adri266
13. máj 2019
429 

Dead Mountain /kniha/

Kniha je o desiatich mladých študentoch univerzity v Rusku, ktorí  odídu na túru na hory. Keď sa nevrátia v dohodnutom termíne a idú ich hľadať, nájdu postavený stan, okolo neho stopy len tých mladých ľudí a v stane topánky. Zo stanu sa študenti dostali asi v panike tak, že vzadu prerezali stan asi nožom a cez dieru vyšli von. Postupne nachádzajú študentov mŕtvych. Niektorí sú oblečení iba v spodnom prádle.  A všetci sú bosí. Skoro všetci umreli na podchladenie.

Čo ich prinútilo odísť zo stanu bosí v noci, keď bolo -25 stupňov? Prečo jednej zo študentiek chýba jazyk? Prečo majú dvaja z nich na šatách stopy rádioaktivity? Na konci vyšetrovania to uzavrú s tým, že študenti zomreli na následky nevysvetliteľnej sily.

V r. 1959 Igor Dyatlev zorganizoval výpravu na Ural. V tom čase to nebolo nič výnimočné, často mladí ľudia alebo horolezci mapovali neznáme územie.

Igor mal všetko skvelo naplánované a išli s ním skúsení mladí turisti či horolezci, jeho spolužiaci. Cesta na Ural začala 24. Januára a trvala niekoľko dní. Cestovali vlakom, busom, vetrieskou, spali v škole, v drevorubačskej ubytovni, kde sa dalo.

Na 4. deň ich cesty sa však mladý Yudin rozhodol vrátiť. Mal totiž problémy s chrbtom a nezvládal bolesti.

Fotka jeho odchodu.

Konečne prišiel deň, keď si mohli založiť lyže a šľapať. Nebolo to ľahké. Počasie bolo studené, fúkal silný vietor. Avšak boli zvyknutí na tvrdé podmienky. Cestou sledovali značky domorodých obyvateľov, Mansi na stromoch /priznám sa, o tomto národe som počula 1x/.

V deviaty deň ich túry 1. februára pred samotným výstupom na horu si ráno spravili kryt, do ktorého odložili nepotrebné veci, aby si odľahčili ruksaky. Ostali tam napr mandolína alebo jedlo na cestu späť. vo veľmi zlom počasí začali stúpať na horu. Jedna z ich posledných fotiek ukazuje, aká bola zlá viditeľnosť.

A tá pravdepodobne spôsobila to, že sa odklonili od ich trasy a rozhodli sa kvôli zhoršujúcemu vetru postaviť stan na šikmom svahu vrchu Mŕtva hora.

Keď sa nevrátia domov, sestra Igora zalarmuje univerzitu. Igor bol vždy dochvíľny, sľúbil, že pošle telegram. Keď sa nakoniec úrady spamätajú a začnú ich hľadať, nájdu ich mŕtvych.

Dvaja zomreli pri neďalekom lesíku pri strome, kde bolo vidno, že si založili oheň. Obaja boli oblečení len do spodného prádla a ich vrchné ošatenie bolo nožom porezané. Vyšetrovatelia neskôr zistia, že jeden z nich liezol na strom. Či to bolo kvôli tomu, že sa niečoho bál, či chcel vidieť na stan, nevedno. Faktom je, že zo stromu odrezal niekoľko konárov a potom spadol. V tom čase už boli vonku vyše hodiny v silnom mraze a slabo oblečení. Oheň sa im podarilo zapáliť, tak prečo ho nechali vyhasnúť? Prečo naň neprikladali, keď mali dostatok konárov?

Igora nájdu samého. V ruke drží konár. Znamená to, že sa pred smrťou bránil? Keď ho bol identifikovať jeho otec, nemohol ho spoznať. Mal totiž úplne snedú pokožku a sivé vlasy. Čo také hrozné videl, že osivel?

Piateho nájdu Rustika. Smeroval ku stanu. On je dobre oblečený, aj keď nemá kabát. Má aspoň lyžiarske nohavice. A čo je zvláštne, na hlave má čiapku, čo vyvracia teóriu, že fúkal silný vietor až hurikán, ktorý spôsobil toto nešťastie. On ma na hlave ranu, no zomrel na podchladenie. Podľa pitvy ešte žil, keď spadol na zem.

Ďalších dvoch nájdu v spoločnom objatí. Asi sa snažili jeden druhého ohriať.

Posledných troch hľadali ešte ďalšie dva mesiace. Neboli ďaleko, len boli hlboko pod snehom, tuším vyše troch metrov.

Dvaja z nich mali vážne poranenia hrudníka, zlomené rebrá, ale žiadne poranenie kože, žiadne modriny. Ľuda dopadla najhoršie. Mala 9 zlomených rebier. Chýbal jej jazyk. Jeden z vyšetrovateľov sa preto domnieval, či nešlo o niečo proti komunistické a či niekto nenechal odkaz pre ostatných, že majú byť ticho. V správe z pitvy však chýba info, či bol jazyk odrezaný, či odhryzený.

