alena246
    5. feb 2022    Čítané 4120x

    Prvý ruksak pre najmenších

    Pamätám si, ako som sa vždy pozastavovala nad tým, prečo majú malé deti, ktoré ledva stoja na vlastných nohách, na chrbte svoj ruksačik… Až kým som nemala vlastné deti. 🙂

    Nie je to vec, ktorú by som vyslovene vyhľadávala a patrila by nutne do výbavy spolu s prvými topánkami, no ako dietko rástlo a pozorovalo nás, chcelo aj ono vlastnú tašku.

    Na každú prechádzku sme nosili obľúbenú hračku, ktorú som samozrejme niesla nakoniec v rukách ja, a z každej prechádzky som prichádzala s kamienkami, šiškami, gaštanmi…vo vreckách. Nehovoriac o presunoch autom k starým rodičom, ku ktorým bolo nutné zbaliť kopu miniáut alebo obľúbeného macka. Vtedy som usúdila, že je čas na prvý ruksačik, kde si bude potomok nosiť svoje poklady.

    Batôžteky alebo ruksaky pre deti, ktoré mi v mojom malom prieskume ponuky trhu padli do oka, som sa rozhodla spísať. Poradie je čisto náhodné. Väčšinou sú vhodné pre 1 - 4 ročné deti. Kedže sa oveľa častejšie rieši školský batoh ako ruksak do škôlky, menším ruksačikom sa nevenuje toľká pozornosť. No aj výber mini ruksaku má svoje pravidlá.

    Aké kritériá by mal teda detský batôžtek spĺňať?

    Rozmery- aby nebol príliš veľký a nemotorný, ale aby sa doň aj niečo zmestilo. Treba myslieť na to, že nemôžeme očakávať, že si malé dieťa bude ochotné vždy nosiť pollitrovú termosku a plný box s desiatou.

    Ramenné popruhy - aby boli mäkké a pohodlné a pri najmenšich odporúčam stredový popruh s klipom. Zabráni tomu, aby sa batoh skĺzaval z pliec.

    Bezprečnostné prvky- polstrovaný chrbát batohu, reflexné prvky či bezpečnostné vodítko môžu byť tiež dôležitým kritériom pri výbere vhodného ruksačiku pre deti.

    Údržba je to detský batoh, čiže je viac ako možné, vlastne aj dosť pravdepodobné, že sa aj trocha pováľa po zemi. V tomto prípade neodporúčam batoh kožený, či koženkový, ale z ľahko umyvateľných pvc materiálov.

    A najdôležitejšie kritérium? - aby sa dieťaťu páčil. Z mojej skúsenosti sa už jednoročné deti vedia zatnúť a keď sa im vybraný kúsok oblečenia alebo doplnkov nepáči, tak sa môžme aj postaviť na hlavu. Preto odporúčam finálny výber ukázať drobcovi, nech samo ukáže, ktorý batoh sa mu zapáči.

    Detský batoh Affenzahn

    Detský batoh Affenzahn

    Cenovo drahšie batohy, no na prvý pohľad je vidieť ich prepracovanosť a kvalitu. Batôžky sú 4-litrové a zároveň úplne ľahučké. Páčia sa mi malé no užitočné detaily ako napr. vysúvací jazyk, ktorý je zároveň menovkou, polstrovaný chrbát, reflexné prvky na popruhoch a nastavieteľný hrudný pás podľa výšky dieťaťa.

    Tomuto batohu skutočne nič nechýba a čo je veľmi sympatické, že batoh je z polovice vyrobený z recyklovaných fliaš.

    null

    Samsonite Happy Sammies S

    Značka Samsonite je zárukou kvality. Nič by som o nej netušila nebyť môjho muža, potrpiaceho si na kvalitné veci, ktoré potom vláči roky až do zodratia. Počas štúdia si kúpil batoh Samsonite, za ktorý vtedy minul, z môjho pohľadu, nemalé peniaze. Krútila som vtedy očami, keďže ja som v tej dobe do kvalitných drahších vecí neinvestovala. Skrátim príbeh - ten batoh slúži doteraz a to bol využívaný na každotýždenné cestovanie.

