Používame cookies. Viac informácií tu. OK
1kriosa1
8. nov 2019
35 

Exotika zo Slovenska

Prečo exotika? Pretože v tomto článku si prečítate o kávach z exotiky – z Brazílie, Etiópie a Indonézie.

A prečo zo Slovenska? Pretože dovezené zelené zrná z exotiky sú čerstvo pražené práve u nás.

Testovačky na Koníku som mala vždy rada, ale posledný rok, to zostalo vždy v rovine sledovania. Keď však vyhlásili testovanie kávy Barzzuz, nedokázala som odolať prihláseniu sa. (Asi tak, ako nedokážem odolať šálke dobrej kávy). Úprimne, veľmi ma prekvapilo a ešte viac potešilo, keď ma vybrali, pretože šance som si nedávala takmer žiadne. Nášmu nerezovému klenotu kuchyne – kávovaru, manžel spravil kompletnú údržbu a nedočkavo čakala na balík. Po otvorení balík neskutočne voňal kávou, až mi slinky tiekli si ísť spraviť espresso. K testovaniu mi prišli 3 kávy a termo hrnček. Na zadnej strane každej kávy, je viditeľne natlačený dátum praženia, mne prišli všetky úplne čerstvo pražené, "najstarší" dátum praženia, bol spred 4 týždňov od doručenia.

Keďže som veľký kávičkár a veci okolo kávy ma dosť zaujímajú, tak som toto testovanie zobrala trocha inak, ako len klasickou ochutnávkou kávy. Pred 2,5 rokom som bola v Indonézií na veľkej ochutnávke kávy a dosť som sa tam o celom procese výroby kávy dozvedela. Celá prednáška sa mi vtedy zdala veľmi zaujímavá, foto z ochutnávky vám hodím do komentára.

Tak som sadla za počítač, pol dňa googlila, aby som vám pre zaujímavosť vedela o každej káve niečo napísať a možno sa tu dozviete i niečo nové 🙂 tak prosím, spravte si kávičku, pohodlne sa usaďte a spoločne si zacestujeme po kávových plantážach po rôznych kútoch sveta.

Káva Brazília, 250 g

Celý názov: Brazília - Yellow Bourbon, 100% arabica

Pestovanie kávy: Táto káva je pestovaná vo výške medzi 1100 a 1500 m.n.m. s priemernými ročnými zrážkami 1800-2000 mm a s priemernou teplotou okolo 19°C, čo sú úplne ideálne podmienky pre pestovanie kávy.

Spracovanie: Táto káva sa väčšinou spracúva metódou pulped natural – z kávových čerešní sa vylúpne semiačko a spolu s dužinou sa sušia.

Zaujímavosť: Brazília je už roky neohrozeným svetovým lídrom v pestovaní kávy, ročne sa tu vypestuje takmer 3 milióny ton kávy, čo tvorí asi tretinu celej svetovej kávovej produkcie. Káva Yellow Bourbon je najviac cenená Brazílska káva.

Môj dojem: Chuť pomerne výrazná, silná s mierne horkastou príchuťou a espresso krásne zdobila bohatá, lahodná pena.

Káva Indonézia, 250 g

Celý názov: Indonézia – Java Blawan, 100% arabica

Pestovanie kávy: Indonézsky ostrov Jáva je vulkanického pôvodu a produkcia kávy je sústredená na náhornej plošine okolo hory Kawah Ijen vo výške okolo 1300 m.n.m.  

Spracovanie: Pripravuje sa náročným mokrým procesom. Konečný výsledok je oveľa kvalitnejší ako pri suchom procese. Kávové zrná sa najprv premyjú v špeciálnych nádobách, kde sa oddeľujú nekvalitné zrná od kvalitných. Dozreté zrná klesajú na dno, nezrelé plávajú na hladine. Následne sa z bobúľ odstráni šupka a kávové zrná sa vysušujú, aby sa mohli uskladniť. Mokrý proces je náročný, pretože sa pri ňom spotrebuje veľké množstvo vody, na 1 kg kávy približne 130-150 l. Nádrže sa po každej várke kávy musia vypustiť, dôkladne umyť a napustiť novou vodou.

Zaujímavosť: Kávu do Indonézie, konkrétne na Jávu doviezli Holanďania v roku 1696. Indonézia je štvrtý najväčší producent kávy na svete, ročne sa tam vypestuje okolo 800tisíc ton kávy.

Môj dojem: Pre mňa najvýraznejšia káva z testovaných, keď som si nepridala mlieko, bola pre mňa prikyslá. Pena na espresse bola hustejšia. Samotné kávové zrná boli výrazne tmavšie, ako u ostatných káv. 

Káva Etiópia, 250 g

Celý názov: Etiópia – Sidamo, Grande 2, 100% arabica

Pestovane kávy: Hovorí sa, že Etiópia je pravlasť kávy, počiatky kávy tu siahajú až do 9.storočia. Istý pastier si pri pasení kôz všimol, že jeho zvieratá sú po spasení bôbov, z dovtedy neznámej rastliny kávovníka, až neobvykle vitálne. Pastier sa rozhodol bobule ochutnať a sám sa tak presvedčil o ich stimulačných a povzbudivých účinkoch. Čoskoro vyskúšali účinky kávy i mnísi z kláštora a káva sa tak začala šíriť do celého sveta. Káva sa v Etiópií pestuje dodnes, odborníkmi je veľmi cenená. Najjemnejšie odrody pochádzajú práve z regiónu Sidamo, odkiaľ je aj káva, ktorú som mala k testovaniu. Označenie „Grande 2“ znamená, že ide o veľmi kvalitnú kávu s minimálnym počtom chybných zŕn.

