icon

Zažili ste detstvo bez dovoleniek s rodičmi?

Včera o 10:55

Rodičia ma nikdy nezobrali na dovolenku. Keď som bol malý, odviezli ma k babke na dedinu – pásť kozy, odháňať vtákov z makového poľa, zbierať mandelinky zo zemiakov. Podvečer sme stavali priehradu na potoku, zahrali si futbal či „brdanu“.
Keď som bol väčší, prišli brigády, občas výlet do Senca alebo stanovanie v Karpatoch.
Moji rodičia tiež nikdy nechodili na dovolenky, akurát do Piešťan na liečenie.
Asi by som mal ísť k psychológovi, že ma vraj týrali. 🙂
Mal niekto podobné detstvo?

anonym_406ea3
Včera o 12:40

Hmmmm ja som asi kusok starsia. Alebo len iny kraj... my sme chodili aj kravy past. To nechapem ako nam malym detom mohli dat a ist same....
tiez mandolinky. Zbierali sme lipu na caj.
Kukurica. Okopavali zemiaky. Hrabali/obracali seno.
Pomedzi to sme sa kupali v miestnom potoku.
Krmili zajace. Zberali vajicka. A mam ozaj krásne spomienky na detstvo.
Aspon cast toho chcem dopriat aj nasim detom.
Inac boli sme raz na dovolenke-Domaša.
A ano. Asi 1-2x v Piešťanoch, palcmanská maša.

Pre mna asi od malička neznamenali prazdniny automaticky dovolenku. Ale oddych. Zabavu... absolutne jedno kde. Dolezite je s kym. A toto vlastne tiahnem do teraz.

anonym_cbf13d
Včera o 12:42

Naše dovolenky boli len u babky 15 km od domu . Na dovolenku sme sa dostali prvy krát keď sme mali 35 . Proste boli určite veci ktore mali prioritu . Minulý rok sme museli zrušiť a tento rok sme si nechali že pôjdeme cez jesenné prázdniny.

anonym_501856
Včera o 12:42

@anonym_autor ten, ktorý lízal stranícku zadnicu aj mohol cestovať. 90% národa nie. Či si myslíš, že sme trávili leto v Španielsku, Grécku a Bahamách???

avicii18
Včera o 12:43
@elian

Áno pred 30 timi rokmi - boli iné prázdniny
Najradšej spomínam jak sme sa celá rodina -a tým myslím babka dedko tety, ujovia bratranci sesternice nasačkovali do 4 áut a takáto kolóna sme išli do zoo 😉

@elian U mňa skôr pred 40-timi. Ja som rád, že som mohol vyrastať v tých časoch. Aj keď bez dovoleniek, ale s nanukmi po korune 🙂

anonym_501856
Včera o 12:44
@beata_k

@anonym_autor Ze tyranie 🤣

@beata_k ja som už aj takú hlášku od detí v okolí počula, že rodičia nás týrajú, stále chcú kdesi chodiť a nám sa nechce 😃 jasné, lebo tam kdesi sa ide na bicykel, lyže, a nielen na gauči zadnicu váĺať s výkonnou wifi

anonym_20d355
Včera o 12:50

@anonym_autor vtedy sa tak necestovalo a bolo to úplne normalne.Ja som bola viac krát pri mori s rodičmi, alebo na chate z práce otec sa napil z minerálneho prameňa a dostal bolesti brucha a hnačky, v lese sme zablúdili, nechcela som ísť na turistiku, že ma bolia nohy a sedela som na krajnici a plakala😉to nie ako teraz, že deti idú 3x ročne k moru.A všimli ste si väčšina z nás chodila k babkám teraz sú babky unavené a sedia v bytoch na gauči

anonym_ca66c9
Včera o 12:54

Podaj na nich trestne oznamenie. Dufam ze ta vydedia;)
Tiež som chodila zbierat mandelinky asi ich zazalujem tiez....

autor
Včera o 12:55
@anonym_89b56c

@anonym_autor nevymyslaj. Moja mama doteraz chova kozy, nie je to take strasne ako to popisujes.
A ja som na prazdniny ani k babke nechodila, jedna totiz byvala s nami a druha o 3 domy dalej. A ani na dovolenky a rodicmi sme nechodili, nebolo penazi, nebolo auto, nebolo casu. Rodicia mali kopec roboty okolo statku a my deti sme im museli pomahat.
To, ze Ta rodicia nebrali na dovolenky nie je ziadne tyranie. K psychologovi kludne chod, zjavne ho i tak potrebujes, ale kvoli inemu...