    Preto som nemala žiadnu námietku, keď si muž tieto Vianoce vybral pod stromček kufor rovnakej značky.

    Popri prezeraní ponuky som narazila aj na detské batôžky, ktoré už od pohľadu vyzerali prepracovane a kvalitne. Páčil sa mi minilamistický dizajn zvieratiek, ktoré sa budú deťom páčiť a minimalistické oko rodiča pri ňom nezaplače. Objemovo patrí k väčším, takže je vhodný pre deti cca od troch rokov.

    Toto je typ batohu, ktorú ponosí dieťa, súrodenec a neskôr ho môžete výhodne predať napríklad tu na Modrom koníkovi 🙂

    null

    Skip ZOO mini

    Legenda medzi miniruksačikmi. Natrafíte na ne snáď vo všetkých prevádzkach s detským tovarom. Dizajnovo upúta hlavne najmenšie deti. Vnútro tvorí jedna komora a nechýba ani visačka na menovku. V mini verzii sa mi páči zakomponovaná nenápadne ukrytá vychytávka - bezpečnostné vodítko. Skvelá pomôcka, ktorá chráni dieťa pred vbehnutím na cestu hlavne na rušných miestach.

    Na mňa je farebným prevedením trocha divoký, no deti tieto batohy obľubujú. Dajú sa kúpiť vo verzii pre najmenších, teda cca jeden až trojročných, a neskôr aj do školky vo väčšom prevedení.

    null

    LittleLife Animal Toddler Daysack

    Neprehliadnuteľný batôžtek pripomoínajúci pancierik. Je pevnejší, drží tvar a objem 6l je vhodný pre približne trojročných a vyššie, no dá sa kúpiť aj vo verzii pre najmenšie deti. Tie majú objem 2l. Tieto taktiež obsahujú vodítko a hrudný popruh. Super vychytávkou je nepremokavá kapucňa, ktorá je súčasťou ruksačiku.

    null

    Childhoome batoh My First Bag

    Tento ruksačik spopularizoval jednoznačne instagram. Všetkým deťom štýlových mamičiek sa skvel na chrbátiku batoh tejto značky. Je pravdou, že v záplave farebných, až pestrofarebných ruksačikov pre najmenších bolo problém nájsť nejaký jednofarebný, bezobrázkový, v jednoduchých minimalistických farbách. Batôžtek ladí aj zo zvyšnými produktmi z kolekcie a tak si viete celú výbavu na cesty s dieťaťom pekne zladiť.

    Nechýba zapínanie ramenných popruhov, čo je veľkým plusom. Mínusom môže byť dizajn, ktorý sa páči dospelým, no dieťa môže uprednostňovať skôr hravejšie modely.

    null

    Detský batoh Lässig Tiny Backpack About Friends

    Jednoduchý severský dizajn. Pre mňa sú tieto batôžky kompromisom medzi detskými preferenciami zvieratkovského batôžka a mojimi predstavami dizajnového batôžka. Vnútri sa nachádza jedna veľká komora a komôrka určená na fľašu. Zapínanie ramenných popruhov je samozrejmosťou. Jednoduchý, malý a pekný.

    null

    Detský batoh BELMIL MINI

    Batoh dizajnom primína vyššie spomínaný Affenzahn. Nie je však tak do detialov prepracovaný, no zároveň mu nič základné nechýba. Skladá sa z veľkého vrecka a postranného vrecka na gumu. Popruhy sú vypolstrované a dajú sa nastaviť. Čiže komu sa páčia vzhľadovo batohy Affenzahn, no nechce doň toľko investovať, Belmil bude cenovo prijateľnejšou variantou, ktorá však spĺňa všetky základné požiadavky mini ruksaku pre deti.

    null

    Záver

    Najmenšie deti inklinujú k rôznym druhom zvieratiek a výrobcovia na to našťastie často myslia. Preto v uvedených produktoch nájdete batôžky, ktoré sa vyrábajú vo viacerých verziách a ich ponuka sa zvykne obmieňať. Medzi najpopulárnejšie patria batôžky s motívom líšky, macka a dinosaura. No našli sa aj mačky, levy, krokodíly, či dokonca ježkovia a jednorožce…

    Nepoviem vám, ktorý z batôžkov je najlepší, lebo povedzme si na rovinu - u týchto malých ruksačikov je často najdôležitejším kritériom dizajn a ten je vecou osobného vkusu (a vkusu dieťaťa).

