Aký je stav chrupu Slovákov po 30-ke?
Dobry den,
Co si myslite v akom stave maju Slováci (od 30rokov vyssie) chrup? Ma vela ludi umele zuby, žaby, mostíky, implantáty? Chcem na tuto temu robit pracu v buducnosti v suvislosti sao stravou atd (nie som zubny odbor) a zaujima ma to. Kludne napiste anonymne vek a stav chrupu ( pocet plomb, mrtvych zubov, chybajucich, protezy atd). Dakujem
38 rokov - 4 stoličky sa mi zlomili počas 4 tehotenstiev dostal chrup na frak. Inak ma zubár chváli, že mám pekne zuby.
@anonym_autor ja mam zuby dost biedne, ale nie je to vidiet mam ich opravene, mam aj umele, v mojom okoli 30 plus a 40 plus maju snad vsetci uz nejake blomby a umele skor nie.
Pri tych cenach zubarov to bude skor bieda. Ked ma niekto ledva na najom a jedlo, nepojde dat za zub 300 eur.
@anonym_autor Ja mám 36 rokov, všetky zuby, chvalabohu, vybielené, dvakrát ročne dentálna hygiena, každý večer medzizubná kefka +ústna voda bez alkoholu…Občas denne 20 minút kloktám kokosový olej…
@anonym_autor mám 42rokov, už 12r.som bez kazu, bez kameňa. Každý rok ma Zubarka na preventivke pochváli 😀
55 r, 2 korunky. Vsetky zuby mam svoje, okrem jedneho zubu mudrosti, co robil sarapatu.
44rokov,za mlada pecateny, kazdych 6 mesiacov profi hygiena , prvych 30 rokov bez profi hygieny.
Vsetky zuby furt mam , jeden kanalik robili, plomby na zadnych . Ziadne korunky alebo pod
@anonym_autor juuj veľa ľudí nemá peniaze na zuby. Už som čítala že ľudia si dajú radšej vytrhnúť boľavé zuby ako platiť za liečenie zubov u zubára. Smutné je to.
@anonym_autor Mám 34 rokov. muž. Najviac ma trápi zubný kaz a kameň. Väčšinou mám ale zuby celkom dobré.
ja som po 40 moja zubarka od detsva bola stara komunosticka ..kt ked vrtala tak vrtala riadne a rad radom ... takze stolicky mam totalne v p...li.. predne super ... zial nie kazdy mal stastie na zubara a kedysi sme si ani nemali z coho vyberat ... ked bolel zub nebol ani scan na zuby ... bolel jeden? vyvrtala vsetky kym nasla kaz ..a postupne sa zub lamal ...
40+ , všetky osmičky vysekane z kosti . Inak mám všetky zuby , 2 plomby . Zuby rovné , biele . V podstate som so svojimi zubami zatiaľ spokojná .
53r. kvôli komplikáciám 3 zuby múdrosti museli ísť von, 2 mŕtve zuby, plomby neviem. Inak bez zásahov
50+, 1 korunka, 3 ext - 2 bez náhrady, zuboradie posunuté, 1 implant. kazy sanované. v 41 fix strojček.
muž 50+, 3 ext - 1 bez náhrady, 2 implant. kazy sanované.
moja mama 80, všetky zuby svoje, kazy sanované.
@anonym_autor myslím, že stačí trochu prečítať diskusie tu na MK a hneď zistíš, že ľudia majú zuby v dezolátnom stave, dokonca aj deti a čo je najhoršie, nemajú ani peniaze na to, aby to mohli adekvátne riešiť a problémy sa len nabaľujú. Nie je nič výnimočné, že 30+ už majú protézy alebo sú bez zubov, nie každý má na implantáty.
Ja mám 35 a zuby mám zdravé. Dokonca nemam ani jeden kaz, nikdy mi žiadna vŕtačka do ust nešla. Inak dentálna hygiena, 2x denne umývam. Klasická starostlivosť.
