icon

Výstavba veterných elektrární na Slovensku: Realita či hoax?

6. máj 2026

Ahojte podľa vás sa reálne idú budovať veterné elektrárne na Slovensku alebo je to nezmysel co sa šíri internetom? Vybehuje mi to ozaj už každý deň. Aký je váš názor? Je to ekologické alebo skôr škodlivé?

Strana
z2
inaemre
8. máj 2026

S vplyvom na vtactvo a zivotne prostredie suhlasim. U nas mame odrazu vela dravych vtakov ktori sem prisli odtial kde postavili turbiny.
No stale maju kam ist...ak sa to s poctom turbin neprezenie.
Na druhej strasne, ideme sa bavit o tom ake ekologicke je ziskavanie elektriny pomocou plynu?

anonym_0ea898
8. máj 2026
@inaemre

@anonym_953ae6 neviem o tom ze by sa niekde v Rakusku stavali turbiny blizko domov.
Zo zakona smie byt turbina postavena minimalne 1,5 km od domu.
Tak ak tetu oslepovala turbina ktora je 1,5km daleko tak ma asi iny problem. 😅🫣

@inaemre 1 km je minimum, predstav si mat 230m vysoku turbinu 1000m od domu

simca06022011
8. máj 2026
@inaemre

@anonym_953ae6 neviem o tom ze by sa niekde v Rakusku stavali turbiny blizko domov.
Zo zakona smie byt turbina postavena minimalne 1,5 km od domu.
Tak ak tetu oslepovala turbina ktora je 1,5km daleko tak ma asi iny problem. 😅🫣

@inaemre ano maju realne ludia problem s tym, su tam roviny atd, cize otrasy a hluk (infrazvuk) ti ludia citia... mozno sa stam treba nastahovat a uvidis, nie vo svojom okoli by som to veru nechcela

anonym_f1f0b0
8. máj 2026
@anonym_953ae6

ja by som vláde vôbec neverila,a že vyhlásia celé Slovensko za akceleračnú zónu,je možné.

@arek00 VŠETKY dotknuté obce to odmietli
@anonym_17229c Slovensko má nadbytok elektriny.
A tak si tú vrtuľu nechaj postaviť za barákom.

@anonym_953ae6 Slovensko nemá nadbytok elektriny, pozri si konkrétne dáta.
Blok v Jaslovskych Bohuniciach skončila minuly rok deklarovaná životnosť
Východne Slovensko - Volvo a us steel, nájdi predpokladáme hodnoty odberu po inovacii technológii.
Odpoja iné firmy, aby us steel mohol bežať?

Bohužiaľ nie sú dôležité vedomosti, ale stranícka príslušnosť. A hlavne, aby sa dala energetika rozkradnúť. Lietajú tam stovky miliónov eur

simca06022011
8. máj 2026

Osobne som proti vrtulkam. Je to absolutne nevhodne k obydliam aj do prirody kvoli hluku, otrasom a ohrozeniu vtactva (aj ked sa tvaria, ze moderne stroje nehucia, zastavuju ked ide krdel, nebudu tam kde su migracne trasy = no budu, nebudu sa pre jedneho vtaka zastavovat nikdy atd.. ludia sa stazuju na infrazvuk mimochodom, su na to niektori ludia citlivejsi ako iny). Rozne studie mi pridu pisane na objednavku, aby sa vrtule obhajili, ale v praxi mi to pride nepouzitelne . Navyse pri vysokom pocte turbin dochadza k ovplyvnovaniu vetrov a lokalnej klimy, co moze zmenit prudenie vzduchu a ovplyvnit kadeco dalsie (nebude to pripad par ks turbin, ale pri vyssom poste uz dochadza k "odoberaniu" tej energie z vetra).
Slovensko ma vdaka atomu jeden z najcistejsich mixov energie v EU, tak naco si nicit hory a lesy nestabilnym zdrojom? Vodne elektrarne nam uz dost poznacili rieky a toto je dalsi krok vedla. Svet nezachrani vrtula na slovenskom kopci. Je to ako u nas v BB s parkovanim – problem nevyriesi znicenie malej luky na sidlisku, kde sa pichne na beton par ks aut a ulice su nadalej plne, ale len poriadne parkovacie domy. Toto je rovnake, latat kade tade taketo opachy s prepacenim, miesto riadneho riesenia. V Cine buduju fotovoltaliku kade tade, u nas v mestach = haly, parkoviska = vsetko mohlo mat fotovolataliku a zasobovat bytovky, prevadzky.. aj tak tam tie velke strechy ploche su. Tam si treba brat na vychode priklad a nie tu v uz pomaly zaostalej europe. Keby sa zjednodusila okolo FVE byrokracia, mesta/stat by vedeli vyrazne finanncovat taketo budovanie na tych velkych objektoch, bolo by to podla mna lepsie riesenie ako vrtule.