@anonym_89b56c
😅😅 Ospravedlňujem sa za môj ironický príspevok. Je to len reakcia na hysterické príspevky, kde je vraj najdôležitejšou vecou v živote dovolenka pri mori, aj keď na ňu človek nemá. Tí ľudia by skôr potrebovali psychológa.
Jasné, že rodičom nič nevyčítam. Práve naopak. Pasenie kôz, kradnutie čerešní či chytanie rakov v potoku patria k mojim najkrajším spomienkam.
Keď babka zomrela, mal som 15 rokov a začala sa rekonštrukcia veľkého sedliackeho domu. Nikto sa ma nepýtal, či budem pomáhať pri betónovaní, omietaní alebo natieraní. Jednoducho sa robilo. A bolo to super.
Dnešné „organické“ matky by z takej dospeláckej práce dostávali hysterické záchvaty. Veď ako by ich chudáčik mohol takto ťažko pracovať, keď predsa musí tráviť čas na mobile?

anonym_cfb9b5
Včera o 13:05

Chodili sme veľmi malo, pre moju mamu bola dovolenka utrpenie. Proste to nemala rada 🤷‍♀️ za to ja idem s 3 ročnou aj k moru aj sa v zime chystá učiť lyžovať.

tiezjedna
Včera o 13:05

@anonym_autor a čo ti bráni dohnať to teraz? Ak teda chceš spoznávať svet...

anonym_ec33b6
Včera o 13:14
@anonym_f95479

Ja som ako decko nikam nechodila. A ked pisem nikam, myslim naozaj nikam. Cele prazdniny poctivo odsedene doma. A nie preto, ze by sa nenasiel cas a par € na aspon mini vylet do okolia. Ale preto, ze sme doma nikdy neboli ako rodina sudrzni a netravili sme spolu cas. Casto som tuzila po tom, aby otec prisiel domov a vecer sme si apson opiekli spekacku, porozpravali sa, boli proste spolu vsetci. No otec bol radsej s kamaratmi a chlastal. Toto ma mrzi uz aj ako dospelu, nie vylety, nie dovolenky, ale 0 straveneho spolocneho volneho casu. Traumu z toho ale nemam, no je mi smutno, ked si spomeniem na to, ako som sa vtedy citila. V septembri potom naklusat do skoly a pisat sloh o tom, co sme robili cez prazdniny bolo tiez dost neprijemne a zahanbujuce, ale tak, prezila som.

@anonym_f95479 Smutné...

klotildabazarik
Včera o 13:25
@anonym_autor

@klotildabazarik
Už ste niekedy pásli kozy? Tie potvory stále rozmýšľajú, len čo by vyviedli. Pásť sa veľmi nebudú. Koľkokrát nám zožrali desiatu aj s igelitovým sáčkom, len čo sme sa na chvíľu vzdialili.😃

@anonym_autor nie ale viem si predstaviť moj tatko pasol😂

anonym_87fbc0
Včera o 13:26

@anonym_autor zažaluj ich, nekašli sa. 🤦🏻‍♀️

autor
Včera o 13:43
@klotildabazarik

@anonym_autor nie ale viem si predstaviť moj tatko pasol😂

@klotildabazarik
My sme chodili past na luky tak 2km od kostola odbilo 5 hodin vsetci, kravy, kozy pochodovali same domov., jasne ze kozy mali na mysli komu pozeru kvietky v predzahradkach.

sense
Včera o 13:49

Tiež som ako dieťa nebola na dovolenke, pri mori až keď som si zarobila sama. A nepotrebujem ani psychológa ani si nemyslím že som bola týraná

euka210
Včera o 13:58

@anonym_autor na dovolenske sme boli tusim 2-3x ...tatry a zemplinska sirava, lebo otec tam mali ubytovne z prace...a to som uz bola na strednej skole. Ako ucitelka bola cele prazdniny doma, bud sme chodili na zahradu alebo k babke, obcas na huby ci nejaky hrad v okoli.
Ja som u babky v dome bola rada, varila super a rodinne varenie slivkoveho lekvaru pamatam dodnes pekne, na dvore sme sa hrali. Ziadne extra dovolenky neboli, ale traumu z toho nemam. Taka bola doba. Na VS som si to s partiou vynahradila a krasne roky to boli.
Kamoska tiez chodila na mesiac k babke na dedinu a ona na to spomina pekne.
Teraz s detmi chodime nepomerne viac na vylety ci dovolenky a ja si to uzivam.
A vydala som sa zo sidliska na dedinu, kde mame zajace, svokra sliepky, kozy a naucila som sa robit so senom, cistit zajacom a starat sa o ne, ked bola svokra chora, tak som aj s detmi chodila past kozy, aj dojit som sa naucila 🤣 deti sa zvieratam tesia a maju vztah k prirode, pre mna je zahrada relax.