    Výber by teda mal byť spojením požiadaviek rodiča a zároveň odsúhlasím dieťaťa, aby bol z batôžka praktický a hlavne využitý doplnok.

    Máte skúsenosnosti s vyššie spomínanými batôžkami alebo aké ďalšie značky by ste odporúčali pre najmenšie detičky? Podeľte sa v komentároch.

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    alena246
    26. nov 2021    Čítané 998x

    Tipy na knihy pre najmenších od 2 - 3 rokov

    Od malička, od kedy si pamätám, som mala rada knihy. Ešte keď som nevedela čítať, som si z obrázkov v knižkách vytvárala vlastné príbehy. Neskôr, počas ZŠ, som čítala všetko, čo mi prišlo pod ruku. Dodnes sa mi vynárajú spomienky na čítanie pod dekou so zasvietenou baterkou dávno po večierke.

    Vedela som, že sa budem snažiť podporovať lásku ku knihám aj moje budúce deti. Môj prvorodený našťastie javil o knihy záujem a tak som si kúpu kníh a dopĺňanie jeho knižnice s radosťou zobrala na starosť ja.

    Priznám sa, že knihy pre deti vyberám nielen po obsahovej, ale aj po vizuálnej stránke a niektoré si kupujem skôr pre seba. 🙂 Vždy napäto čakám, či sa starostlivo vybraná knižka ujme a nebude v poličke zapadať prachom.

    pixabay.com

    Celkom sa mi zatiaľ darí, hoci je jasné, že čo sa páči jednému, nemusí sa inému. Sama som sa však pri výbere inšpirovala na rôznych blogoch a sociálnych sieťach a budem rada, ak inšpirujem svojou troškou aj vás.

    Medvedík v záhrade

    Táto kniha ma zaujala na prvý pohľad vďaka milým a vtipným ilustráciám. Príbeh je jednoduchý a pomáha dieťaťu pochopiť striedanie ročných období. Zároveň sa na ňom dá pekne dieťaťu vysvetliť, že nám zelenina, či ovocie nepadajú z neba, ale treba ju vypestovať a pekne sa o ňu starať.

    Bola som veľmi zvedavá, či sa zábavné obrázky so zajačikom, čo všetko popoletie stretnú s pochopením aj u malého trojročného dieťaťa a bola som milo prekvapená. Jedno obdobie to bola synova najobľúbenejšia kniha a vždy sa tešil, keď sme cez pohyblivé strany odhaľovali, čo zas zajačik vyparatil, hoci už jeho hlášky poznal naspamäť.

    null

    Zvieratká z abecedy

    Poznáte ilustrátora Adriána Macha? Nie? Možno vám meno nič nehovorí, ale s jeho ilustráciami ste sa už určite niekde stretli. Ilustroval napríklad celú sériu Harryho Poterra. Jeho ilustrácie sú kúzelné a môžete ich mať doma v podobe plagátov vankúšov, puzzle, či nálepiek na stenu.

    Zvieratká z abecedy sú básničkovou knižkou. Každému písmenku z abecedy prislúcha jedno zvieratko a vtipná veršovačka o ňom. Píše sa, že knižka je vhodná od 4 rokov, ale aj menším deťom sa budú básničky určite pozdávať.

    null

    Písmenká z abecedy

    sú vydareným pokračovaním. Tentokrát sú básničky doplnené o obrázky, ktorými majú deti doplniť chýbajúce slovo. Všetky sa začínajú na písmenko, ktorému je dvojstrana venovaná. Ide tak o hravé čítanie pre všetkých. U knižky je taktiež uvedené, že je vhodná od štyroch rokov, no u nás ju chytá často do ruky aj dvojročné dieťa. Všeobecne by som sa pri týchto obrázkových knižkach nebála ich kúpiť aj mladším deťom ako býva oficiálne odporúčané.

