icon

Ako získať priateľov a známych?

3. dec 2025

Ahojte, nejako, ani neviem ako, som na prahu 40tky ostala sama. S mužom som sa rozišla kvôli tomu, že bol mamičkár a nedalo sa s ním existovať aj keď som to skúšala roky a stálo ma to kopec nervov a sĺz. Moja naj kamoška sa odsťahovala mimo SVK a vídame sa 1x do roka. Druhý kamarát je pre istotu v Nemecku, tam sa kontakt prerušil. Jediná kamoška, ktorá mi tu zostala si založila pred rokmi rodinu (pochopiteľne), má 5 detí, psa, manžela, naozaj jej veľa času na mňa neostáva a ja ju chápem, kým mala dve deti, ešte to išlo, teraz už menej. Vôbec jej to nevyčítam, je to normálne.

Trávila som veľa času s mojou mamou, avšak prednedávnom zomrela. A tak sa cítim pochopiteľne osamelá. V práci pracujem tak, že v mojom meste mám iba dvoch kolegov mužov, obaja sú ženatí a majú deti. Ostatní kolegovia (väčšinou mladšie ženy) sú v iných častiach Slovenska. Bývam v maminom byte a teda susedov mám väčšinou 70+. Vychádzame spolu dobre, poznajú ma odmalička, ale na nejaké priateľstvá tu nevzniká priestor. Som skôr takej introvertnejšej a kľudnejšej povahy, nie som športovo zdatná a nejako nevyhľadávam miesta plné ľudí, radšej mám menšie skupinky, necítim sa dobre vo väčšej spoločnosti, nepijem, nefajčím, po nociach nebehám po kluboch a baroch.
Chodila som aj tancovať svojho času - avšak - nevyhovovalo mi to, necítila som sa tam vôbec dobre, zrejme nerada tancujem, neviem. Skúšala som sa zoznámiť cez FB s nejakými ženami/kamoškami na kávu, do kina, na prechádzku, ale napokon nič z toho nebolo. Najprv začala komunikácia, písali sme si, potom to išlo úplne do úzadia a prestali sme postupne. Ja som na to netlačila, ak som videla, že tam nie je záujem. Sebakriticky musím povedať, že som nezaujímavá - lebo chodím do práce, domov, do obchodu, upracem, navarím si, idem na prechádzku, pozriem si seriál, vyvenčím psa v útulku. To pre ľudí asi nie je dostatočne zaujímavé preto, aby so mnou chceli tráviť čas. Vianoce budem tráviť sama, už v poradí druhé za sebou, rovnako aj Silvestra. Keď som sa snažila zoznámiť s nejakým mužom, tak buď boli tak, čo mne nevyhovovali ( všetky úchylky sveta, žijúci s mamou, ženatí/zadaní, s deťmi v striedavej starostlivosti) alebo keď možno aj mali o mňa záujem, tak som ich asi odstrašila. Lebo minule sa ma jeden pýtal, s kým budem na Vianoce. Povedala som, že sama. Že prečo nie s rodinou, lebo ju nemám. Prečo nie s kamarátmi - lebo žiaľ nemám s kým byť a nemám veľa kamarátov - a tu sa logicky niekde odmlčal. Kto chce byť s niekým, kto nemá veľa kamarátov a nemá rodinu?

A pritom nevyzerám zle, mám dobrú prácu, zarobím slušne, som samostatná, mám vlastné bývanie, som vcelku vtipná, v hlave nemám prázdno.. ale nemám silné sociálne väzby - v minulosti boli (manžel, mamina, kamošky, kamoši apd). Dnes je to inak. Mám klamať, keď sa ma niekto opýta na rodinu a priateľov? Mám si vymýšľať, aký mám život, aká som zaneprázdnená, koľko ľudí mám okolo seba, aká som spoločenská? Keď to tak nie je?

Nie som úplne presvedčená o tom, že hľadám vzťah. Skôr len priateľov, ľudí, s ktorými budem môcť občas niekde vyjsť, pokecať, vypočuť si ich, oni mňa. Láske sa nebránim, nechávam tomu voľný priebeh.

