icon

Ako sa zvyknúť na zubnú náhradu?

20. júl 2026

Máte prosím vás niekto zubnú náhradu ale len zopár zubov? ( Ja mám 3)
Ako s tym vlastne žiť? Ako často si to umývate? Spíte v tom? Alebo na noc vyberiete?
Kedy ste si na nu zvykli? Mne sa to pri jedení hýbe 🥺
Ja som od zubára odišla a na nič sa nespýtala, tak rýchlo som z tade utekala 😬

Strana
z2
autor
21. júl 2026
@sisska96

@anonym_autor veľa. Ja nemám ale v rodine majú a celý horný stál 16 000. Po jednom neviem

@minenkaa
@sisska96
😱😱😱 V Dubaji??? Alebo su to CZK? 😂😂

anonym_bd3acd
21. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_bd3acd super, ja som ju zakaždým vybrala, bala som sa, ze sa s ňou v noci zadusim 😆

@anonym_autor vypadáva ti? Ja som si bola medzernik vyzdvihnúť u zubného technika, ten mi všetko vysvetlil a u neho som skúšala rôzne možnosti vytiahnutia bez rúk (jazykom, podtlakom, ostatnými zubami ho ako keby vytlačiť) a pokiaľ sa mi nič z toho nepodarilo, čo sa mi nepodarilo tak s ňou mám spať. (Jedine nejakym lepkavým jedlom alebo žuvačkou ho vytiahnem)

madla60
21. júl 2026

@anonym_autor , mám vyberatelné - obidve. Robil mi ich technik - aj otlačky, sedela som pri ňom a on skúšal - brúsil, pridával. To sa nedá ani porovnať, keď to nasadí lekár. Aj takú som mala a sama som si to pribrusovala pilníkom na nechty - čo je na baterky. Spávam v nich, po každom jedle umývam, a ráno si ich dávam do hrnčeka s tabletkou, čo je na protézy a medzi tým sa osprchujem. Len jablka si musím krájať, rohlík mám problém odkúsut, teraz je kukurica - tak si ju musím krájať na malé kúsky, aby som ju uhryzla.

sisska96
21. júl 2026
@anonym_autor

@minenkaa
@sisska96
😱😱😱 V Dubaji??? Alebo su to CZK? 😂😂

@anonym_autor Tu na SK, a v Maďarsku

autor
21. júl 2026

Sama od seba nespadne ale ked jem tak cítim ze sa hýbe. Vyberam prstami.
Mne to robil zubár, nič nevysvetlil. Ale asi mu zavolám.

autor
21. júl 2026
@madla60

@anonym_autor , mám vyberatelné - obidve. Robil mi ich technik - aj otlačky, sedela som pri ňom a on skúšal - brúsil, pridával. To sa nedá ani porovnať, keď to nasadí lekár. Aj takú som mala a sama som si to pribrusovala pilníkom na nechty - čo je na baterky. Spávam v nich, po každom jedle umývam, a ráno si ich dávam do hrnčeka s tabletkou, čo je na protézy a medzi tým sa osprchujem. Len jablka si musím krájať, rohlík mám problém odkúsut, teraz je kukurica - tak si ju musím krájať na malé kúsky, aby som ju uhryzla.

@madla60 ako nevieš odkusnut? Ved za to si človek da umelé aby mohol jesť 🤔😏

anonym_13a0f3
21. júl 2026
@madla60

@madla60 mas nahradu vsetykych zubov? tu flexi protezu co je s plastom telovej farby?

madla60
21. júl 2026
@anonym_autor

@madla60 ako nevieš odkusnut? Ved za to si človek da umelé aby mohol jesť 🤔😏

@anonym_autor , nie sú také ostré, ako zuby svoje-ozajstné, a veľmi tlačiť pri kúsaní napr. rohlíka-jablka - to bolí, protéza tlačí, ale keď to nakrájam, potom už normálne žujem, s tým nie je problém.

anonym_13a0f3
21. júl 2026
@madla60

@anonym_autor , nie sú také ostré, ako zuby svoje-ozajstné, a veľmi tlačiť pri kúsaní napr. rohlíka-jablka - to bolí, protéza tlačí, ale keď to nakrájam, potom už normálne žujem, s tým nie je problém.

