icon

Čo motivuje ľudí splachovať jedlo do toalety?

27. sep 2025

Narazila som na diskusiu kde riešili kam dávajú zvyšky jedla. Udivilo ma ze takmer všetky ženy ich splachuju do záchoda. 🫩 To nechápem. Naozaj to tak robíte? Je problém to dať do koša? Bio odpadu? Kompostu? Čokoľvek len nie práve záchod

refly
28. sep 2025
@minenkaa

@refly ale vies splachovací záchod sa upchá aj veľkým výlučnom ,aj keď je priamo na to určený ,treba sa aj umývať a nie použiť polku toaletného papiera

@minenkaa ? Nikto nehovorí o polke toaleťáku... Ide o to, že denne sa ich spláchne asi milión, nerozložia sa dostatočne rýchlo, niekde sa stretnú a občas jednoducho upchajú trubky.

minenkaa
28. sep 2025
@refly

@minenkaa ? Nikto nehovorí o polke toaleťáku... Ide o to, že denne sa ich spláchne asi milión, nerozložia sa dostatočne rýchlo, niekde sa stretnú a občas jednoducho upchajú trubky.

@refly ano lebo kanalizácia ne je na to urobená ,presne o tomto sme sa debatili predvčerom s mojim fotrom ,čo všetko nefunguje a jedno z toho bola kanalizácia

refly
28. sep 2025
@minenkaa

@refly ano lebo kanalizácia ne je na to urobená ,presne o tomto sme sa debatili predvčerom s mojim fotrom ,čo všetko nefunguje a jedno z toho bola kanalizácia

@minenkaa Ano :D Veď o tom je celá konverzácia. Že kanalizácia na to nie je urobená a preto by sa nemali splachovať. Aj keď to teda väčšina robí..

minenkaa
28. sep 2025
@refly

@minenkaa Ano :D Veď o tom je celá konverzácia. Že kanalizácia na to nie je urobená a preto by sa nemali splachovať. Aj keď to teda väčšina robí..

@refly nie debata je o jedle do záchoda, až potom bol toaletak a utierky s plastovou mriežkou ,dokonca jeden komentár je o tom že bolo cele kura a kanalizácia ak sa upchava je to technicky problém ,zle urobené a nie toaletný papier

refly
28. sep 2025
@minenkaa

@refly nie debata je o jedle do záchoda, až potom bol toaletak a utierky s plastovou mriežkou ,dokonca jeden komentár je o tom že bolo cele kura a kanalizácia ak sa upchava je to technicky problém ,zle urobené a nie toaletný papier

@minenkaa Nemusia byť nutne zle urobené. Na svoj účel slúžia dobre. Kto mal vedieť že po xy rokov po vystavaní prídu nejaké vlhčené utierky? Vlhčený toaleťák je aj tak výsledkom trhu. Boli tie klasické, kde bolo jasne napísané že sa nesmú hádzať do záchodu. Ľudia to aj tak hádzali, tak urobili "spláchnuteľné", aby to ľudia mohli robiť s čistým svedomím a siahli po ich značke, ktorá to tam má napísané.
Trubky sa upchávať vždy budú, lebo ľudia tak hádžu čo nemajú, ako vyššie spomenuté kura, bordel, vložky a tampóny, mačaciu podstieľku, ect.... Neurobíš potrubie, ktoré by zvládlo ľudskú blbosť. Keby sa dalo, tak by tam hodili aj komplet celý kôš, lebo je to jednoduchšie ako ísť von a vyhodiť to.... Kvalita potrubia s tým nemá nič spoločné.

Už teraz moc neviem že o čom je reč, lebo už si sama povedala že "to nefunguje" a potrubie na to nie je stavané a stále robíme advotáta splachovaniu vlhčených utierok. Upcháva sa to > pofrflem si že to je nekvalitné > pokračujem v splachovaní. 👍

Ja osobne mám dosť kanalizácie na jeden deň, takže pekný deň a odchádzam.

minenkaa
28. sep 2025

Tak ak je kanalizácia dobre urobená toaletak či už mokrý alebo suchý zvládne ,ja nikde neschvaľujem splachovanie iných veci a ak sa upchá kanalizácia koli vložkam,plienkam alebo kuratu ,tak ano je to ľudská hlúposť ,u nás v baraku to dali zaplatiť vinníkovi a viac nebolo nič zapchaté

rozculena
28. sep 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 papier do wc sa nesmie dávať,lebo majú úzke odpadové potrubie,zažila som to už pred 40rokmi v Maďarsku

katrin21
28. sep 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 nie upchatie rur ale cerpadlo zhori... motor... riesili sme to u nas, precerpavacka byvala odstavena a vytapalo nam pivnice... x krat sme videli na cerpadle namotane vlozky, plienky, handry alebo.vlhcene utierky.
Udrzbari povedali, ze toto je problem hlavne v novych stvrtiach, kde napr.mamicky utru babatko vlcenou a splachnu ju...ma sa hodit do plienky a do kosa...alebo len do kosa... ak uz babo nema plienky.. tam kde byvaju dochodcovia,toto neni...

