Používame cookies. Viac informácií tu. OK

Dobrý deň,

ak máte potvrdenú laktózovú intoleranciu, znamená to, že enzým laktáza, ktorí sa tvorí v tráviacom trakte neplní svoju funkciu.

Jeho funkcia spočíva v rozkladaní mliečneho cukru laktózy. Ak diéta nebude dodržiavaná laktóza sa nedokáže natráviť a dostáva sa do hrubého čreva. V hrubom čreve sa po správnosti vstrebáva len voda, ak sa tam nachádza aj mliečny cukor. Probiotické baktérie sa ho snažia rozložiť a svojou činnosťou produkujú veľa plynov vrátane vodíka.

Pri takomto procese dochádza k rôznym ťažkostiam ako je syndróm priepustného čreva, syndróm prerastania baktérií a pod. Preto odporúčam bezlaktózovú diétu dodržiavať na 100%.

Častokrát sa stáva, že pacientovi je laktózová intolerancia zistená až po rokoch, preto odporúčam na prvé 3 mesiace vysadiť aj mliečnu bielkovinu (všetko mliečne) na regeneráciu tráviaceho traktu a potom pokračovať v bezlaktźovej diéte.

Pozor si treba dávať najmä na výrobky z obchodu, bude pre vás nepríjemným prekvapením, kde všade sa mlieko a laktóza nachádza - okrem mliečnych výrobkov takmer všetky sladkosti, domrazované pečivo, konzervy, slané pochutiny, polotovary.

Taktiež je nutné sa pýtať na obsah laktózy v reštaurácií. Nemusíte mať z toho nepríjemný pocit.

Dnes veľa ľudí trpí touto intoleranciou a personál je zväčša informovaný. Ale aj tak odporúčam si informáciu 2x preveriť. Určite môžete pred konzumáciou jedla, pri ktorej ste si neistá užiť enzým laktáza v syntetickej forme.

Pre viac informácií ma kontaktujte.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/