icon

Pokrytectvo v recyklácii. Prečo sa nevzdať plastov?

1. nov 2025

Kľúčové je dodržiavať pravidlá správneho triedenia odpadu v domácnostiach, napríklad oplachovať plastové fľaše a vyhýbať sa zbytočným plastom, čím sa znižuje celkové množstvo odpadu
a prideme na cintorin a zahadzeme ho plastom z ciny.

Strana
z3
anonym_2ef0e7
1. nov 2025

@anonym_autor a? Slovensko sa snaží šetriť plastsmi a v Číne majú u prdele...robíme to zbytočne sme príliš malá krajina

aurelia2000
1. nov 2025
@anonym_2ef0e7

@anonym_autor a? Slovensko sa snaží šetriť plastsmi a v Číne majú u prdele...robíme to zbytočne sme príliš malá krajina

@anonym_2ef0e7 Nerobíme to zbytočne. Svoju pôdu potrebujeme ochrániť.

anonym_2ef0e7
1. nov 2025
@aurelia2000

@anonym_2ef0e7 Nerobíme to zbytočne. Svoju pôdu potrebujeme ochrániť.

@aurelia2000 môžeš robiť čo chces keď politikom je to jedno a vojna je za rohom

isis234
1. nov 2025

Nedovážať plastové umelé kvety. Nekupovať ich.
Prírodu si musíme chrániť.
Aj mäso balené v plastoch. Reťazce ho prebaľujú vo svojich veľkoskladoch. Aj preto sú civilizačné choroby.

anonym_268231
1. nov 2025

No, kym budu plastove produkty dostupne a budu lacne, ludia to budu kupovat. Jednoduchsi clovek rozumie len zakazom alebo financnym postihom, nic ine ho netrapi a nejake ekologicke povedomie uz vobec nie, zial 🤷‍♀️

madeincssr
1. nov 2025
@anonym_2ef0e7

@anonym_2ef0e7 no hlavne (aj keby sa ti to zdalo zbytocne) vychovavame k tomu deti, vnucata, buduce generacie. A myslim, ze eko povedomie (v zmysle pomoct kde sa da, nechovat sa ako eko-chrapun) uz na casti mladych, aj ZS deti, vidno.
Ano, na tie cintoriny by to chcelo viac eko povedomia a najma viac vkusu. Ale mnohi ludia sa predbiehaju, kto viac, farebnejsie, gycovejsie...

anonym_2ef0e7
1. nov 2025
@madeincssr

@anonym_2ef0e7 no hlavne (aj keby sa ti to zdalo zbytocne) vychovavame k tomu deti, vnucata, buduce generacie. A myslim, ze eko povedomie (v zmysle pomoct kde sa da, nechovat sa ako eko-chrapun) uz na casti mladych, aj ZS deti, vidno.
Ano, na tie cintoriny by to chcelo viac eko povedomia a najma viac vkusu. Ale mnohi ludia sa predbiehaju, kto viac, farebnejsie, gycovejsie...

@madeincssr žiadne budúce generácie nebudú pôrodnosť je nízka

anonym_2a51b7
1. nov 2025

@anonym_autor niekto áno, niekto nie. Čo pozorujem ja poslednách rokoch, ke stále viac a viac živých kvetov na hroboch, lebo málokedy bývajú mrazy v tomto období a vence z čečiny sa objavujú stále viac, ako gýčové od Cíňancov. Ani už nepozorujem haldy na hroboch, často sa rodina zloží na jeden decentný veniec jednu, dve chryzantémy v črepníku.

mandzula
1. nov 2025

Podľa údajov mestských a obecných samospráv sa každoročne po Sviatku všetkých svätých z cintorínov odvezú tisíce ton odpadu. Napríklad v Bratislave ide o približne 1 500 až 2 000 ton odpadu, v Košiciach okolo 1 000 ton a v menších mestách ide o desiatky až stovky ton.

Až 80 percent tohto objemu tvorí zmes plastov – umelých kvetov, stúh a vencov. Zvyšok predstavuje bioodpad – vetvičky, živé kvety, mach či hlinu. V posledných rokoch však rastie aj množstvo elektroodpadu, a to najmä elektronických kahancov, ktoré obsahujú batérie, LED diódy a drobné elektronické obvody.

Áno, je to choré, na jednej strane nás budú terorizovať kukuričnými slamkami, na druhej sa deje toto. A k tomu pridajme každý rok tony nakúpených chujovín na Vianoce, Halloween a spol. Ľudia sú nepoučiteľní.

anonym_3c6b58
1. nov 2025

@anonym_autor vlani som si na stenu pridala vence z väčšiny tuje a susených kvetov a súpolia, dostala som samé negatívne komenty. Kvety si tiež pestujeme doma

majamat
1. nov 2025

vsetko je to ciastocne a jednostranne zemaranie na jednu vec, chyba komplexny pohlad na setrenie planety. planetu neusetrime, ak odburame 2 veci a ostatnym plytvame,c i nicime.

v obchodoch je kopec plastu na tovare a vsade okolo nas. vyrobcovia ani za svet vymysliet inieco ine, vlemi pobaleny je aj tovar, co pobaleny byt nemusi.

pocula som aj o takych praktickach, ze my triedime odpad a ked ho pozbieraju, daju ho dokopy, co s nim potom robia, to netusim.

co sa tyka oplachovania, pride mi to trochu an hlavu, lebo ak sa ma plast vyuzit,tka sa tak ci tak musi umyvat este aj ked sa spracuva. setrime planetu tym, ez triedime odpad,a le plytvame vodou - trosku od veci.

a co papier, sice neposkodzuje, ale likviduju sa koli nemu lesy,hoci sa tiez recikluje,a le stale sa pouziva vela nereciklovaneho papiera. tie kvanta dokumetov co sa vsade pisu, to je neskutocne. to kedysi nebolo.

a o poskodzovanie chemikaliami? to nikomu nevadi? a zacina sa to v domacnostiach - dezinfekcia vsetkeho od nabytku po pradlo. kedysi sa ani ruky nedezimfikovali a teraz?
rozne osviezovace, avivaze a podobne blbosti, len aby boolo vsetko dokonale chemickymi umelinami vyvonane.

zacal boom elektromobilov a solarnych panelov a nikto sa nepozrie co s tymto materialom po uplynuti ziivotnosti - bud to bude neikde vo svete zavadzat a hromadit sa ako odpad, alebo tie chemikalie co v tom su budu nicit planetu, ale vsak podme pouzivat elektromobil,a by sme planetu usetrili.

cele toto myslene je na hlavu. a urcite by sa dalo pokracovat. ked chceme neico zmenit, treba sa zamerat na zmeny vsetkymi smermi, nie jednym a na vsetkych urovnach, od taych najvyssie po tych co su na najnizej pozicii, lenlen aby si obycajny cloek utahoval opasok,a le tam hore sa plytva a vo velkom.

natalka13
1. nov 2025

Tiez nechapem tie gycove kvety na hroboch a ani umele vianocne stromceky a kazdy rok nove ozdoby kvoli inej farbe.

anonym_879043
1. nov 2025

Pozri pokiaľ mám kúpiť veniec živý ako som si napr kúpila na dvere a vydržal 1 mesiac stal 50€ a kúpiť plastový čo mám už 2 roky a jw v pohode tak nie je o čom…

marsmykkok
1. nov 2025

Sa nepototo, ste ako ovce doslova. Nie každý má cintorín za rohom, sú ľudia čo žijú v zahraničí alebo na druhom konci Slovenska a na hrob sa dostanú raz za rok a čo tam má byť rok na hrobe zvädnutá živá chryzanténa? Hlavne že tie isté moralistky kúpia potom každú blbosť v Pepcu plastovú alebo hračky plastové za 2 eurá pre deti v Action a deti majú toho toľko že sa s tým ani nehrajú, taký odpad nevadí, ale jeden umelý veniec na hrob raz za rok prekáža. A to píšem ako niekto čo doma nemá žiaden umelý kvet, mávam živý stromček, živý adventný veniec, proste nepáčia sa mi umelé kvety, ale nebudem ovca a hoci sa mi na hroboch viac páčia živé kvety alebo ihličie tolerujem aj ľudí čo tak často nechodia na hrob a dajú tam umelú ozdobu.

mandzula
1. nov 2025
@anonym_879043

Pozri pokiaľ mám kúpiť veniec živý ako som si napr kúpila na dvere a vydržal 1 mesiac stal 50€ a kúpiť plastový čo mám už 2 roky a jw v pohode tak nie je o čom…

@anonym_879043 Da sa este nekupit ziadny. Je to kazdeho osobna volba, ci chce alebo nechce prispiet k zbytocnemu odpadu.

mandzula
1. nov 2025
@marsmykkok

Sa nepototo, ste ako ovce doslova. Nie každý má cintorín za rohom, sú ľudia čo žijú v zahraničí alebo na druhom konci Slovenska a na hrob sa dostanú raz za rok a čo tam má byť rok na hrobe zvädnutá živá chryzanténa? Hlavne že tie isté moralistky kúpia potom každú blbosť v Pepcu plastovú alebo hračky plastové za 2 eurá pre deti v Action a deti majú toho toľko že sa s tým ani nehrajú, taký odpad nevadí, ale jeden umelý veniec na hrob raz za rok prekáža. A to píšem ako niekto čo doma nemá žiaden umelý kvet, mávam živý stromček, živý adventný veniec, proste nepáčia sa mi umelé kvety, ale nebudem ovca a hoci sa mi na hroboch viac páčia živé kvety alebo ihličie tolerujem aj ľudí čo tak často nechodia na hrob a dajú tam umelú ozdobu.