Strana
z2
hipuska
3. dec 2025

Odkial si? Mam to podobne. Napis mi

autor
3. dec 2025
@hipuska

Odkial si? Mam to podobne. Napis mi

@hipuska som na opačnej strane Slovenska ...

martin_93
3. dec 2025

Viem ako sa cítiš, keďže som tiež trochu introvertna povaha a keď ľudia odídu zo života tak nie je ľahké získať nových. Hlavne aby si s tou osobou rozumela aj dlhšie je ťažké, zažil som to.
Taktiež podľa mňa nie je nič zle na takej domácej pohode keď to uprednostňuješ, len nie je veľa ľudí takých a potom inak na teba pozerá. Nebudeš sama v takom nastavení. Čo ostáva ? Možno ešte dať tomu šancu a skúsiť spoznať niekoho nového len ideálne podobného.

autor
3. dec 2025

Ešte jedna informácia, ktorú som zabudla napísať. Psíka do bytu nechcem, som alergik, skúšala som, aj psíka s vlasmi, ale žiaľ nedala som to zdravotne a musela som ho darovať do dobrých rúk, mačka detto. Ak by som bola v dome, psíka na dvore by som určite mala. Na turistiku nechodím, kľudne prechádzky okolo jazera, v prírode po rovinke ok, keď je na to počasie. Ale ako som písala, nie som práve ten športovo -turistiko - cyklistický typ. Ja som skôr káva, dobré jedlo, kino, divadlo, nejaká výstava, prechádzka, standup, besedy, stolové hry alebo hry všeobecne. Asi som umelecký kaviarenský povalač. Som si práve uvedomila.

arieska
3. dec 2025

skús sa zapísať na nejaký kurz (napríklad jazykový) alebo na cvičenie (nejaké skupinové, tam skôr nájdeš kamarátov ako v gyme 😀)

autor
3. dec 2025
@arieska

skús sa zapísať na nejaký kurz (napríklad jazykový) alebo na cvičenie (nejaké skupinové, tam skôr nájdeš kamarátov ako v gyme 😀)

@arieska ako som písala, ja na skupinové aktivity nie som, plus nie som športový typ. Keď som aj niekde bola, nepustila som sa len tak do reči a nenašla som si tam známych a nie to ešte priateľov. Do jazykovky chodím. Sme tam 5ti, čo je fajn. Dvaja ženatí muži, jedna mladá 18 ročná slečna s priateľom a ja. A lektor zahraničný. Väčšia skupina na učenie jazyka nemá zmysel.

struhanka
3. dec 2025

Keby si v príspevku napísala aj mesto, kde bývaš, je možné, že by sa tu ozvala nejaká žena, ktorá je z okolia.

cyberk
3. dec 2025

Ja sa necudujem, ze si sama. Tu ti hned prva napisala, ze je na tom podobne a ze odkial si a ty si odvrkla len Z opacnej strany slovenska….. a?? Vsak mas kopu casu nemas, co poriadne robit a vylety by ta zabili? Nie si vdacna ani za to malo, nezasluzis si vela. Mna si totalne znechutila tiez a necudujem sa, ze sa ti ludia pri pisani odvracaju chrbtom, ked si takato zatrpknuta.

autor
3. dec 2025
@struhanka

Keby si v príspevku napísala aj mesto, kde bývaš, je možné, že by sa tu ozvala nejaká žena, ktorá je z okolia.

@struhanka som z Košíc 🙂

autor
3. dec 2025
@cyberk

Ja sa necudujem, ze si sama. Tu ti hned prva napisala, ze je na tom podobne a ze odkial si a ty si odvrkla len Z opacnej strany slovenska….. a?? Vsak mas kopu casu nemas, co poriadne robit a vylety by ta zabili? Nie si vdacna ani za to malo, nezasluzis si vela. Mna si totalne znechutila tiez a necudujem sa, ze sa ti ludia pri pisani odvracaju chrbtom, ked si takato zatrpknuta.

@cyberk Ďakujem za názor 🙂.

martin_93
3. dec 2025

@anonym_autor ak by si chcela, napíš mi, tiež mi niekedy chýba spoločnosť po práci na prechádzku, porozprávať sa.

autor
Autor odpoveď zmazal
unicornlady
3. dec 2025

na facebooku je taká dosť veľká skupina, kde každý deň niekto napíše

volá sa "Parťáčka na výlet, kávu, dovolenku, wellness (skupina iba pre ženy)"

jumama
3. dec 2025

Skusila by som natvojom mieste hladat rozne kurzy - ked si umelecky orientovana, a ked si z Kosic, to urcite vela najdes.

autor
3. dec 2025
@unicornlady

na facebooku je taká dosť veľká skupina, kde každý deň niekto napíše

volá sa "Parťáčka na výlet, kávu, dovolenku, wellness (skupina iba pre ženy)"

@unicornlady áno som tam, tam som si písala s tromi babami, ale nejako nič z toho. Práve tam som sa pridala a nič. Jedna pani bola aj staršia, aj sme si vymenili pár správ, ale ona je tu iba na sezónu, potom cestuje preč a asi hľadala niekoho k sebe, čo s ňou pôjde pracovať do zahraničia. Dávala som tomu väčšie šance, ale ani sme sa s nikým nestretli.

autor
3. dec 2025
@martin_93

@anonym_autor ak by si chcela, napíš mi, tiež mi niekedy chýba spoločnosť po práci na prechádzku, porozprávať sa.

