je pravda. Som na tom tak isto, ako moje kamošky. Niektoré sú na tom o dosť lepšie.
@majlo1234 nie je pravda. Som na tom tak isto, ako moje kamošky. Niektoré sú na tom o dosť lepšie.
@anonym_27a4fc tak potom si tych sto tisic, ktore by si inak musela mat, ak by si chcela byvat, hoc v posratom najme, bud rozflakala na blbosti, alebo si nepracovala 🙂 tak ci tak je tam potom strateny potencial
@anonym_fff746 kokos, tou poslednou vetou si ukázal svoj charakter... keď mne skape koza, budem sa tešiť, keď skape aj susedova. Fuj,hnusná vlastnosť.
A môžeš sa tešiť, aj ja viem, čo je to bojovať s financiami, mať dve práce. Snažiť sa zarobiť, kde to ide, aby sme využili. To, že sme mali lepší štart, ako iní neznamená, že sme milionári za vodou. Môžeš vystreliť od radosti, že sme tiež neboli na dovolenke, alebo si nemôžeme kúpiť nové auto z predajne. Jupiii
@anonym_27a4fc Tie posledné vety boli myslené v kontexte, že vždy ale vždy sa treba spoliehať hlavne len a len na seba (v tých lepších prípadoch aj na rodinu). Dnes už žiaľ ani životný partner a ani dieťa s ním nie je záruka, že nemôžeš skončiť na ulici ak vôbec nič nevlastníš aj ty a len sa vezieš na tom, čo vybudoval niekto iný. Je to smutné, možno aj nespravodlivé, ale je to tak. Autorka nemusí svojej známej závidieť nič. Jej známa rozhodne ešte nemá v živote vyhrané. Ak jej známa niečo vybuduje, tak jej to nevezme nikto, ak samozrejme nie je hlúpa. To je všetko, čo som tým chcel povedať. (aj pre ostatných)
Píšeš, akokeby hypotéka v hodnote zopár stotisíc (možno aj menej, netuším akú hodnotu má tvoja nehnuteľnosť) boli len nejaké drobné, ktoré má bežný Slovák po vačkoch. Mne to príde teda ako VÝRAZNE lepší štart než väčšina rodín a nie, nemám pocit, že si milionárka, to ani nebola pointa môjho príspevku.
Áno, život na Slovensku aj bez hypotéky môže byť tvrdý, no s hypotékou je ešte horší a môže ťa to komplet zraziť na kolená ak urobíš nesprávne rozhodnutia. Neviem ako ty ale mne by sa napr. ďaleko lepšie spalo, keby mám na účte každý mesiac dajme tomu 1500€ namiesto 800€. Jednoduchá matematika. Viacerí ti to tu píšu.
Jednoducho tvrdiť, že byty/domy sú "povrchné veci" na ktorých nezáleží, je úplné nepochopenie reality a výsmech všetkým, ktorí nemali toľko šťastia ako ty a museli si tu hypo vziať. Sem môžeme rátať aj ľudí v prenájme, ktorí na hypo ani nedočiahnu, lebo aj také sa deje, ale to ty samozrejme nemôžeš ani vedieť.
Ale vieš čo? Som otvorený diskusii. Napíš mi prosím nejaký aspoň jeden logický argument, ako sa tvoje kamošky, ktoré roky rokúce platili hypo (desiatky, stovky tisíc € + úroky) môžu mať lepšie ako ty? Samozrejme za predpokladu, že sa jedná o bežné ženy a že ty si, ako som si logicky odvodil, tie peniaze nerozflákala na blbosti.
Vážne nám tu všetkým chceš tvrdiť, že im tie peniaze nechýbali? Ak by som prijal tvoj argument, teda že sa majú lepšie, tak zrejme počas života museli niečo robiť ďaleko lepšie ako ty, čo už je ich šikovnosť. Alebo nie?

@anonym_27a4fc presne tak dopraj a bude ti dopriate,preto sa s nikym neporovnavame,nemame ani kedy rozmyslat nad zivotom chrusta a co by bolo keby bolo.Z domu do roboty,z roboty domov a je clovek rad,ze ma volno,ze nemusi nikam chodit a behat a lietat.Nieto mat este taketo myslienky aj ked je posledny den Vianocny a usli velmi rychlo a aj chapem,ze je to taky cas bilancovania roka,kedze sa blizi ku koncu,preto mnohe smutia,ze nemaju to co v zivote chceli mat.Ze ziju inak ako si naplanovali v mysli a tak len vidia okolo ako mnohi ziju lepsie ako oni a preto ta zavist,smutok,depresie aj pocas Vianoc.Krasny cas byt len s rodinou a uzivat si byt len spolu,lebo cez rok je len leto aj to iba par dni,potom opet kolotoc pracovny.
@anonym_4077f8 tomu rozumiem, že je niekomu smutno. Presne, ako píšeš, človek by sa nemal porovnávať. Každý má iné starosti a život je sinusoida, raz je lepšie, raz horšie.