22 / 24
    adri266
    autor

    Takto vyzeral dcerin korzet, ktory tlacil na urcite body a nutil dceru sediet aj stat vzpriamene. Mala ho nosit 23 hod denne, ale zial, napriek tomu, ze sa asi tyzden snazila v nom zaspat, neslo to, takze nakoniec ho na noc nenosila. Do skoly sa ho sice hanbila nosit, ale mala ho kazdy den. Vzdy mala na vrchu tricko alebo mikinu.

    Musim povedat, ze po dvoch rokoch jej sice chrbticu nevyrovnal, ale ked ho nemala, sedela krasne rovno, vzpriamene. Trosku ma vsak mrzi, ze tu pravu lopatku, ktoru aj tu na fotke vidno, ze jej vystupuje, tak netlacil.

    13. apr 2023

    @adri266 pozerám, že ste mali trošku iný korzet ako mame my. Ako sa má dcéra? My sme včera absolvovali prvé stretnutie s fyzio, cviky, ktoré dcéra cvičia od rehabilitacnej nám zrušila, že nie sú dobré... trošku ma "vykricala" , že ako je možné, že som si to nevšimla. Ale ja som si to ozaj nevšimla, až teraz keď sa predklonila na preventívke. Predsa len v spodnom prádle doma nechodila, tak to nebolo vidieť.

    13. apr 2023
    adri266
    autor

    @1zuzicka U nas podobna situacia. Dcera nosila rozpustene vlasy po pas, prestala som ju kupat, kedze bol covid, akurat to leto sme sa neboli kupat. A nas ortoped bol sokovany, ked videl RTG, ze krivka je taka velka, lebo by jej netipoval z jej postoja. Takze netreba si to brat tak, zial, niekedy ta krivka skoci, hlavne pri rychlom raste, v puberte, atd.
    Tiez ma mrzi to, ze kazdy specialista ma svoj nazor, mne napr nasa fyzio povedala, ze SM je neucinny, ini ludia si ho zase chvalia.

    Dakujem, dcera sa ma lepsie, zaciname trosku s domacimi ulohami, ale vydrzi max 10 min pisat, boli ju rameno. Tiez ju trapi nespavost.

    13. apr 2023

    @adri266 presne som sa pýtala včera na ten SM systém, čítala som, že vraj je dobrý a tiež mi fyzio povedala, že nie je dobrý... dokonca nám dala takú podpatenku do topánky, že má pravú nohu dlhšiu 😪 ...vy ste už na prvom rtg vedeli, že stavce sú rotovatelne alebo to bolo postupne?

    13. apr 2023
    adri266
    autor

    @1zuzicka ortopéd to určite videl, ale mne to povedala až po roku korzetoterapeutka

    13. apr 2023

    @adri266 ja teraz nechápem z toho čo ste napísali čo chcete riešiť. Chcú ju poslať na operáciu? Alebo čo je za problém? Ja som mala v 12-13- tich tiež diagnostikovanú skoliozu S. Najprv som chodila kvôli korzetu do ZA. Neskôr ma náš ortopéd odporučil buď do BB alebo BA na ortopedickú kliniku. Lebo korzet tiež nepomáhal. A žiaľ kvôli korzetu som mala bolesti lebo dievčaťu v takom mladom veku začínajú akurát rásť prsia a rozširuje sa panva. Tiež som v korzete nesprávala. Sledovalo ma niekoľko doktorov, premeriavali ma. Jednému sa zdalo, že mám jednu nohu kratšiu a, že je to horšie, druhý meral a nameral rovnaké hodnoty a vraj ak sa to zhorší o pár stupňov odporúčajú operáciu. Keďže som mala v tom čase už nastúpiť na SŠ odmietala som nakoľko rekonvalescencia trvá vyše roka a ja som nechcela rok niekde ležať a potom si dorábat školu. V tej dobe sme SM systém vôbec nepoznali a operácii chrbtic bolo viac pokazených ako vydarených. Mne na spevnenie chrbtoveho svalstva pomohla zostava cvikov pilates, ktoré nás naučili na ortopedockej klinike v BA. Dnes mám 36 a nemávam žiadne bolesti. Na kúpalisku som sa síce hanbila lebo vidno, že mám tiež lopatku trocha vysunutú a keďže som štíhla v páse tiež vidno malinký hrb, ale dnes to neriešim. Hlavne celý život treba cvičiť alebo sa aspoň hýbať a nehrbiť sa doma za PC, stolom. Aj profesiu si treba vybrať takú aby zamestnanie nebolo sedavé, alebo zase také, že len človek stojí na nohách. Na to som mala šťastie...

    14. apr 2023

    @1zuzicka mňa tiež doktorka vykričala, že ako je možné, že nevidím, že mám krivú chrbticu. Ale ako keď sa človek otočí do zrkadla aby si pozrel chrbát nič nevidí. A pritom mi ona na preventívnych nikdy chrbát nepozerala. Až keď ma v škole seklo v chrbte a bolel ma...

    14. apr 2023
    adri266
    autor

    @selwadza22 Ja uz neriesim nic, uz je vsetko poriesene 🙂 Ak si citala od zaciatku, dcera uz ma po operacii.