@marsmykkok ved toleruj, ine ti ani neostava, a bohuzial ani nam ostatnym, co na hroby nedavame nic. Mrtvenu je tu fakt jedno, no zit v zbytocnom odpade budu zivi. A aj umelina po roku na hrobe vyzera hrozne.

zuzana76
1. nov 2025

Treba zacat zit minimalisticky, prenastavit si svoje hodnoty. Nevyhadzovat len preto, ze to nie je uz top moderne, atd… nemenit ozdoby na stromcek kazdy rok, rozna vyzdoba ku vsetkym moznym sviatkom. Ked vidim to Pepco, Kik, Sinsay a co ja viem co este a vsetky tie umeliny, tak tiez si povzdychnem. Na hrob staci jeden zivy kvet v crepniku napr, alebo zivy veniec, netreba to prepchat. Ludia sa potom aj ohovaraju, ze kto co priniesol. Kahance kupujem zo skla, mam rada take male, nie tie ozrutne a gycovo vyzdobene, ale aj tie male maju ten poklop plastovy. Bohuzial, vacsina hrobov je uz zakryta, cize klasicke sviecky nehrozia, ale zase nemusi byt ten hrob prepchany kahancami. Ja sa snazim o ten minimalizmus.

zuzana76
1. nov 2025
@marsmykkok

@marsmykkok ja chapem aj ten pohlad, ano, ked hrob nie je dostupny, tak ok, da sa aj nieco z plastu, ale staci nieco decentne, ale je kopec ludi, co chodi na hrob casto, aj niekolkokrat tyzdenne a daju tam plastove.

marsmykkok
1. nov 2025
@zuzana76

@marsmykkok ja chapem aj ten pohlad, ano, ked hrob nie je dostupny, tak ok, da sa aj nieco z plastu, ale staci nieco decentne, ale je kopec ludi, co chodi na hrob casto, aj niekolkokrat tyzdenne a daju tam plastove.

@zuzana76 Tak ja si všímam že ľudia dávajú čoraz viac živé kvety, ale som názoru ži a nechaj žiť. Inak tie umelé kvety sa dostali do obľuby kedysi kvôli tomu, že bola zbytočnosť dať na hrob chryzantény, lebo si pamätám ako dieťa že už 1.11 sme na hroby chodili v zimných bundách a vo vetre snežilo, proste by tam ich dali 1.11 a 2.11 by boli zamrznuté. Teraz už ten november je miernejší a ľudia kupujú stále viac živé. A tie kahance, ja práve odporúčam veľké, máme na hrobe 3 veľké už viac ako 5 rokov a len dokupujeme náplne, tie malé sa pri prvom vetre rozbili a museli vyhodiť... Tie veľké odolajú vetru a môžeš ich mať na hrobe aj 10-15 rokov a len dokupovať náplne.

timea301196
1. nov 2025
@mandzula

@anonym_879043 Da sa este nekupit ziadny. Je to kazdeho osobna volba, ci chce alebo nechce prispiet k zbytocnemu odpadu.

@mandzula a preto ži a nechaj žiť. 🙂 keď je to každého osobná voľba. 🙂

mandzula
1. nov 2025
@timea301196

@mandzula a preto ži a nechaj žiť. 🙂 keď je to každého osobná voľba. 🙂

@timea301196 Ved nechavam, len vyslovujem svoj nazor a ten je taky, ze je to zbytocny odpad. Nehovorim to len ja, ale aj mnohe obce, je to proste fakt. A je na cloveku, ci k tomu prispeje alebo nie. Je smutne, ze mrtvi su dolezitejsi ako zivi, pritom si mrtvych mozno uctit a spomenut si na nich zapalenim jednej sviecky, nie tonami plastov.

anonym_4236ea
1. nov 2025

A ja som za to aby vyrobcovia riešili tento problem hlavne a nie kupujúci

anonym_4236ea
1. nov 2025
@anonym_4236ea

A ja som za to aby vyrobcovia riešili tento problem hlavne a nie kupujúci

@anonym_4236ea lebo teda ja osobne ten plast nevyrabam a nezarabam na ňom 😃

marsmykkok
1. nov 2025
@mandzula

@timea301196 Ved nechavam, len vyslovujem svoj nazor a ten je taky, ze je to zbytocny odpad. Nehovorim to len ja, ale aj mnohe obce, je to proste fakt. A je na cloveku, ci k tomu prispeje alebo nie. Je smutne, ze mrtvi su dolezitejsi ako zivi, pritom si mrtvych mozno uctit a spomenut si na nich zapalenim jednej sviecky, nie tonami plastov.

