icon

Kam vyhadzovať plienky, keď bývame v rodinnom dome?

10. okt 2025

Ahojte ženy, určite nie som jediná s týmto problémom,tak verím, že sa tu nájde niekto, kto mi pomôže. Bývame v rodinnom dome. 3 dospelé osoby, jedno dieťa. Máme jeden kôš na komunálny odpad, ktorý vyhadzujú raz za 3 týždne. Často krát sa stane, že už ku koncu máme problém, že nemáme kam dávať smeti. No teraz nastáva ten najväčší problém. Čoskoro do rodiny pribudne miminko a neviem si predstaviť čo s tými plienkami. Nakoľko už teraz viem, že sa nám do tej jednej nádoby rozhodne nezmestí komunál + plienky.
Ako riešiť túto situáciu?

zuzana76
10. okt 2025

nam vynasaju raz za tyzden a mame ju plnu - 2 dospeli a dvaja teenageri a separujeme este aj, nechapem ako sa da vydrzat 3 tyzdne

maryetta
10. okt 2025

Hmmmm u nas vynasaju kazde 2tyzdne. Doma sme 2 a 4deti. Tiez plienky. A za 2tyzdne malo kedy mame ze plny. I ked jasne za 3tyzdne by to bolo asi akurat.

anonym_dd9b37
10. okt 2025

Skús sa spýtať na obecnom úrade ako to môžte riešiť. Nám napríklad chodia len raz mesačne a starosta vyhlásil aby sme si kúpili druhú nádobu alebo väčšiu ..alebo máme dávať vrecia ku košu čo si však neviem predstaviť, by to tu zver rozvláčila.

anonym_d44ffc
10. okt 2025

My mame 4 nádoby doma. Plasty, papier, bio a komunal. Komunal nám vynášajú zhruba 1xmesacne. Ale ešte sa nestalo že by sme mali zaplnený. Inak u nás v obci sa robí dosť osveta ohľadne separovania a naozaj do toho komunálnu reálne nemám čo dať.
U nás raz robili aj video. Zamestnanci obci a poslanci a pár dobrovoľníkov si dali vysypať smetiarske auto a v skafandroch triedili ten komunálny odpad a zistili že tam bolo asi 7% odpadu ktorý tam patrí. Vytriedili kôpku plastov, papiera, dokonca tam našli aj stavebný odpad
Podľa mňa keď ľudia naozaj budú separovať ako majú tak sa nemôže stat že ti to bude malo

terry658
10. okt 2025
@zuzanaam

@terry658 nejako si neviem predstaviť čo potom tvorí ten odpad, keď sa vyseparujú plasty, kovy, sklo, papier a organický odpad. Ostávajú plienky, vložky, občas opotrebené oblečenie a obuv. A veľké veci ako nábytok, koberce a pod. idú na zberný dvor, ale taký odpad nie je častý.

@zuzanaam máme psa takže skoro polka koša sú vykaly. Plienky malého. Špinavý plast, ktorý nemá ísť do plastov. Špinavý papier. Vreckovky. Staré pečivo. Staré oblečenie. Ostatné sa triedi.

tiezjedna
10. okt 2025
@anonym_autor

Samozrejme separujeme. Neviem či by mi prešlo, že kvôli jedinej domácnosti by chodili do dediny vynasat smeti mimo bežného rozvozu. Ale tak skúsim sa opýtať

@anonym_autor tak si kúpte dva smetiaky

simca06022011
10. okt 2025

treba vacsiu nadobu albeo dalsi kos. U nas napr neriesia kto kolko vytlaci von kosov. Osobne tiez zdielam nazor ze slabo separujete. Sme traja a ja za dva tyzdne ledva polovicu 120L nadoby naplnim. Chodia kazde dva tyzdne a triedeny raz za mesiac-dva,. CO by teda mna viac iritovalo by bol 3 tyzdnovy smrad kosa, najma v teple/lete. Ja mam este kontajner na firme, kde chodia raz za tyzden, ako sa poznam nosila by som to radsej tam :D
A nie urcite nebude chodit smetiar castejsie na dedinach, ved prave obce riesia aby co najmenej chodili. ANi sa neplati za odpad ako napr firmy vmestach maju, ze pridem a objednam nadobu aj ako casto = zaplatim. V obci sa vsetko riesi spolocne (ale myslim ze aj v meste obyvatelia si nenavyberaju..)