    Chcem, aby bola nasa skusenost povzbudenim pre tych, ktori tym prechadzaju. Aj vystrasnym prstom pre tych, ktori to neriesia. To, ze si napisala svoj pribeh je tiez motivaciou. Lebo som zvazovala aj to, ze to necham tak, nech si to dcera poriesi v dospelosti sama a to rozhodnutie nebude na mne.

    Som rada, ze si napisala o svojej skusenosti, nam jeden fyzioterapeut, s ktorym sme cvicili tesne pred operaciou hovoril, ze jemu v Nemecku odporucali operaciu klbu, namerali mu vacsie lozisko a chceli to zmensit, a druhy lekar povedal, ze to lozisko je praveze mensie a treba ho zvacsit 😀 Zial, take veci sa nedeju iba u nas a naozaj sa clovek musi rozhodnut, komu veri.

    14. apr 2023
    adri266
    autor

    @selwadza22 Zial, toto suhlasim, ze lekari pocas preventivy vela veci zanedbaju. Ja si od dcerinej diagnozy vsimam deti v skole, upozornujem, ze zle sedia, hrbato, sem tam pokruzime aspon ramenami, nech si trosku uvedomia, ze treba sediet rovno.
    Ale je to chyba toho, ze mnohe dievcata na TV len sedia, necvicia, poviem to rovno, na hodinach TV hraju iba futbal, pritom ako ucitel TV by som dbala na to, aby deti tu chrbticu posilnovali, lebo v dnesnom sedavom sposobe zivota je to obrovsky problem.

    14. apr 2023

    @selwadza22 však práve to, že dcéra krivu chrbticu v zrkadle nevidela. Len teraz na preventivke po dvoch rokoch dr krútila očami, že aká je krivá... pred dvoma rokmi neviem, či vlastne chrbtica bola kontrolovaná, no za posledný rok výrazne podrastla, tak to môže byť aj tým. Korzet má síce krátko, no zvykla si v ňom spávať, nosí ho denne cca 22hodin, cvičí niečo vyše hodiny, tak snáď sa to nezhorsi. Ja sa strašne bojím operácie, ani si to zatiaľ nepripúšťam, pevne dúfam, že ju nebude musieť absolvovať. Dcéra to vzala dosť zodpovedne, nosí ho všade, aj do školy. Čo sa týka telesnej, tak jej ortopéd vypísal papier, že je oslobodená od cvičenia v škole. Fyzio to prišlo minule divné, že prečo by cvičiť nemohla. Tak ja neviem teda, jeden povie, že nie a druhý to zas odporúča...

    14. apr 2023
    adri266
    autor

    @1zuzicka Lebo na TV robia aj skoky, co by pri skolioze robit nemala. Ale ano, ako pisem vyssie, kazdy odbornik ma na to svoj vlastny nazor. Kazdopadne, velmi silno drzim palce, aby ste to dali.

    14. apr 2023

    @adri266 áno, skoky a behy jej zakázal a tým pádom, že nemá cvičiť vôbec... nevadí, cvičí doma, bicykel a turistiku má povolenú, tak aspoň takto sa bude hýbať.

    Ďakujeme pekne, snáď to spoločnými silami dáme, vidím aj na dcére, že jej na tom záleží a spolupracuje. Predsa len ešte ju čaká jeden rok na ZŠ, tak sa to bude skôr dať ako keď už nastúpi na strednú. Tam už toľko času mať nebude...
    Aj vám veľa zdravíčka ❤

    14. apr 2023

    @1zuzicka a plávanie? to by som ja tak laicky určite odporúčala...

    14. apr 2023

    @76california áno, plávanie odporúčajú. Lenže dcéra zas tak "dokonale" plávať nevie a bojím sa, aby tým jej plávaním si ešte neuškodila... čítala som niekde, že plávať na skoliozu by sa malo na chrbte a pod dokladom trénera...

    14. apr 2023

    @1zuzicka
    Tiež som bola oslobodená od TV. A povedzme si úprimne, že cvičenie a cvičenie sú dve rozličné veci. Zlým cvičením si človek ešte viac ublíži. V škole neriešili ako cvičíme a až fyzioterapeuti ma upozornili, že tým ako cvičím si ubližujem ešte viac alebo to nemá žiaden efekt. Dokonca ani na rehabilitacii v nemocnici ma neupozornili, že cvičím zle...🤦 Syn teraz na Tv tiež rozpráva zážitky ako každú chvíľu niekto chytí na Tv pruh, vraj to je dobou, že sa decká málo hýbu. Ale keď nemajú rozcvičku a potom im dá prenášať ťažké lavice tak čo čaká...

    14. apr 2023

    @1zuzicka ešte k tomu SM systému. Málokto vie ako presne to cvičiť. Je to riziko lebo keď sa necvici pod dohľadom odborníka môže to skôr uškodiť. Tiež som pozerala inštruktážne videá od MUDr. Smíška, ktorý ukazuje ako dýchať a aký postoj zaujať pri cvičení a aj upozorňuje na chyby pri cvičení ale ešte som to neskúšala cvičiť sama... Svetlým bodom v súčasnosti je, že mladí učitelia už cvičia so žiakmi inak a upozorňujú ich na nesprávny spôsob cvičenia. Avšak väčšina učiteľov na školách sú staré školy...

    14. apr 2023