5esicko
12. máj 2019
323 

O tom, ako som testovala cottage a popritom stratila pár kíl 🙂

Keď som sa hlásila do testovnia cottage, tak už v "súťažnom"komentári som uviedla, že pre mňa by bolo testovanie cottage skvelým pomocníkom v snahe zbaviť sa niekoľkých kilogramov navyše, ktoré sa ma už nejaký ten čas držia.

A teraz pár faktov, prečo si spájam cottage práve s chudnutím 🙂 

Okrem toho, že cottage cheese obsahuje množstvo vápnika, ktorý posilňuje kosti, tento druh syra má aj množstvo iných výhod. Vedeli ste, že dokáže zlepšiť váš metabolizmus a upraviť hladiny cukru v krvi? Komparatívna štúdia zistila, že všetky druhy cottage cheese sú zdravé bez ohľadu na množstvo tuku. B vitamíny, ktoré nájdete v cottage cheese, zlepšujú metabolizmus. Vitamín B12 zlepšuje funkcie mozgu a pomáha telu lepšie absorbovať železo. Riboflavín premieňa sacharidy na energiu a kyselina pantoténová zlepšuje metabolizmus bielkovín, tukov, sacharidov a aminokyselín v tele.

Štúdia z roku 2015 zistila, že cottage cheese vám môže pomôcť schudnúť, a to aj bez pravidelných náročných tréningov. V štúdii boli 2 skupiny ľudí: ľudia s nadváhou, ktorí konzumovali nízkokalorickú stravu a pravidelne jedli cottage cheese bez toho, aby robili nejaké fyzické cvičenie, a v druhej skupine boli ľudia s rovnakou diétou, ktorí zároveň cvičili. Obidvom skupinám sa podarilo schudnúť, takže ak nemáte čas drieť v posilňovni, vaším prvým krokom by mala byť zmena stravy.

A teraz si dovolím upriamiť pozornosť na poslednú vetu... To je presne to, čo som potrebovala. Pri dvoch malých deťoch sa človek síce nabehá dosť, ale tu zahryznem do niečoho nezdravého, tam tiež. A tak spolu s testovaním cottage som počas celého týždňa (a sa mozrejme aj po testovaní) prešla na zdravšiu stravu ako experiment, či skutočne cottage dokáže byť nápomocný v zhadzovaní kilogramov.

Ako to dopadlo?

Kuriér prišiel presne v čase kedy som ho očakávala a keďže ja som tvor netrpezlivý, hneď som sa pustila do testovania. Tým hneď myslím naozaj HNEĎ. 

Už v prvý deň testovania som zverejnila dva recepty, ktoré si ma získali a cottage syr v  nich zohral dôležitú rolu (nebolo to iba moje kulinárske umenie, čo spôsobilo, že mi jedlá tak chutili 😀 )

Recepty ako aj fotky jedál som pridávala pravidelne aj do svojho blogu, takže podrobné recepty sem rozpisovať nebudem 🙂 Prvým boli brokolicové placky zo surovej brokolice s  ovsenými vločkami, ku ktorým som si spravila skvelý a osviežujúci šalát s bielym cottage syrom. 

Ešte v ten istý deň som dumala, čo s načatým cottage, keďže som ho neminula celý a už dlho ma lákalo skúsiť ho použiť ako ingredienciu do sladkého receptu (doposiaľ som to nikdy neskúšala). A tak vznikol môj druhý recept, sladký dezert s makom, domácimi ríbezľami a ako inak cottage syrom...

Tento recept mal u nás asi najväčší úspech zo všetkých počas celej doby testovania, chutil manželovi aj deťom a vôbec nebol presladený, ťažký, práve naopak. Veľmi fresh a chutný. 100 % odporúčam vyskúšať, recept je opäť v mojom blogu 🙂

Na druhý deň som mala takú klasiku-ľahšie raňajky v štýle cottage-šalát. Nič neobvyklé, ale to som už behala v kuchyni a chystala niečo menej zdravé (ale o nič menej chutnejšie) pre manžela, ktorý bol zvedavý, či sa dá cottage využiť aj inak, než len ako doplnok šalátov, či samostatný na raňajky, ako bol naň doteraz zvyknutý. 

Jedným z mojich hobby je aj kváskovanie a tak som skĺbila testovanie práve s touto záľubou a upiekla pre muža kváskový podplamenník, kde som zakomponovala všetky tri príchute cottage, ktoré som testovala: čistý, pažítkový aj chilli. Ja na štipľavé chute veľmi nie som, ale podľa mňa cottage chilli nie je nijak extra pikantný, zvládla som ho zjesť aj ja 🙂 A na tom podplamenníku to bola úplná bomba! Samozrejme top by to bolo s pridaním slaninky, ale snažili sme sa aspoň trocha ostať v medziach zdravších verzií receptov :D 