@martin_93 nevadí, že som staršia? O dosť staršia? Lebo ak je tvoj dátum narodenia 1993, tak ja som o viac ako dekádu staršia.

martin_93
3. dec 2025
@anonym_autor

@martin_93 nevadí, že som staršia? O dosť staršia? Lebo ak je tvoj dátum narodenia 1993, tak ja som o viac ako dekádu staršia.

@anonym_autor pre mňa vpohode, nie každý má nutkanie sa pozerať na druhú osobu len za účelom vzťahu a podobne, ako tiež introvertna povaha rád spoznám kohokoľvek ským si budem rozumieť, to je dôležité

zabka79
3. dec 2025

@anonym_autor si typ ktory potrebuje byt vedeny a osloveny niekym kto ma energie na rozdavanie. Urcite vies byt spolocenska v tej spravnej spolocnosti. Energeticke typy su bohuzial casto manipulatori ktory budu vnucovat nieco co nechces a az moc budu chciet zaujat miesto "veduceho". Na takych si daj pozor. Trochu mi to zavana aj nizkym sebavedomim hoci mozes byt aj pohladna zena. Kedze mas pocit ze si nezaujimava neodvazis sa oslovit ako prva...nechces skoncit odmietnuta tak radsej ani neskusas. Temy isli do stratena lebo tam nebola ta dynamika a posun dopredu, zostala nuda. Nie vsak preto ze si nudna ale preto ze spolocna energia nefungovala. Mozes vyzerat dobre ale vnutro je smutne a tak to vysielas naokolo. mozno tam bude aj depresia....

autor
3. dec 2025
@zabka79

@anonym_autor si typ ktory potrebuje byt vedeny a osloveny niekym kto ma energie na rozdavanie. Urcite vies byt spolocenska v tej spravnej spolocnosti. Energeticke typy su bohuzial casto manipulatori ktory budu vnucovat nieco co nechces a az moc budu chciet zaujat miesto "veduceho". Na takych si daj pozor. Trochu mi to zavana aj nizkym sebavedomim hoci mozes byt aj pohladna zena. Kedze mas pocit ze si nezaujimava neodvazis sa oslovit ako prva...nechces skoncit odmietnuta tak radsej ani neskusas. Temy isli do stratena lebo tam nebola ta dynamika a posun dopredu, zostala nuda. Nie vsak preto ze si nudna ale preto ze spolocna energia nefungovala. Mozes vyzerat dobre ale vnutro je smutne a tak to vysielas naokolo. mozno tam bude aj depresia....

@zabka79 no v sukromi som prave pomerne dominantna a vacsinou vediem ja, pripadne vo vztahu kamoska sme narovnako. Kedze u zien ocakavam aj ja urcitu formu zaujmu a aktivity, nevnucujem sa. Ak mi totiz zena napise ci ideme do divadla a posle mi link na predstavenie, ja jej napisem super, vyzera to dobre, ideme … a ona mi o tri dni pred napise, ze nemoze… tak co mam dodat? Napisala som ok, nic sa nedeje, vyberieme nieco ine, niekedy inokedy. Daj vediet kedy. Zacneme uvodnu komunikaciu, pricom mi povie, ze chce kamosku, ale najblizsie dva mesiace nebude mat cas, lebo rekonstruuje. Tak co na to dodat. Napisala som ok, tak nech to ide podla planu a nech sa ozve, ked bude mat priestor. Neviem co viac mam ja urobit. Tiez nie som typ, co sa bude vnucovat.

tululu
3. dec 2025

@anonym_autor Ja som z KE, volneho casu mam tiez pomenej, ale nemam nikoho volneho na muzea a galerie, ak by si obcas chcela ist. To sa da ukoncit dobrou kavou a raz za cas by to mohlo byt fajn 🙂

anonym_01b977
3. dec 2025

Ja hľadám tiež niekoho (nie vzťah), podobne aktivity ako autorka, okolie tt, ga, SC

anonym_055c49
3. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor si ma prahu 40ky, mozes byt max rocnik 85. ako mozes byt o viac ako dekadu starsia?

autor
3. dec 2025
@anonym_055c49

@anonym_autor si ma prahu 40ky, mozes byt max rocnik 85. ako mozes byt o viac ako dekadu starsia?