Vyšetrovatelia zistia, že v tú noc, keď sa udalosť stala, sa na oblohe odohrávala nezvyčajná udalosť. Svedkovia opisovali, že na oblohe videli obrovské svetelné gule. Najprv si mysleli, že je to meteorit, ale pohybovala sa nepravidelne. Asi po minúte guľa zmizla. Malo toto na svedomí to, že mladí utiekli zo stanu? Ich posledná fotka zachytila niečo svetelné:

Preto sa na šatách dvoch z nich našli stopy rádioaktívnej látky? V r. 1990 hlavný vyšetrovateľ priznal pre noviny, že komunistická strana mu nakázala nehrabať sa v tých zvláštnych svetlách a nemal si ich spájať so smrťou študentov. Zvláštne.

Možné príčiny:

1. Lavína. Tu však hneď vylúčim. Na tom mieste nikdy predtým ani potom lavína nespadla, stopy boli normálne viditeľné.

2. Silný vietor. Vyšetrovatelia si mysleli, že jeden zo študentov vyšiel von zo stanu, aby si uľavil a stiahol ho vietor. Pri jeho kriku všetci vyskočili vonku a boli rovnako odhodení vetrom. Toto bolo takisto vylúčené, keďže by Rustik stratil čiapku. Keďže bolo nemysliteľné, aby boli všetci utekali bez topánok a žeby to bol stan vydržal.

3. Pôvodní obyvatelia Mansi. Nikdy predtým neboli násilní a neboli s nim problémy. Plus, nenašli sa iné stopy v snehu.

4. Ozbrojení vojaci. Rovnako ako č. 3.

5. Otrava splodinami. V ten deň nemali zapálenú piecku.

6. Vojenské pokusy? UFO? Hlavný vyšetrovateľ bol raz pozvaný do Moskvy na koberček a keď sa vrátil, bol ako vymenený. Čo mu bolo povedané? Čo Moskva schovávala? Čo je na poslednej fotke študentov? Tá guľa svetla, rozmazaná?

Aj keď oficiálne bolo nešťastie uzavreté s tým, že študenti zomreli z nevysvetliteľnej vonkajšej príčiny, autor sa domnieva, že za to môže predsa len počasie a umiestnenie stanu. Vrchol Mŕtveho kopca má tvar kupoly. V čase, keď sa stalo nešťastie, bol veľmi silný vietor, ktorý mal až silu hurikánu. Tvar kopca mohol spôsobiť úkaz, ktorý sa volá Kármánov vír / ktorý vzniká za valcovitými telesami obtekanými rýchloprúdiacou tekutinou a prejavuje sa sledom periodicky vznikajúcich vírov s opačným smerom rotácie usporiadaných vo dvoch približne rovnobežných radoch/ a vytvoriť infrazvuk. O tom som ešte tiež doteraz nepočula. Nevedela som tiež, že ho zvykol používať aj Hitler pri svojich prejavoch. V ľuďoch totiž spôsobuje silné emócie, zmätok, paniku, hnev. Odborníci, ktorí so spisovateľom spolupracovali, mu vysvetlili, že študenti by cítili veľmi silné vibrácie zeme, stanu, počuli by hlasné zvuky, akoby okolo nich prechádzal vlak. Na nákrese vidno, že okolo ich stanu sa mohli pohybovať malé tornáda.

Takže podľa autora ich posledný deň mohol vyzerať asi takto:

Keď sa začalo stmievať, rozhodol sa Igor, že sa utáboria, aj keď sa vychýlili z kurzu. Počasie však bolo také zlé, že sa rozhodli postaviť stan priamo tam. To im mohlo trvať niekoľko hodín. Keď boli hotoví, rozvešali si mokré oblečenie v stane, vyzuli sa a najedli sa. Z nejakého dôvodu sa rozhodli nepáliť v piecke. Keď si políhali spať, vonku už zúril silný vietor. Začali pociťovať nepokoj. Celý stan aj podložie začalo vibrovať. Infrazvuk spôsobil, že začali panikáriť a stratili zdravý rozum. Cítia silnú bolesť hlavy a srdce im silno búši. Keď okolo stanu počuli hluk ako vlak, niekto z nich začal panikáriť a v panike sa snažil rozrezať stan. To sa mu podarilo až na tretí krát. V tme to nevidia, ale vzdušný vír, ktorý sa utvoril na vrchu hory sa rozdelil na polovicu a z oboch strán oblieha stan, takže preto je tam tak hlučno.

Dvaja z nich podliezli zazipsovaný vchod. Ostatní prechádzajú prerezaným otvorom. V tme sa podelia na menšie skupinky.

Georgy a Doroshenko v panike išli k blízkemu lesu. Keď k nemu došli, začal sa strácať účinok infrazvuku a došlo im, v akej sú hrozne situácii. Jeden z nich vyliezol na strom, aby odpílil konáre na vatru. Pri rezaní spadol. Keď sa im nakoniec podarilo rozložiť oheň, boli už tak silno podchladení, že náhle oteplenie z ohňa spôsobilo, že upadli do bezvedomia.

