adri266
30. mar 2023

Skolioza - operacia

Rozhodnutie absolvovat tuto narocnu operaciu je tazko spravit. Ja som si ako matka velmi dlho zberala vselijake informacie z roznych zdrojov. Brala som do uvahy aj to, ze dcera bola akurat v poslednych rocnikoch ZS. Vystrasilo ma to, ze dcera kvoli operacii mozno cely rok vynecha v skole, takze som musela spekulovat, ze ak by na operaciu sla, kedy by to bolo pre nu najlepsie. Nerada by som, aby prerusila skolu a nastupila s inymi deviatakmi, bola totiz velmi naviazana na svojich kamaratov. Skor by som brala po deviatom rocniku, pred nastupom na SS. Ked uz bola prijata na gymnazium a po dvoch rokoch fakt intenzivneho cvicenia a poctiveho nosenia korzetu, som sa nakoniec rozhodla, ze pojdeme na operaciu. Ale urobila som tak s pokojnym svedomim, pretoze som naozaj urobila vsetko preto, aby som sa operacii vyhla, rovnako aj dcera, poctivo cvicila, poctivo nosila korzet. Nebolo to lahke rozhodnutie, ale ked som ho uz urobila, ulavilo sa mi. Pred operaciou sme este niekolko mesiacov chodili cvicit do posilnovne k jednemu fyzioterapeutovi, ktory s dcerou cvicil cviky aj na skoliozu, aj na spevnenie svalstva. Verila som, ze vdaka silnejsiemu svalovemu skeletu sa lahsie dostane z operacie.
A toto je album pre tych, ktori nieco podobne zvazuju a nevedia, ako to cele prebieha, lebo ruku na srdce, malokto vam da vsetky podrobne informacie.
Ak mate otazky, pytajte sa. Este dodam, ze je to moj subjektivny pohlad, ze viem, ze sme mali stastie, ze neboli ziadne komplikacie a som si vedoma toho, ze u inych to moze prebiehat uplne inak.

Držím palce nech všetko dobre dopadne 🍀

30. mar 2023
adri266
autor

@ayfer Dakujeme!

30. mar 2023

Statočná je, a zvládne to ona aj ty 🍀

30. mar 2023

Super to zvladla dcerka,bola a je statocna 🙏aj ty s nou,,,to date ,,drzim prsty

30. mar 2023

Fuuuu, precitala som vsetko bez dychu. Drzim palce, nech je dcerka v poriadku✊️🍀 pre mna je to fakt bez nadsazky hrdinka, ako to zvladla. Skoda toho chladneho pristupu profesionalov, skoda nedostatku informacii...no v kazdom pripade uz nech je len dobre🙏 ako mame ti skladam poklonu. Tak.sa baby drzte🤜🤛

30. mar 2023
adri266
autor

@malicka1986 Dakujem, este stale trpneme, ale pevne dufam, ze to najhorsie je za nami.

30. mar 2023
adri266
autor

@ddaassuullaa Dakujeme. Musim povedat, ze sa sklanam nad rodicmi, ktori musia do nemocnice pravidelne. A sice dcerina operacia je vazna, ale stretli sme sa tam aj s horsimi, napr jednemu chlapcekovi prestala rast jedna noha. clovek kym nezazije, neuveri, co vsetko sa moze stat ☹ A ake stastie mame, ak su nase deti zdrave, stastne a spokojne.
Co sa tyka tych informacii, bolo by to take jednoduche dat to na nastenku, nech ma clovek prehlad, kedy byt na izbe kvoli vizite, kedy nejst do sprchy, atd. Sice sa vzdy pytaju, ci nemam otazky, ale mne fakt nenapadlo spytat sa, kedy si uz moze umyt vlasy 🙂
FAkt vsak musim este raz povedat, ze vsetky sestricky boli skvele, ze chvalili dceru, ze mali ohromny pristup k detom, ze na kazdu otazku, ak vedeli, odpovedali a aj vdaka nim to bolo znesitelnejsie.

30. mar 2023

@adri266 veru nedostatok informácií a málo vysvetľovania je v našom zdravotníctve problém. Ja som riešila u syna jazvu. Na klasickej plastike mi hneď povedali že sa pichá liek. Nič viac. Bola som potom na súkromnej klinike na konzultáciu, lebo som chcela počuť viac názorov a tam úplne iný prístup - lekár super ochotný, všetko vysvetlil a nakoniec som ani za konzultáciu neplatila. Fakt lekári a personál zabúdajú, že ty tie veci okolo nemáš ako pacient či rodič odkiaľ vedieť a vo vypätej životnej situácii ti ani nenapadne sa niektoré veci opýtať.

