Je bezpečné podávať fermentované mliečne výrobky pri alergii?

Zodpovedané
17. feb 2025

Dobrý deň,

poprosím o radu ohľadom zavádzania mliečnych výrobkov u mojej dcéry, ktorá mala alergiu na kravské mlieko. Po konzumácii sa jej vyhádzali nožičky, preto sme dodržiavali diétu a vyrážky zmizli.

Postupne sme začali zavádzať niektoré mliečne výrobky. Tvrdý syr, biely jogurt a kyslá smotana jej nespôsobujú žiadne problémy. Smotana s 33 % tuku však vyvolala miernu reakciu (4-5 vyrážok), takže ju nepoužívame. Na samotné mlieko som sa zatiaľ neodvážila.

Môžem jej naďalej bez obáv dávať jogurty a syr, ak na ne nemá žiadnu reakciu?

Ďakujem.

Dobrý deň,

záleží od výsledku.

Častokrát si zamieňame alergiu za intoleranciu.

Každopádne všetko závisí od klinických príznakov. Ak dieťa nereaguje na dané výrobky, kupovala by som v tejto kategórii podľa týchto pravidiel:

  • Organic/bio pôvod
  • Zloženie čo najjednoduchšie
  • Trvanlivosť čo najkratšia

Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/