@anonym_055c49 som na prahu 40ty ostala sama.... lebo určité udalosti... To už bolo. Kde píšem, že teraz mám 40?

tarvika
3. dec 2025
@anonym_autor

@arieska ako som písala, ja na skupinové aktivity nie som, plus nie som športový typ. Keď som aj niekde bola, nepustila som sa len tak do reči a nenašla som si tam známych a nie to ešte priateľov. Do jazykovky chodím. Sme tam 5ti, čo je fajn. Dvaja ženatí muži, jedna mladá 18 ročná slečna s priateľom a ja. A lektor zahraničný. Väčšia skupina na učenie jazyka nemá zmysel.

@anonym_autor ak mas rada stolne hry, su kluby stolnych hier v mestach, aj vikendove akcie byvaju. Tam zozenies partiu kamosov raz dva. Orientovala by som sa teda na konicky a podla nich sa snazila najst si znamych.

autor
3. dec 2025
@tarvika

@anonym_autor ak mas rada stolne hry, su kluby stolnych hier v mestach, aj vikendove akcie byvaju. Tam zozenies partiu kamosov raz dva. Orientovala by som sa teda na konicky a podla nich sa snazila najst si znamych.

@tarvika hej, musím po niečom pozrieť. I keď by mi tam asi bolo trápne prísť samej. Vo všeobecnosti si myslím, že viac sa akceptuje spoločensky, ak chlap príde sám, menej ak žena. Ale len možno ja mám nejaké predsudky z roku pána...

tarvika
3. dec 2025
@anonym_autor

@tarvika hej, musím po niečom pozrieť. I keď by mi tam asi bolo trápne prísť samej. Vo všeobecnosti si myslím, že viac sa akceptuje spoločensky, ak chlap príde sám, menej ak žena. Ale len možno ja mám nejaké predsudky z roku pána...

@anonym_autor ja som bola dlhe roky bez partnera a na taketo akcie som chodila sama alebo s dcerou. pri spolocenskych hrach je prevaha chlapov nad zenami. A idu si nohy dolamat aby ti pomohli.

zabka79
3. dec 2025
@anonym_autor

@zabka79 no v sukromi som prave pomerne dominantna a vacsinou vediem ja, pripadne vo vztahu kamoska sme narovnako. Kedze u zien ocakavam aj ja urcitu formu zaujmu a aktivity, nevnucujem sa. Ak mi totiz zena napise ci ideme do divadla a posle mi link na predstavenie, ja jej napisem super, vyzera to dobre, ideme … a ona mi o tri dni pred napise, ze nemoze… tak co mam dodat? Napisala som ok, nic sa nedeje, vyberieme nieco ine, niekedy inokedy. Daj vediet kedy. Zacneme uvodnu komunikaciu, pricom mi povie, ze chce kamosku, ale najblizsie dva mesiace nebude mat cas, lebo rekonstruuje. Tak co na to dodat. Napisala som ok, tak nech to ide podla planu a nech sa ozve, ked bude mat priestor. Neviem co viac mam ja urobit. Tiez nie som typ, co sa bude vnucovat.

@anonym_autor tak vidis vobec som ta neodhadla 😀

unbeholfen
3. dec 2025
@anonym_autor

@hipuska som na opačnej strane Slovenska ...

@anonym_autor ta to z vychódu či skádzi? Však v utulku pohutor s ludzama. Aj mňa by to bavilo ale v našim mescu neni útulok.

autor
3. dec 2025
@unbeholfen

@anonym_autor ta to z vychódu či skádzi? Však v utulku pohutor s ludzama. Aj mňa by to bavilo ale v našim mescu neni útulok.

@unbeholfen tak nevieš po východniarsky v prvom rade. V útulku chodím so psíkmi, tak sa nechodím vykecávať s dobrovoľníkmi.

unbeholfen
3. dec 2025
@anonym_autor

@unbeholfen tak nevieš po východniarsky v prvom rade. V útulku chodím so psíkmi, tak sa nechodím vykecávať s dobrovoľníkmi.

@anonym_autor si z východu? Čo je opačný koniec republiky? Od Námestova je to východ lebo Námestovo je na severozápade. Alebo si z juhu? Aj to by pasovalo.

Strana
z2