30. mar 2023

Prajem skoré zotavenie ❤️🍀😘

30. mar 2023
adri266
autor

@pinkgirl Presne tak. A este, co lekar, to iny nazor. Dcera mala problem s tou stolicou, tak jedna lekarka uz vo stvrtok povedala, ze jej da tu sladku vodu na pohyb criev. Ale asi zabudla, v piatok som to pytala lekara, ktory bol na vizite, a on povedal, ze to nedava, ze treba cipku, lebo je to setrnejsie k zaludku. V sobotu zas ta lekarka uz jej dufalac predpisala 🙂

30. mar 2023
adri266
autor

@sidia Dakujeme.

30. mar 2023

Držím palce. Ste v izbe, v ktorej sme boli aj my, je to č. 8?🙂1.3. dcéra absolvovala operáciu a v utorok nastupuje do Kováčovej. My sme boli veľmi spokojne so všetkým.

30. mar 2023

Držím palce 🙂 je fantastická statočnica

30. mar 2023
adri266
autor

@monika_1990 áno, presne. Prosím o info, ako je na liečení, akurát sa asi minieme 😀

30. mar 2023

Držím palce a rýchle uzdravenie. Mne sa zrútil celý svet keď sme leteli s veľmi komplikovanou zlomeninou do Ba. No až tam som videla,že to čo máme my sa do mesiaca preliečiť,ale to čo zažívajú tam dlhodobo liečenie deti je na velku poklonu.

30. mar 2023

Držím palce, nech sa všetko dobre zahojí

30. mar 2023

Prajem skoré uzdravenie🍀Ja som bola na operácii v BA keď som bola v 9-rocniku ZS október 2000,v tom čase som mala 14 rokov.

30. mar 2023

Dcéra je veľmi statočná, skóre uzdravenie

30. mar 2023
adri266
autor

@krinaa dúfam že od vtedy chrbát slúži ako má 🍀

30. mar 2023

@adri266 sklaniam poklonu....a posielam veľa ❤️❤️❤️❤️ jedným dychom som čítala. Pozdravujte dcérku a držte sa 🍀 môj syn má trošku ťažšie ovčie kiahne aktuálne a srdce mi pukalo, keď som mu nevedela pomôcť.....a to ani z ďaleka nie je nič oproti tomuto.
Fakt ste hrdiny 🙏😀🌷

30. mar 2023

@adri266 vsetko bude fajn, to najtazsie ste uz zvladli ❤️

30. mar 2023

Obidve ste veľmi statočné a zvládli ste to perfektne. Želám už len veľa zdravia a skoré uzdravenie. 😊❤️🍀

30. mar 2023

Silno drzim palce!!!!!

30. mar 2023

Veľa zdravíčka dcérke ❤ my čakáme momentálne má korzet, dúfam, že sa operácii vyhneme.

30. mar 2023

@adri266 Áno len čím som staršia tak viac reaguje na zmeny počasia, ale dá sa.Ked som bola tehotna(2krat tak v tedy nie) pôrody som mala prirodzené.

31. mar 2023

@adri266 ahoj, ja som tuto operáciu absolvovala takisto v takom veku ako tvoja dcéra približne. Bola som v 9 ročníku na ZŠ.
Keď čítam tvoje riadky, tak si na všetko tak spomínam.. nekonečné rehabilitácie a to otrasne nosenie korzetu, v ktorom sa nedalo ani pohnúť a dýchať.
Po operácii keď som nastúpila neskôr do školy, tak som mala v škole individuálny učebný plán, chodila som len na par hodín denne do školy, keďže som toľko vkuse sedieť nemohla. Dokonca som mala aj svoju stoličku, takú lepšiu.
Určite s dcérkou absolvuj aj kúpele, mňa to dalo po operácii neskutočne dokopy. Chodila som do Turčianskych Teplíc, len neviem ci to tam ešte funguje. Bolo to dávno.
Prajem vám veľa zdravicka, dcéra je sikulka, ma to za sebou❤️

