Trhanie osmičiek: Skúsenosti a rady pred zákrokom
Ahojte 🙂 viem, že týchto diskusii tu bolo veľa a aj som veľa prečítala (stres😅) ale zaujímajú ma vaše osobné a aktuálne, dobré a asi aj tie zlé skúsenosti 🫣 čaká ma trhanie všetkých 4… v utorok idem na prvú-18 (v pravo hore), čítala som, že tie horné sú “jednoduchšie” viem, nie je to pravidlo. Zubárka mi chcela dať von všetky 4 naraz, chvíľu som zvažovala, ale keďže mám pred tým ešte rešpekt a potrebujem pri deťoch fungovať na 110%, rozhodla som sa, že ich dám von postupne. 3 mi označila ako chirurgickú extrakciu a 1 ako komplikovanú chirurgickú extrakciu. 18,25,48 mám čiastočne prerezané, respektíve mám nad ďasnom tak dva kopčeky z každej a zároveň 48 “leží”, 38 mám prerezanú celú, ale naklonenú mierne smerom k jazyku. Mali ste to niektorá podobne? Alebo ako ste to vnímali vy? Vyberanie? Hojenie? Ako u vás prebiehala extrakcia? Asi má zaujima všetko čo sa toho týka, nech viem, čo vsetko sa môže stať a ako to môže rôzne prebiehať. 🫣 čo myslíte, po 18ke by bolo rozumné pokračovať ktorou? Chcela som dať von 48, keďže to je na tej strane, ale zároveň má desí to “komplikovaná”, tak zvažujem, či nebude lepšie ju nechať na koniec
1.osmicka-trhanie v pohode, jeden intenzivna bolest, 3 dni opuch bez bolest (vlavo hore)
2.osmicka-za 3 hodiny som nevedela, ze mi nieco robili (vlavo dolu)
3.osmicka- trafeny trojklanny nerv. Uz 2 roky si necitim malu cast brady…inak ok (vpravo dolu)
4.osmicka-trhanie bez problemov. Ale, nastala mi tak tzv.komunikacia. Cize sa mi to nezavrelo, zapalili sa mi prinosove dutiny. 2 atb nezabrali. Dutiny boli plne hnisu a hlienu. Skoncila som na operacnom stole, kde mi to endoskopicky museli vycistit…. 🤷♀️
Tolko moja skusenost 😂😂😂😂
Ja mam prec obe na lavej strane. Chcela som naraz, ale ze lepsie je postupne, tak mi vybral najprv vlavo dole, ta bola trošku vonku, dostala som lieky na bolest a atb, ale nebolelo ma to nijak extra, asi 3 dni som brala tie lieky na bolest. O mesiac mi trhal vlavo hore, ta nebola prerezana vôbec a tlacila na vedlajsi zub, takze tam aj rezal aj sil. Tu som uz nedostala atb ani lieky na bolest, ale tiez to bolo ok, bolest tiez tak 3 dni a davala som si lieky co mi predpisal predtym (nimesil prasok, inak zabrali super rychlo, za 5 minut som o bolesti ani nevedela).. steh mi vypadol asi na 4. den
Takisto mám dobrovoľne všetky 4 osmičky vonku (z dôvodu strojčeka, rástli mi tiež do rôznych smerov, nechcela som, aby mi ostatné zuby potom posúvali). Začnem ale druhou až štvrtou extrakciou, úplne bez problémov, na druhý deň som nič necítila, v ten deň len nepríjemný pocit, ale normálne som fungovala. Zato prvá, ojooj, bola to chirurgická extrakcia, kedy mi to vysekávali dlátom. Ten zub mi rástol do sedmičky, vyslovene vonku bol ten kúsok z neho (hrbolček), tu v okolí mi to ani nikto nevedel urobiť, musela som ísť do Martina. Za mňa najhorší zážitok, neviem ale, či ti toto úplne pomôže 🤷🏼♀️🫠 áno, napichajú ti to, ale to je taký extrémny tlak na sánku, že človek si to nevie ani predstaviť. Dostala som hneď atb, hojilo sa v poriadku. Cca dva mesiace ale trvalo, kým som bola 100% ok ako predtým. Prvé dva týždne som mala tak stuhnutú bolestivú sánku, že som tam ledva vopchala kavovú lyžičku s výživou. Postupne sa to cvičením uvoľňovalo. Hlavu som mala opuchom dva krát tak veľkú 😁 ešte potom “problém” bol vyberanie stehov (ja som nemala tie, ktoré sa samé vstrebú), a to bol taktiež zážitok - asi týždeň po samotnom zákroku, a to akoby ti opäť celú tú citlivú ranu otvorili nanovo. Takže moje rady pri tej komplikovanej sú: nepočítaj s tým, že týždeň (min. tie prvé dni) budeš normálne fungovať, nebudeš jesť a budeš na tbl od bolesti, spi na vyvýšenom (vyslovene v takmer sede), zaobstaraj si stráženie, a veeeeľa detskej výživy. 🙈 dúfam, že som ťa veľmi nevystrašila, ale všetko sa dá zvládnuť. Ja som si po tejto skúsenosti išla dať aj tie ostatné vybrať, a už mám do konca života pokoj. Držím palce!