Zeny umyvaju kupelnu ,kuchynu, utieraju prach, vsetko vlhcenymi....za mna kopec penazi v lufte, ale ked uz, tak aspon to nesplachovat.
A tie vlozky, tiez nechapem, ze to niekto hodi do zachoda.

anonym_36f7bc
28. sep 2025

@anonym_autor máme žumpu, takže nebudeme si vlastnú žumpu zbytočne plniť, tekuté áno, tuhé do komunálu.

jeliz59
28. sep 2025

ja nic ani polievku.....polievku omáčku vylejem do sáčku do kosa(30L Sacok) zatvorim zahrčkam Sacok hodím do kosa.....,,😂

anonym_d24081
29. sep 2025
@katrin21

@dora281 nie upchatie rur ale cerpadlo zhori... motor... riesili sme to u nas, precerpavacka byvala odstavena a vytapalo nam pivnice... x krat sme videli na cerpadle namotane vlozky, plienky, handry alebo.vlhcene utierky.
Udrzbari povedali, ze toto je problem hlavne v novych stvrtiach, kde napr.mamicky utru babatko vlcenou a splachnu ju...ma sa hodit do plienky a do kosa...alebo len do kosa... ak uz babo nema plienky.. tam kde byvaju dochodcovia,toto neni...

Zeny umyvaju kupelnu ,kuchynu, utieraju prach, vsetko vlhcenymi....za mna kopec penazi v lufte, ale ked uz, tak aspon to nesplachovat.
A tie vlozky, tiez nechapem, ze to niekto hodi do zachoda.

@katrin21 na tie vložky sa tu raz obhajovala pani....resp. ona sa ani neobhajovala....to bolo sebavedomé vyhlásenie, že ona ich tam hádže a bude hádzať aj naďalej, lebo predsa nie je žiadna novodobá šibnutá ekologička 😂 😂 Good 👍
Predpokladám, že presne z podobných dôvodov sa raz v jednom najspodnejšom byte jednej bytovky valil dnu obsah kanalizácie cez sprchový kút 🙄

princezna_bosorka
29. sep 2025
@anonym_957a44

Tak taka polievka sa velmi dobre dava do kosa ci bio odpadu 🤷‍♀️ tekute zvysky logicky splachnem, tuhe idu do bio kosa. Aky konkretne mas s tym problem?

@anonym_957a44 tekutinu zliat do odtoku a huste do bioodpadu. Mastnou tekutinou ucpavas wc ruru. Dala by som ti to vycistit, ked vam budu vymienat stupacky

katrin21
29. sep 2025
@princezna_bosorka

@anonym_957a44 tekutinu zliat do odtoku a huste do bioodpadu. Mastnou tekutinou ucpavas wc ruru. Dala by som ti to vycistit, ked vam budu vymienat stupacky

@princezna_bosorka kuchynska rura odpadu ke uzsia a zanesie sa tukmi skor,ako ta zachodova

simona_racz
29. sep 2025

@anonym_autor predpokladám že to sú tie čo bývajú v činžiakoch. Tam niesu komposty. Takže tam jediné miesto je fakt len tá toaleta. Už začali aj na sídliská dávať koše na bio odpad, ale volať si výťah, ísť dole z 8 poschodia s jednou banánovou šupkou, je zložitejšie ako spláchnuť. V byte v koši to nechcú mať, lebo to začne zapáchať. To neni ako bežné smeti, že to môžte mať v koši viac dní, kým sa nenaplní. Aké riešenie by ste poradili tým, čo bývajú v činžiaku niekde na 5-8 poschodí?

anonym_cb08b3
29. sep 2025
@simona_racz

@anonym_autor predpokladám že to sú tie čo bývajú v činžiakoch. Tam niesu komposty. Takže tam jediné miesto je fakt len tá toaleta. Už začali aj na sídliská dávať koše na bio odpad, ale volať si výťah, ísť dole z 8 poschodia s jednou banánovou šupkou, je zložitejšie ako spláchnuť. V byte v koši to nechcú mať, lebo to začne zapáchať. To neni ako bežné smeti, že to môžte mať v koši viac dní, kým sa nenaplní. Aké riešenie by ste poradili tým, čo bývajú v činžiaku niekde na 5-8 poschodí?

@simona_racz banánové šupku splachnut?? 😂 ak to niekto robí mal.by sa dat vyšetriť...

simona_racz
29. sep 2025
@anonym_cb08b3

@simona_racz banánové šupku splachnut?? 😂 ak to niekto robí mal.by sa dat vyšetriť...