31. mar 2023
adri266
autor

@1zuzicka Drzim palce, ja som si vravela, ze v ziadnom pripade operaciu neschvalim, s dcerou sme rok intenzivne cvicili, poctivo nosila korzet, chodili sme cvicit Schrottovej metodu. Zlepsenie zial iba o 3 stupne po pol roku. Ale mna viaceri upozornovali, ze budem rada, ak tento stav udrzim, ze aj to bude uspech, lebo ze mnohym sa napriek korzetu aj cviceniu stale krivka zhorsuje. A az po roku som sa od inej Dr dozvedela, ze ma aj zrotovane stavce a az vtedy som zacala operaciu zvazovat, lebo to zrotovanie sa cvicenim ani korzetom neupravi.
Ak vsak mate krivku mensiu a ak budete v rukach odbornikov, nie je tam rotacia, je velka nadej, ze to zvladnete bez operacie. Drzte sa.

31. mar 2023
adri266
autor

@trinity_77 Teraz sa chodi do Kovacovej, dcera by mala nastupit do mesiaca, tak som zvedava. A dakujeme!

31. mar 2023

Skoré uzdravenie!

31. mar 2023

@adri266 ako sa darí dcére, už je na liečení? Už postupne zabudla, že bola na operácii?

12. apr 2023
adri266
autor

@att123 Dakujem, na lieceni este nie sme, mala by nastupit do mesiaca od operacie a trosku sa to skomplikovalo tym, ze na ziadosti som sa nepodpisala na jednom mieste, takze mi bola poslana spat, vo stvrtok pred sviatkami som tam letela vybavit to. A teraz cakame.

Dcera vravi, ze vobec nema pocit, ze to ma za sebou 🙂 Ze si stale mysli, ze len este ideme. Rana sa pekne hoji, aj ked doteraz mala svrbenie, co jej asi sposobili stehy, co sa same rozkladaju . Chodi kazdy den jednu hodinu, samozrejme, na prestavky. Sediet vydrzi tak 15 min. Ma vsak problemy so spanim, co neviem, ci je sposobene narkozou, ci operaciou, ci iba stresom. Zelezo sa jej po operacii uz upravilo, ale mala este hustu krv a zial, pecenove testy jej vysli zle, ale to sa tiez dalo ratat vzhladom na to, kolko liekov tam brala.

No a ja som stastna, ze to mame za sebou bez nejakych vacsich komplikacii 🙏

12. apr 2023

@adri266 Byrokracia😄
Určite to nie je jednoduché predsa je to ťažký zákrok, neviem si to ani predstaviť, čo musíte prežívať.
Držím palce aby bola čím skôr fit

12. apr 2023
adri266
autor

@att123 Vies co, akurat som sa so susedou rozpravala, prisla z pohrebu znameho, ktory spachal samovrazdu 😔 No a spominali aj jedneho mladeho suseda, ktory ma depresie a sice sa uz liecil, ale velmi to nepmohlo. Takze ja som vdacna, ze hoc mala Tatiana tazku diagnozu, je to operovatelne a da sa to spravit.🙏

12. apr 2023
adri266
autor

@att123 A dakujeme 🙂

12. apr 2023

@adri266 U nás to tiež nie je jednoduché tu skoliozu sme stopli, len iné problémy nás dostihli. Som bola nešťastná aj za neho. Neviem či som ti spomínala má aj problém zo zápalom v čreve. Tak sa to nešťastne prelína Ale zvláda to. Ono na to má vplyv aj rodina ako stojí pri ňom

12. apr 2023
adri266
autor

@att123 Co Ti poviem...ja som aj pocas tychto vysetreni, aj pocas pobytu v nemocnici zistila, ze sme na tom este dobre, ze su ovela horsie diagnozy aj situacie ☹ Drzim palce aj vam, nech sa synovi polepsi.

12. apr 2023

@adri266 , Dobrý deň, čaká nás operácia skoliozy v BA, teraz o pár dní. Určite ste prešli tým istým, čo my teraz. Nesmierne obavy, či operácia áno alebo nie, veľké obavy, zváženie plus a mínus... Dúfam, že Vám všetko dobre dopadlo. Mám veľa otázok, je možné poslať mi mail na Vás? Ako dlho ste boli v nemocnici? Bolo možné objednať izbu pre Vás dve samostatne? Ako to bolo s rehabilitáciou a pobytom v Kovacovej? Aký bol návrat do školy? ... Ďakujem

28. okt 2023
adri266
autor

@juliaholenkova dobrý deň, trochu neskôr napíšem.