Keďže si bolo treba žalúdok odľahčiť po výdatnom obede, poobede som opäť experimentovala a upiekla banánovo-mrkvový chlebík s bielym (rozmixovaným) cottage vo vnútri. Ja vo všeobecnosti sladké môžem, tak som hľadala naozaj ľahšie alternatívy klasických koláčov či zákuskov. A tento chlebík sa mi opäť veľmi vydaril 🙂

Ja by som inak z vlastnej iniciatívy asi nikdy cottage nepoužívala do sladkých receptov 😀

A ešte ľahučká večera v ten istý deň, ktorý bol plný receptov s cottage syrom... Mala som predvarenú cviklu, tak som si ju nakombinovala do šalátu. Cvikla nepatrí medzi moje obľúbené potraviny, ale uvedomujem si, že je zdravá a plná vitamínov, tak som jej skúsila dať šancu... V šaláte jej chuť nebola vôbec výrazná, k tomu domáce vajíčka od kamaráta a jeho šťastných sliepočiek, cottage, soľ, korenie a hotovo.

Už som spomínala, že sa snažím čas strávený v kuchyni eliminovať? Kedysi som trávila varením aj celé hodiny... Ddjakživa je to moje hobby, ale ako sa vraví, priority sa menia. S narodením detí a ako postupne rástli, človek časom prehodnotí, čo je skutočne dôležité a čo nie. A zabíjať čas zbytočne zdĺhavým varením, je pre mňa momentálne skrátka mrhaním času, ktorý radšej strávim s deťmi. Varím rýchlo, účelne a podľa možnosti chutne a zdravo tak, aby jedlá chutili celej rodine, ale aby som aj mala istotu, že dostávajú (najmä deti) dostatok zdravej, vyváženej stravy, dosť vitamínov atď. Veď to poznáte, omieľa sa to stále dookola, aká je dôležitá strava najmä v prvých rokoch života detí. Aké stravovacie návyky im pomôžeme vytvoriť, také im ostanú pravdepodobne celý život. A u nás sa nevarí deťom zvlášť. Takže testovali aj recepty s cottage bez zbytočného frflania...

Vlastne až na....

Naše deti ľúbia cottage, ale biely. Zjedia aj iné príchute, keď sú s niečím skombinované, alebo ukryté v receptoch. Ale na raňajky si najradšej pochutnajú na čistom bielom. A tak som jedného testovacieho dňa dala synátorovi cottage pažítkový 😀 Výsledok netreba komentovať... Ako sa vraví, sto ľudí, sto chutí 😉

Aby som sa tu už zbytočne dlho nerozpisovala, keďže ja som receptov zverejnila počas testovania viacero, tak ešte spomeniem omeletu z domácich vajíčok s chilli cottage pre manžela - inak je fakt dobrá odjedala som mu z nej 😀 A moju topku, nátierku z cottage, tofu a fety, mňam! (Túto dobrotu odporúčam nielen ako nátierku, ale aj ako chutný dip k čerstvej zeleninke) 

Najväčším experimentom, aký som počas testovania vyrobila, bola mrkvová roláda s cottage, bez použitia čo i len gramu múky! Neverila som, že to môže držať pokope, ale fakt to fungovalo 🙂 Veľmi chutná zdravá alternatíva občerstvenia na Veľkú noc, či keď príde návšteva (ktorá by mala holdovať zdravšej strave, lebo napr. môj otec roládu zjedol, ale za klasickú syrovú či šunkovú by ju nevymenil 😀)

Celkovo bolo testovanie pre mňa veľkým prínosom. Jasné, že cottage som poznala a používala už dávno predtym, no skôr len ako ľahkú večreu. Klasicky som vzala kelímok, lyžičku, otvorila zjedla a hotovo. Zelenina k tomu a večera je na stole. No práve testovanie ma primälo k tomu, aby som rozmýšľala ako kreatívne a chutne cottage využiť, aby som ho nejedla iba tak ledabolo. Myslím, že som svoje očakávania splnila, recepty naozaj ulahodili mojej chuti. Celý týždeň som jedla DENNE cottage, často vo viacerých jedlách zo dňa (samozrejme nie stále, mimo toho som konzumovala aj iné potraviny). Cottage mi chutí a tak to pre mňa nepredstavovalo žiaden problém...

Čo ma ale potešilo najviac a možno tým niekoho povzbudím či inšpirujem, vďaka cottage a týždňu zdravších receptov som zhodila aj cca 2kg na váhe 🙂 Neznie to ako ktovie čo, ale zase povedzme si úprimne... Za necelých 7dní? Celkom slušné... Za posledný predchádzajúci rok sa mi nedarilo schudnúť ani gram, tak toto je pre mňa veľmi príjemná zmena 🙂 Cottage odporúčam určite, nielen kvôli prípadnému chutnutiu, ale skrátka preto, že je chutný, preukázateľne zdraviu prospešný an ako som mala možnosť zistiť, tak aj všestranne využiteľný. 

Ďakujem za možnosť ho testovať a určite ho budem kupovať naďalej

#test_rajo_cottage #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli