Pracujte a cestujte - hľadám spoločníkov na dobrodružstvo
Ahojte už velmi dlho som nad touto myšlienkou uvažoval. Viem, že je to trochu komplikované, ale nie nemožné. Mam 25 rokov nemam ským alebo skôr nikomu sa nechce cestovat a pracovať. Myslim že zažitky su viac ako niečo vlastnit a byť neustale pod stresom v jednej krajine uvezneni s hypotekou na 40 rokov na krku a bať sa že jedneho dňa pride moment ked človek pride o pracu a tým padom všetko padne. Je to môj nazor, moje rozhodnutie. Je tu niekto, kto by chcel takto cestovať, bez ohladu na to, čo sa môže stat a byť jeden druhemu oporou napriklad aj vačšia skupina?
A keď ťa prestane baviť cestovanie, zdravie/ financie ti nedovolia chodiť hore dole po svete, nájdeš si partnerku, príde dieťa, potom čo ?
Kam sa vrátiš keď nebudeš nič mať vlastné, ani peniaze ?
To nie je že zážitky sú viac ako niečo vlastniť.
Dá sa aj vlastniť, aj cestovať.
A nie je to ani o tom, že ľudia nechcú cestovať a pracovať, je to o tom, že myslia na budúcnosť.
A keď ťa prestane baviť cestovanie, zdravie/ financie ti nedovolia chodiť hore dole po svete, nájdeš si partnerku, príde dieťa, potom čo ?
Kam sa vrátiš keď nebudeš nič mať vlastné, ani peniaze ?
To nie je že zážitky sú viac ako niečo vlastniť.
Dá sa aj vlastniť, aj cestovať.
A nie je to ani o tom, že ľudia nechcú cestovať a pracovať, je to o tom, že myslia na budúcnosť.
@maca1984 A ked ochorieš alebo niečo sa stane? Kto bude tu hypoteku platit? Ak maš pocit že 40-50rokov pracovat je fajn nech sa pači. Prva vec je že ja sa dôchodku nedožijem, druha je že nemaš istotu čo sa stane zajtra
Prečo by malo všetko padnúť, keď jedného dňa prídeš o prácu? Finančne gramotny človek má vytvorenú rezervu, z ktorej obdobie bez práce vykryje a život ide ďalej. A ty budeš mať v zahraničí stále prácu, z ktorej si budeš hradit cestovanie? V zahraničí máš oveľa menšie istoty ako máš tu. Pro tvojej predstave, co zarobím, precestujem.
@maca1984 A ked ochorieš alebo niečo sa stane? Kto bude tu hypoteku platit? Ak maš pocit že 40-50rokov pracovat je fajn nech sa pači. Prva vec je že ja sa dôchodku nedožijem, druha je že nemaš istotu čo sa stane zajtra
@anonym_autor hypotéku máme splatenú a keby nie, tak vždy sme mali a máme finančnú rezervu.
To tak človek rozumný má, že má dostatočne veľkú finančnú rezervu.
Ja ti drzim palce v tvojom sne. Len chcem povzbudit, ze chod kludne do toho aj sam. Svet je plny ludi, co kadejako cestuju. Si mlady, vyuzi to. Tiez som bola pred 30tkou par rokov vo svete a jedina moja starost bola nasetrit si na dalsie cestovanieu. Presne som sa riadila, ako pises. Treba zazit, vyskusat. To cloveka tak posunie, posilni. Majetky pridu aj potom.
Ale to ja ťa vôbec od toho neodrádzam.
Veď choď. To zvládneš aj sám, vždy všade niekoho spoznáš.
Ak je toto tvoj sen, bez myslenia na budúcnosť, choď. Sny si treba plniť. Len netreba " kydať " na iných, že nechcú neistotu.
Přesně tak, ty si chod, kam len chceš. Len nás nemusíš presviedčať o tom, že tu od roboty pokapeme.
@anonym_autor hypotéku máme splatenú a keby nie, tak vždy sme mali a máme finančnú rezervu.
To tak človek rozumný má, že má dostatočne veľkú finančnú rezervu.
@maca1984 Finančna rezerva s 1100€ platu no to teda hej mozno tak este spred 20 rokoch
@maca1984 Finančna rezerva s 1100€ platu no to teda hej mozno tak este spred 20 rokoch
@anonym_autor pozri, ja nemám v pláne ti tu nakladať. Napísala som ti svoj pohľad.
Ale ok, tak vyklop ako si to predstavuješ.
Cestovať a pracovať.
Na jednu sezónu pójdeš zbierať jablká do Talianska, presunieš sa na sezónu do Turecka robiť animátora, potom zasa do Grécka zbierať olivy atď ?
@anonym_autor preco cakas od niekoho aby ta drzal za rucicku a sprevadzal ta. Ak chces cestovat cestuj, ale neurazaj ostatnuch za zivotny styl, ktory si zvolili je to ich zivot a co z neho spravia alebo nespravia je ich vec. Uvedomujes si, ze v ramci eu, mas moznost sa v kazdej krajine legalne zamestnat, vybavis si potrebne nalezitosti a ides. Mozes byt, kazdych par mesiacov inde. Len si musis uvedomit, ze vsetko nieco sroji a potrebne financie si musis vediet zarobyt a vytvorit aj rezervu pre pripad, ze sa nieco po ... Inak ake jazyky ovladas ?
1. Na 40 rokov to nik hypo nedá 2. Prenájom stojí viac ako hypo 3. Keď ochorieš budeš mat pn 4. Pracovať 40-50 rokov je fajn, odvždy ľudia pracovali od detstva do smrti, od rána do noci, kým vládali, dnes sa pracuje menej

@anonym_autor ono nie je to len o tom, ze nikomu sa nechce. Ludia uvazuju triezvo. Ja som za zazitky aj cestovanie, ale uvedom si, ze ak platis prenajom, platis niekomu inemu, ak si platis hypoteku, platis ju sebe, a raz, ked uz nebudes pracovat a budes mat len dochodok, z ktoreho by si nebol schopny zaplatit prenajom, budes rad, ze mas hypo splatenu a mas vlastne byvanie. Dalsia alternativa je pockat par rokov, nasetrit na zaklad hypo, nieco kupit, prenajat to a splatka prenajmu ti splati splatku hypoteky, a ty mozes vyrazit s notebookom do sveta, byvanie sa ti bude splacat samo