28. okt 2023
adri266
autor

@juliaholenkova Takze prijati sme boli v piatok, v pondelok operacia a na dalsi tyzden v pondelok sme boli prepustene do domaceho liecenia.
S dcerou som bola na izbe, aj na JISke. Oni vyzvnavaju teoriu, ze pobyt s rodicom zrychluje rekonvalescenciu. samozrejme, v BA to moze byt inak. Odporucam skupinu skolioza na FB, najdete tam mnoho pribehov a urcite Vam odpovedia aj ohladom pobytu v BA.
V maji sme obe nastupili do Kovacovej. V ZA chcu, aby sa nastupilo na liecenie co najskor, v BA je to trosku inak. Kedze dcera potrebovala este v tom case pomoc s obliekanim, atd, sla som s nou. Vybavila som si po odchode z nemocnice dlhodobu OCR u pediatra. Ta je na 90 dni, takze super. Cerpala som ju aj ked sme boli v Kovacovej. Po navrate z Kovacovej som uz chcela nastupit do prace, na OCR mal ist manzel, kedze v ramci tej dlhdobobej OCR sa mozu rodicia vystriedat. Manzel vsak dostal ponuku prace, dal vo svojej robote vypoved a uz sa to skomplikovalo. Avsak liecenie dcere velmi pomohlo, bola taka samostatna, ze uz ostala doma od juna sama.
Vybavila som jej individualny studijny plan, takze v juni uz do skoly nesla. Vsetky testy okrem jedneho pisala doma online. Na jeden predmet som ju viezla do skoly.
Od septembra uz chodi do skoly normalne, ma vsak stale dve sady ucebnic. Sem tam ju po dlhom dni pobolieva chrbat, ale kazdy den poctivo cvici a kazdy vecer jej chrbat masirujem. Po navrate z kupelov som ju objednala aj na rehabilitacie hradene z poistovne, avsak tam je to take...no v juni sme mali iba raz cvicenie, potom az august, pritom jej Dr napisala dvakrat do tyzdna. Chodime vsak aj na SM cvicenie raz do tyzdna, to si platime same.

Ak mate viac konkretnych otazok, kludne sa pytajte.

Drzim Vam palce, hlavne nech ste zdrave, nam sa trikrat termin posuval.

28. okt 2023

@adri266 , A nebanujete, že ste operáciu podstúpili? Pomohlo to dcére? Lebo názory sú rôzne a skôr spochybňujú ..

28. okt 2023
adri266
autor

@juliaholenkova Nie, nelutujeme ani jedna. Dcera uz tri tyzdne po operacii povedala, ze ani nema dojem, ze na operacii bola. Ona mala sikmu panvu a keby na operaciu nesla, postupne by sa problemy preniesli aj dalej, na kolena, bedra, atd. Kedze krivka bola velka, jej to aj tlacilo na vnutorne organy. Dcera mala napr predtym caste nutkanie na moc, co som myslela, ze je psychickeho razu a nakoniec to bolo skoliozou, lebo po operacii je to ok.

29. okt 2023

@adri266 A čo všetko ste potrebovali v nemocnici? To vstávanie a lihanie na posteli sa dá? Aj spala v noci? Ako to bolo so sprchovaním a toaletou? Jedla po ležiačky? Umývanie zubov? Česanie? A na akú odchýlku sa dostala teraz?

31. okt 2023
adri266
autor

@juliaholenkova Umyt zuby budu ucit hned v prvy den. Poleziacky, do misky. Dieta dostane taku hrubsiu gumenu slamku na pitie aj na vyplachovanie ust po umyti zubov.
Vlasy jej prvykrat pomohla umyt sestra, lezala na stole a tak jej ich umyla. Ale na doma som mala suchy sampon, kym neboli vybrane stehy.
Sprchovala sa po operacii tak, aby sa nenamocila jazva, to nas tiez naucili. V nemocnici su madla, takze sa drzala, kym som ju ja namydlila a jemne osprchovala.
Kedze hned po operacii mohla chodit aj stat, tak nemusela jest poleziacky. Myslim, ze na jednej fotke je, ako stoji a je.

Samozrejme, v BA to moze byt inak.