@anonym_cb08b3 to len príklad. Ja mám na to kompost… Len si predstavujem ludí čo žijú niekde na najvyššom poschodí činžiaka, a tí budú s každou blbosťou chodiť dole, čakať na výťah atď.?
Do záchoda sa nemá hádzať nič. Ani len vlhčené utierky a vložky. Nie to ešte jedlo. Čo tam chcú vykotiť nedojedneú večeru?

natalka13
30. sep 2025
@simona_racz

@simona_racz ty chodis do kompostu s 1 bananovou supkou alebo s ohryzkom z jablka? preco?

minenkaa
30. sep 2025
@simona_racz

@simona_racz ako prosim na bio odpad existujú sáčky a staci raz do dňa,ráno zoberiem sacok a hodím do kosa a ani za dva dni to nesmrdí ,staci mať uzatvárateľnú nádobu
Boha ľudia ,kde a ako vy žijete

0silvia0
30. sep 2025
@simona_racz

@simona_racz ja bývam v rodinnom dome a tiež nechodím s každou rozbitou vajcovou škrupinou na koniec záhrady do kompostu. Ono vieš, niekedy prší, niekedy je už tma, niekedy v lete horúco. Takže mám taký malý kýblik v kuchyni a keď idem von, tak ho vysypem. Tak isto to môžu robiť činžiakoví, buď kýblik, sáčok alebo tak nejak.

simca06022011
30. sep 2025
@simona_racz

@anonym_cb08b3 to len príklad. Ja mám na to kompost… Len si predstavujem ludí čo žijú niekde na najvyššom poschodí činžiaka, a tí budú s každou blbosťou chodiť dole, čakať na výťah atď.?
Do záchoda sa nemá hádzať nič. Ani len vlhčené utierky a vložky. Nie to ešte jedlo. Čo tam chcú vykotiť nedojedneú večeru?

@simona_racz nemusim si predstavovat, pol zivota som byvala v panelaku a tak ako aj v dome, aj tam sme hadzali smeti do kosa... a zaujimave, ze to bolo bezne, ziadny clovek nechodi s kuskom niecoho do kosa a ani to ak ma rozum nesplachuje... a nie nikomu smeti nesmrdia, kos zvacsa byva zavrety a bezne ho ludia ked chodia von z bytu vysypaju, tak aspon raz za dva dni. Ak napr. vedia ze tam maju maso a ine veci, bezne sa to vyhadzovalo este v ten den... kompost doma mam v nadobe na linke, vyhodim tak raz za den, ked umyvam kuchynu.. tiez nebezkam odnasat veci xkrat denne.

simca06022011
30. sep 2025

Ja sa nedivim, ze sa tolko plati za vsetko ak musia neustale riesit upchate cisticky a vsetko od sajrajtov co tam nemaju co robit. Proste nemaju a nie nerozlozia sa. to by museli byt rychlo rozpustne a to veru vobec nie su. Ani rozne vlhke utierky do zachoda nepatria, najma nie tie nepapierove, co su bezne napr. vlhcene na prach atd, co ludia hadzu do zachoda.. mala som tu cest vidiet ked to vytiahli zo zeme ako to zapchalo cerpadla nasledne namotalo na seba vsetok odpad z kanalizacie

aj google raz dva vyhodi: Do kanalizácie by ste nemali dávať vlhčené utierky, hygienické potreby, tuky, oleje, potraviny, stavebné materiály, plasty a iné nerozbitné predmety, pretože upchávajú potrubie a ničia čerpadlá. Na ochranu pred upchatím je dôležité používať sitká na dreze, tukové lapače a zvažovať inštaláciu drvičiek kuchynského odpadu a lapačov nečistôt
Ale tak je mi jasne, kym to ludia nemusia sami opravovat, hradit.. budu stale robit hluposti

blackcat8885
30. sep 2025

Zvyšok polievky delím teda vodu vylejem do drezu a to husté dam do bioodpadu, žiadny problém. Môj muž to niekedy splachne do wc za to sa hnevám, on je lenivý to takto oddeliť.
Bývame v byte mame kôš a kompostovatelne sáčky na bioodpad. Takže vyhodím podľa potreby niekoľko krát do týždňa.

alica110
30. sep 2025

A 💩 je čo? Nestrávené jedlo 🙀

dora281
Autor odpoveď zmazal
anonym_cb08b3
30. sep 2025
@alica110

A 💩 je čo? Nestrávené jedlo 🙀

@alica110 vo vode sa takmer uplne rozpadne... skus pouzit rozumcek

alica110
30. sep 2025
@anonym_cb08b3

@alica110 vo vode sa takmer uplne rozpadne... skus pouzit rozumcek

@anonym_cb08b3 Použi ho ty, skús to, nie je to tak ťažké

anonym_34639a
30. sep 2025
@alica110

@alica110 myši a potkany hovná nežerú, zato zvyškami potravy ich môžeš prilákať a to asi nechceš

senta_sofia
30. sep 2025

@anonym_autor podla mna to, ze by tam skoncilo aj tak po prechode traviacim traktom

anonym_cb08b3
30. sep 2025
@alica110

@alica110 ja som ho pouzila na rozdiel od teba :DD

alica110
30. sep 2025
@anonym_cb08b3

@alica110 ja som ho pouzila na rozdiel od teba :DD

@anonym_cb08b3 Ach, ty úbohý anonymko 😆