Zažili ste detstvo bez dovoleniek s rodičmi?
Rodičia ma nikdy nezobrali na dovolenku. Keď som bol malý, odviezli ma k babke na dedinu – pásť kozy, odháňať vtákov z makového poľa, zbierať mandelinky zo zemiakov. Podvečer sme stavali priehradu na potoku, zahrali si futbal či „brdanu“.
Keď som bol väčší, prišli brigády, občas výlet do Senca alebo stanovanie v Karpatoch.
Moji rodičia tiež nikdy nechodili na dovolenky, akurát do Piešťan na liečenie.
Asi by som mal ísť k psychológovi, že ma vraj týrali. 🙂
Mal niekto podobné detstvo?
Naše dovolenky boli len u babky 15 km od domu . Na dovolenku sme sa dostali prvy krát keď sme mali 35 . Proste boli určite veci ktore mali prioritu . Minulý rok sme museli zrušiť a tento rok sme si nechali že pôjdeme cez jesenné prázdniny.
@anonym_autor ten, ktorý lízal stranícku zadnicu aj mohol cestovať. 90% národa nie. Či si myslíš, že sme trávili leto v Španielsku, Grécku a Bahamách???
Áno pred 30 timi rokmi - boli iné prázdniny
Najradšej spomínam jak sme sa celá rodina -a tým myslím babka dedko tety, ujovia bratranci sesternice nasačkovali do 4 áut a takáto kolóna sme išli do zoo 😉
@elian U mňa skôr pred 40-timi. Ja som rád, že som mohol vyrastať v tých časoch. Aj keď bez dovoleniek, ale s nanukmi po korune 🙂
@anonym_autor Ze tyranie 🤣
@beata_k ja som už aj takú hlášku od detí v okolí počula, že rodičia nás týrajú, stále chcú kdesi chodiť a nám sa nechce 😃 jasné, lebo tam kdesi sa ide na bicykel, lyže, a nielen na gauči zadnicu váĺať s výkonnou wifi
@anonym_autor vtedy sa tak necestovalo a bolo to úplne normalne.Ja som bola viac krát pri mori s rodičmi, alebo na chate z práce otec sa napil z minerálneho prameňa a dostal bolesti brucha a hnačky, v lese sme zablúdili, nechcela som ísť na turistiku, že ma bolia nohy a sedela som na krajnici a plakala😉to nie ako teraz, že deti idú 3x ročne k moru.A všimli ste si väčšina z nás chodila k babkám teraz sú babky unavené a sedia v bytoch na gauči
Podaj na nich trestne oznamenie. Dufam ze ta vydedia;)
Tiež som chodila zbierat mandelinky asi ich zazalujem tiez....
@anonym_autor nevymyslaj. Moja mama doteraz chova kozy, nie je to take strasne ako to popisujes.
A ja som na prazdniny ani k babke nechodila, jedna totiz byvala s nami a druha o 3 domy dalej. A ani na dovolenky a rodicmi sme nechodili, nebolo penazi, nebolo auto, nebolo casu. Rodicia mali kopec roboty okolo statku a my deti sme im museli pomahat.
To, ze Ta rodicia nebrali na dovolenky nie je ziadne tyranie. K psychologovi kludne chod, zjavne ho i tak potrebujes, ale kvoli inemu...
@anonym_89b56c
😅😅 Ospravedlňujem sa za môj ironický príspevok. Je to len reakcia na hysterické príspevky, kde je vraj najdôležitejšou vecou v živote dovolenka pri mori, aj keď na ňu človek nemá. Tí ľudia by skôr potrebovali psychológa.
Jasné, že rodičom nič nevyčítam. Práve naopak. Pasenie kôz, kradnutie čerešní či chytanie rakov v potoku patria k mojim najkrajším spomienkam.
Keď babka zomrela, mal som 15 rokov a začala sa rekonštrukcia veľkého sedliackeho domu. Nikto sa ma nepýtal, či budem pomáhať pri betónovaní, omietaní alebo natieraní. Jednoducho sa robilo. A bolo to super.