31. okt 2023

@adri266 Dobrý večer, ako zvládala bolesti po operácii? Dalo sa to vydržať? Kedy začala chodiť deň po operácii? A chodila s tým podporným choditkom? Aj korzet nosila? Lebo naša už korzet cca rok nenosia, neurobili jej žiadny, hneď nás odporučili na operáciu. A sedieť od kedy mohla? Stehy jej vyberali asi po akom čase? Alebo už mala tie. čo sa samé vstrebávajú? Ďakujem

1. nov 2023

A na akú odchýlku sa jej po operácii podarilo dostať? Mala viac ako 60 stupňov a teraz?

1. nov 2023
adri266
autor

@juliaholenkova označila som pri fotke, kde o Tom píšem.
6 a 8 stupňov

1. nov 2023
adri266
autor

@juliaholenkova Na Jis po operacii bola dcera grogy kvoli opiatom. Tam vravela, ze ma bolesti, ale potom si to nepamatala. Skor jej bolo zle z narkozy. V podstate hned po odchode na izbu uz na bolesti dostavala iba normalne lieky ako paralen a ibalgin. tretia noc bola najhorsia, zobudila sa na bolest, no sestricka jej nechcela nic dat,ze este nepresiel ten casovy limit. Tak som jej 20 min hladkala nohy a snazila sa sa ju upokojit, aby to vydrzala. To bol jediny krat, ked to bolo zle, ale nebolo to take, zeby bola kricala od bolesti. Na doma sme dostali novalgin, ale tusim som jej ho davala iba na cestu domov sanitkou.

Fyzioterapeut povedal, ze cim skor zacne chodit, tym mensie bolesti bude mat a aj tak bolo. Na druhy den, ked odchadzala z jisky na izbu, ju poobede vzal na kratku prechadzku s tym vozikom, ktory tlacila pred seba. Prvy den 5 min, druhy den uz dlhsie. Kym sme odisli domov,mali sme sa dostat na 60 min casu chodze, ale rozdelit na na viacero kratkych prechadzok.

Korzet po operacii sa nosi hlavne kvoli tomu, ze ak by spadla, aby sa ta rana neotvorila. Takze ho mala nosit iba pri chodzi, ale dcere sa lepsie spalo, ked mala korzet na sebe. Citila sa istejsie. Doma ho uz potom nenosila, jedine ked sme sli napr k lekarke.

Sediet mohla hned po operacii. Primar povedal, ze aj cestu domov, 3 hodiny v aute, by uz zvladla sediacky.

Stehy 10 dni po prichode domov s tym, ze boli strebatelne a strihali sa iba hore, v strede a dole.

1. nov 2023

@adri266 Dobrý večer, môžem sa spýtať, čo všetko ste jej zabalili do nemocníce? Hlavne, čo sa týka oblečenia, v čom spala a čo mohla mať oblečené? Ďakujem

12. nov 2023

@juliaholenkova kázali nam biele tričká má rozstrihnutie, tak neviem, čo jej mám zobrať

12. nov 2023
adri266
autor

@juliaholenkova Dobry den, ospravedlnujem sa, citala som si spravu cestou domov a potom zabudla reagovat.

Do ZA sme nepotrebovali nocne kosele, aj ked som si ich doniesla, lebo po operacii dostala ich nemocnicne rucho, ktore sa viaze na chrbte a po dvoch dnoch uz mohla nosit svoje pyzamo. Ale viem, ze do BA sa strihali nocne kosele

16. nov 2023

Už máme po operácii, aké lieky Vam predpísali a ktoré najlepšie, zaberajú?

22. nov 2023
adri266
autor

@juliaholenkovadufam, ze vsetkto prebehlo dobre 🙂.
Dcera dostala iba novalgin, aj to az po opytani, ale ziadne sme nakoniec nepouzili, lebo dcera uz doma nemala bolesti.
Este brala vitamin E, aby sa lepsie hojili rany, a vitamin C.

A nam bolo povedane, ze na bolest a lepsie hojenie je vela chodit.

22. nov 2023

@adri266 ahoj, dcéra bola operovaná 26.3. 2024, váš príbeh je 99% totožný s našim, tiež sme mali izbu č.8. 🙂, tiež je Timka deviatačka. Prežili sme to, uf ! Ak sa po roku má vaša princezná?

18. apr 2024
adri266
autor

@niki450 ďakujem ❤️, drží sa ok. Stále cvičí, kontroly dopadli ok, som rada. Držte sa aj vy.🍀

18. apr 2024