alena246
26. nov 2021
996 

Tipy na knihy pre najmenších od 2 - 3 rokov

Od malička, od kedy si pamätám, som mala rada knihy. Ešte keď som nevedela čítať, som si z obrázkov v knižkách vytvárala vlastné príbehy. Neskôr, počas ZŠ, som čítala všetko, čo mi prišlo pod ruku. Dodnes sa mi vynárajú spomienky na čítanie pod dekou so zasvietenou baterkou dávno po večierke.

Vedela som, že sa budem snažiť podporovať lásku ku knihám aj moje budúce deti. Môj prvorodený našťastie javil o knihy záujem a tak som si kúpu kníh a dopĺňanie jeho knižnice s radosťou zobrala na starosť ja.

Priznám sa, že knihy pre deti vyberám nielen po obsahovej, ale aj po vizuálnej stránke a niektoré si kupujem skôr pre seba. 🙂 Vždy napäto čakám, či sa starostlivo vybraná knižka ujme a nebude v poličke zapadať prachom.


pixabay.com

Celkom sa mi zatiaľ darí, hoci je jasné, že čo sa páči jednému, nemusí sa inému. Sama som sa však pri výbere inšpirovala na rôznych blogoch a sociálnych sieťach a budem rada, ak inšpirujem svojou troškou aj vás.

Medvedík v záhrade

Táto kniha ma zaujala na prvý pohľad vďaka milým a vtipným ilustráciám. Príbeh je jednoduchý a pomáha dieťaťu pochopiť striedanie ročných období. Zároveň sa na ňom dá pekne dieťaťu vysvetliť, že nám zelenina, či ovocie nepadajú z neba, ale treba ju vypestovať a pekne sa o ňu starať.

Bola som veľmi zvedavá, či sa zábavné obrázky so zajačikom, čo všetko popoletie stretnú s pochopením aj u malého trojročného dieťaťa a bola som milo prekvapená. Jedno obdobie to bola synova najobľúbenejšia kniha a vždy sa tešil, keď sme cez pohyblivé strany odhaľovali, čo zas zajačik vyparatil, hoci už jeho hlášky poznal naspamäť.

Medvedík v záhrade

Zaži s medvedíkom veselé príhody v tejto krásne ilustrovanej knižke s pohyblivými obrázkami. Navštív medvedíkovu záhradu a pochutnaj si na dobrotách, ktoré spolu so zajacom vypestovali!

Zvieratká z abecedy

Poznáte ilustrátora Adriána Macha? Nie? Možno vám meno nič nehovorí, ale s jeho ilustráciami ste sa už určite niekde stretli. Ilustroval napríklad celú sériu Harryho Poterra. Jeho ilustrácie sú kúzelné a môžete ich mať doma v podobe plagátov vankúšov, puzzle, či nálepiek na stenu.

Zvieratká z abecedy sú básničkovou knižkou. Každému písmenku z abecedy prislúcha jedno zvieratko a vtipná veršovačka o ňom. Píše sa, že knižka je vhodná od 4 rokov, ale aj menším deťom sa budú básničky určite pozdávať.

Zvieratká z abecedy

V knižke plnej veselých básničiek sa deti zoznámia s pruhovanou zebrou, s barančekom Neposedkom aj so žirafiačikom, čo ľúbi čokoládu, s pandami fešandami, so zatúlaným sloníkom a s inými zvieratkami. Na konci knižky sa všetky ukryli do hádaniek. Kto v nich zvieratká objaví, bude dobrý kamarát aj s ABECEDOU.

Písmenká z abecedy

sú vydareným pokračovaním. Tentokrát sú básničky doplnené o obrázky, ktorými majú deti doplniť chýbajúce slovo. Všetky sa začínajú na písmenko, ktorému je dvojstrana venovaná. Ide tak o hravé čítanie pre všetkých. U knižky je taktiež uvedené, že je vhodná od štyroch rokov, no u nás ju chytá často do ruky aj dvojročné dieťa. Všeobecne by som sa pri týchto obrázkových knižkach nebála ich kúpiť aj mladším deťom ako býva oficiálne odporúčané.

