Histamínová intolerancia a pribúdajúce potravinové intolerancie

Zodpovedané
18. feb 2019

Dobrý deň,

mám histamínovú intoleranvciu, neznášanlivosť mliečnej bielkoviny, lepku, sóje a nepotvrdené alergie na ďalších dosť veľa potravín. Tieto postupne pribúdali počas posledných pár rokov.

Z toho usudzujem, že pôjde asi o poškodenie čreva, ktorého následkom je prepúšťanie nežiadúcich látok z čreva do krvného obehu.

Môže byť moja hypotéza správna?

Dá sa toto poškodenie nejako uzdraviť?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

Vaše uvažovanie je správne. Všetky tieto intolerancie môžu byť práve prejavom nerovnováhy a narušenia fyzickej bariéry čreva (narušenie biómu).

Fyzická bariéra je tvorená probiotickým hlienom, ktorá vytvára súvislú vrstvu na čreve. Pomáha tesnosti spojov a neprepúšťa tak do krvného obehu makromolekuly antigénov, patogénov, alergénov, histamín a iné.

Zapracovať preto treba na bakteriálnej flóre, strava by mala byť jednoduchá ale výživná. Zmiernenie prejavov a zvýšenie tolerancie je možné. Trvá to však dlhšie a je potrebná disciplína a odborné vedenie.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/