Dnešné „organické“ matky by z takej dospeláckej práce dostávali hysterické záchvaty. Veď ako by ich chudáčik mohol takto ťažko pracovať, keď predsa musí tráviť čas na mobile?
Chodili sme veľmi malo, pre moju mamu bola dovolenka utrpenie. Proste to nemala rada 🤷♀️ za to ja idem s 3 ročnou aj k moru aj sa v zime chystá učiť lyžovať.
Ja som ako decko nikam nechodila. A ked pisem nikam, myslim naozaj nikam. Cele prazdniny poctivo odsedene doma. A nie preto, ze by sa nenasiel cas a par € na aspon mini vylet do okolia. Ale preto, ze sme doma nikdy neboli ako rodina sudrzni a netravili sme spolu cas. Casto som tuzila po tom, aby otec prisiel domov a vecer sme si apson opiekli spekacku, porozpravali sa, boli proste spolu vsetci. No otec bol radsej s kamaratmi a chlastal. Toto ma mrzi uz aj ako dospelu, nie vylety, nie dovolenky, ale 0 straveneho spolocneho volneho casu. Traumu z toho ale nemam, no je mi smutno, ked si spomeniem na to, ako som sa vtedy citila. V septembri potom naklusat do skoly a pisat sloh o tom, co sme robili cez prazdniny bolo tiez dost neprijemne a zahanbujuce, ale tak, prezila som.
@anonym_f95479 Smutné...
@klotildabazarik
Už ste niekedy pásli kozy? Tie potvory stále rozmýšľajú, len čo by vyviedli. Pásť sa veľmi nebudú. Koľkokrát nám zožrali desiatu aj s igelitovým sáčkom, len čo sme sa na chvíľu vzdialili.😃
@anonym_autor nie ale viem si predstaviť moj tatko pasol😂
@anonym_autor zažaluj ich, nekašli sa. 🤦🏻♀️
@anonym_autor nie ale viem si predstaviť moj tatko pasol😂
@klotildabazarik
My sme chodili past na luky tak 2km od kostola odbilo 5 hodin vsetci, kravy, kozy pochodovali same domov., jasne ze kozy mali na mysli komu pozeru kvietky v predzahradkach.
Tiež som ako dieťa nebola na dovolenke, pri mori až keď som si zarobila sama. A nepotrebujem ani psychológa ani si nemyslím že som bola týraná
@anonym_autor na dovolenske sme boli tusim 2-3x ...tatry a zemplinska sirava, lebo otec tam mali ubytovne z prace...a to som uz bola na strednej skole. Ako ucitelka bola cele prazdniny doma, bud sme chodili na zahradu alebo k babke, obcas na huby ci nejaky hrad v okoli.
Ja som u babky v dome bola rada, varila super a rodinne varenie slivkoveho lekvaru pamatam dodnes pekne, na dvore sme sa hrali. Ziadne extra dovolenky neboli, ale traumu z toho nemam. Taka bola doba. Na VS som si to s partiou vynahradila a krasne roky to boli.
Kamoska tiez chodila na mesiac k babke na dedinu a ona na to spomina pekne.
Teraz s detmi chodime nepomerne viac na vylety ci dovolenky a ja si to uzivam.
A vydala som sa zo sidliska na dedinu, kde mame zajace, svokra sliepky, kozy a naucila som sa robit so senom, cistit zajacom a starat sa o ne, ked bola svokra chora, tak som aj s detmi chodila past kozy, aj dojit som sa naucila 🤣 deti sa zvieratam tesia a maju vztah k prirode, pre mna je zahrada relax.
@anonym_autor tak ked mas 20 tak to je divne, ale ked mas 50 tak taky bol vtedy zivot.
@anonym_autor Nikdy som nebola s rodičmi na dovolenke. Bolo to pre nás jednoducho príliš drahé. Boli sme len párkrát na výlete – v ZOO alebo na nejakom zámku na Slovensku. Max 5x
Nič im nevyčítam. Dnes si to všetko doháňam a cestujem po svete krížom-krážom. Len mi je občas ľúto, že už nemôžem zobrať na cestu aj rodičov. Už žiaľ, nežijú ❤️
Tak určite sme nechodili na dovolenky ako teraz. Mne sa tak mohlo snívať o Maldivách. Naše deti žijú úplne inak, čo sa cestovania týka.