Igor v panike ostal sám. Keď dostal naspäť zdravý rozum, snažil sa dostať do stanu, avšak kvôli silnému vetru alebo z nedostatku síl spadol a zomrel. 

Zina bola tiež neďaleko, zranila si tvár na kameni a snaží sa priplaziť sa k stanu. Zomiera na podchladenie a rovnako aj  Rustik.

Kolya, Lyuda, Sasha and Kolevatov sa držali spolu, smerujú na sever od lesa. Avšak spadli do niekoľko metrovej rokliny. Skaly dole spôsobili poranenia hlavy a rebier. Jediný z nich Kolevatov spadol buď na iného človeka alebo do snehu a nezranil sa. Svojím priateľom sa snažil pomôcť tak, že im dal pod telá čačinu.  Chcel ísť po pomoc. Videl oheň, no keď k nemu došiel, našiel kamarátov už mŕtvych. Odrezal z nich oblečenie, do ktorého potom obliekol svojich zranených spolužiakov. Ľuda však už upadla do bezvedomia a neskôr zomiera na vnútorné poranenia a rovnako aj druhý kamarát. Sasha je ešte pri vedomí. Snažil sa ho podopierať, aby sa dostali k stanu. Nevydržali však veľkú námahu, spadli v objatí a zomreli.

Teoreticky, tak by to mohlo byť. Avšak nevieme, čo znamená tá posledná fotka.

Nevieme, prečo Ľude chýba jazyk /autor to vysvetlil tak, že buď to bolo zviera, alebo rozkladom/.

Nevieme, čo znamenali tie svetlá na oblohe.

A čo rádioaktivita ?

Prečo zasiahla Moskva?

Pravdupovediac, podozrievala som aj toho preživšieho Yudina, keďže neprišiel na pohreb, lebo pomáhal vyšetrovateľom s identifikáciou vecí.  Veď toľko mohol na jeden deň odísť, či nie? Ale keďže sa tam nenašli žiadne iné stopy, on to nemohol mať na svedomí.

V jednom dokumente som počula, že vraj tohto roku majú začať znovu vyšetrovať. Tak som zvedavá, na čo prídu. Už niekoľko dní brázdim internet a hľadám nejaké ďalšie stopy.

Yudin, ten, ktorý prežil, sa vyjadril, že keby mal možnosť spýtať sa Boha jednu jedinú otázku, spýtal by sa, čo sa stalo jeho kamarátom.

O tomto som čítala v Enigme,tiež by ma zaujímalo, čo sa vlastne stalo.

13. máj 2019
adri266
autor

@voleksi Velmi je to zaujimave a nie je to jediny taky zaujimavy ukaz. Nedavno som citala o dvoch dievcatach, ktore sli do dzungle. Stratili sa, nasli iba ich fotak, kde boli cudne fotky. Tak tiez kto vie, co sa stalo.

13. máj 2019

Kopa zvláštnych veci sa deje na svete....ale o tých dievčatách som nepočula. Máš nejaké bližšie info,resp. navigacku k článku?
@adri266

13. máj 2019
adri266
autor

@voleksi Pozerala som raz na youtube posledne fotky pred smrtou a tam to bolo, skusim pohladat.

13. máj 2019
adri266
autor

@voleksi https://www.youtube.com/watch?v=vjWRVVFNbqA
Pri niektorych som plakala 😢

13. máj 2019

Ok,pozriem,keď mláďa zaspí. Ak....

13. máj 2019

@adri266 a ďakujem.

13. máj 2019

ruské akty X... až mám zimomriavky...
a k tým dievčatám v džungli: zvedavá som, škoda, že tam tie fotky nepridali...

13. máj 2019
adri266
autor

@10zabka Presne tak. Ja som tak nad tym rozmyslala, ze si zijeme svoje spokojne zivoty, ale kto vie, kolko divnych veci sa na svete udeje. V tej knihe hore je spominane, ze su urcite casti sveta, kde sa infrazvuk bezne vyskytuje, no ludia tam aj tak ziju.
Nedavno sme pozerali aj film s hercom, co hral Harryho P. Skutocny pribeh v dzungli a tiez tam boli dvaja, jeden student a nejaky nahodne najdeny sprievodca, ktori sa uz nikdy nenasli. Tiez kto vie, co sa stalo.

14. máj 2019

@adri266 jj, ten film s Danielom Radcliffom som videla tiež...

14. máj 2019

na Joj plus práve beží film Záhada hory mŕtvych, inšpirovaný skutočnými udalosťami z r. 1959... na csfd nemá dobré hodnotenie, mňa to však celkom zaujalo...

13. jún 2019

... na upresnenie: až na záver filmu. Na začiatku filmu a počas záverečných titulkov som ocenila pridanie pôvodných fotiek z r. 1959.

13. jún 2019
adri266
autor

@10zabka jEJ, DIK za echo, pozriem z archivu

14. jún 2019

Začni písať komentár...

Odošli