@madla60 mas tu flexi vyberatelnu akoby plast? a vsetky zuby ci len niektore a tam kde mas svoje, je vykroj?

madla60
21. júl 2026
@anonym_13a0f3

@madla60 mas nahradu vsetykych zubov? tu flexi protezu co je s plastom telovej farby?

@anonym_13a0f3 , jeden zub v zadu dole mám, to navrhol aj zubár, aby lepšie tá spodná držala. Protézu mám na všetky zuby. A áno, protéza je já ju vidím ružovú a v nej sú osadené zuby, pri rozprávaní nie je veľmi vidieť dasno.

anonym_13a0f3
22. júl 2026
@madla60

@anonym_13a0f3 , jeden zub v zadu dole mám, to navrhol aj zubár, aby lepšie tá spodná držala. Protézu mám na všetky zuby. A áno, protéza je já ju vidím ružovú a v nej sú osadené zuby, pri rozprávaní nie je veľmi vidieť dasno.

@madla60 mozem sa opytat ty mas teda tu fixnu?

madla60
22. júl 2026
@anonym_13a0f3

@madla60 mozem sa opytat ty mas teda tu fixnu?

@anonym_13a0f3 , nie. Vyberateľnú hornú aj dolnú, horná drží prisatá podlakom, spodnú viac menej drží ten jeden zub v zadu.

anonym_13a0f3
22. júl 2026
@madla60

@anonym_13a0f3 , nie. Vyberateľnú hornú aj dolnú, horná drží prisatá podlakom, spodnú viac menej drží ten jeden zub v zadu.

@madla60 mozem sa opytat kolko mas rokov? Ja len 40 no neviem si predstavit uz teraz mat protezu , aj ked ciastocnu ...Dasno si dlho na toto zvykalo? Tebe predtym naraz vytrhali zuby ci ako to, ze mas celu

madla60
22. júl 2026
@anonym_13a0f3

@madla60 mozem sa opytat kolko mas rokov? Ja len 40 no neviem si predstavit uz teraz mat protezu , aj ked ciastocnu ...Dasno si dlho na toto zvykalo? Tebe predtym naraz vytrhali zuby ci ako to, ze mas celu

@anonym_13a0f3 , teraz má 70, ale so zubami sa takto trápim viac ako 15 rokov, kvôli paradentóze. Po vytrhnutí hneď nasadili akože náhradnú protézu, aby sa ďasna prispôsobili, a asi po 6 mesiacov dali už lepšiu protézu. Vrchné predné vytrhli naraz, bočné som už mala postupne vytrhané. Spodné tiež na etapy, najprv bočné a potom všetky dolné predné. Ak môžeš, nedaj si vytrhať hlavne spodné všetky, aby držala protéza. A ak by si mala peniaze na implantát - ale tam je riziko, či to Tvoja kosť príjme. Alebo len mostíky, niektoré zuby zachrániť a ostatné riešiť s mostíkom.

anonym_13a0f3
22. júl 2026
@madla60

@anonym_13a0f3 , teraz má 70, ale so zubami sa takto trápim viac ako 15 rokov, kvôli paradentóze. Po vytrhnutí hneď nasadili akože náhradnú protézu, aby sa ďasna prispôsobili, a asi po 6 mesiacov dali už lepšiu protézu. Vrchné predné vytrhli naraz, bočné som už mala postupne vytrhané. Spodné tiež na etapy, najprv bočné a potom všetky dolné predné. Ak môžeš, nedaj si vytrhať hlavne spodné všetky, aby držala protéza. A ak by si mala peniaze na implantát - ale tam je riziko, či to Tvoja kosť príjme. Alebo len mostíky, niektoré zuby zachrániť a ostatné riešiť s mostíkom.

@madla60 mostiky tiez ziadne terno, ak zoberiem v uvahu ze straumatizuju zdrave zuby brusenim...

Strana
z2