citronove_koliesko
Včera o 14:03

@anonym_autor tak ked mas 20 tak to je divne, ale ked mas 50 tak taky bol vtedy zivot.

why_not
Včera o 14:22

@anonym_autor Nikdy som nebola s rodičmi na dovolenke. Bolo to pre nás jednoducho príliš drahé. Boli sme len párkrát na výlete – v ZOO alebo na nejakom zámku na Slovensku. Max 5x
Nič im nevyčítam. Dnes si to všetko doháňam a cestujem po svete krížom-krážom. Len mi je občas ľúto, že už nemôžem zobrať na cestu aj rodičov. Už žiaľ, nežijú ❤️

martinka13
Včera o 14:32

Tak určite sme nechodili na dovolenky ako teraz. Mne sa tak mohlo snívať o Maldivách. Naše deti žijú úplne inak, čo sa cestovania týka.

anonym_f70c2d
Včera o 14:36

Nechodili sme na dovolenky, do zoo ani na výlety. Nikam. Len makať sme museli.

klotildabazarik
Autor odpoveď zmazal
anonym_64861c
Včera o 15:21
@klotildabazarik
Odpoveď bola zmazaná

@klotildabazarik vsak ja pisem autorovi, nie tebe

anonym_59b35a
Včera o 15:27

Az raz sme boli v chorvatsku,aj to nas vecer zavreli na izbu a oni si chlastali odusu.Takze dovolenka tiez nic moc,teraz sme v Turecku a deti su s nami vonku na zabave do 12tej,potom sa rozhodime do izieb,a to je s nami aj 3r,ten ma energie za dalsich 5tich.

anonym_59b35a
Včera o 15:28

U nas sa ani pivo nepije,tak ze pekne pepsi ako deti.Nuz nenavidime ozranov,obaja aj s muzom.

slavomira236
Včera o 16:10

@anonym_autor my sme boli len s mamou a nechodili sme nikde. Nechcela a ani sme na to nemali..a chodilo sa len do Nuhoslavie volakefy sj to z podnikov zajazdy

anonym_8eac08
Včera o 16:22

@anonym_autor to mozes byt rad,ze si chodil ku babke. Ja som si zial starych rodicov nepoznala. .mala som len 1 babku,kt.bola po porazke odkazana na invalidny vozik a ked nieco aj chcela povedat,nic som jej nerozumela ☹️ za cele moje detstvo som bola s rodicmi asi 1x na Zemp.Sirave,1x na Domasi,potom na 1 dnovych vyletoch typu Spissky hrad, Presov,Vysoke Tatry. A raz sme boli na Balatone. No napriek tomu,ze sme nikam nechodili,kedze sme na to nemali,som rodicom vdacna za to ako ma vychovali a som vdacna za to,ze ich este mam.

jaja20
Včera o 16:31

@anonym_autor Vyrastala som v 80-tych rokoch. My sme boli 4 deti, takže na dovolenky neboli peniaze a moji najmladší súrodenci sa narodili v '83 a '85, takže mama mala vtedy povinnosti okolo nich. Ale cestovať sa dalo - spolužiačky, ktorým rodičia pracovali vo fabrike, chodili do Juhoslávie, Bulharska, Rumunska. Bola CKM a Čedok, s nimi bol môj strýko aj v "západnom" Nemecku, Švajčiarsku, Lichtenštajnsku...keď mu prišiel nový katalóg, hneď sme pozerali, kam zase pôjde. Dokonca tam bola aj Kuba, dodnes si pamätám tie krásne fotky 🌞
Chodila som so starými rodičmi po Slovensku a Morave, brat bol v pionierskom tábore v Poľsku a chodili sme aj na nákupy do Budapešti. Väčšinu prázdnin sme ale trávili na mestskom termálnom kúpalisku alebo behali s kamošmi po vonku a hrali sa na Indiánov a podobne. Niekedy som závidela deckám, ktoré chodili k bratrancom/sesterniciam do iných miest, my sme žiadnu takú rodinu nemali.

klotildabazarik
Včera o 16:53
@anonym_64861c

@klotildabazarik vsak ja pisem autorovi, nie tebe

@anonym_64861 tak.ma tam neoznacuj

anonym_64861c
Včera o 16:58
@klotildabazarik

@anonym_64861 tak.ma tam neoznacuj

@klotildabazarik oslovila som autora, reagovala som na jeho odpoved tebe. Teba som neoznacila

anonym_aefa45
Včera o 17:08
@minenkaa

@anonym_autor čo presne z tohto bolo tyranie?

@minenkaa
Vsak som napisal ze si robim srandu cely prispevok bola ironia