anonym_d7eda7
8. máj 2026
@julish

@anonym_d7eda7 Presne! Presne v case kolapsu medzinarodneho mieroveho poriadku sa nadalej spoliehajme na jadro a plyn z Ruska a spalovanie odpadu, ved energeticku sebestacnost chcu len uchylaci a sektari cirkvi svateho ovzdusia 🙂 to len tn uchylnemu Bruselu vadi, ze na slovensku mame zvyseny vyskyt bronchialnej astmy a obstrukcnej choroby pluc u deti a starsich. To len uchyl chce zdravsi vzduch a cistu vodu

@julish veď si postav na záhrade aj desať a mňa s tým neotravuj. Veď čo bože, vyrubeme milióny stromov, napríklad Škótsko je nám žiarivým príkladom. Tam padlo 20 miliónov stromov, aby mohli postaviť krásne vrtulky. To je veľmi ekologické a nasledovania hodné ☝️🙄

julish
8. máj 2026
@inaemre

S vplyvom na vtactvo a zivotne prostredie suhlasim. U nas mame odrazu vela dravych vtakov ktori sem prisli odtial kde postavili turbiny.
No stale maju kam ist...ak sa to s poctom turbin neprezenie.
Na druhej strasne, ideme sa bavit o tom ake ekologicke je ziskavanie elektriny pomocou plynu?

@inaemre Vase drave vtactvo rozprava po nemecky?

petulda333
8. máj 2026
@anonym_953ae6

ja by som vláde vôbec neverila,a že vyhlásia celé Slovensko za akceleračnú zónu,je možné.

@arek00 VŠETKY dotknuté obce to odmietli
@anonym_17229c Slovensko má nadbytok elektriny.
A tak si tú vrtuľu nechaj postaviť za barákom.

@anonym_953ae6 obce odmietli,ale aj tak to schvalili (MI okres)

silvike
8. máj 2026
@petulda333

@anonym_953ae6 obce odmietli,ale aj tak to schvalili (MI okres)

@petulda333 To vazne to aj tak schvalili ? No vyborne. Tak potom naco cele tie diskusie co tu na vychode v MI a Strazskom boli ? A ked to esre aj obce odmietli ? A aj tak to schvalia...sila toto. Vsetko len fraska, divadlo, davno su veci zrejme podpisane.

petulda333
8. máj 2026
@silvike

@petulda333 To vazne to aj tak schvalili ? No vyborne. Tak potom naco cele tie diskusie co tu na vychode v MI a Strazskom boli ? A ked to esre aj obce odmietli ? A aj tak to schvalia...sila toto. Vsetko len fraska, divadlo, davno su veci zrejme podpisane.

@silvike vies co,hladam akurat ten prispevok a neviem ho najst. Bolo tam nieco v tom zmysle,ze aj napriek nesuhlasu a poslani podp.peticii od obcanov bola schvalena vystavba....ak sa mi to podari najst,pridam to sem.

Osobne sa k tomu neviem vyjadrit,ci je to v poriadku ci nie....

vroni
8. máj 2026
@julish

@inaemre Vase drave vtactvo rozprava po nemecky?

@julish, to bude lokálne. My sme v at, v časti, kde je turbin (esteticky) až priveľa a živote som nevidela toľko draveho vtáctva ako tu. Úplne bežne nám nad hlavou lietajú orly, jastraby či na patniku sedí znudený sokol a pozoruje auta (asi tak dve za hodinu). Netuším, ci neovládajú jazyk alebo články o škodlivosti turbín nečítali, ale evidentne ich nerušia. Ale aj srnky sú tu také blbé a kľudne korzuju pod turbinami.... Asi ich bude treba poslať na školenie na modrého koníka, nech sa dovzdelaju.... Jediná výhrada, ktorú voči ty vrtululam mám, je fakt, že sú neesteticke a zaberajú ornú pôdu.

inaemre
8. máj 2026
@vroni

@julish, to bude lokálne. My sme v at, v časti, kde je turbin (esteticky) až priveľa a živote som nevidela toľko draveho vtáctva ako tu. Úplne bežne nám nad hlavou lietajú orly, jastraby či na patniku sedí znudený sokol a pozoruje auta (asi tak dve za hodinu). Netuším, ci neovládajú jazyk alebo články o škodlivosti turbín nečítali, ale evidentne ich nerušia. Ale aj srnky sú tu také blbé a kľudne korzuju pod turbinami.... Asi ich bude treba poslať na školenie na modrého koníka, nech sa dovzdelaju.... Jediná výhrada, ktorú voči ty vrtululam mám, je fakt, že sú neesteticke a zaberajú ornú pôdu.

@vroni ja som si len vsimla ze ich je tu viac v posdlednych rokoch, tak je logocke ze sme prisli par km odtial kde je tych turbin viac.

