icon

Ktoré sladidlo je vhodné pri potvrdenej enzymopatii?

Zodpovedané
Včera o 08:47

Dobrý deň,

obraciam sa na Vás so žiadosťou o radu. Po vyšetrení enzýmov na zmrazenej duodenálnej sliznici mi boli výsledky takéto: DAO 60 %, sacharóza 40 %, trehaláza 50 %, laktáza 30 %, DAP 70 %, GGT 80 %, Marsh 0, KAO 40 %.

Bola som lekárom poučená o diéte, ale nepochopila som, ktorým cukrom alebo sladidlom môžem nahradiť bežný biely alebo trstinový cukor.

Uvítam ďalšie rady o diéte.

Ďakujem.

Dobrý deň,

vaše výsledky poukazujú na komplexný problém s enzýmovou insuficienciou dvanástnika. V tomto prípade je na mieste sladidlá úplne znížiť na minimum. Nahradenie je v malej miere možné cukrom z kokosových kvetov.

Do alkoholových cukrov, ako sú erytritol alebo xylitol, neodporúčam ísť. Síce majú nízky glykemický index, ale môžu spôsobovať problémy s trávením a nafukovanie.

Budem rada, ak mi napíšete a dohodneme si konzultáciu, ktorá by mohla byť užitočná najmä teraz pred sviatkami.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/