icon

Zažili ste detstvo bez dovoleniek s rodičmi?

Včera o 10:55

Rodičia ma nikdy nezobrali na dovolenku. Keď som bol malý, odviezli ma k babke na dedinu – pásť kozy, odháňať vtákov z makového poľa, zbierať mandelinky zo zemiakov. Podvečer sme stavali priehradu na potoku, zahrali si futbal či „brdanu“.
Keď som bol väčší, prišli brigády, občas výlet do Senca alebo stanovanie v Karpatoch.
Moji rodičia tiež nikdy nechodili na dovolenky, akurát do Piešťan na liečenie.
Asi by som mal ísť k psychológovi, že ma vraj týrali. 🙂
Mal niekto podobné detstvo?

Strana
z3
anonym_27dc10
Včera o 19:08

zoo, hrady - skolske vylety
tatry v zime, v lete tyzden chatka pri vode - s rodicmi, /roh, zamestnavatelia rodicov/
v zivote sme neboli v zahraci, dodnes som nevidela more
nemam traumu, absolutne ma to nelaka - peniaze na to mam
prazdniny u starych rodicov, strazenie mladsich surodencov , bratranci, sesternice, deti z celej dediny pokope, s laskou dodnes spominam

anonym_debd93
Včera o 22:02

@anonym_autor Ja som to mala podobne. Som r.77 a neboli sme v zivote ako rodina nikde na dovolenke. Boli sme tri sestry. Jedinu dovolenku co si pamatam bola ked som s rodicmi bola na tyzden v Prahe. To bolo super. To sa mi fest ratalo. Ale to som bola len ja, sestry neboli. Bola som vtedy 8acka. A este raz som bola s mamou na vikend v Tatrach. Tiez len ja, sestry nie. To som bola asi v 6.rocniku. A raz som bola tyzden na Domasi ale to sama len s tetou, ujom a sesternicami. To bolo tiez super. Fakt, to je vsetko. A vlastne raz ma oco zobral do Viedne ale to len tak vyslovene vlakom na otocku, trochu sme sa presli aj po BA, ulickami stareho mesta. Cele. Moje dovolenky z detstva. Pocas strednej skoly. Nic. Absolutne nikde som nebola. Teda ako s nasimi, sestrami, nic. A tiez celu zakladku to bolo vzdy tyzden-2 jedna babka, druha babka. Ale zas, aj tam bolo fajn. Ale take, no, dedinske.

anonym_58d896
Včera o 23:57

Vyrastala som na dedine, boli sme početná rodina. Nikdy nás rodicia nikam nevzali, celý život vrážali peniaze do domu. Tak isto sme chovali dobytok a hydinu, mali sme obrovské polia, kde sme pracovali. Nepríde mi to tyranie, dopriala by som to aj mojim deťom. Sú to krásne spomienky.

zdrev
Dnes o 07:32

Nie, nechodili sme na dovolenky, väčšinu času sme museli stále niečo pracovať, nebolo to ukážkové detstvo, ale čo som nemala vtedy, tak si dospelý, pracuj na tom, aby si si to dovolil teraz.

anonym_603fbd
Dnes o 11:27

@anonym_autor mala som take detstvo, vyrastala som ne dedine, ale mam super zazitky s kamaratmi. Z opekaciek, kradli sme ceresne 😁, hrali futbal, stavali bunkre… Ked som bola starsia chodila som do tabora, na kupaliska, na prazdniny na par dni k babke a k sesterke a bratrancom. Kupali sme sa v potoku. Chodili na hriby, na lesne plod. Vobec nelutujem. Komercna dovolenka sa nicomu takemu nevyrovna, teraz chodime aj po dovolenkach, tak to viem posudit

anonym_6bd1ba
Dnes o 11:44

@anonym_autor tiež sme nikam nechodili. Nie kvôli financiám, ale kvôli pohodlnosti a sebeckosti našich. A samozrejme, že som to už potom na základnej škole dosť vnímala. Bolo mi to ľúto, chýbali mi tie zazitky, o ktorých som počúvala od iných deti. Nesnívala som o mesiaci v Karibiku, bola by som vďačná prevdačná za predĺžený víkend na horách pár km od domu. Neznášala som septembrové slohy - opisy zážitkov - keďže som musela z päty loviť úplne nezaujímavé spomienky a dokonca ich aj trochu prifarbovat 🤨. Či ma to poznačilo? No v dospelosti som precestovala polovicu sveta 😉a aktívne cestujem(e) aj s malými detmi. Nech si starkí myslia čo chcú, ak mame možnosť tráviť čas na výlete, neváhame to uprednostniť pred víkendom u nich doma.

anonym_fb5e96
Dnes o 14:17

Ja som nikdy nikde nebola s rodičmi na dovolenke ani na výlete. Jednak nechcelo sa im so mnou tráviť čas a po druhé nemali sme na to peniaze. Otec alkoholik, dlho týral mňa aj moju matku. Nakoniec mama sa s ním rozviedla, vyhodila ho z domu no odvtedy sme sa pretlkali životom. Nemali sme peniaze a keď som otravovala mamu keď som niečo chcela alebo aby sa so mnou hrala, tak mi ušla bitka od nej, aj výčitky že za všetko môžem len ja, vraj kvôli mne otec pil lebo som sa narodila a kvôli mne nemáme peniaze. Mala som hrozné detstvo, ešte aj teraz sa na to spomínam so slzami v očiach.
A najhoršie to bolo po lete v škole keď sa ma pýtali čo som robila cez leto a museli sme o tom písať sloh.

anonym_952ae8
Dnes o 14:21

Za týranie skôr považujem, keď sa premotivovane matky ceperia s batolatom k moru ....lebo zažitky..
Áno, sú to zážitky ale pre tých čo musia tieto upišťane deti počúvať v lietadle,v hoteli,v reštike,na pláži..no zabite ma teraz..hej vyhľadávam dovolenky na samote..zrovna pre toto. ..ja som mater,kto je viac

anonym_685123
Dnes o 18:49
@krasneleto

@anonym_autor v case mojho detstva sa nikam necestovalo, max na vylet ROH... dodnes spominam na krasne detstvo u babky , ako som chodila pre vajicka od sliepok, startovala dedkovu babetu v kolni, chodila na latrinu hoc v dome bol zachod, ako mi dala babka za glg cierneho piva po obede... ako sme spali v obrovskych duchnach... u krsntej na chalupe , kde sme chodili v gumakoch v potoku atd...

@krasneleto keď sa cestovalo s ROH, dediny ešte nemali vodovody, takže ani wc v dome, len latrinu😉

anonym_f83b4d
Dnes o 18:52

@anonym_autor mali a maju ho aj teraz stovky ci tisíce deti. Co je na tom? Aj mnohí moji rovesníci sa na prvu dovolenku k moru dostali ako svadobná cesta. A neboli to Maledivy alebo Dubaj. Ale Grécko ci Turecko alebo Egypt.

anonym_b8eb70
Dnes o 19:25

@anonym_autor nikdy sme neboli na dovolenke .. nemali sme ani starkych .. prazdniny sme travili s kamosmi pred panelakom a rodicia boli v praci .. som uplne normalna a nelutujem moje detstvo ... nie kazdy si v tej dobe mohol cokolvek dovolit ...cestovanie do zahranicia nebolo tak lahke ako dnes ..doba bola ina a neda sa porovnavat

Strana
z3