Ja mam inak 3 km od domu 3 turbiny. Neboli ma hlava, dobre spim a ani ma slnko neoslepuje 😅

anonym_76e211
8. máj 2026
@julish

Konecne. Alternativne zdroje energie potrebujeme, to uz snad nikto nespochybnuje. A nie je to bez regulacie, ta je jasne stanovena, nestavaju sa v blizkosti obydli.

@julish iste, také Michalovce sú dosť ďaleko od teba, tak to neriešiš. Bola by si rovnako spokojná, keby si bývala v Michalovciach?

anonym_76e211
8. máj 2026
@anonym_0ea898

@inaemre 1 km je minimum, predstav si mat 230m vysoku turbinu 1000m od domu

@anonym_0ea898 1km? do práce mám 2km a každý deň chodím domov pešo. Veď to je nič.

julish
8. máj 2026
@anonym_76e211

@julish iste, také Michalovce sú dosť ďaleko od teba, tak to neriešiš. Bola by si rovnako spokojná, keby si bývala v Michalovciach?

@anonym_76e211 Ale my tu mame vrtul plno pri Bratislave. Len su postavene na rakuskej strane, vsimnes si ich z cesty, ked nahodou pojdes smerom na zapad…

vroni
8. máj 2026
@inaemre

@vroni ja som si len vsimla ze ich je tu viac v posdlednych rokoch, tak je logocke ze sme prisli par km odtial kde je tych turbin viac.

Ja mam inak 3 km od domu 3 turbiny. Neboli ma hlava, dobre spim a ani ma slnko neoslepuje 😅

@inaemre, my sme sa presťahovali pred rokom a pol. Dravé vtactvo sme si všimli skor ako turbíny 😁 Tiež ich máme cca 3 km od domu, ale kým nejdeme priamo okolo nich alebo v noci nesvieti a, tak ani neviem že tu dáke sú (a je ich tu naozaj veľa). Este kedysi tie staré vrtule tak divne bzucali, počula si to, keď si bola bezprostredne pri nich. Tieto nové sú úplne ticho. Aj pri silnejšom vetre je hlucnejsi strom na dvore než tieto obrovské potvory. Že to má vplyv na kolorit krajiny (a nie pozitívny), to je žiaľ pravda. Ale to takmer akákoľvek činnosť človeka takže za mňa radšej vrtule ako kilometre zabetónovanej pôdy kvôli ďalšiemu obchodnému centru. 🤷🏼‍♀️

zita44
8. máj 2026

@anonym_autor Na prvom mieste je otázka prečo potrebujú u nás budovať veterné parky a síce kvôli plánovaným dátovým centrám pre potreby energeticky náročnej umelej inteligencie na našom území. Je to smutné, že o nás bez nás, na úkor zdravia ľudí aj krajiny.

https://www.facebook.com/share/v/1EFdz5vSbF/
Pozri od 4:25 min

makodob
Včera o 06:01

@anonym_autor Je to pravda a sú plánované 2 veľké projekty na SR, myslím, že nikto by nechcel mať veterné turníny v blízkosti, nakoľko to narušuje všetko a celé fungovanie okolitej prírody a život človeka sa devastačne zmení,tu je dosť informácií:
https://www.zapravdu.sk
Ale vraj tie samotne dokumenty sú neplatné, lebo tie akceleračné zóny sa nevzťahujú na celé územie SR ako to je uvedené v odpore.

julish
Včera o 07:44
@makodob

@anonym_autor Je to pravda a sú plánované 2 veľké projekty na SR, myslím, že nikto by nechcel mať veterné turníny v blízkosti, nakoľko to narušuje všetko a celé fungovanie okolitej prírody a život človeka sa devastačne zmení,tu je dosť informácií:
https://www.zapravdu.sk
Ale vraj tie samotne dokumenty sú neplatné, lebo tie akceleračné zóny sa nevzťahujú na celé územie SR ako to je uvedené v odpore.

@makodob Treba sa pozriet na to, preco sa po rokoch fungovania veternych elektrarni inde zrazu v tej nasej rozpiltenej gubernii vyrojilo nejake Zapravdu a siri hoaxy a misinformacie. Vzdy sa treba pytat, kti z toho profituje? To nie su ochranari prirody, ale niekto, komu udrzatelne zdroje energie idu do kseftu… porozmyslaj

makodob
Včera o 09:25
@julish

@makodob Treba sa pozriet na to, preco sa po rokoch fungovania veternych elektrarni inde zrazu v tej nasej rozpiltenej gubernii vyrojilo nejake Zapravdu a siri hoaxy a misinformacie. Vzdy sa treba pytat, kti z toho profituje? To nie su ochranari prirody, ale niekto, komu udrzatelne zdroje energie idu do kseftu… porozmyslaj

@julish myslíš, že tí zapravdu sú skrytá ruka vlády? Ako tiež ma to napadlo, že to nebude čisté. Ja to rieším len par dní, takže nie som zorientovaná.

Strana
z2