Zaujímavosť: Etiópia ročne vypestuje viac ako 270 000 ton kávy a na kávových farmách pracuje až 12 milióna ľudí.

Môj dojem: Z testovaných káv mi chutila najviac. Káva chutí vyvážene, cítiť v nej jemnú krémovú sladkosť. Mne sa veľmi pozdávala vo všetkých alternatívach, ktoré som vyskúšala - espresso, latte aj kotyogo. 

Hrnček

S veľkým nadšením som otestovala aj šedý cestovný termohrnček. Kávu nosím so sebou dosť často, napr. na prechádzky s kočíkom alebo do školy na prednášky. Na hrnček som bola naozaj zvedavá, nakoľko s cestovnými termohrnčekmi nemám dobré skúsenosti, vystriedala som ich už niekoľko a všetky tiekli. Hrnček je praktického tvaru, veľmi dobre sa drží v ruke a zapadne aj do držiaku na kočíku. Vrchnák je na šrobovanie s hrubým tesnením, náustok je uzatvárateľný a dobre sa z neho pije. Po zatvorení náustok netečie (to ma veeeeľmi potešilo!!! ) a nápoj som mala teplý aj po hodine prechádzky vonku v chladnom počasí . Za tie tri týždne hodnotím hrnček maximálne pozitívne, dúfam, že ani po čase nezačne tesnenie prepúšťať.

Barzzuz

Ako som písala vyššie, o kávach som musela googliť, nakoľko som sa na prvý pohľad na oficiálnom e-shope Barzzuz ( kafe.sk )  veľa nedozvedela. Ich popisy sú veľmi strohé, pri každej káve chýba popis spôsobu pestovania alebo spracovania. Tieto info som našla až po napísaní mojej recenzie, aj to iba všeobecne všetko dokopy. Z môjho pohľadu je ich e-shop veľmi neprehľadný, pri niektorých produktoch chýbajú obrázky. Okrem kávy ponúkajú aj príslušenstvo, darčekové sady a kávovary. Z kávy majú naozaj veľký výber, ponúkajú aj zmesi alebo bezkofeínovú kávu. Pri niektorých odrodových kávach si dokonca môžete navoliť stupeň praženia a mletie. Toto možno ocení niekto, kto doma nemá mlynček a  presne vie, ako chce pomletú kávu pripravovať – espresso, kotyogo, prekapávač . Ceny káv, ktoré sme mali na testovanie sa pohybujú  8 - 9 € za 250 g. Niekomu, kto si čerstvo pražené zrnkové kávy nekupuje, sa táto cena môže zdať vysoká. Je to však úplne bežná, priemerná cena za takéto balenie kávy. Obrovské PLUS dávam spoločnosti Barzzuz za ich krásny projekt Les Kafé. Za každý predaný balíček tejto kávy, uložia 1 € do fondu na nákup nového lesa. Chcú pomôcť na lokálnej úrovni nákupu nového lesa a následne i jeho ochrane.

Keďže som veľký kávičkár, toto testovanie ma veľmi bavilo a nechcela som zostať, iba pri klasických espressách alebo latté-čkach. Testovanú kávu som zapojila aj do receptov. Výraznú kávu Indonézia som v podobe – „hrubo pomletá zrnková káva“, použila do zaujímavého koláča „Kávové pokušenie“. Tento koláčik naozaj odporúčam vášnivým kávičkárom, isto si prídu na svoje.

Počas testovania som spravila aj „starú dobrú klasiku“ – tiramisu, do ktorého mi najlepšie sadla jemná chuť kávy Etiópia.

Na záver sa chcem spoločnostiam Barzzuz a Modrý Koník, veľmi pekne poďakovať za možnosť zapojiť sa do testovania. Na e-shop Barzzuz sa istotne čoskoro vrátim, okrem Etiópie, ktorá mi veľmi chutila, si na skúšku doprajem aj Guatemalu (ktorá mi vždy chutí od každej značky).

Ak ste sa dostali až sem, tak vám veľmi pekne ďakujem za prečítanie a dúfam, že ste sa o káve naučili aj niečo nové 🙂

#test_barzzuz #recenzia

    Vynikajúca recenzia👍🤗Už pri čítaní mi začali tiecť slinky😂a dostala som neskutočnú chuť na kávu-hneď si jednu spravím☺️Ďakujem za zaujímavé informácie a určite tieto kávy vyskúšam

    8. nov 2019

    Super recenzia👌 Akurát som si urobila kávu a dočítala túto recenziu☕ Podľa tvojho hodnotenia by u mňa tiež vyhrala káva Etiopia určite ju doma vyskúšame aj keď priateľ vraví, že on by najradšej vyskúšal kávu Brazília tak že určite objednáme a urobíme si súkromne testovanie☕❤

    10. nov 2019

    Krásna recenzia 👌

    10. nov 2019

    Ďakujem vám 😊 veľmi rada som túto recenziu napísala, lebo kvalitnú kávu mám veľmi rada 🤗

    11. nov 2019