Písmenká z abecedy

Známa autorská dvojica Ivona Ďuričová a Adrián Macho sa chystá znovu rozveseliť našich najmenších čitateľov. Tentoraz Písmenkami z abecedy. Podobne ako pri Zvieratkách z abecedy, aj s touto knižkou sa dá výborne zabaviť a dokonca sa aj naučiť niečo nové. Veď písmenká sú hravé a celkom ľahké. S veselými básničkami určite! Stačí sa s nimi skamarátiť.

Rok v lese

Rok v lese bola prvou z knižnej série, ktorá sa pomaly rozrastá o ďalšie tituly (Rok v čarovnej krajine, Rok v škole, Rok na dedine...). Najväčšej popularite z celej série "Rokov" sa však teší práve kniha Rok v lese. Kniha pre deti je mimoriadne obľúbená vďaka vydareným ilustráciám. V úvode sú predstavené jednotlivé zvieratká. Koncept je, ako názov napovedá, založený na striedaní ročných období v roku. Záber na krajinu je vždy rovnaký, mení sa podľa mesiacov. Povedala by som, že Rok v lese je najuniverzálnejšou knihou z celej série. Bude baviť štvrorročné dieťa, aj jednoročné dieťa, ktorému sa vďaka tvrdým stránkam bude dobre listovať.

Rok v lese

  1 skúsenosť

Rok v lese predstaví malému čitateľovi les s jeho obyvateľmi v každom mesiaci v roku – rovnaký záber môže sledovať v rôznych situáciách, za rozličného počasia, cez deň alebo v noci.

Rok v čarovnej krajine

V synových troch rokoch sme dostali aj ďalšiu knihu zo série - Rok v čarovnej krajine. Spočiatku ma osobne nezaujala, zdalo sa mi, že je príliš abstraktná a dieťa fiktívne rozprávkové postavičky nepochopí. No mýlila som sa. Synova fantázia sa rozbehla naplno a nakoniec ho bavila najviac z celej série. Už len úvodné predstavovanie postavičiek je zábavné.

Rok v čarovnej krajine

  1 skúsenosť

Zdravím vás, moji milí!
Volám sa Ježibaba a som veľmi rada, že ste ma navštívili. Baladinova lampa vás ponúkne čarovným čajíkom a chutnou polievočkou. Určite ochutnajte aj Babulienkine dobroty, zahrajte sa s Dobroduchom a s Vodníkom sa ponorte pod hladinu.

Dinosaury

Každý chlapec prechádza v detstve obdobiami, keď sa zameria na jednu tému a tá ho baví. Hrdinovia, roboti, či Labková patrola...Každá maminka vie, že vtedy najviac poteší svoje dieťa darčekom s motívom toho, čo ho zaujíma. U nás to bolo obdobie dinosaurov, ktoré odštartovala miniatúrna figúrka, ktorú dostal syn ako odmenu po prehliadke u doktorky.

Knižiek na túto tému existuje neúrekom. Ja som vybrala dve. Jedna bola v rovnakom formáte ako spomínaná séria knižiek Rok v lese. Knižka je veľmi pekne ilustrovaná, no nakoniec som usúdila, že je vhodnejšia pre staršie deti. K trojročnému chlapcovi sa mi viac pozdávala knižka z edície "Vieš už prečo?". Knižka má otváracie okienka a trojročné dieťa je už dostatočne rozumné, aby okienka neničilo. Na každej strane je pár faktov podaných jednoduchou, zrozumiteľnou formou aj pre najmenších. Syn sa k tejto knižke pravidelne vracia a dokáže si v nej dlho listovať aj sám, čo ma utvrzuje v tom, že to bola dobrá kúpa. 🙂

Dinosaury - Vieš už prečo?

Encyklopédia s otváracími okienkami z obľúbenej edície Vieš už prečo?

Odvážny zajko

Pri tejto knižke opäť zvíťazila vizuálna stránka. Kniha má netypický štvorcový formát, v ktorom vyniknú ilustrácie v plnej kráse. Príbeh je jednoduchý, trojročné dieťa ho po pár prečítaniach bude vedieť prerozprávať samo. To, že sa v knihe nachádza len jeden krátky príbeh, považujem trochu za nevýhodu, napriek tomu kniha doma zostala. Rozprávka je tak milá a ilustrácie podarené, že jej chudobný text ľahko odpustíte. Navyše je napísaný tak, že nabáda hľadať v obrázkoch to, čo je spomínané.

