18 / 24
    adri266
    autor

    Takto to vyzeralo pred operaciou. 66 stupnov v drieku a 42 stupnov hrudna cast.

    30. mar 2023

    @adri266 tak to mala veru dosť veľa. Môžem sa opýtať? Do chrbtice jej pri operácii niečo dávali aby sa to vyrovnalo?

    30. mar 2023

    Ako sa môže takto chrbtica aktivít? Rastom? Iba má to zaujíma, ďakujem. A dcérke prajem úspešné zotavovanie ❤️

    30. mar 2023

    @stevlikova naša dcéra síce nemá až tak moc, ale Dr povedal, že z prudkého rastu a malo svalovej hmoty u našej...

    30. mar 2023
    adri266
    autor

    @1zuzicka 2 titánové tyče a sroby k stavcom

    31. mar 2023
    adri266
    autor

    @stevlikova je to mix faktorov. Rýchly rast, predispozícia, hormóny, puberta. Aj keď viacerí odborníci sa vyjadrili, že nie je úplne jasné, prečo je to tak. Sú ľudia, ktorí celý život presedia na gauči, nešportuju a majú chrbát ok a sú profesionálni športovci, ktorým sa to spraví. Záleží aj od toho, ako sa chrbtica zaťažuje, či jednostranne. Myslím, že nám to zhoršilo aj distancne vyučovanie. Dcéra sedela aj 8 hodín za tabletom.
    Dôležité je zachytiť to čo najskôr, žiaľ dcéra nosila dlhé rozpustené vlasy po pás a aj sám ortopéd sa čudoval, akú veľkú krivku má, že voľným okom to nebolo vidieť, až RTG ukázal.

    31. mar 2023

    @adri266 ďakujem za vysvetlenie, je to zaujímavé, čo všetko vie ovplyvniť správy stav chrbtice. Prajem vám veľa síl a všetko dobre 🥰❤️🙏

    31. mar 2023

    @adri266 to jej to tam zostane na stalo?

    31. mar 2023
    adri266
    autor

    @stevlikova Ano, tie tyce su tam navzdy.
    Deti, ktore este rastu, maju dokonca tzv rastuce tyce, a nie je potreba ich vyberat alebo menit. Je to rovnako, ako ked niekomu menia klb.

    31. mar 2023

    @adri266 prosím ťa, keď tam teraz má tie tyče, bude sa môcť v budúcnosti zohnut ako bežný človek? Pýtam sa, lebo neviem, čo nás v budúcnosti čaká... keď ste prišli na to, že má krivu chrbticu, koľko stupňov vtedy mala? Už vtedy vám zistili, že máte stavce rotačné? Ďakujem za odpoveď

    31. mar 2023
    adri266
    autor

    @1zuzicka Zohnut sa bude moct, ale nebude moct urobit napr kotul alebo macaci chrbat. Ale casom dosiahne normalne na spicky, len ten pohyb bude viac z drieku ako z chrbta.
    Dcera mala pred 6 rokmi diagnostikovanu skoliozu jej pediatrickou, chodila na rehabilitacie, ale neboli jej vtedy robene ziadne RTG, takze po roku cvicenia nas Dr pustila s tym, ze mame doma dalej cvicit. No ale prisiel potom covid a ja som na konci r. 2020 nahodou zistila, ako hrozne ten jej chrbat vyzera. Nechapem, kedy sa to tak zhorsilo, lebo v skole mala 1x do tyzdna bazen , parkrat do roka sme sa chodievali kupat, aj ked je pravda, ze sa uz predo mnou hanbila prezliekat.

    Nam teraz v nemocnici fyzioterapeut povedal, ze ak bude mat dcera deti, od ich 6 rokov musi pravidelne chrbaty kontrolovat. AJ ked ziaden lekar nepotvrdil, ze ci je skolioza dedicna. My s manzelom napr nemame.

    A rotacia bola zistena na tom prvom RTG, len to tiez nepovedal ortoped, az lekarka zamerana na korzetoterapiu.

    31. mar 2023

    dedičné to podľa mojej skúsenosti je, resp. je tam predispozícia - moja kámoška ako dieťa mala 12 operácií chrbtice ešte za socíka v Brne, šrouby, korzet, individuálne štúdium, och - výsmech od spolužiakov atď, no a pri deťoch si na to extra dávala pozor - stredný to zdedil po nej, ale veľmi prísnym cvičením a disciplínou to dáva bez operácie

    14. apr 2023
    adri266
    autor

    @76california Uch, 12 operacii...Skoda, ze u nas sme tu skusenost nemali. Ja som mala od detstva zle zuby, takze na toto som si dala zalezat, zubna hygiena, strojcek, atd. Zubky ma krasne, rovne. V nemocnici nas upozornili, ze hlavne pri dcerach nech dava pozor uz od mala.

    14. apr 2023