Nechodili sme na dovolenky, do zoo ani na výlety. Nikam. Len makať sme museli.
@klotildabazarik vsak ja pisem autorovi, nie tebe
Az raz sme boli v chorvatsku,aj to nas vecer zavreli na izbu a oni si chlastali odusu.Takze dovolenka tiez nic moc,teraz sme v Turecku a deti su s nami vonku na zabave do 12tej,potom sa rozhodime do izieb,a to je s nami aj 3r,ten ma energie za dalsich 5tich.
U nas sa ani pivo nepije,tak ze pekne pepsi ako deti.Nuz nenavidime ozranov,obaja aj s muzom.
@anonym_autor my sme boli len s mamou a nechodili sme nikde. Nechcela a ani sme na to nemali..a chodilo sa len do Nuhoslavie volakefy sj to z podnikov zajazdy
@anonym_autor to mozes byt rad,ze si chodil ku babke. Ja som si zial starych rodicov nepoznala. .mala som len 1 babku,kt.bola po porazke odkazana na invalidny vozik a ked nieco aj chcela povedat,nic som jej nerozumela ☹️ za cele moje detstvo som bola s rodicmi asi 1x na Zemp.Sirave,1x na Domasi,potom na 1 dnovych vyletoch typu Spissky hrad, Presov,Vysoke Tatry. A raz sme boli na Balatone. No napriek tomu,ze sme nikam nechodili,kedze sme na to nemali,som rodicom vdacna za to ako ma vychovali a som vdacna za to,ze ich este mam.
@anonym_autor Vyrastala som v 80-tych rokoch. My sme boli 4 deti, takže na dovolenky neboli peniaze a moji najmladší súrodenci sa narodili v '83 a '85, takže mama mala vtedy povinnosti okolo nich. Ale cestovať sa dalo - spolužiačky, ktorým rodičia pracovali vo fabrike, chodili do Juhoslávie, Bulharska, Rumunska. Bola CKM a Čedok, s nimi bol môj strýko aj v "západnom" Nemecku, Švajčiarsku, Lichtenštajnsku...keď mu prišiel nový katalóg, hneď sme pozerali, kam zase pôjde. Dokonca tam bola aj Kuba, dodnes si pamätám tie krásne fotky 🌞
Chodila som so starými rodičmi po Slovensku a Morave, brat bol v pionierskom tábore v Poľsku a chodili sme aj na nákupy do Budapešti. Väčšinu prázdnin sme ale trávili na mestskom termálnom kúpalisku alebo behali s kamošmi po vonku a hrali sa na Indiánov a podobne. Niekedy som závidela deckám, ktoré chodili k bratrancom/sesterniciam do iných miest, my sme žiadnu takú rodinu nemali.
@anonym_64861 tak.ma tam neoznacuj
@klotildabazarik oslovila som autora, reagovala som na jeho odpoved tebe. Teba som neoznacila
@anonym_autor čo presne z tohto bolo tyranie?
@minenkaa
Vsak som napisal ze si robim srandu cely prispevok bola ironia

Hmmmm ja som asi kusok starsia. Alebo len iny kraj... my sme chodili aj kravy past. To nechapem ako nam malym detom mohli dat a ist same....
tiez mandolinky. Zbierali sme lipu na caj.
Kukurica. Okopavali zemiaky. Hrabali/obracali seno.
Pomedzi to sme sa kupali v miestnom potoku.
Krmili zajace. Zberali vajicka. A mam ozaj krásne spomienky na detstvo.
Aspon cast toho chcem dopriat aj nasim detom.
Inac boli sme raz na dovolenke-Domaša.
A ano. Asi 1-2x v Piešťanoch, palcmanská maša.
Pre mna asi od malička neznamenali prazdniny automaticky dovolenku. Ale oddych. Zabavu... absolutne jedno kde. Dolezite je s kym. A toto vlastne tiahnem do teraz.