Odvážny zajko

Kto to kedy videl, aby sa z bojazlivého domaseda stal odvážny zajko! Zajko Lolo je veľmi bojazlivý a zo svojho domčeka by najradšej nevystrčil ani špičku ňufáka. S kamarátkou Lunou ho čaká poriadne dobrodružstvo, na ktoré sa vôbec neteší. Ak však naberie aspoň kúsok odvahy, zistí, že vonku ho miesto strašidiel čaká krásny svet…

V tejto sérii vyšla nedávno aj knižka Psst, tíško! Opäť nádherne spracovaná rozprávka, napríklad na večerné čítanie pre deti. Príbeh je tentokrát o líške, ktorá sa nevie presadiť a nikto ju nepočúva. Možno sa deti nájdu práve v líške, možno v jej ukričaných kamarátoch. Kažpodpádne si z nej každý vie zobrať niečo poučné.

Psst,tíško!

Joj, čo to? Prečo je malá líštička smutná? Jej kamaráti sú pekní kriklúni a vôbec ju nepočúvajú. A ona zbadala čosi veľmi nebezpečné: ozrutného hrôzostrašného medveďa! Ako ich však má varovať, keď robia neskutočný hurhaj?

Keď sa pozriem spätne na výber kníh, prevažujú tie, kde je textu pomenej. Kedže u dvoj-trojročného dieťaťa vlastné čítanie s porozumením nehrozí, sú z môjho pohľadu obrázkové knižky skvelým prostriedkom na rozvíjanie detskej fantázie.

Pestujete u detí lásku ku knihám? Aké knihy sa stali obľúbenými u vašich detí v tomto veku? Podeľte sa v komentároch. 🙂

*Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

Veľmi pekne knižné tipy, my máme ešte tieto. Určite treba s deťmi čítať od raného veku a tak budú čoraz šikovnejší, budú sa vedieť dlhšie sústrediť a viac rozumieť. Moja 4 ročná už číta knižky pre 5-7 ročné, je zdatný čitateľ

30. nov 2021

@basska_b pelný výber knižiek 🙂

30. nov 2021

@basska_b tie rozprávky o zvieratách ešte starú verziu som mala aj ja a boli to moje najoblúbenejšie 🙂 ale pre 2-3 je pre moje deti asi Rok v --- (škôlke, lese, čarovnej krajine 🙂 )

30. nov 2021

@basska_b 4 rocna vie citat ? Wow

@alena246 Ja som práve včera objednala pre
5 r syna - Luskacik , Petronela Jablckova, a Moje najkrajšie rozprávky
2r dcérku - interaktívna knižka Pritul si ma , a Bojazliva veverička Valentina
A synovca 10r- 20 výnimočných chlapcov ktorí zmenili svet
Pri dalsej príležitosti popozeram Macka v záhrade , vyzerá zaujímavo 😉

30. nov 2021

@zuzki1 Nie nie, nevie, ale som sama prekvapená, že vydrží počúvať aj dlhé príbehy, kde je len málo obrázkov a sústrediť sa na ne. Keď sa naučí čítať, asi začne akoby opäť s jednoduchšími a potom bude čítať aj zložitejšie, je to proces

30. nov 2021

@basska_b ake napriklad aktualne?

30. nov 2021

@elizita číta napríklad Vietor vo vŕbach alebo takú českú sériu od Andrey Popprovej Jaro je tady, pavouci prázdniny, oříškový podzim, čekání na Vánoce. Počas čítania prekladam do slovenčiny a je to super séria o tradíciách.
Ale samozrejme prečíta si aj poľskú sériu o zverolekárke Miške alebo nemecku o škôlkarke Terke (tam by som povedala kategória je 4-5 rokov) a klasické ľudové rozprávky v rôznych úpravách.

30. nov 2021

@basska_b tak z toho vobec nic nepoznam.. neviem si teda predstavit prekladat pocas citania 🙂

30. nov 2021

@elizita Áno, to si veľa ľudí nevie predstaviť, no my sme to zdedili po švagrinej deťoch z ČR a bolo mi ľúto takú peknú knižku nechávať, keď bude vedieť po česky. Lebo muž keď jej to číta po česky, tak sa nevie až tak sústrediť, oveľa menej pri tom vydrží.bolo by naozaj ťažké prekladať napríklad z nemčiny, angličtiny. To text stráca na kvalite. Ale čeština je veľmi podobná...

30. nov 2021

Začni písať komentár...

Odošli