@sabbub a nerozhodne o tom lekár? .... To má byť ako tvoja voľba? ... určite nie všetky naraz, to nezvládneš ani ty , ani doktor, u nás trhá max. po dva zuby, a toto sú stoličky, to bude náročné..ale - žiadna panika, dajto po jednom, lepšie sa bude hojiť😊🍀
Mne vyberali všetky 4 osmičky naraz, z toho 2 "vysekávania", kedže ešte neboli prerezané (avšak bola som v umelom spánku). Ostali mi dve diery po trhaní a 2 zašívané diery po vybraní neprerezaných zubov. Hojenie prebiehalo úplne bez problémov (a to som fajčiar).
Takisto mám dobrovoľne všetky 4 osmičky vonku (z dôvodu strojčeka, rástli mi tiež do rôznych smerov, nechcela som, aby mi ostatné zuby potom posúvali). Začnem ale druhou až štvrtou extrakciou, úplne bez problémov, na druhý deň som nič necítila, v ten deň len nepríjemný pocit, ale normálne som fungovala. Zato prvá, ojooj, bola to chirurgická extrakcia, kedy mi to vysekávali dlátom. Ten zub mi rástol do sedmičky, vyslovene vonku bol ten kúsok z neho (hrbolček), tu v okolí mi to ani nikto nevedel urobiť, musela som ísť do Martina. Za mňa najhorší zážitok, neviem ale, či ti toto úplne pomôže 🤷🏼♀️🫠 áno, napichajú ti to, ale to je taký extrémny tlak na sánku, že človek si to nevie ani predstaviť. Dostala som hneď atb, hojilo sa v poriadku. Cca dva mesiace ale trvalo, kým som bola 100% ok ako predtým. Prvé dva týždne som mala tak stuhnutú bolestivú sánku, že som tam ledva vopchala kavovú lyžičku s výživou. Postupne sa to cvičením uvoľňovalo. Hlavu som mala opuchom dva krát tak veľkú 😁 ešte potom “problém” bol vyberanie stehov (ja som nemala tie, ktoré sa samé vstrebú), a to bol taktiež zážitok - asi týždeň po samotnom zákroku, a to akoby ti opäť celú tú citlivú ranu otvorili nanovo. Takže moje rady pri tej komplikovanej sú: nepočítaj s tým, že týždeň (min. tie prvé dni) budeš normálne fungovať, nebudeš jesť a budeš na tbl od bolesti, spi na vyvýšenom (vyslovene v takmer sede), zaobstaraj si stráženie, a veeeeľa detskej výživy. 🙈 dúfam, že som ťa veľmi nevystrašila, ale všetko sa dá zvládnuť. Ja som si po tejto skúsenosti išla dať aj tie ostatné vybrať, a už mám do konca života pokoj. Držím palce!
@anonym_97c45b
@denisa_deniska
Asi ďakujem baby 🤣 ale nie, viem, že veľa ľudí s tým nemá len “dobré” skúsenosti, a aj keď sa tieto horšie priebehy čítajú horšie, ako tie dobré, tak som za ne rada. Pomáha mi, keď viem ako to môže prebiehať, čo sa môže stať alebo aké komplikácie môžu nastať. Som nadstavená teraz tak, že idem ich dať von a viem, že to nebude úplne ružové, zároveň ale nechcem mať len tie “ružové okuliare” a myslieť len na to, ako to bude super a bezproblémové a potom byť prekvapená alebo v obavách, že je niečo “zle”, keď môj scenár nebude “ukážkový” 🫣🤷♀️
@sabbub a nerozhodne o tom lekár? .... To má byť ako tvoja voľba? ... určite nie všetky naraz, to nezvládneš ani ty , ani doktor, u nás trhá max. po dva zuby, a toto sú stoličky, to bude náročné..ale - žiadna panika, dajto po jednom, lepšie sa bude hojiť😊🍀
@ivicatolic zubárka z kliniky mi povedala, že aj všetky naraz mi dá von 😅 vystavila mi liečebný plán a povedal, že by začala extrakciami a sama si to mám doma prejsť a rozhodnúť sa ako chcem začať a objednať sa na konkrétny zákrok/y. Rada mám nepríjemne veci rychlejsie za sebou, ale “sadomaso” nie som 🤣 tak som sa rozhodla začať jednou, aby som vedela, “do čoho idem” keďže je to pre mňa neznáma, ale samozrejme, pred zákrokom, kedy budem ešte vedieť komunikovať, sa jej plánujem spýtať, na další postup, aj podľa snímku, čo by bolo ideálne na pokračovanie. Tu som skôr chcela nejaké osobne skúsenosti, ktoré by mi možno trošku pomohli a dostali má do obrazu o čo “pojde” 🙂😁
Mne vyberali všetky 4 osmičky naraz, z toho 2 "vysekávania", kedže ešte neboli prerezané (avšak bola som v umelom spánku). Ostali mi dve diery po trhaní a 2 zašívané diery po vybraní neprerezaných zubov. Hojenie prebiehalo úplne bez problémov (a to som fajčiar).
