Používame cookies. Viac informácií tu. OK
Zodpovedané

Je doma vyrobené ovsené mlieko vhodné na dlhodobé konzumovanie?

Intolerancia laktózy
5. aug 2019

Dobrý deň,

mojej dvojročnej dcérke bola diagnostikovaná laktózová intolerancia. Pediatrička nám zo začiatku odporučila, aby sme dcérke vysadili všetky mliečne produkty.

Rozhodla som sa, že dcérke budem robiť doma ovsené mlieko, keďže ešte vždy ráno a večer pije mliečko z fľaše. Pomer je 100 g vločiek na necelý liter mlieka a mlieko je osladené medom.

Je takto doma vyrobené mlieko vhodné na dlhodobé konzumovanie u tak malých detičiek?

Je lepšie kupovať rastlinné mlieko z obchodu?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

kvalitu rastlinných mliek vždy hodnotíme podľa zloženia a suroviny, z ktorej pochádza.

Ak si viete zabezpečiť kvalitné pôvodné suroviny na výrobu mliek, tak ho budeme vždy považovať za kvalitnejšie ako kupovaný výrobok.

Kupovaný výrobok je vždy ohraničený svojou trvanlivosťou a z toho vyplývajú aj prídavné látky v ňom obsiahnuté. Pôvodnú surovinu na výrobu mlieka môžete striedať. Rastlinné mlieko sa dá vyrobiť aj zo semien nielen z vločiek. Existujú aj prístroje na výrobu takýchto mliek napr. MioMat.

Sladenie u detí do 3.rokov odporúčam skôr sladovými sladidlami z obilnín ako so sladidlami s obahom fruktózy ako je aj napr. med.

Dlhodobé konzumovanie rastlinných mliek je v poriadku. Postupne vekom však môžete mliečko nahrádzať vodou alebo čajom.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/