@mandzula A nemal by si človek vážiť aj históriu a predkov? Aký je rozdiel či si niekto kúpi gýčový umelý veniec na bránu alebo či si nekúpi na bránu a dá na hrob blízkemu? Máš nejaký nápad ako riešiť ak človek nemôže chodiť na hrob často a nechce aby bol prázdny? Pekné sú aj sošky na hrob, ale dobre vieme že tento národ je jedna zlodejská banda a ukradnú to z hrobu, preto potom človeku neostane nič iné len dať rovnakú lacnú plastovú kyticu ako zvyšok nech niekomu nepodáva paprče.

abbey1
1. nov 2025

Čakala som, kedy príde na koni téma cintorín a sviečky. Nemýlil som sa. Vcera som bola a 90% hrobov je pokrytých chryzantémami. Každý rok kupujem živú ikebanu, živý vianočný stromček a nie, nemám žiadne výčitky, že počas celého roka na cintoríne zápalim XY sviečok. Rovnako nemám výčitky, keď 5 krát ročne použijem plastovú slámku.

viestta
1. nov 2025
@anonym_2ef0e7

@aurelia2000 môžeš robiť čo chces keď politikom je to jedno a vojna je za rohom

@anonym_2ef0e7 ja chranimm prirodu pre seba a pre dalsie generacie Je mi u prdele ze to niektori nerobia, rozhodujem za seba a robim najlepsie ako viem. Mozem este inych motivovat aby to robili tiez, ale nie som z tych acohentisto, ktori sa budu vyhovarat na to, ze je to zbytocne, lebo henten toto, tamten hento
A o sa vyzdoby hrobov tyka, tak u nas su to zive kvety zo zahrady a jedna sviecka, tento rok sme kupili len naplne, ktore idu do pouzitch kahancov. (tak to mame dlhe roky)

mandzula
1. nov 2025
@marsmykkok

@mandzula A nemal by si človek vážiť aj históriu a predkov? Aký je rozdiel či si niekto kúpi gýčový umelý veniec na bránu alebo či si nekúpi na bránu a dá na hrob blízkemu? Máš nejaký nápad ako riešiť ak človek nemôže chodiť na hrob často a nechce aby bol prázdny? Pekné sú aj sošky na hrob, ale dobre vieme že tento národ je jedna zlodejská banda a ukradnú to z hrobu, preto potom človeku neostane nič iné len dať rovnakú lacnú plastovú kyticu ako zvyšok nech niekomu nepodáva paprče.

@marsmykkok mal by si vazit predkov, ale znamena vazit si natrepat na hrob plastove hluposti? Ja si nekupujem veniec ani na branu, ani na dvere, nikam. Nenakupujem blbosti ani v Tedi a spol. A hroby? Spolopnit, mas mini pomnicek, zapalis jednu sviecku a vybavene. A ked uz hrob existuje, mat ho upraveny a rovnako jedna sviecka.

mandzula
1. nov 2025

Ja mojim uz teraz hovorim, ze sa chcem nechat spopolnit, nech si ma aj na skrinu ci do presypacich hodin daju, ziadne drahe nahrobne kamene a ziadna cintorinova turistika. Spomenut si na mna mozu hocikedy pocas roka a aj doma ci v kaviarni. Uz mi to fakt bude sumafuk.

anonym_2f474d
1. nov 2025

Keď sa nedbá na plastový odpad dopadne to takto.

tramtada31
1. nov 2025

Podľa mna problem je, že sa na cintorínoch nerecykluje (minimálne sklo a bioodpad ako listy (naplnili sme 4 veľké tašky listov, ktoré sa museli hodit do kontajnera). A čo sa týka plastových kahancov, mne na konci dňa prídu lepsie terajšie solárne, elektronické, vydrzi to dlhsie, takze na konci dňa, sa nakupuje menej, lebo aj tie voskové sviece sú na konci dňa v plaste a musis ich každý deň menit

Strana
z3