icon

Peňaženka zdravia VŠZP: Ako riešiť preplatenie dentálnej hygieny?

malulienka
24. sep 2026

Ahojte
Do aplikacie som zažiadala o preplatenie dentálnej hygieny.
Ale prišlo mi upozornenie, že tento zdrav.výkon ešte nebol vykázaný lekárom.
Mám ešte čakať, alwbo rovno volať zubárovi? Nenahadzujú to do systému až na konci mesiaca? Ešte sa mi to doposiaľ nestalo, resp.nebenovala som tomu pozornosť hneď.
Dentálna bola tento týždeň.
Ďakujem za radu vopred😉

zuzacka16
•
24. sep 2026

záleží od lekára, ja som si takto dávala preplácať cytológiu a gynekologička to nahodila až o 2 mesiace po mojej návšteve, nevolala som jej, proste som počkala, myslím že pol roka na to majú alebo tak nejak..

katarinaba
•
24. sep 2026

treba pockat, ziadost je stale otvorena, cakaju, kym doktor ukon nenahra
inak neviem preco, aj mne a detom to nahrali az po dvoch mesiacoch, toto mi ziadny iny lekar nerobi. Ja som dokonca do tej kliniky volala, kedy to laskavo nahraju, lebo cakam na schvalenie a uz mi pisali z poistovne

chrobak7
•
24. sep 2026

@malulienka Je to logické. Lekár vykazuje poskytnutú zdravotnú starostlivosť do 8. dňa po skončení mesiaca. ZP má 30 dní na spracovanie a úhradu faktúry. Až po úhrade faktúry to aplikácia (peňaženka zdravia) "vidí", že to bolo realizované.

Takže naozaj môžu prebehnúť aj 2 mesiace, kým sa to objaví v peňaženke zdravia a tá to spracuje.

Inak peňaženka zdravia má plne automatizované spracovanie, ľudský zásah je minimálny. Preto je lepšie dávať si preplatiť niektoré úkony až po nejakom mesiaci - dvoch. Ak to dáš hneď a je to naviazané na vykázanú zdravotnú starostlivosť, tak sa môže stať, že aplikácia to zamietne.

anonym_699d84
•
24. sep 2026

@malulienka mozno to nenahodi nikdy a tebe to poustovna neuhradi

chrobak7
•
24. sep 2026
@anonym_699d84

@malulienka mozno to nenahodi nikdy a tebe to poustovna neuhradi

@anonym_699d84 Ak mu časť prepláca zdravotná poisťovňa, tak mi ver, že to nahodí. Nenechá si ujsť nejakých pár desiatok €.

anonym_699d84
•
24. sep 2026
@chrobak7

@anonym_699d84 Ak mu časť prepláca zdravotná poisťovňa, tak mi ver, že to nahodí. Nenechá si ujsť nejakých pár desiatok €.

@chrobak7 Mne nenahodil, lebo sa mu to neoplati.

alma34
•
24. sep 2026

Sú tu dve,, reprezentantky VŠZP" čo tu píšu slohové práce, skús pohľadať ja ich mám zablokované mali by ti vedieť presne povedať koľko máš čakať a ako postupovať, aj keď poisťovni chýba vykázaný výkon snáď by mala poistovňa osloviť lekára nie to hodiť na pacienta nech si to rieši.

lukbe
•
24. sep 2026

Kým prídem od zubára, uz to tam mam, hneď mi to prejde.

pixie
•
24. sep 2026

Ahoj, neviem ti povedať akým systémom evidujú zubári svoje úkony v poisťovniach.
Ja to nahodím do peňaženky zdravia väčšinou v ten deň, aby som nezabudla. Príde mi informácia o tom, že ju zaevidovali. Priblizne do mesiaca mi prisla sprava, ze moja ziadost bola schvalena a pridu mi peniaze.
Ja by som na tvojom mieste kontaktovala zubnu ordinaciu, za jeden telefonát nič nedáš a budeš vedieť na čom si. Myslím si, že ak máš takú skúsenosť, ako píšeš, že sa ti to ešte nestalo, tak by si sa mala ozvať.
#spolupraca

dada011
•
24. sep 2026

Záleží od zubára, ja som mala preventívku urobenu december 2025 a nahodil mi to až v apríli 2026 na apelovanie, keďže mi penaženka nemohla preplácať úkony, ak jej vykazovalo nezrealizovanú prehliadku.

darktemplar999
•
29. sep 2026

V aplikacii mate pri tej žiadosti možnosť nahrať dokumenty, treba vypytať od zubara potvrdenie o výkone, sfotiť a priložiť ho tam. (vyslovene vám to písali pri žiadosti, že to mate doložiť aby ste to urychlili). Tým sa eliminuje čakanie na výkaz od lekára. Ja som tak nahadzoval preventívu, lebo som vedel, ze to potrva kym im to tam dojde. Uz mam v stave schválena aj keď preventívku v absolvovaných preventivach doteraz nezobrazuje. Skôr ma zaujíma či už niekomu prišla aj realne úhrada, čo vám schválili v septembri.

malulienka
autor
•
29. sep 2026
@darktemplar999

V aplikacii mate pri tej žiadosti možnosť nahrať dokumenty, treba vypytať od zubara potvrdenie o výkone, sfotiť a priložiť ho tam. (vyslovene vám to písali pri žiadosti, že to mate doložiť aby ste to urychlili). Tým sa eliminuje čakanie na výkaz od lekára. Ja som tak nahadzoval preventívu, lebo som vedel, ze to potrva kym im to tam dojde. Uz mam v stave schválena aj keď preventívku v absolvovaných preventivach doteraz nezobrazuje. Skôr ma zaujíma či už niekomu prišla aj realne úhrada, čo vám schválili v septembri.

@darktemplar999 potvrdenie faktúru o výkone som hneď automaticky so žiadosťou poslala,tak ako vždy a aj napriek tomu mi to vypisalo.Už som to riešila so zubárom, že sa na to pozrú.Tak uvidím, kedy to bude schválené.

darktemplar999
•
30. sep 2026

nemyslel som faktúru o výkone, ale je na to take osobitne potvrdenie, niečo ako keď do práce, maš tam pečiatku od lekara že si to absolvovala ten výkon. Faktúra je o platbe a to je pre nich iné (ja viem nedáva logiku ale byrokracia u nich to vyžaduje)

darktemplar999
•
30. sep 2026

Dnes posledný deň, tak ti držím prsty nech to schvalia. Ideálne im ešte zavolať do všzp, že čo im maš dať aby to bolo schvalene.