@anonym_3e6103 a s tým umelým spánkom to je ako? Bolo to dávno? Vieš, že kvôli orientačnej cene 😅 celkom sa mi páči ta predstava, že by som sa do tej “situacie” len zobudila 😁
@ivicatolic zubárka z kliniky mi povedala, že aj všetky naraz mi dá von 😅 vystavila mi liečebný plán a povedal, že by začala extrakciami a sama si to mám doma prejsť a rozhodnúť sa ako chcem začať a objednať sa na konkrétny zákrok/y. Rada mám nepríjemne veci rychlejsie za sebou, ale “sadomaso” nie som 🤣 tak som sa rozhodla začať jednou, aby som vedela, “do čoho idem” keďže je to pre mňa neznáma, ale samozrejme, pred zákrokom, kedy budem ešte vedieť komunikovať, sa jej plánujem spýtať, na další postup, aj podľa snímku, čo by bolo ideálne na pokračovanie. Tu som skôr chcela nejaké osobne skúsenosti, ktoré by mi možno trošku pomohli a dostali má do obrazu o čo “pojde” 🙂😁
@sabbub neviem, mám trhané osmičky, po jednom, viac by som nedala.... prajem 🍀👍
@sabbub 4 naraz nie, tam clovek nevie co sa moze stat, Max 2 ked su nekomplikovane. Totiz nejako mudite prve dni jest. Mne davali jednu von, priprava nebola, nakolko to bol akutny stav. Zavolali, ze maju miesto v slote vykonov a uz sa islo. Za dve minuty bola vonku, plus este teda vopred anesteza. Kamoska mala komplikovanu a to robili na sale, asi hodinu, mala na sebe aj tu ciapku a vsetko na operaciu, nic necitila.
@anonym_3e6103 a s tým umelým spánkom to je ako? Bolo to dávno? Vieš, že kvôli orientačnej cene 😅 celkom sa mi páči ta predstava, že by som sa do tej “situacie” len zobudila 😁
@sabbub Bolo to minulý rok. Platila som za vyberanie všetkých 4 zubov a narkózu dokopy 2100 eur. Neviem koľko stáli samotné extrakcie a koľko narkóza. Ale neľutujem ani cent. Ja by som tú bolesť neprežila...
ja taketo veci vobec neznasam dobre. hocico, co sa tyka zubov, ked si len pomyslim, tak mam stresy. ale raz mi zubarka poradila, ze dobre od bolesti funguje cetalgen, ze ten aj rychlo zaberie a aj dlho vie ucinkovat. takze ked ma caka nejaky zakrok u zubara, tak v kabelke ho mam rovno hodeny. aj pri opravovani kazu si ho davam a to nehovorim, ako to bolo pri trhani 😀
Najhorsia bolest je bolest zubov. Prva pomoc Brufen u mna, to proste nevydrzim bez lieku v ziadnom pripade a je jedno, ci mi trhaju osmicku alebo opravuju kaz 🙈
Najhorsia bolest je bolest zubov. Prva pomoc Brufen u mna, to proste nevydrzim bez lieku v ziadnom pripade a je jedno, ci mi trhaju osmicku alebo opravuju kaz 🙈
@manqua mám vojnu tri, brufen zabral tak na hodinku, max2.
@sabbub Všetky mi trhal stomatochyrurg, ten prvý ešte bv najväčšom kovide. Bol rozlomený na tri kusy a ani poriadne nevyrástol, po extrakcii som šla na ďalší RTG, a ešte nraz má potrápil kým všetko vybral. Cestou domov sme museli stáť lebo som zvracala niekoľko krát. Na liekoch som bola 10dni 7/24
Pri hornom to šlo síce rýchlejšie , ale zošívali a musela som brať ATB.
Ďalší dolný v t čom menej komplikovaný že nebol rozlomený na kúsky ale tiež bolel dosť dlho cca týždeň

Ja mam vonku všetky 4. Horné isli jedna radosť, dolné mi museli rezať a tak vyberať, ale dostala som injekciu, nič som necitila, len to že sa šmátrali v ústach. Potom mi to miesto aj šili, ale dobre sa mi to hojilo. Pre istotu som dostala ATB ale nemala som žiadne komplikácie. Po tyždni som isla na vyber stehov. Začni tak horným a potom ako druhý si daj spodný, uvidis, a potom sa rozhodnes ktorý bude další. Držím palce 🙂