addison
30. aug 2017
237 

Čo obsahuje váš krém proti akné?

Liečba akné vždy záleží na jeho type. Môžete si vybrať medzi liečbou prírodnými prostriedkami alebo investovať do liečby izolovaných chemických látok v kréme. Nedá sa povedať, ktorá varianta je lepšia. Čo je prírodné ešte nemusí znamenať, že je to vhodnejšie.

Pozrite sa na zloženie svojich krémov na akné a zistite, akú majú účinnú látku. Pravdepodobne to bude jedna z nasledujúcich:

  • Benzoylperoxid zabíja baktérie, redukuje zápal a pomáha uvoľniť upchaté póry. Je efektívny pri miernom a strednom akné. Jeho mínusom je reaktívnosť so Slnkom. Citlivú pleť môže podráždiť, vyvolať jemné svrbenie, pálenie alebo začervenanie. Aj napriek tomu je veľmi obľúbeným prostriedkom na akné a vo veľkom množstve prípadov aj veľmi účinným.

      Má bieliaci efekt, preto sa vyhnite kontaktu s oblečením a vlasmi.

  • Retinoidy fungujú na princípe exfoliácie. Odstraňujú mŕtke bunky kože z povrchu pokožky. Väčšinou sa aplikujú v podobe krému alebo gélu na tvár raz denne pred spaním Opäť je nutné vyhnúť sa kontaktu s UV žiarením. Neaplikujte si ich, ak ste tehotné, pretože existuje riziko vrodených vývojových vád.

     Retinoidy sa môžu brať v určitej forme aj perorálne (ústne). Tablety sa podávajú raz     denne. Jedná sa o derivát vitamínu A, najčastejšie Isotretinoin. Je veľmi účinný,     ale opäť sa NESMIE požívať v tehotenstve kvôli jeho teratogénnym účinkom na plod.     Pomáha normalizovať produkciu kožného mazu, znižujú podiel baktérii na pokožke,     redukujú začervenanie a opuch okolo vyrážok. Využíva sa iba v najťažších     prípadoch akné.

  • Kyselina azelaová, ďalší bojovník proti akné a veľmi obľúbený, odblokováva póry a zabíja baktérie zodpovedné za akné - Propionibacterium acnes. Je veľmi efektívna pre ľudí, ktorí sú citliví na bežnú liečbu a ako bonus, nie je reaktívna so Slnkom. Jej využitie si nájde každý bojovník v letnom období.

    Samozrejme, aj tu sa vyskytujú nežiaduce účinky v podobe mierneho pálenia,     šteklenia, suchej pokožky a pod. Bežne však prestanú po pár dňoch používania a na     výsledky si tiež treba chvíľku počkať. Je vhodná aj na atopickú pokožku.

  • Antibiotiká, najmä z rodu tetracyklínov, zabíjajú baktérie na pokožke, ktoré infikujú upchaté vlasové folikuly.  Aplikujú sa raz alebo dvakrát denne na očistenú pokožku v podobe krému alebo gélu.

    Nežiaduce účinky nie sú časté, ale môže sa objaviť začervenanie, olupovanie pokožky,     pálenie či malé podráždenie. Ich nevýhodou je vznikrezistencie baktérii pri     dlhodobom užívaní. Ich použitie nie je obmedzené iba na topické, ale môžu sa podávať     aj perorálne.

  • Kyselina salicylová, výťažok vŕby, si našla široké využite v kozmetickom priemysle. Jej dezinfekčné účinky využijete pri poranení, ale jej schopnosť čistiť póry, odstraňovať zápal či zlepšovať hojenie pokožky nájde svoj zmysel v boji proti akné. So Slnkom ale kamarátky nie sú a táto kombinácia sa vám vie odvďačiť fľakmi na tvári.

Prečo lieky na pokožku zaberajú za dlhý čas?

Odpoveď je jednoduchá. Koži trvá kompletná obnova asi mesiac. Preto, ak skúšate akúkoľvek liečbu kože, buďte trpezlivé. Výsledky na seba síce nechajú čakať aj 6 týždňov, ale takmer vždy stoja za obetovaný čas.

Buďte trpezlivé. Určite to počúvate veľmi často, ale boj s akné je beh na dlhé trate. Dostanete ho pod kontrolu, ale musíte si prejsť cez množstvo prekážok. Výsledok stojí za to.

Zdroj foto:

http://www.pexels.com

Zdroj:

http://www.nhs.uk/Conditions/Acne/Pages/Treatmentoptions.aspx

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-vulgaris-treatment-overview

http://www.nhs.uk/Conditions/Acne/Pages/Treatment.aspx

#zdravie_choroby

Začni písať komentár...

Odošli