    null

    Rok v lese

    Rok v lese bola prvou z knižnej série, ktorá sa pomaly rozrastá o ďalšie tituly (Rok v čarovnej krajine, Rok v škole, Rok na dedine...). Najväčšej popularite z celej série "Rokov" sa však teší práve kniha Rok v lese. Kniha pre deti je mimoriadne obľúbená vďaka vydareným ilustráciám. V úvode sú predstavené jednotlivé zvieratká. Koncept je, ako názov napovedá, založený na striedaní ročných období v roku. Záber na krajinu je vždy rovnaký, mení sa podľa mesiacov. Povedala by som, že Rok v lese je najuniverzálnejšou knihou z celej série. Bude baviť štvrorročné dieťa, aj jednoročné dieťa, ktorému sa vďaka tvrdým stránkam bude dobre listovať.

    null

    Rok v čarovnej krajine

    V synových troch rokoch sme dostali aj ďalšiu knihu zo série - Rok v čarovnej krajine. Spočiatku ma osobne nezaujala, zdalo sa mi, že je príliš abstraktná a dieťa fiktívne rozprávkové postavičky nepochopí. No mýlila som sa. Synova fantázia sa rozbehla naplno a nakoniec ho bavila najviac z celej série. Už len úvodné predstavovanie postavičiek je zábavné.

    null

    Dinosaury

    Každý chlapec prechádza v detstve obdobiami, keď sa zameria na jednu tému a tá ho baví. Hrdinovia, roboti, či Labková patrola...Každá maminka vie, že vtedy najviac poteší svoje dieťa darčekom s motívom toho, čo ho zaujíma. U nás to bolo obdobie dinosaurov, ktoré odštartovala miniatúrna figúrka, ktorú dostal syn ako odmenu po prehliadke u doktorky.

    Knižiek na túto tému existuje neúrekom. Ja som vybrala dve. Jedna bola v rovnakom formáte ako spomínaná séria knižiek Rok v lese. Knižka je veľmi pekne ilustrovaná, no nakoniec som usúdila, že je vhodnejšia pre staršie deti. K trojročnému chlapcovi sa mi viac pozdávala knižka z edície "Vieš už prečo?". Knižka má otváracie okienka a trojročné dieťa je už dostatočne rozumné, aby okienka neničilo. Na každej strane je pár faktov podaných jednoduchou, zrozumiteľnou formou aj pre najmenších. Syn sa k tejto knižke pravidelne vracia a dokáže si v nej dlho listovať aj sám, čo ma utvrzuje v tom, že to bola dobrá kúpa. 🙂

    null

    Odvážny zajko

    Pri tejto knižke opäť zvíťazila vizuálna stránka. Kniha má netypický štvorcový formát, v ktorom vyniknú ilustrácie v plnej kráse. Príbeh je jednoduchý, trojročné dieťa ho po pár prečítaniach bude vedieť prerozprávať samo. To, že sa v knihe nachádza len jeden krátky príbeh, považujem trochu za nevýhodu, napriek tomu kniha doma zostala. Rozprávka je tak milá a ilustrácie podarené, že jej chudobný text ľahko odpustíte. Navyše je napísaný tak, že nabáda hľadať v obrázkoch to, čo je spomínané.

    null

    V tejto sérii vyšla nedávno aj knižka Psst, tíško! Opäť nádherne spracovaná rozprávka, napríklad na večerné čítanie pre deti. Príbeh je tentokrát o líške, ktorá sa nevie presadiť a nikto ju nepočúva. Možno sa deti nájdu práve v líške, možno v jej ukričaných kamarátoch. Kažpodpádne si z nej každý vie zobrať niečo poučné.

    null

    Keď sa pozriem spätne na výber kníh, prevažujú tie, kde je textu pomenej. Kedže u dvoj-trojročného dieťaťa vlastné čítanie s porozumením nehrozí, sú z môjho pohľadu obrázkové knižky skvelým prostriedkom na rozvíjanie detskej fantázie.

    Pestujete u detí lásku ku knihám? Aké knihy sa stali obľúbenými u vašich detí v tomto veku? Podeľte sa v komentároch. 🙂

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    alena246
    5. sep 2021    Čítané 4485x

    Pastelky, voskovky a farbičky-čarbičky pre najmenších

    Keď dieťa objaví čaro kreslenia a maľovania, je to veľká vec preňho, aj pre rodiča.

