icon

Zápal ďasien: genetika alebo nedostatočná ústna hygiena?

29. sep 2026

Mám stále zapálené ďasná. Zuby si pravidelne čistím, ale uznávam, že asi nie dôkladne. Môže to byť aj genetika? Muž i brat si zuby čistia občas, ako sa im chce, a nemajú ani 1 plombu, žiaden zápal ďasien, žiadne problémy so zubami. A to sú obaja 50+.

anonym_527776
•
29. sep 2026

nevhodna starostlivost,kefka,zla technika cistenia... zajst k zubarke preliecit a potom na hygienu

crazy_cat_lady
•
29. sep 2026

Asi mas zlu techniku.., nemas kamen? Z neho sa zvyknu dasna zapalovat

autor
•
29. sep 2026
@anonym_527776

nevhodna starostlivost,kefka,zla technika cistenia... zajst k zubarke preliecit a potom na hygienu

@anonym_527776 to viem, pỳtam sa na niečo iné😉 zubár ma poslal na hygienu, to jediné pomôže

autor
•
29. sep 2026
@crazy_cat_lady

Asi mas zlu techniku.., nemas kamen? Z neho sa zvyknu dasna zapalovat

@crazy_cat_lady to viem, pỳtam sa na niečo iné😉

marianaradka
•
29. sep 2026

@anonym_autor dobra pasta vyriesi hned

autor
•
29. sep 2026

Ďakujem všetkỳ za rady. Ale prosím prečítajte si otázku.

crazy_cat_lady
•
29. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_527776 to viem, pỳtam sa na niečo iné😉 zubár ma poslal na hygienu, to jediné pomôže

@anonym_autor moze to byt aj genetikou, ale ak ta zubar poslal na hygienu, tak tam bude asi pes zakopany

anonym_18befe
•
29. sep 2026
amonet
•
29. sep 2026

aj genetikou aj menopauzou

anonym_ba467e
•
29. sep 2026

Paradontoza sa v niektorych rodinach vyskytuje cez generacie, len je otazka ci je to otazka dedicnosti alebo preberania nespravnych navykov v ustnej hygiene. Spravna technika cistenia zubov a pravidelna starostlivost to moze aspon zastavit a nedostane sa to do stavu ked vypadavaju zuby jeden za druhym.

anonym_73d901
•
29. sep 2026

treba velky pozor na oralny sex. Z mojej skusenosti je to najcastejsia pricina zapalu dasien. Idealne po oralnom sexe vyplachovat usta kvalitnou ustnou vodou.

anonym_c12729
•
29. sep 2026

Nie ziadna genetika 😂
Zla hygiena .
Mala som paradentozu … tam mi ukazali ako sa spravne cistia zuby (zly sklon kefky som mala )

anonym_b73933
•
29. sep 2026

@anonym_autor nemusí to byť genetika ani zlá hygiena, ale zlá strava, ktorá podporuje zápal v tele... skús protizápalovú stravu a vyplachuj si ústa tea tree olejom alebo pridaj kvapku oleja na zubnú kefku pri čistení zubov. Pridaj do stravy probiotické potraviny ozdravia ústnu mikroflóru, potlačia zápaly...

anonym_527776
•
29. sep 2026
@anonym_autor

Ďakujem všetkỳ za rady. Ale prosím prečítajte si otázku.

@anonym_autor ziadna genetika.. zla technik ako som pisala vyssie a ako si ma dala dole,ze taku odpoved nechces.. hold zle cistis .. co chces pocut..ak je zapal silny hygienicka to nespravi kym nepreliecis.. a nauci ta ako si zuny vycistit spravne aky velkost medzizubnej a podobne ... takze sa prestan zduvat a zacni liecit a cistit a hlavne nehladat chybu tam kde nieje(genetika)

catherin4
•
29. sep 2026

Tak to uz zrejme mas paradontozu. Ano, moze to byt genetika. Niekto si poriadne neumyva zuby a ma ich zdrave a niekto naopak. Treba chodit aspon 2x rocne na dentalnu hygienu a pouzivat medzizubnu kefku.

kiki68
•
29. sep 2026

Jedna vec co treba pozriet a to reflux, poruchy travenia, helicobacter, to je total nicitel zubov skrz to ake to vytvara prostredie. Mozete cistit, ked to doslova lepta celu ustnu dutinu. A tiez imunita ako taka. Moj zubar mi povedal, ze toto je zabijak pre zdravie chrupu, tieto skryte nemoci.

autor
•
29. sep 2026
@anonym_c12729

Nie ziadna genetika 😂
Zla hygiena .
Mala som paradentozu … tam mi ukazali ako sa spravne cistia zuby (zly sklon kefky som mala )

@anonym_c12729 a prečo niekto, kto si zuby takmer nečistí, nemá v 50-ke žiaden kaz, ani 1 plombu, ani zápal ďasien?

anonym_c12729
•
29. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_c12729 a prečo niekto, kto si zuby takmer nečistí, nemá v 50-ke žiaden kaz, ani 1 plombu, ani zápal ďasien?

@anonym_autor taky clovek neexistuje.co si zuby necisti a ma ich zdrave .

bronislava26
•
29. sep 2026

1. treba chodiť na dentálnu hygienu 2-3 do roka, nájsť si dobrú originál dentálnu hygienické, ktorá ukáže presny postup správneho čistenia zubov
2. používať klasickú kefku, jednozvazkovu kefku, medzizubné kefky a dentálnu niť - tieto všetky pomôcky by mala ukazat správna dentalna hygienická ako používať
3. čistiť každý vecer, mne to trvá týmto spôsobom cele asi 5 minút
4. zvážiť použitie remineralizacnych gélov - tiež dentalna hygienická vám s týmto poradí
5. nespekulovat, prečo Jožko / Ferko nemajú problémy so zubami aj napriek nedostatočnej hygiene. Ja som takého jedného jozka poznala a v 50-tke sa mu z cista-jasna rozkývali všetky zuby a postupne išli von
6. držím palce, správnu techniku sa naučíte rychlo a zachrániť si v ústach všetko čo sa bude dať 👍