addison
9. okt 2017
230 

Prečo prokrastinujeme?

Prokrastinácia je umenie nevykonať nič zmysluplné počas určitého časového obdobia. Podľa definície sa jedná o chorobné odkladanie dôležitých vecí na neskôr. Nájdete mnoho návodov, ako ju prekonať. Dokonca aj tu na konci článku. Ale otázkou ostáva, čo ju spôsobuje? Kde je ten pomyselný začiatok?

Čo na to neurológovia?

Limbický systém v mozgu je veľmi primitívny.  Nájdeme v ňom pudové jednanie, hľadanie odmeny a vyhýbanie sa bolesti. Funguje najmä prostredníctvom emócii a to rýchlo a veľmi silno. Narozdiel od neho prefrontálny kortex (mozgová kôra v prednej časti mozgu) je flexibilný a veľmi inteligentný. Ale je unaviteľný, nie dosť silný a rýchlo mu vysrší energia.

Keď niečo veľmi, veľmi chcete, limbická časť riadi tento proces. Keďže reaguje rýchlo, žije ako by tu a teraz, nemá vzťah k dlhodobým horizontom.

Prefrontálny kortex povie, že budete držať diétu a pravidelne cvičiť. Máte peknú vyhliadku do budúcnosti, ako ležíte na pláži so sexi zdravým telom. Ale potom príde limbický systém a povie, že je v špajzi výborná čokoláda. A prehluší všetko, čo hovorí prefrontálny kortex.  Ako to dopadne, to viete aj samé.

Čo na to psychiatri?

Tí vidia problém v niekoľkých miestach. Sú veľmi komplexní, ťažko im to mať za zlé. Jedným z dôvodov, prečo prokrastinujeme môže byť perfekcionizmus. Bojíte sa, že spravíte chybu a ukážete svoju slabosť. Alebo sa bojíte toho, čo nepoznáte. Napríklad ste si našli hrčku v prsníku. Viete, že to môže byť aj rakovina, ale pokojne aj nejaká cysta. Ale nechcete vedieť odpoveď, a preto nejdete k lekárovi. Nechcete počuť pravdu, hoci by nemusela byť nakoniec taká zlá.

Ďalším problémom môže byť neschopnosť zotrvať pri svojej voľbe. Neustále meníte, čo chcete.

Ak máte robiť niečo hneď teraz, vyberiete si to najľahšie. Ťažké úlohy si nechávate na neskôr. Takto spravíte množstvo malých úloh, ktoré vám dajú pocit zadosťučinenia. Na jednu stranu to môže byť dobré, motivačné, ale v tom prípade musíte tú najťažšiu úlohu dokončiť tiež!

Čím viac úsilia si žiada úloha, tým je väčšia šanca, že ju odložíte na neskôr, lebo neviete ako vlastne začať. Chcete sa cítiť príjemne a úspešne už teraz, nie až neskôr.

Alebo len nemáte motiváciu. Dostali ste sa niekedy do momentu v živote, kedy ste mali pocit, že ste na zlej ceste? Že vás to nebaví? Pravdepodobne ste vtedy mali málo energie, veľa stresu, problém nájsť nové myšlienky, nulové sebavedomie alebo bola chyba vo vašom negatívnom okolí a nejasných góloch

Ako ju spacifikovať?

Jednoduchý recept na úspech: dlhodobé projekty deľte do menších úloh a pravidelne sa za svoje úsilie odmeňujte. Myslite na to, že dokončenie úlohy vám prinesie úžitok v budúcnosti.

Zdroj foto:

www.pexels.com

Zdroje:

https://www.psychologicalscience.org/observer/why-wait-the-science-behind-procrastination

http://www.oxfordbibliographies.com/view/document/obo-9780199828340/obo-9780199828340-0140.xml

https://www.developgoodhabits.com/causes-of-procrastination/

http://www.openculture.com/2016/08/the-neuroscience-psychology-of-procrastination-and-how-to-overcome-it.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Procrastination

#vychova_vzdelanie

Začni písať komentár...

Odošli