    Dieťa je nadšené, že zanecháva za sebou viditeľnú stopu a rodič hrdý, keď vidí pokroky malého umelca.

    Kreslenie, či spočiatku skôr čmáranie je dôležitým míľnikom vo vývine každého človiečika. Tvorí základ grafomotoriky, rozvíja jemnú motoriku a v neposlednom rade kreativitu. A hoci detská kreativita častokrát prekročí hranice papiera a deti sa realizujú na stenách a nábytkoch, je potrebné ju podporovať (a stanoviť pravidlá🙂).

    A tak, keď učiteľka v škôlke oznámila, že by som mala so synom viac trénovať kreslenie, premotivovanej matke nebolo viac treba…

    Nakúpila som papiere, vymaľovávanky, pastelky, voskovky, aj kriedy a naštudovala si, ako by mal drobec správne kresliace potreby držať v ruke.

    Poviem vám, je to trocha veda, ale oplatí sa ovládať ju. Vel’mi zjednodušene:

    U detí do cca 3 rokov je viac-menej jedno ako farbičku držia, najčastejšie ju držia ako kladivko v ruke alebo kliešťovým spôsobom.

    No od 3 rokov, často s nástupom do škôlky by sme mali dieťa viesť k správnemu úchopu, aby v budúcnosti nemalo problémy s písaním. Naozaj odporúčam si to odsledovať a čím skôr upraviť návyk dieťaťa, ak je nesprávny.

    A ako to dopadlo u nás?

    Nakúpené farbičky a pomôcky zaujali natoľko, že sa dieťa “rozkreslilo” a popriňom zároveň aj to mladšie. Momentálne je to jedna z jeho najobľúbenejších činností a ja s úžasom sledujem, aké pokroky zo dňa na deň robí a jeho kresbičky sú čoraz viac premyslené a detailné. Do procesu aktívne zapojil všetkých členov rodiny a bager, či žeriav vieme všetci nakresliť už aj poslepiačky :D

    Tipy na prvé farbičky a voskovky:

    1.BY HANA

    Voskovky majú atypický tvar, no práve ten podporuje dieťa, ktoré sa zoznamuje s kreslením na papier v správnom držaní a rozvíjaní jemnej motoriky. Na úplné začiatky sú tieto voskovky ideálne, keďže sa malej rúčke dobre držia a nevyšmykujú sa.

    Ak máte deti, ktoré rady skúmajú chute všetkých predmetov, nemusíte sa obávať, keďže sú zdravotne nezávadne a dokonca jedlé. Odporúčam však ponúknuť drobcovi radšej iný olovrant, výživové hodnoty voskovky nie sú známe :D.

    null

    2. STABILO

    Tieto “tučné” farbičky mi boli odporúčané z viacerých strán. Odrádzala ma ich vyššia cena, ale nakoniec som zainvestovala a neľutujem. Sú to suverénne najlepšie a najobľúbenejšie farbičky. Dá sa s nimi štandardne kresliť, rozmaľovať ich štetcom a vodou.

    Drobcovi sa dobre držia, majú krásne sýte farby, vďaka čomu na ne netreba tlačiť. Tuha je hrubá, vďaka čomu sa nezlomí a dokonca aj detské nervové záchvaty, či súrodenecké naťahovačky, kedy farbičky letia rýchlosťou blesku cez pol izby, zvládli zatiaľ bez ujmy.

    S mäkkou tuhou sa ľahko kreslí, no zároveň sa aj rýchlejšie tupí, čo môže byť malou nevýhodou tohoto produktu. Odporúčam k farbičkám dokúpiť strúhadlo rovnakej značky.

    null

    3. JAR MELO VOSKOVKY

    Vysúvacie voskovky majú jednu obrovskú výhodu: sú prateľné.

    Deti rýchlo objavili aj (mnou spočiatku zatajovanú) funkciu maľovania na tvár. Farbičky sa tak u nás stali vďačným prvkom detských osláv. Farby sú skutočne extra sýte a deťom sa s nimi maľuje jedna radosť.