anonym_7e0284
10. okt 2025

Tiez rozmyslam ako mozte mat tolko odpadu.My sme doma piati, 3 deti a vyvazaju nam sice kazde 2 tyzdne,ale nadobu mame vzdy len poloprazdnu.

snowflakenel
10. okt 2025

U nas v obci davaju dalsiu nadobu na odpad v pripade novorodenca. Na rok.

snowflakenel
10. okt 2025
@anonym_7e0284

Tiez rozmyslam ako mozte mat tolko odpadu.My sme doma piati, 3 deti a vyvazaju nam sice kazde 2 tyzdne,ale nadobu mame vzdy len poloprazdnu.

@anonym_7e0284 Odpady sice separujeme, no nazbiera sa. Co sa da, dam do kompostera. V jednej odpadovej nadobe mame komunalny odpad, v druhej cisto plienky. Vyvazaju 1x za 14 dni.
Vyvazat by mohli aj castejsie, lebo ked je teplo, nemozeme sa zbavit chrobakov v popolniciach.....

anonym_b850e0
10. okt 2025

Vacsia nadoba. V nasej obci vynasaju raz za 4 tyzdne. Aktualne mame doma 15 mes a 2 mes, takze si vies predstavit co to je. 95% nasho komunalu su plienky, masaker.

marca12
10. okt 2025
@anonym_autor

Samozrejme separujeme. Neviem či by mi prešlo, že kvôli jedinej domácnosti by chodili do dediny vynasat smeti mimo bežného rozvozu. Ale tak skúsim sa opýtať

@anonym_autor Bud si kup vacsiu nadobu alebo este jednu,nech mate dve.

laila22
10. okt 2025
@greta2017

Neriesi sa to tak ze nahlasite ze potrebujete castejsie odvoz? Daju prislusnu nalepku, vy samozrejme zaplatite a budu vam vynasat kazdy tyzden...

@anonym_autor toto nemyslíš vážne... ? Rieši sa to tak, že si dokúpis ešte jednu smetnu nádobu na komunálny odpad. Nikto Ti nebude chodiť vyvážať smrti mimo zvozu...
@greta2017

henka123123
10. okt 2025

Nahlasit ze chcete aby vyvazali napr.kazdy 2hy tyzden 120 l nadobu alebo dat 240 l a 1x mesacne ako bude vam vyhovovat....ja som si nadstavila 1x tyzdenne 240 l nadobu...

zuzanaam
10. okt 2025
@terry658

@zuzanaam máme psa takže skoro polka koša sú vykaly. Plienky malého. Špinavý plast, ktorý nemá ísť do plastov. Špinavý papier. Vreckovky. Staré pečivo. Staré oblečenie. Ostatné sa triedi.

@terry658 mám dvoch psov a jednu mačku a v živote by mi nenapadlo hádzať výkaly do odpadkov. Kompostujem. Oddelene. Na hnojenie kvetov a stromov úplne bezproblémové.

vladuska20
10. okt 2025

Mame 2 popolnice a vzdy plne,vyvazaju 2krat do mesiaca.Teda ja osobne neseparujem,muz sa snazi,co to separovat.Aj plienky som davala normalne do kosa.Platime ale aj najvecsiu sumu za odpad,takze nech si separuje kazdy ako chce.Sused nas,ten nema odpad ziadny,vozi ho mame a jeho popolnicu nevysypaju.Clovek by si az myslel,ze tam nebyva nikto.Ale su tam 2ja a skoro kazdy den je tam dcera s dietatom.Takze odpad vytvarat musia.

chrobak7
10. okt 2025
@laila22

@anonym_autor toto nemyslíš vážne... ? Rieši sa to tak, že si dokúpis ešte jednu smetnu nádobu na komunálny odpad. Nikto Ti nebude chodiť vyvážať smrti mimo zvozu...
@greta2017

@laila22 Nemusíš niekoho odpoveď hneď znegovať a zhejtovať. To, že u vás sa to rieši tak, ako si popísala, neznamená, že to platí pre všetky mestá. Každé mesto si môže vlastným spôsobom riešiť odvoz komunálneho odpadu a určiť podmienky.

Napr. u nás v meste je to tiež tak, ako napísala greta2017 - nám odvážajú každý týždeň, ale keby sme zmenili frekvenciu, tak odvážajú len každý druhý týždeň. A nedávno dali na smetné nádoby čipy a vraj sa bude odpad vážiť a podľa toho fakturovať.