40+, 1plomba robená v 17rokoch, ostane mám zdravé. Doteraz ľutujem,že ma rodičia neviedli k čisteniu zubov už ako dieťa a mohla som to mať aj bez toho jedného zubu pokazeného. Brat, 45r má nejaké plomby, ale zuby svoje. Rodičia (60+) obaja vlastne zuby,mamina má dva vytrhnuté (na pohotovosti),inak ok, otec zadné stoličky má dve vytrhnuté lebo mu vyšli už tak že museli ísť von. Jedna dcéra zuby zdravé, pekne biele. Najmladšia má od narodenia kazy,už mliečne sme museli dať trhať, to je trápenie doteraz s každým jedným zubom .
30+ a mam par plomb, inak vsetky zuby moje a zive. Mne sa ale velmi kazy nerobia, naposledy pred 3 rokmi, na to, ze sa o zuby extra nestaram... priznavam, velakrat si ich vecer nevycistim. Asi su odolne 🤷🏻♀️ ale pijem len cistu vodu a nemame deti, takze ma nepoznacilo tehotenstvo/dojcenie, mozno je to aj tym. Vela mojich kamosiek s predtym bezproblemovymi zubami po detoch place...
Inak za najvacsie klamstvo medzi matkami co sa teraz pretlaca povazujem to, ze materske mlieko nekazi zuby. Ako kazde ine mlieko obsahuje laktozu cize cukor a ked sa dieta pred spanim napije a ani sa mu nevyplachnu usta (o cisteni asi uz sa ani neda hovorit pri zaspatom), tak bakterie maju do rana doslova mejdan.
43 rokov ....od 18 nemám vlastné zuby, odumreli kvôli ožiarom na oblasť hlavy....mám len pár koruniek (predné zuby) z pred 20 rokov, nie komplet chrup, nemôžem si to dovoliť...
Inak ja som bola v Tom že mám tiež super zuby, dr ma chválila a prešla som kvôli sťahovaniu k inému a samé kazy 🙂 pôvodná mi vôbec nerobila RTG snímky
60 rokov, zuby odumreté a mnohé polámané a opotrebené. Odhad ceny za kompletné implantáty je od 30 tisíc.
Mám 32 a zatiaľ všetky zuby. Čakajú ma extrakcie zubov mudrosti ale len preto ze nerastú správne ale sú akoby položené. Plombu mám na 4 zadných zuboch. Viem o nejakých malých medzizubných kazoch, ktore len nedávno objavil Dr. Na RTG. Dôvod, kvôli ktorému ma veľa ľudí zle zuby je asi aj cena, keďže v BA som za plombu platila 170€ a za preventivku 70 + 30 rtg.
Mám 48 r a už mám tretie zuby, ak rátam mliečne a trvalé tak potom piate.
Nepáčila sa mi sklovina tak mi Dr zuby obrúsil a dal kovokeramiku.
Dnes by sa to dalo vybieliť zrejme, ale vtedy som o tom nevedela.
Keramika mi praskala, vydržalo to asi 6 rokov, potom začali zirkóny, tak som išla do toho.
Pod zirkónovými sa mi asi za 5 rokov pokazili zuby, niektoré sa nedali zachrániť, tak mám na zadných implantáty a zasa komplet nový chrup.
Šetrím na šieste pre istotu🙄
@anonym_autor tak v tridsiatke som nemala žiaden mŕtvy zub, za to 2 mostíky od 2-5 aj v pravo aj v ľavo, skrz jednu vec nikdy som nemala stále 3ky ani4ky, len brutál velké medzery.. koľko som mala plomby v 30 je netuším, ale za 2 roky dve trhu spravilo svoje a vtedy sa mi každú chvíľu kazili zuby. Teraz po 50ke už viac ako polovica a jeden mŕtvy zub
Tak ja po 40 tke, zuby mám všetky a zdravé, žiadny kaz ani plomba. Jedine krivé spodné zuby☹

Ahoj, tak ja mam 30+ a zuby mam fajn, zatial vsetky 😂 okrem osmiciek. Plomby mam tri. Inak zjadne chybajuce, ani mrtve zuby, ani nic podobne. A znami/kamarati/rodina su na tom rovnako