    Jedinou nevýhodou je, že nezatvorené voskovky môžu vyschnúť a tak zakotúľané vrchnáčiky vždy radšej pohľadáme.

    null

    4. FARBIČKY DO VANE

    Vrámci podpory záujmu o kreslenie som narazila na farbičky do vane. Spočiatku som sa obávala, že sa budú farbičky ťažko zmývať a že budú následne deti kresliť kade-tade po byte, keď môžu na vaňu, ale obavy boli v našom prípade zbytočné. Deťom som vysvetlila, že sú to farbičky len do vane a pochopili našťastie ihneď.
    Voskovky nie sú toxické a naozaj sa ľahko zmývajú.

    null

    5. ZÁZRAČNÉ MAĽOVANIE VODOU

    Nie je to síce maľovanie v pravom slova zmysle, ale naše deti zaujalo natoľko, že som sa rozhodla pridať ich do výberu. Kniha, ku ktorej je pribalený štetec vyzerá ako typická vymaľovánka. Stránky sú však hrubšie a po kontakte s čistou vodou obrázky farebne ožívajú. Po uschnutí (stránky schnú celkom rýchlo), farby zmiznú a obrázky sú opäť pripravené na maľovanie.

    Zdroj:www.vnimavedeti.sk

    Ku každému obrázku je napísaná nejaká zaujímavosť, čím kniha nadobúda ďalšie edukatívne využitie.

    Našou prvou knihou bola kniha Zvieratá a postupne pribudli podľa preferencií detí Stroje a Morské víly a najnovšie Mláďatá zvierat. Knihy bavia ako 1,5 ročné, tak aj takmer 5 ročné dieťa. Vydavateľ publikácie stále rozširuje, takže si obľúbenú tému maľovania nájde každý.

    null

    Pri našom testovaní sa ukázalo, že nie sú farbičky ako farbičky. Deti preferujú dookola tie isté - svoje obľúbené a tie, ktoré slabšie kreslia alebo sa zle držia u nás upadli do zabudnutia a padá na ne prach...

    Budem rada, ak sa v komentároch podelíte o ďalšie typy na farbičky pre deti, ktoré sa pri prvých pokusoch o maľovanie osvedčili vám, aj drobcom.🙂

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

    alena246
    7. aug 2021    Čítané 8687x

    Netečúca fľaša pre (pred)školáka? Nech sa páči...

    Tomuto článku predchádzal jeden síce nepríjemný, ale zároveň vtipný zážitok.

    Ako každé ráno som doslova trielila so synom do škôlky. Neviem, ako to robíme, ale napriek tomu, že sa snažíme byť v škôlke prví, (každý z nás má na to samozrejme svoj dôvod a motiváciu 🙂) VŽDY prídeme medzi poslednými. Tiež to tak doma máte alebo len my sme motáci?

    V jedno pekné ráno sme opäť zas raz nestíhali a tak som naplnila synovu fľašu vodou, do ruky mu vtisla banán prvej pomoci a raňajky so sebou boli vybavené. Matka roka, čo vám poviem...

    Synček si spokojne jedol banán, ja som ho ťahala a po stoprvýkrát ho prosila, aby sa pohyboval aspoň o čosi rýchlejšie, veď aj ten okolo-lezúci slimák nás už začal predbiehať...

    Synovu tašku som mala na chrbte samozrejme ja.
    "Mamina, ty mi ju vezmi, je straaašne ťažká, nevládzem...", citujem môjho potomka.

    A v tom mi zrazu začal cícerkom stekať pot po chrbte. Uf, no, deň sa ani nezačal a ja už som mokrá až na zadku, pomyslela som si. No tričko na chrbte som mala premočené kvalitne a ako som následne zistila, ruksak tiež.

    Asi ste správne vytušili, že za všetko mohla fľaša s vodou. Napriek tomu, že bola zatvorená, pretekala. Našťastie okrem môjho chrbta a zadku neutrpel ujmu žiadny iný predmet v taške.

    Aby sa toto „faux pas“ neopakovalo, pustili sme sa spolu do pátrania po kvalitnej a hlavne netečúcej fľaši. Misia nebola jednoduchá, fľašiek je na trhu nepreberné množstvo.