Takže spôsoby sú rôzne, treba sa informovať u miestneho prevádzkovateľa odpadového hospodárstva.

terry658
10. okt 2025
@zuzanaam

@terry658 mám dvoch psov a jednu mačku a v živote by mi nenapadlo hádzať výkaly do odpadkov. Kompostujem. Oddelene. Na hnojenie kvetov a stromov úplne bezproblémové.

@zuzanaam ja to nemám kde skladovať. Máme malý dvor a z každej strany susedov. Neviem si ani predstaviť ten smrad.

zuzanaam
10. okt 2025
@terry658

@zuzanaam ja to nemám kde skladovať. Máme malý dvor a z každej strany susedov. Neviem si ani predstaviť ten smrad.

@terry658 ja mám síce takmer pol hektára, ale o smrade nič neviem. Preložíš pokosenou trávou a tlie to pod ňou a po pár rokoch to vyzerá ako každý iný kompost. A ten nepáchne.

malapepka
10. okt 2025

Byvame v dome, je nas 2+2. Momentalne mame smeti za 2 tyzdne 1 vrecko z kuchyne odpad a 1 vrecko kupelna a detske izby. Takze 2 vrecia za 2 tyzdne. Uz som aj premyslala, ze nam staci asi vynasat raz mesacne. Separujeme.
Sleduj si, preco mate tak vela odpadu. Mozno ti to pomoze znizit objem a zmestia sa aj plienky.
Plus by som pytala vacsiu nadobu pripadne druhu nadobu. Nema ta tretia dospela osoba narok na smetiak?

banalu
10. okt 2025

@anonym_autor pozri si ci nemate pri tom pocte narok uz na 2 nadoby

nevenka
10. okt 2025
@chrobak7

@anonym_autor To vo vašej obci vynášajú smeti len raz za 3 týždne? Alebo len vy máte zaplatený odvoz raz za 3 týždne?

Keď produkujete viac smetí, treba zvýšiť počet odvozov za mesiac, alebo si doplatiť druhú smetnú nádobu. Alebo ako niekto spomenul vyššie - zaplatiť si väčšiu nádobu.

@chrobak7 no u nas to bolo raz za tyzden a po novom sa bili do hrude, ze nezvysili sme poplatky, ale odvoz smeti raz za 2 tyzdne spravili a to sme na skok od BB, vedla dedina, asi 200 metrov je uz mestska cast BB. Takze blizko. Nasi maju tiez odvoz raz za 2 tyzdne, raz za 3 je o hubu a este v lete. My sme siesti v dome, asi budeme kupovat vacsiu nadobu alebo este jednu mensiu. A vsetko, co sa da, kompostujeme, zvlast plasty, papier, je toho teda fakt dost aj tak 🤪

tulipanicek
10. okt 2025

Akú veľkú nádobu mate?

maury
11. okt 2025

My to iste riešime. U nás vyvážajú raz za mesiac a rieši sa to tak, že každú sobotu otvorený zberný dvor (na požiadanie aj v týždni) a tam to môžme zaniesť a vyhodiť do komunálu.

maury
11. okt 2025
@greta2017

Neriesi sa to tak ze nahlasite ze potrebujete castejsie odvoz? Daju prislusnu nalepku, vy samozrejme zaplatite a budu vam vynasat kazdy tyzden...

@greta2017 nepríde smetiarske auto len kvôli nim.

greta2017
11. okt 2025
@maury

@greta2017 nepríde smetiarske auto len kvôli nim.

@maury ano ano...ja som len z povodneho prispevku nevycitala ze byvaju na dedine kde to je tak pre kazdeho. Nemam s tym skusenost

niki78281
11. okt 2025

@anonym_autor my sme si zaobstarali väčší smetiak. Samozrejme tým väčšia daň za smeti.

anonym_fe836e
11. okt 2025

@anonym_autor u nás je to každý druhý týždeň. Aj tak to je málo. U nás je možnosť mať dve smetné nádoby (samozrejme platíme za ne cca 210€ ročne).

gelifil
11. okt 2025

prejdi na látkové

mariazatkova
11. okt 2025

@anonym_autor kúpiť ďalšiu nadobu. Môžte vyložiť aj dve naraz. Aspoň u nás v dedine to tak niektorí majú. U nás chodia raz za dve týždne smetiari