    Na základe vlastných skúseností, recenzií, odporúčaní, miniprieskumu realizovaného medzi známymi a po intenzívnom testovaní, vám predstavujeme našich favoritov:

    1. EQUA

    Fľaša má netypický, ale praktický objem 600 ml. Zatváranie je jednoducho šróbovacie a otvor je tak akurát široký, aby sa dieťa pohodlne napilo, ale neoblialo sa pri tom. Dobre tesní a je z pevného plastu, takže menšie nárazy by mala prežiť. Materiál ani po dlhšom používaní nenasal pachy. Potešilo množstvo minimalistických dizajnov na výber a priehľadnosť fľaše.

    Malou nevýhodou je látkové pútko, ktoré sa nedá dať samostatne dole, aby sa v umývačke nenamáčalo.
    Fľašu Equa môžem vrelo odporúčať pre školákov, pre škôlkarov by som však volila fľašu s iným zatváraním.

    null

    2. ZDRAVÁ FĽAŠA

    Typická športová fľaša obľúbená medzi škôlkarmi a školákmi vo veselých dizanoch. Výrobca garantuje, že fľaša nenachytá pachy z tekutín, z našich skúseností však fľaša po nejakom čase napáchnutá jemne bola, čo však nebránilo ďalšiemu používaniu.

    Do športového uzáveru zvyknú menšie deti hrýzť a môže sa poškodiť. Našťastie sú komponenty lacné a ľahko dostupné. Pri tejto fľaši však hrozí vyššie riziko, že ju dieťa dobre neuzavrie.

    null

    3. LIFEFACTORY

    Lifefactory fľaše ma príjemne prekvapili svojou variabilnosťou čo sa týka objemov a uzáverov. Vyberiete si tak fľašu pre kojencov aj dospelákov. Pre naše účely bol zaujímavý objem 475ml a uzáver Activ cup.

    Fľaša vďaka sklu neabsorbuje žiadne pachy, do umývačky môže ísť bez toho, aby sa musel dávať dole ochranný obal, takže sa ľahko umýva. Voda z nej chutila akosi lepšie ako z fliaš z iných materiálov.

    Uzáver je praktický a tesní spoľahlivo. Keďže je však fľaša sklenená, napriek prepracovanému silikónovému ochrannému obalu môže teoreticky dôjsť k rozbitiu. Opať však nie je žiadny problém dokúpiť nové komponenty.

    null

    4. PURA

    Ďalšia fľaša, ktorá rastie spolu s dieťaťom, keďže sa v rámci príslušenstva dajú dokúpiť rôzne náustky podľa veku a preferencií dieťaťa. Tentokrát je však materiálom fľaše nerez, vďaka čomu lepšie udrží teplotu nápoja, no zároveň tým pádom nemôže ísť do umývačky. Fľaša sa dobre drží vďaka silkónovému návleku.

    V našom okolí je PURA fľaša veľmi obľúbená. Stretla som sa tiež s názormi, že niektoré typy náustkov netesnia úplne stopercentne, čo sa mi pri testovaní nepotvrdilo.

    null

    5.TRIXIE

    Priznám sa, fľaše tejto značky ma očarili v prvom rade svojim dizajnom. Farby a prevedenie sú presne podľa môjho gusta. O to viac potešilo, že testovaná 500ml fľaša tejto značky bola zároveň praktická a nie je jej čo vytknúť. Dobre padne do ruky, je ľahká a sklápacia slamka potešila hlavne nášho malého škôlkara.

    Bodík navyše získava vďaka tomu, že sa k fľaši dajú od značky TRIXIE dokúpiť aj batôžky a iné milé doplnky pre deti v rovnakom dizajne.

    null

    Na základe nášho malého kolektívneho testovania by som osobne zrejme fľaše EQUA a Lifefactory odporučila pre školákov a Zdravú fľašu, PURA a Trixie aj pre menších škôlkarov.

    Súhlasíte s naším výberom alebo máte svoje overené TIPY na iné super fľaše?
    Budeme radi, ak sa o ne podelíte v komentároch. 🙂

    *Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.